manj masten pečen piščanc ima manj kalorij od bolj mastgnega pečenga piščanca. To pomen
Iz tega sledi, če imaš bolj kalorično gorivo boš tudi dlje prišel. Kako se pa meri kaloričnost gorivo in, če so oktani merilo za kaloričnost goriva, pa ne vem. Mogoče.
Dejstvo je to, če boš tankal bolj kalorično gorivo, bo vsak avto naredil večjo kilometrino, seveda pogojno, da boš varčen voznik, in primerjal z enakim režimom vožnje kot pri slabšem gorivu ane..
Kolega k je kemik mi je razlagal; več žvepla je v gorivu, slabše kakovosti je gorivo in žveplo je škodljivo za katalizator. Mogoče je zdej drugače, ampak Petrol imel včasih zelo slabo kakovost super95. S tem gorivom mi je na julki motor klenkal, z OMV-jevim super95 pa ne, pol sem rajš tankal super98, če je bla že sila pr petrolu tankat.
Pomoje je tudi to, da se pri motorju, ki ima več konjev zaradi boljše elektronike/nastavitev pride bolj do izraza kvaliteta goriva. Pri motorjih k majo sam 75KM se ne bo opazlo, teško prčakvat kr 5KM več. ČE maš pa 250KM se pa hitr najde 5KM več.