Renault laguna 2.0 GT 180 ks 4 control

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
lagunaGTč

Renault laguna 2.0 GT 180 ks 4 control

Odgovor Napisal/-a lagunaGTč »

Pozdravljeni.

Že leto in pol sem lastnik zgoraj omenjene lagune letnik 2008 z 205.000 prevoženimi kilometri. Avto sicer dela kot urca, imam pa nekaj sitnosti, ki mogoče to sploh niso ampak sem mogoče sam malo preveč "picajzel". :)
Gremo k bistvu:

1. Avto je zares trd. Ne vem ali je vzmetenje za doplačilo ampak se pri avtu čuti čisto vsako luknjo. Na njem so sicer gume 225/45-r18 ampak vseeno. Cesto res dobro drži in se tudi s polno hitrostjo zelo dobro oprijema ovinkov brez bojazni, da kateremu ne bi bil kos. Lastniki podobnih vozil, je tudi vaš tako zelo trd? Celo v primerjavi z nemškimi mašinami je milo rečeno prehudo.

2. Prvi komentar se mogoče navezuje na problem opisan v naslednjem odstavku. Približno pol leta nazaj, sem pri zaviranju začutil, da avto nekoliko zatrese. Pri normalni vožnji pa nič. Ker naredim na dan cca. 180 km po avtocesti mi seveda to ni bil nek strašanski problem. Stvar pa je, ker se je to tresenje samo še okrepilo in se mi zdi, da je vsak dan slabše. Bom kar naštel in opisal s kratkimi komentarji:
-trese samo pri zaviranju med 90 in 130 km/h. Zaviranje nad 130 in pod 90 se niti ne čuti.
-trese se samo volan in to tako, da mi poskakuje ura na roki (ja, rad bi bil čimbolj detajlen)
-treslo mi je ko sem vozil z novimi zimskimi pnevmatikami in ravno tako sedaj z novimi letnimi (nove, pravkar kupljene)
-feltne so ostale enake, samo pnevmatike so bile premontirane.
-ko sem menjal pnevmatike sem sproti zamenjal še zavorne kolute ter ploščice na prednjih kolesih. Ni razlike. Od menjave sem naredil 2000 pazljivo prevoženih kilometrov (počasno zaviranje, brez pregretja in brez dežja).
-vsak dan je slabše in zdi se mi, da če grem res hitro čez kakšne večje nepravilnosti na cesti, avto malo poskoči ali zaplava.
-bil sem tudi na tehničnem, kjer so mi na mojo pobudo premerili delovanje vzmetenja in baje je vse 100% delujoče.

Kaj bi torej lahko bilo?
-Nekateri pravijo, da so lahko zadnji koluti in ploščice.
-Je lahko kaj s pesti?
-Mogoče heca 4 control?

Resno bi prosil za pomoč, saj sem trenutno res v krizi z denarjem (kdo pa to ne reče) in nebi želel menjavanja komponent, dokler se mi ne posreči popravit zadeve.

Najlepša hvala že vnaprej.

Matej
Uporabniški avatar
Dark_T

Re: Renault laguna 2.0 GT 180 ks 4 control

Odgovor Napisal/-a Dark_T »

Zdravo, tudi sam sem že 2 leti lastnik enake Lagune, sicer je grandtour. Tudi moja zaenkrat še dela kot urca (kuc kuc na les)... Sva blizu 200k km. Res jo je veselje voziti.
Mislim, da nisi picajzel, eni imamo radi, da je avto poštiman v nulo, saj lahko le tako nudi vse užitke in optimalno varnost na cesti.

Pri tej verziji je vzmetenje čvrstejše in nižje, za enega kolega na forumu vem, da si je tak avto še dodatno znižal z vzmetmi in pravi, da mu je ok. Kaj je trdo/mehko vzmetenje je zelo relativno. Meni je npr. to obstoječe tovarniško vzmetenje in z orig. platišči in gumami 225 45 18, čisto ok; se mi ne zdi pretrdo. Sem lani menjal veliko delov podvozja (komplet vzmeti-se nisem odločil za nižanje, amortizerje, ležaje spr. amortizerjev in tudi nove gume). Prihodnji teden pa imam namen menjati spr. diske in ploščice, oba stabilizatorja in zavorno tekočino.

Glede na opisano po mojem ni nič narobe s 4-controlom. Sam bi mogoče preveril še zračnost osi. Imaš cele gumi manšete? So platišča bila uravnotežena?

Če se ti zdi, da avto poskakuje ali zaplava bi na tvojem mestu preveril tudi stanje amortizerjev.

Če ne boš nič pametnega ugotovil pa je majster za diagnoze/popravila g. Igor iz Astilbe (veliko forumašev vozi k njemu). Delam reklamo na podlagi dobrih izkušenj, saj zna zadeve dejansko kvalitetno popraviti za solidno ceno in ne samo menjavati drage dele, kot to počnejo na pooblaščencih.

Pa fajn zrihtaj mašinco 8)
Uporabniški avatar
bliki

Odgovor Napisal/-a bliki »

Če ti trese samo volan, potem so verjetno krivi prednji diski. Če bi bili zadnji, ne bi tako čutil na volanu.
lagunaGTč

Živjo.

Prav tako me prepričuje mehanik, ki je zavorne diske in ploščice tudi zamenjal. Jaz pa lahko povem, da ni možno, da so se diski od menjave pregreli in zvili zaradi moje nepravilne vožnje, saj praktično ne zaviram več nikjer odkar se je to tresenje pojavilo v taki meri.
Diski so od textar-ja in če jih je zvilo je to lahko ker:
a) So bili slabe kvalitete. Potem so bili tudi prejšnji, original Renaultovi slabe kvalitete.
b) Je nekaj drugega vzrok za njihovo pregretje in zvitje.
Pri menjavi prejšnjih diskov ni blo opazit nepravilne obrabe. Zvijanja pa nismo pregledovali.
Mogoče peljem danes gume še enkrat na centriranje.

Če ima kdo še kakšen komentar naj z besedo na dan.

LpM
Uporabniški avatar
mbajec3
Kraj: Postojna

Odgovor Napisal/-a mbajec3 »

Jaz sem na 4 control 180 limuzini zmontiral eibach vzmeti. je sicer precej trda ampak videz in lega na cesti to iznicita :D
a zracnost koncnikov stabilizatorjeu sprednjih rok...ste pregledali?
Uporabniški avatar
bliki

Ti mogoče čeljusti kaj blokirajo? Ko se ustavljaš v križišču, se avto prosto ustavlja ali kot bi zavore malo držale? Tudi po temperaturi koles oz. diskov je možno ugotoviti.
Lahko je seveda tudi kaj drugega...
Dvomim pa , da je zaradi necentriranih gum. Potem ne bi treslo samo pri zaviranju.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

lagunaGTč napisal/-a:Pozdravljeni.

Že leto in pol sem lastnik zgoraj omenjene lagune letnik 2008 z 205.000 prevoženimi kilometri. Avto sicer dela kot urca, imam pa nekaj sitnosti, ki mogoče to sploh niso ampak sem mogoče sam malo preveč "picajzel". :)
Gremo k bistvu:

1. Avto je zares trd. Ne vem ali je vzmetenje za doplačilo ampak se pri avtu čuti čisto vsako luknjo. Na njem so sicer gume 225/45-r18 ampak vseeno. Cesto res dobro drži in se tudi s polno hitrostjo zelo dobro oprijema ovinkov brez bojazni, da kateremu ne bi bil kos. Lastniki podobnih vozil, je tudi vaš tako zelo trd? Celo v primerjavi z nemškimi mašinami je milo rečeno prehudo.

2. Prvi komentar se mogoče navezuje na problem opisan v naslednjem odstavku. Približno pol leta nazaj, sem pri zaviranju začutil, da avto nekoliko zatrese. Pri normalni vožnji pa nič. Ker naredim na dan cca. 180 km po avtocesti mi seveda to ni bil nek strašanski problem. Stvar pa je, ker se je to tresenje samo še okrepilo in se mi zdi, da je vsak dan slabše. Bom kar naštel in opisal s kratkimi komentarji:
-trese samo pri zaviranju med 90 in 130 km/h. Zaviranje nad 130 in pod 90 se niti ne čuti.
-trese se samo volan in to tako, da mi poskakuje ura na roki (ja, rad bi bil čimbolj detajlen)
-treslo mi je ko sem vozil z novimi zimskimi pnevmatikami in ravno tako sedaj z novimi letnimi (nove, pravkar kupljene)
-feltne so ostale enake, samo pnevmatike so bile premontirane.
-ko sem menjal pnevmatike sem sproti zamenjal še zavorne kolute ter ploščice na prednjih kolesih. Ni razlike. Od menjave sem naredil 2000 pazljivo prevoženih kilometrov (počasno zaviranje, brez pregretja in brez dežja).
-vsak dan je slabše in zdi se mi, da če grem res hitro čez kakšne večje nepravilnosti na cesti, avto malo poskoči ali zaplava.
-bil sem tudi na tehničnem, kjer so mi na mojo pobudo premerili delovanje vzmetenja in baje je vse 100% delujoče.

Kaj bi torej lahko bilo?
-Nekateri pravijo, da so lahko zadnji koluti in ploščice.
-Je lahko kaj s pesti?
-Mogoče heca 4 control?

Resno bi prosil za pomoč, saj sem trenutno res v krizi z denarjem (kdo pa to ne reče) in nebi želel menjavanja komponent, dokler se mi ne posreči popravit zadeve.

Najlepša hvala že vnaprej.

Matej
Vse te GT so malenkost trše od navadnih Lagun. Glede tresenja je podvozje izpravno? Ni kakšnih zračnosti na končnikih? Ste izmerili z orodjem, če so krivi diski ali pesto?
Sam 4control ni problem, prej kakšna zračnost v podvozju ali zavore.
RenaultSport
Uporabniški avatar
domzikales
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a domzikales »

To imaš zvite diske. Jaz sem jih dal postružit in deluje normalno tako kot mora. Imaš pa iste simptome kot sem jih imel jaz. Ne rabiš skos zavirat da ga zviješ. Samo en napačen gib pa ga maš zvitga :) Pelji k mehaniku pa ti naj premeri diske in stopinje če so zviti diski...
Kar te ne uniči, te okrepi!
lagunaGTč

Nič še nisem preveril, sem se pa še nečesa spomnil.
Kaj tudi vam ko kolo zapelje v plitvo ali globljo luknjo se vam vibracija prenese na luči in le te se potem kar fino zatresejo?
Meni se mi kar smilijo te xenonke, ker jih tolko premetava, če je cesta preveč luknjasta in je mogoče 10 lukenj zapored.

Torej vprašanje, vam tudi tako trese?

LpM
Uporabniški avatar
domzikales
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a domzikales »

Ne.
Kar te ne uniči, te okrepi!
Uporabniški avatar
janezsko
Kraj: celje

Odgovor Napisal/-a janezsko »

pri 4 control sistemih so zadaj na mostu kočniki ki jih pumpa premika da premika kot zadnjim kolesom...to po moje preverite..če so končiki hih bo treslo...lp
Uporabniški avatar
bliki

lagunaGTč napisal/-a:Nič še nisem preveril, sem se pa še nečesa spomnil.
Kaj tudi vam ko kolo zapelje v plitvo ali globljo luknjo se vam vibracija prenese na luči in le te se potem kar fino zatresejo?
Meni se mi kar smilijo te xenonke, ker jih tolko premetava, če je cesta preveč luknjasta in je mogoče 10 lukenj zapored.

Torej vprašanje, vam tudi tako trese?

LpM
Ksenonke so adaptivne in prilagajajo višino snopa glede na naklon podvozja. Od tod navidezni tresljaji.
Odgovori