ABS pri Megane II l.'03

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
GHost14

ABS pri Megane II l.'03

Odgovor Napisal/-a GHost14 »

Včeraj smo pri meganu (II - letnik 2003) menjali sprednje kolesne ležaje. Ko sem na koncu avto užgau in prvič pritisnu bremzo, se je na armaturki prižgala lučka od abs. Zanima me, na kakšen način bere abs senzor, glede na to da ležaj (vsaj na zunaj) ni nič ozobljen. Gre tukaj za kakšen princip magnetnega polja ali kaj podobnega?

Avto gre danes itak še na računalnik, ker smo včeraj prepozno končali :)
Renault Megane II 1.6 16v - nič več
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Pa si se kaj zapelal? Ker med vožnjo računalnik ponovno prebere in lučka ugasne. Drugače pa (če je isto kot na meganu 1) bere podatke s pomočjo senzorja. Na polosovini ima pa tak zobnik iz katerega bere. Včasih ta zobnik pokne, pol pa nima prave informacije in se prižge lučka.
Uporabniški avatar
GHost14

Ja sm se vozu. Sej tkoj k sm pržgau auto sm prčakvou tud lučko, pa se mi je že nasmejalo k je bla tema :) Ko sem pa prvič pohodu bremzo, sta se pa obe lučki pržgali (abs in servis). Tko da sm zdej brez abs-a. Drgač pa se mi zdi da ni isto kot pri meganu 1. Zobnik vem da je na polosovini in ga sploh ni blo videt. Zanima me pa kaj počne tisti senzor, ki je pritrjen na obroček v pestu direktno na ležaju. Je mogoče, da je obroček premalo približan ležaju in ga ''ne doseže''?
Uporabniški avatar
Bor
Kraj: Tabor

Odgovor Napisal/-a Bor »

Pomoje bere iz ležaja. A ste ležaj prov obrnali? A sploh ma ležaj abs obroček v seb?

Vem da je enkrat en mehanik enmu na fokusu menju pa tip pride nazaj pa pravi abs lučka mi gori. Pa tip pravi šit zakaj nisi reku da ma abs. Drug ležaj more bit.
Uporabniški avatar
GHost14

Za ležaj ni važno kako je obrnjen ker je simetričen. Ležaji pri tem meganu pa nimajo v sebi obročka (po katalogu je isti ležaj za avte z in brez abs-a), ampak je ta obroček (zobniček) na polosovini. Tuki je sam v pestu en obroček, na kterga je priklujčen senzor. In ta obroček bere z ležaja.
Uporabniški avatar
GHost14

Praukar sm pršu do modre ugotovitve :mad: Ne glede na to kaj praujo katalogi naših prodajalcev iz avtotrgovin, ležaji za avte z abs-om in za avte brez abs-a niso enaki. Vse kar se ujema so dimenzije, razlika pa je v tem, da ima ležaj za abs na eni strani neke vrste magnetno kletko, iz katere senzor bere. Jst mam pa že montirane navadne ležaje. Tko da sm na predlog (večih) prodajalcev vrgu stran 50€ (razen če me bo kdo rešu in ležaje kupu od mene-naredili so 20km :wink: ) za dva ležaja in grem iskat nova dva, ki bosta stala nekaj čez 100€. Bravo... :mad: :evil:
Uporabniški avatar
trinity

Odgovor Napisal/-a trinity »

Če ti je narobe prodal mu nesi nazaj.
Uporabniški avatar
GHost14

Dvomim da bo vzel ležaj ki je bil že odpakiran in nabit na pesto...
Uporabniški avatar
lukeatluke

Odgovor Napisal/-a lukeatluke »

Probaj, zraven mu omeni, da rabiš prave in vzameš pri njemu, pa boš odpravil dve stvari naenkrat :wink:
Uporabniški avatar
gre_up
Kraj: malo naokoli

Odgovor Napisal/-a gre_up »

če si prodajalcu povedal, da rabiš za ABS ti je narobe prodal in naj vzame lepo nazaj
se bo pa verjetno na vse načine želel izmotat in če nimaš kakšnega dokaza bo zelo težko, probaj vprašat za nasvet pri ZPS ali tržni inšpekciji
Nasveti so dani v dobri veri, za rezultate ne odgovarjam!
Slika
Uporabniški avatar
lukeatluke

Odgovor Napisal/-a lukeatluke »

Bo prodajalec vsaj vedel za drugič, in bodo stranke dobile prave dele :wink:
Uporabniški avatar
rogi2

Odgovor Napisal/-a rogi2 »

Ležaja ne moreš več demontirat,da bi bil še uporaben.
Drugič pa se ne igrajte z igračami,ki jih ne poznate.Če bi to radi si kupte fičkota tega se da šraufat v vsaki garaži.Pa še dele dobiš na vsakem travniku skor zastonj.Imeti avto pomeni tud,da ga je treba vzdrževat in to tud neki stane.

LP
Uporabniški avatar
GHost14

To si pametno povedou :roll: Pa ja, ležaj se da tud tako demontirat da je še uporaben(ne bi biu prvi s kterim bi tko naredu), sam je hudičevo zahtevno, pa še srečo je treba met...
Bomo najprej dali na dvigalo pa da vidmo kaj bo uspelo in se bomo pol naprej menil...
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ja, ležaji za ABS in brez ABSa niso enaki. Tisti za ABS ima v sebi magnetke, torej ga je potrebno pravilno obrniti in vkoliko to počnete z zbijanjem - hja potem boste uničili nov ležaj, magnetki se premaknejo - potrebno prešanje. Lahko pa ste kupili prave in jih narobe obrnili, obstaja tester za preverjanje pravilnega postavljenja magnetkov pri ležaju.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
GHost14

Ja sm danes pršu do iste ugotovitve. Sam čudno mi je zakaj mi zatrjujejo da po katalogih piše da sta ležaja identična. Ležaj pa se definitivno preša. Pa je pomembno koliko so magnetki oddaljeni od senzorja? Al se sam ležaj potisne do konca v pesto in to je to?
Odgovori