Obnova platišč

Vse o videzu avtomobila
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Obnova platišč

Odgovor Napisal/-a franko »

V tej temi vam bom predstavil s čim se že kar par let ukvarjam v prostem času. Obnavljanje platišč.
Začelo se je pred nekimi dobrimi tremi leti z 16 colskimi platišči znamke CMS z robom. Žal so imela platišča razmak med vijaki 4x114,3, drugače bi jih sigurno jaz na cliotu vozil naokoli.
Platišča so bila vizualno v precej slabem stanju. Zaščita roba se je luščila in cela platišča so izgledala kot da bi nekdo metal kamenje direktno v njih. Tudi deli, ki so skriti za robom so bili poškodovani. K sreči pa platišča niso bila pretirano zvita.
Slika
Takrat še nisem sam barval platišč, ampak sem jih dal ličarju. Jaz sem jih le zbrusil pred in po nanosu šprickita, pa rob sem še sam spoliral.
Najprej sem odstranil okrasne plastične vijake in jih dobro očistil. Nato sem s pomočjo lavacola zdrgnil zaščito iz roba in brusil rob z 60 granulacijo brusnega papirja, dokler niso vse poškodbe izginile.
Slika
Slika
Pokital sem tudi poškodbe in jih zbrusil.
Slika
Potem sem postopoma zbrusil rob z vodobrusnim papirjem do granulacije 1500 in sredine do 220.
Slika
Zaščitil sem rob in notranjo stran in jih dal v šprickit.
Slika
Slika
Nato sem zbrusil sredine z vodobrusnim papirjem 400 in 800 granulacije, ter jih dal pobarvati k ličarju.
Slika
Slika
Rob se je še malo popravil z vodobrusnim papirjem in spoliral z Purol polirno pasto.
Slika
Sledi končni rezultat v pomladnem sončnem zahodu :lol:
Slika
Slika

Potem so se pri kolegu našla platišča zame, katera večina od vas dobro pozna, Speedline 2012, velikost 15 col.
Tudi ta platišča so bila v precej slabem stanju, kraki so bili spikani od kamenčkov in tudi malo pogriženi.
Slika
Isto kot prejšnja, sem tudi ta zbrusil z brusnim papirjem 120, pokital poškodbe in zbrusil še z 220 granulacijo. Potem sem jih zaščitil in dal v šprickit, zbrusil z vodobrusnim papirjem 400 in 800 in dal pobarvati v isto barvo, kot prejšnja.
Slika
Slika
Slika
Slika
Ta platišča sem imel na cliotu tri letne sezone, vmes so bila tudi mat sive barve, sedaj pa se več nič več ne vozijo. So speskana in čakajo na svežo barvo. Ne vem še kakšno in tudi ne vem kdaj bodo spet na avtu. Nekoč :wink:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Re: Obnova platišč

Naslednjo sezono se je zaradi recesije :P obnovil le en komplet platišč.
Pet komadov originalnih 15 colskih platišč iz Hyundai Coupe, letnik tam okrog 2000. Sportski avto ima še rezervno platišče aluminijasto :wink:
Bila so popikana od kamenčkov in malo popraskana. Najprej sem jih zbrusil, večje luknjice pokital in zbrusil, nato pa so se dale v šprickit.
Slika
Potem so se vodno zbrusila in pobarvala.
Slika
Slika
Vmes so se obnovila še kakšna jeklena platišča, vendar nič omembe vrednega.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Opažam, da veliko ljudi ne ve, zakaj se platišča centrira oz. zakaj je na nekaterih platiščih toliko uteži, pa bom kar v to temo napisal.

Tudi nova platišča, ki pridejo iz tovarne, z novimi pnevmatikami imajo lahko tudi 50 g uteži na sebi, da so ustrezno zbalansirana. Pa to ne pomeni da so platišča zvita ali pnevmatike bulaste, ampak da je na določenem mestu več materiala in zato da je kolo uravnoteženo, je potrebno na nasprotnem koncu dodati uteži.
In če je bilo platišče ravnano, ga je bilo skoraj sigurno potrebno postružiti (odstraniti material) in zato je platišče na tem delu lažje. Torej se tam doda težo z utežmi.

Tresenje zaradi zvitega platišča se sicer da do določene mere popraviti tudi z balansiranjem, ne pa povsem.
Če so platišča zvita, se to vidi na balansirki tako, da platišče skače ali zavija.

Naprimer sem imel tudi že nekaj primerov, ko nisem na kolo dal nobene uteži, pa to ne pomeni da platišče ni bilo zvito, ampak da se je teža ravno ujela. Platišče je bilo zvito in to precej, gor pa 10 let stare pnevmatike.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
jurko
Kraj: Gorenja vas

Odgovor Napisal/-a jurko »

v telih platiščih je pa precej ur vloženih :D
1. Megane 1.6 16v classic l.1999 / 2. Clio RS l.2000 //3. Mégane Grandtour GTline 1.2TCe /// 4. Mégane Grandtour GTline 1.6dCi
Uporabniški avatar
franko

Kar precej ja. V nekaterih (pre)več, v drugih malo manj. Saj pravim. To delam za hobi, ne pa zaradi denarja. Ni ekonomske računice :wink:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Prihodnje leto so se še čutile posledice recesije in zato sta se obnovila le dva kompleta platišč :lol:
Prva so 15 colska platišča Mangels. Znamka, ki običajno dela kromirana jeklena platišča za hrošče in terence. Razmak med vijaki 4x100, sredinska luknja 60,1 mm, direktno za na renaulta.
Platišča so bila pri prejšnjem lastniku barvana s srebrnim sprejem, med tem pa so bile gume namontirane na njih in tako se je v srebrno barvo pobarvalo tudi zunanje strani pnevmatik. Ne vem, morda je lastnik želel imeti 'oldschool look' pnevmatik, z modernim srebrnim robom :S
Cela platišča sem namazal z lavacolom in zdrgnil barvo dol z drateno krtačo. Šele ko se je odstranila barva sem ugotovil kako lep originalni znak se skriva spodaj.
Slika
Platišča sem nato cela dal v primer, jih zbrusil in pobarval v srebrno barvo.
Slika
Zmontirana na mojem cliotu za slikanico.
Slika
Slika

Druga pa isto 15 colska platišča original na nekaterih golfih III, razmak 5x100.
Ta platišča se je obnovilo zelo ugodno in hitro. Platišča sem le zbrusil z brusnim papirjem granulacije 120, 220 in 320, nič kital ali šprickital, ampak samo pobarval.
Slika
Slika
Rezultat popolnoma zadovoljiv, platišča se uporabljajo čez celo leto in se jih ne pazi pa ni videti večjih poškodb. Ker pa se ne prvih ne drugih platišč ni dalo v šprickit je od blizu videti par globinskih praskic pod barvo, od daleč pa jih ni opaziti.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Letos pa je naša vlada pod vodstvom Alenke Bratušek, slovensko prebivalstvo končno usmerila iz rdečih številk in starim platiščem se sedaj pišejo lepši časi :lol: Zato se je do sedaj obnovilo že štiri komplete aluminijastih platišč :shock:
Izboljšave pa so prišle tudi v mojo ličarsko delavnico, in sicer namestile so se dodatne luči, dodala se je ventilacija in uredilo se je ogrevanje 8)
Prva v vrsti letos so bila 17 colska platišča z 8 cm robom, neznane znamke, z razmakom med vijaki 5x100, Made in Germany 8)
Zopet precej poškodb od kamenčkov in precej pogriženi robovi.
Slika
Eno platišče pa se je tudi ravnalo, ker je bilo zvito v srcu in potrebno je bilo varjenja roba.
Platišča so se cela zbrusila, dala v šprickit in pobarvala v srebrno barvo, rob pa se je spoliral v visoki sijaj.
Slika
Slika
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Hm, kdaj ti lahko moje pripeljem? :lol:

Zelo lepo vse skupaj!
Uporabniški avatar
franko

Hm, jutri :P

Prejšnji teden sem ravno dokončal zadnji komplet, katerega sem še hotel čim prej dokončati. Sedaj pa si začenjava s punco na polno urejati stanovanje in bo barvanje postavljeno na stranski tir. Seveda se bo še kakšne pobarvalo letos (me še dva kompleta čakata v delavnici), vendar počasi, ko bo čas vmes, malo za predah.

Tako da če se ti ne mudi, lahko :wink:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Potem so prišla na vrsto kolegova originalna 16 colska platišča iz ritastega megana, znamke CMS 'nevemkateri' model. Od daleč so izgledala čisto v redu, od blizu pa je bila zgodba drugačna. Tudi ko se jih je popravljalo v TPV-ju so pobarvali samo polovico platišča in se je videl prehod, pa še kapljice kjer je barva potekla so bile vidne.
Platišča se je zbrusilo, dalo v šprickit, vodno zbrusilo in pobarvalo v črno barvo avta.
Slika
Sicer nisem pristaš črnih aluminijastih platišč, vendar mi na tem avtu, verjetno ker je barva ista, zelo pašejo. Pa je avto črn na črnem :wink:
Slika
Tisto belo na robu pa ni obdrgnjeno, ampak pasta od montaže, ki jo kolegu še ni uspelo očititi :roll:

Pa spet en komplet zame. Zopet originalne renaultove, zopet dobro poznane, zopet Speedline, tokrat Vega. In celo leto mlajše kot prejšnje :P
Barvane so tudi te že bile, bolje bi bilo pa če ne bi bile. Barva se je luščila, ponekod pa tudi šprickit, ki je bil nanešen par milimetrov na debelo in zato je bilo potrebno peskanje kompletnih platišč.
Slika
Potem pa sloj primerja, vodno brušenje z vodobrusnim papirjem 220 granulacije, sloj šprickita, vodno brušenje z 320, še en sloj šprickita in vodno brušenje z granulacijo 500.
Slika
Slika
Sledilo pa je barvanje s prav posebno barvo :P sestavljeno iz treh starih iz lastne zaloge in ene nove, čez pa tanek sloj barve za platišča in nato še lak.
Zakaj pa ne bi kompliciral če lahko 8)
Slika
Pa še na avtu.
Slika
Slika
Po tem kar sem do sedaj popravil sem ugotovil, da so imeli stari renaulti zelo močna aluminijasta platišča napram tem kar je danes na avtih. Po obeh kompletih speedlink sem moral z macolo udrihati kot bik, da sem jih poravnal, pa so bile samo par mm zvite. Dočim druge so bile bolj zvite, pa sem jih s kilogramskim kladivom hitro preveč poravnal :roll:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Zadnja, ki so se pred kratkim dokončala, so OZ Titan v šestnajstih colah, široke pa 7,5J. Dvojni razmak vijakov 5x100 in 5x112, torej primerna za večino 'nemcev'.
Platišča so bila še v originalni 'kao' krom barvi, srebrna barva v zelo tankem sloju, pod njo pa črna barva. Ta barva se zelo rada lušči, pri vseh proizvajalcih platišč, zato je ne priporočam. Tudi poliranje praskic ni mogoče, ker je sloj barve tako tenak, da si takoj čez.
Tudi pri tem kompletu so bili kraki že napol črni pa tudi prask je bilo kar nekaj. Dve platišči sem moral dati ravnati, ker sta bili zviti v srcu, dve pa sta bili v redu.
Platišča se je potem zbrusilo in zaščitilo iz notranje strani.
Slika
Potem se jih je dalo v šprickit, sledilo je vodno brušenje.
Slika
Nato pa barvanje.
Slika
Slika
Sredinski znaki so bili v zelo slabem stanju, dva sta bila cela precej načeta od korozije, dva pa le po robu.
Slika
Z lavacolom sem odstranil zaščitni sloj in zbrusil poškodbe. Ker so bile poškodbe že zelo globoke se je na žalost ven zdrgnil tudi napis OZ. Pokrovčke sem nato vodno zbrusil z vodobrusnim papirjem postopoma do 2500 granulacije in spoliral.
Slika
Slika dokončanih platišč.
Slika

To je to. Ko se bodo spet kakšna platišča obnovila, pa pridejo nove slike.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

Ker čakam, da platišča pridejo nazaj iz peskanja imam čas delati druge stvari in zato sem si naredil štiri takšna stojala:
Slika

In podaljške, da lahko spravim gor osem platišč naenkrat:
Slika
Gor stojijo platišča od okoli 12 pa do 20 col in s tem mislim, da pokrijem vse kar bom kadarkoli delal.

Odločil sem se, da dam na avto spet nazaj Speedline 2012. In ker ne bodo racing bele, mislim da potrebujejo sredinske pokrovčke. Dosedanji mi niso bili preveč všeč, zato sem jih malo predelal. Vzel sem torej štiri stare pokrovčke in štiri polkroglice:
Slika
Ja, od Chupa Chups lizik :D

Potem sem vse prikrojil in zalepil skupaj z vročim lepilom:
Slika

Malo utrdil in oblikoval z poliestrom, pokital in zbrusil:
Slika
Sedaj pa čakajo na primer, šprickit in barvo skupaj s platišči.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
MuRiCi
Kraj: Kärnten

Odgovor Napisal/-a MuRiCi »

Koliko pa pride ena taka obnova :mrgreen:
Live long and prosper \\//
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

mene tud zanima :wink:
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
franko

Čisto odvisno od ohranjenosti in od želja.

Če so platišča precej zvita, jih moram dati ravnati ven in je to dodaten strošek, če so malo, jih lahko sam.
Če so že bila večkrat barvana, jih je običajno potrebno speskati, je to spet plus. Potem jih je potrebno dati še v primer.
Če se jih barva v osnovno srebrno barvo, ki ima dobro pokrivnost je najceneje. Če je kakšna druga barva, zelo možno da je je količinsko potrebno več.
Če se barva cela platišča ali samo prednja stran.
Če se jih ne daje v šprickit, ampak se platišča samo zbrusi in pobarva in polakira tako kot tista volkswagnova, je lahko zelo ugodno.
Če je potrebno polirati rob ali kakšen drug del.
Potem je odvisno od oblike, od števila krakov, velikosti.

Kot sem rekel, odvisno je od veliko stvari :wink:
Najbolje, da mi pošljeta sliko in napišeta kaj bi rada, pa vama lahko bolj točno povem. Še najbolje je pa v živo to videti in se dogovoriti. Že v tej temi imajo vsaka platišča drugačno ohranjenost, potrebno količino barve, število ur in je bila vsaka obnova samosvoja.
use se da sam če se če
Odgovori