Olja dvotaktol v dizel-izkušnje..

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Včasih si se nasral z nafto po obleki in je še 2 leti bilo mastno in smrdelo, danes izhlapi in se vpije skoraj v nulo. Torej čimveč (preveč) maščob poberejo iz nafte pred prodajo. Ali tega kdo ne razume.
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Če koga zanima, sem sestavil malo več informacij o nafti in 2T olju.

Mazljivost nafte z in brez 2T olja
1. Mazljivost nafte se določa po postopku HFRR (Frequency Reciprocating Test Rig / http://www.hfrr.net). Nižja, kot je vrednost, boljša je mazljivost.

2. Mazljivost nafte so svojčas proizvajalci izboljševali z dodajanjem do 5000 ppm (parts per million) žvepla, kar lahko na uč rečemo da je približno 0.5%.

3. Naša nafta ustreza normi EN 590 (http://de.wikipedia.org/wiki/Dieselkraftstoff), kjer je maksimalna vsebnost žvepla omejena na 10 mg / kg oz. 0.001%

4. Ker bistveno zmanjšanje žvepla bistveno zmanjša mazljivost, je potrebno nafti dodajati dodatke za povečanje le te. Eden izmed takšnih dodatkov je npr. biodizel.

5. EN 590 tako predpisuje:
a. da je nafti lahko dodano do 7% biodizla ali drugih dodatkov,
b. mora biti minimalna mazljivost 460 µm

6. Bosch je naredil študijo vpliva HFRR na trajanje visokotlačne črpalke (http://www.arb.ca.gov/fuels/gasoline/me ... 3bosch.pdf). Na strani 12 je lepo prikazano, da je HFRR 450 µm skrajna meja trajanja njihovih črpalk. To je malenkost manj, kot je mejna vrednost po EN 590.

7. Američani so naredili študijo različnih dodatkov na HFRR glede na njihovo ULSD nafto (uradno max HFRR 520 µm, testna nafta pa je imela 636 µm) http://www.motormayhem.net/wp-uploads/2 ... sion-3.pdf). Dvotaktno olje v razmerju 1:200 je izboljšalo HFRR za 162 µm, kar je bistven rezultat.

8. Kakšna je HFRR vrednost naše nafte je seveda brez testa namogoče ugotoviti. Ne bi pa bil presenečen, če je HFRR v kakšni pošiljki višja od 460 µm.

Kompatibilnost nafte in 2T olja
1. Kot primer sem vzel olje, ki ga sam uporabljam: Motul 510 (http://www.opieoils.co.uk/p-927-motul-5 ... icant.aspx)

2. Nafta ima dva pomembna parametra:
a. Cetansko število (http://en.wikipedia.org/wiki/Cetane_number), ki določa zamik med vbrizgom in dejanskim vžigom
b. Flash point (http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_point), ki določa, pri kateri temperaturi začne tekočina hlapeti

3. Cetansko število je nekje med 40 in 55. Višje cetansko število pomeni, da se nafta hitreje vžge. Previsoko cetansko število nima nobenega učinka na izgorevanje. Prenizko cetansko število pa se pozna na večji porabi, ker ima nafta premalo časa, da popolnoma izgori v motornem ciklu. Pozimi se nafti doda več kerozina, da se zviša cetansko število in tako kompenzira večja temperaturna razlika. Tako motor pozimi lažje vžge.

4. Flash point določa, kako hlapljivo je gorivo.

5. Primerjava podatkov (http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_point):
a. Nafta: flashpoint=55°C (EN 590), samovžig=210°C, cetansko število=52 (EN 590)
b. Biodizel: flashpoint=130°C, cetansko število= 46 - 52
c. Kerozin: flashpoint=38°–72 °C, samovžig=220°C
d. Motul 510: flashpoint=92°C

Moj zaključek
- Današnja nafta je verjetno na skrajni meji mazljivosti ali pod njo.
- Dodajanje 2T olja bistveno pripomore k mazljivosti.
- Ker kljub dodajanju 1:200 Motul 510 nisem opazil višje porabe ali težjega vžiga pozimi, sklepam, da se cetansko število mešanice ni bistveno spremenilo.
- V nafti je lahko do 14:200 biodizla, ki ima bistveno drugačne lastnosti, kot nafta, tako da sklepam, da 1:200 2T olja bistveno ne spremeni cetanskega števila in ostalih parametrov.

Lp,
Luka
Uporabniški avatar
joztom

Končno en s strokovno pdlago, ki ni pri ta rdečih, ki privošči ljudem napredek, drugi samo o garancijah nabijajo.
Uporabniški avatar
oorosh
Moderator
Kraj: Akina

Odgovor Napisal/-a oorosh »

Tale tema gre pod "sticky", ker je zdaj že kar precej koristnih informacij za lastnike dizlov.
HTWC Dual VVT-i inside

武士道
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Žal še vedno nobene besede o tem, kaj si o dvotaktolu misli DPF.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
joztom

Po dosedanjih spoznanjih je uporaba dvotaktola v tej mešanici nezaznavna za DPF. Tudi ni žvepla v dvotaktolu, torej bi temu verjel. Tudi v nemškem članku je navedeno dodajanje v motor z DPF-jem
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

Ne vem, če je že kdo napisal, mogoče sem spregledal, katero olje je potem najboljše za dodajat notri? polsintetično?
Slika
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

drhouse napisal/-a:
drhouse napisal/-a:V Motomatu sem videl (mislim, da) Castrolov dodatek za dizle - kot razumem nemško je nekaj za boljše mazanje črpalke, zniževanje emisij ipd. Je pa v taki plastenki, kot včasih tisti dodatek za ščitenje ventilov.
Ja, sem pozabil pripisat: Ima kdo izkušnje s tem?

Odlična tema! Kot sprešujem že nekaj časa: Castrol ima za take primere namenski dodatek imenovan TDA. Zanima me, če ga je že kdo uporabljal oz. mnenja?
Uporabniški avatar
joztom

To je čisto nekaj drugega (TDA) in je namenjeno čiščenju sistemov. Tega ne poznam. Dvotaktol mineralno olje je namenjeno izgorevanju s čim manj ostanki, torej najbližje nafti. Nekateri forumi vztrajajo na mineralni klasiki, nekateri pa tudi neki polsintetični LiquiMoly proizvod, drugi spet sintetiko, težko je reči, je pa vsak dvotaktni boljši kot motorno olje, ki je za ta namen neprimerno (dodatki).
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Sem zdaj našel slovenski prevod in vidim, da sem usekal mimo... :oops:

Obstaja kak namenski izdelek za "mazanje" pumpe?
Uporabniški avatar
joztom

Kot že rečeno dvotaktol, 2-3 deci na tank. Seveda pa je treba to delati pravočasno in ne šele, ko so špene v filtru. In to stalno, ne občasno, košta pa skoraj nič.
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

DonLuigi, hvala, že analiziram "berem".

Pogovarjal sem se s kemikom, ki pravi, da je poceni nafte zmanjkalo, in bomo kmalu tako kot nemci med drugo svetovno vojno, delali goriva iz premogov, to je rekel v šali ampak...je za razmišlat o situaciji, v kateri smo. In to ni poceni proizvodnja goriv. Zato tk otiščijo te EV...da bi zmanjšal emisije prometa in te emisije preusmerl v termo centrale kjer je tudi lažje lovit žveplo in CO2, skratka z EV se pridobi na kvaliteti zraka, ni pa to use, ali vse kar se sveti je zlato...

No bistvo pogovora znjim pa je bilo, biodizel. Rekel je:
Biodizel je boljši kot nafta, problem so samo trdi delci, ki se v njem tvorijo oz. nahajajo in ti delci so težavni za filtrirat in posledično oni so krivi, da se ti šoba zapaca/pokvari.

Ko so začeli prvi dizli crkovat so vsi govorili, suh biodizel itd...pa je ravno nasprotno. Nafta je vedno bolj suha, vendar so slovenski dobavitelji biodizla bili škrt (želel hitr zaslužt) pa so dajal slabo filtriran biodizel v nafto, pa tudi kak voznik je kurilca tankou, tam se pa ve...kolko smeti je v njem, skratka, tvoj članek mi je v velko pomoč pri razumevanju mahinacij pri teh dobaviteljih energentov.

Zdej veste, zakaj je pozim poraba dizlou manjša, k dajejo not kerozin, pa tut bol leti :lol:
Grande

Odgovor Napisal/-a Grande »

Je potem pri 200.000 km sploh še smiselno tankat notri 2t olje? Lahko narediš več škode kot koristi ali nikoli ni prepozno?
.Dk.

Odgovor Napisal/-a .Dk. »

vedno je boljše če daš ko pa ne ker boš vseno podaljšal življensko dobo lp
madison

Espace 4 2.2 dci

Odgovor Napisal/-a madison »

Včeraj nalil notri 3 deci Olja(Castrol 2T-mineral).

Se peljem par km,ugasnem avto in ne vžge več.
Sam zajambra in to je blo to.(Kaj mi je blo treba?)

Parkrat probam-isto.Pol pa probam dlje držati gumb in vžge.

Preiščem forum-odlomljen 1 jeziček v čitalcu(kakšno naklučje)od dveh.

Zadevo razdrem,zalepim in malo ojačam in spet dela.

Bom poročal kako se bo obneslo to z oljem.
Zadnjič spremenil madison, dne 04 Dec 2011, 00:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Jože
Odgovori