Avto gre danes itak še na računalnik, ker smo včeraj prepozno končali
ABS pri Megane II l.'03
ABS pri Megane II l.'03
Včeraj smo pri meganu (II - letnik 2003) menjali sprednje kolesne ležaje. Ko sem na koncu avto užgau in prvič pritisnu bremzo, se je na armaturki prižgala lučka od abs. Zanima me, na kakšen način bere abs senzor, glede na to da ležaj (vsaj na zunaj) ni nič ozobljen. Gre tukaj za kakšen princip magnetnega polja ali kaj podobnega?
Renault Megane II 1.6 16v - nič več
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
Pa si se kaj zapelal? Ker med vožnjo računalnik ponovno prebere in lučka ugasne. Drugače pa (če je isto kot na meganu 1) bere podatke s pomočjo senzorja. Na polosovini ima pa tak zobnik iz katerega bere. Včasih ta zobnik pokne, pol pa nima prave informacije in se prižge lučka.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Ja sm se vozu. Sej tkoj k sm pržgau auto sm prčakvou tud lučko, pa se mi je že nasmejalo k je bla tema
Ko sem pa prvič pohodu bremzo, sta se pa obe lučki pržgali (abs in servis). Tko da sm zdej brez abs-a. Drgač pa se mi zdi da ni isto kot pri meganu 1. Zobnik vem da je na polosovini in ga sploh ni blo videt. Zanima me pa kaj počne tisti senzor, ki je pritrjen na obroček v pestu direktno na ležaju. Je mogoče, da je obroček premalo približan ležaju in ga ''ne doseže''?
Za ležaj ni važno kako je obrnjen ker je simetričen. Ležaji pri tem meganu pa nimajo v sebi obročka (po katalogu je isti ležaj za avte z in brez abs-a), ampak je ta obroček (zobniček) na polosovini. Tuki je sam v pestu en obroček, na kterga je priklujčen senzor. In ta obroček bere z ležaja.
Praukar sm pršu do modre ugotovitve
Ne glede na to kaj praujo katalogi naših prodajalcev iz avtotrgovin, ležaji za avte z abs-om in za avte brez abs-a niso enaki. Vse kar se ujema so dimenzije, razlika pa je v tem, da ima ležaj za abs na eni strani neke vrste magnetno kletko, iz katere senzor bere. Jst mam pa že montirane navadne ležaje. Tko da sm na predlog (večih) prodajalcev vrgu stran 50€ (razen če me bo kdo rešu in ležaje kupu od mene-naredili so 20km
) za dva ležaja in grem iskat nova dva, ki bosta stala nekaj čez 100€. Bravo...

- lukeatluke
- lukeatluke
To si pametno povedou
Pa ja, ležaj se da tud tako demontirat da je še uporaben(ne bi biu prvi s kterim bi tko naredu), sam je hudičevo zahtevno, pa še srečo je treba met...
Bomo najprej dali na dvigalo pa da vidmo kaj bo uspelo in se bomo pol naprej menil...
Bomo najprej dali na dvigalo pa da vidmo kaj bo uspelo in se bomo pol naprej menil...
Pozdravljeni
Ja, ležaji za ABS in brez ABSa niso enaki. Tisti za ABS ima v sebi magnetke, torej ga je potrebno pravilno obrniti in vkoliko to počnete z zbijanjem - hja potem boste uničili nov ležaj, magnetki se premaknejo - potrebno prešanje. Lahko pa ste kupili prave in jih narobe obrnili, obstaja tester za preverjanje pravilnega postavljenja magnetkov pri ležaju.
Lep pozdrav
Ja, ležaji za ABS in brez ABSa niso enaki. Tisti za ABS ima v sebi magnetke, torej ga je potrebno pravilno obrniti in vkoliko to počnete z zbijanjem - hja potem boste uničili nov ležaj, magnetki se premaknejo - potrebno prešanje. Lahko pa ste kupili prave in jih narobe obrnili, obstaja tester za preverjanje pravilnega postavljenja magnetkov pri ležaju.
Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]
https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja sm danes pršu do iste ugotovitve. Sam čudno mi je zakaj mi zatrjujejo da po katalogih piše da sta ležaja identična. Ležaj pa se definitivno preša. Pa je pomembno koliko so magnetki oddaljeni od senzorja? Al se sam ležaj potisne do konca v pesto in to je to?