Ventilator se pozno prižge

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Cash

Ventilator se pozno prižge

Odgovor Napisal/-a Cash »

Pozdravljeni

Imam Scenica l.01 1.6 16v motor, pa me zanima, kaj bi lahko bilo narobe, če vključim ventilator in se ta prižge recimo čez 15minut. Ponavadi oz. vedno se prižge čez 3 minute recimo. To velja le v primeru, če je hladen motor, vendar je danes rabil celih 15 minut, da se je prižgal ventilator. Voda je bila že nekaj časa na 90 st Celzija. Da bi se pri mrzlem motorju takoj prižgal, se mi še ni zgodilo. Zdej pa me zanima ali je to krivo kako tipalo ali rele....da popravim, dokler ne zamete.

Hvala
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Ti govoriš o ventilatorju za hlajenje motorja ali o gretju kabine?
Cash

O gretju kabine...se opravičujem, ker nisem bil dovolj natančen. Če zjutraj prižgem ventilator, mi začne pihati tam šele po nekaj minutah, danes mi je začel komaj po 15 minutah, ko so bile vse šipe že zamegljene in sem moral vstaviti na enem parkirišču, ker nisem nič videl (saj sem s cunjo obrisal šipe, vendar je bil tak zmazek, da nisem videl čisto nič)...in potem naenkrat se je vključil in normalno deloval...
Zadnjič spremenil Cash, dne 06 Dec 2011, 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Edoedo

Odgovor Napisal/-a Edoedo »

klimatornik ali ročna?
Cash

klimatronik
Uporabniški avatar
Godward

Odgovor Napisal/-a Godward »

vrjetno imaš nareto na auto in ne piha dokler se ne ogreje? kaj pa če ročno naštelaš ventilator do konca?
Slika
Cash

Ma sm vse opcije probal...enostavno se ventilator ni hotel prižgati...
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

Cash napisal/-a:Ma sm vse opcije probal...enostavno se ventilator ni hotel prižgati...
Tudi, če direktno ventilator nabiješ do konca?
Slika
Cash

bom še enkrat razložil, da bo bolj razumljivo...torej...

Zjutraj prižgem avto in vključim ventilacijo, da se vse skupaj ogreje in da mi piha na šipe, ker so rosne, vendar se ventilator ne vpali oz. ne piha nič. Po cca 3 minutah se ventilator vklopi (pustimo sedaj ali piha mrzlo ali toplo ---> s tem nimam težav) No, včeraj pa se je ventilator vklopil šele po kakih 15 minutah, prej ni pihalo nič (ventilator se ni obračal) in potem je kar naenkrat začel pihati, seveda toplo, saj je bila mašina že ogreta. naj povem, da sem vse tipke preštrkal..od najmanjše stopnje pihanja do največje in od najmanjše temperature do največje. Torej, verjetno je šel kak senzor temperature zraka, da se je potem vse skupaj vklopilo, ko se je zrak segrel že od moje prisotnosti noter :lol: Če se ne motim, se tale senzor imenuje "reostat" (ja prav sem napisal 8) ), vendar rabim potrditev, da ne razkopavam armaturke brezveze..
Uporabniški avatar
trinity

Odgovor Napisal/-a trinity »

Kaj pa tisti ta mali ventilator, nekje na armaturi ali pri sredinskem ogledalu.

Kjer meri temperaturo, brni kaj ?
Cash

Ne, nič ne brni
Uporabniški avatar
trinity

Odgovor Napisal/-a trinity »

Upam da misliva isto stvar. En takšen mali ventilator cca 1-1,5cm premera. Nvem kje ga ima tvo model. Eni ga imajo v armaturi drugi v notranjem ogledalu.

Reostat imaš pa nekje v zračnem kanalu za taglavnim ventilatorjem-z njim dobiš več hitrosti ventilatorja.
Cash

Priznam, da ne vem, za kak ventilator se gre, vendar, preden se ta glavni ventilator prižge, je čista tišina in ko se prižge, dela vse normalno. V ogledalu nimam ničesar, torej mora bit v armaturki...
Cash

Evo, sem šel zdej še enkrat probat in res nekaj brenči v armaturki za radijem, ko spreminjam temperaturo. Vendar mislim, da je to samo nastavitev lopatice vhodne temperature od motorja, da se pač naštima, koliko vroče/hladno piha. Ko ne tikam, se ne čuje ničesar. Se mi je pa sedaj vklopil komaj po 10 minutah laufanja avta.
Cash

Odgovori