žvižganje (piskanje) pri nizkih obratih

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
polanc
Kraj: gorenjska

Odgovor Napisal/-a polanc »

gostia napisal/-a:No super da se je to uredilo.

Mene pa sicer še vedno zanima zgoraj napisano ... o tesnilu na sesalnem kolektorju...oziroma mastnem delu - oljem - na področju sesalnega kolektorja (in tam okoli...).

Zdej OK, to tesnilo lahko gre in preko njega začne ven sikat ... ampak olje? Kaj ima olje za delat v tem področju?! Tu gre mimo zgolj potisni zrak iz turbine in nobeno olje.

Kaj je lahko vzrok? Po mojem mnenju to kar je napisal polanc (obrabljeni obročki) ali pa turbina zanič. Pri svoji Laguni sem odstranil cev za zrak na dovodnem delu v turbino (iz filtra) in potipal rotor turbine s ciljem, da preverim luft. Ga ni - ma prow neč lufta ni...zato za turbino ne morem reči, da je obrabljena in potrebna zamenjave (vsaj s tem preizkusom ne...). Ostanejo mi torej batni obročki? Ali kaj drugega?
živjo, tud jaz sem z mehanikom preverjal vse možne variante ,pa druzga ni ostal kot da so obročki. Res je da je vsak motor malo masten na tem delu, sam če ti pa olje šopa ven ,je pa vzrok samo turbina(šla dihtunga) ali obročki, res je da je med plinil olje sam ga ni tolko da bi kar tekel od (lopute ali erg ventila). Pri meni recimo ko sem avto obremenil ,šel v klanec in ko sem prišel na cilj se je kar kadilo od avta, olje je namreč kar dobro teklo na katalizator, v 1000km -1l olja. smo preverili turbino nič lufta,nato dal preverit še dvema renault-ovima mehanikoma, ki sta diagnozo samo potrdila. Res pa je ,da lahko stik za silikoniraš, dotočiš olje in se voziš naprej,za par 10000km, sam stvar prej ko slej spet pogleda na plano. -ti zamaši interkuler,-začne puščati na sprednjem delu,-kuri olje. Tko da spet se bo naslo nekaj pametnjakovičev, sam če si na tem al generalno nardit(kar dobro zacolajo) al pa nov motor kupit, pa še dele imš če kaj druzga crkne...
ne crkuje, če ne obratuje
POLANC
R_laguna
Kraj: trbovlje

Odgovor Napisal/-a R_laguna »

ok vse lepo in prav pri moji laguni je bilo malo masno tam okoli avto je oce kupil nov potem sem ga js lani odkupil od oceta :D :D tko da sm js 100% drug lastnik :D pa tm ko je blo masno sm dal silikon in obrisal pa je zdaj use suho!olja mi pa uzame na 10000km 2 deci pa menjam ga na 10000 tisoc :D :D :D !!!!

zdaj pa glede kolegove lagune in menjave turbine tam je imel use masno ,ker mu je olje nabijal v interkuler pol pa po tej cevi nazaj v sesalni koletkor zdaj bo pa dol uzel kolektor pa lepo ocistil vse pa bomo vidli ce bo pol masno kaj tko da nevem ce so vzrok batni obrocki ....

l.p
R_laguna
gostia
Kraj: Idrija

Odgovor Napisal/-a gostia »

R_laguna napisal/-a:ok vse lepo in prav pri moji laguni je bilo malo masno tam okoli avto je oce kupil nov potem sem ga js lani odkupil od oceta :D :D tko da sm js 100% drug lastnik :D pa tm ko je blo masno sm dal silikon in obrisal pa je zdaj use suho!olja mi pa uzame na 10000km 2 deci pa menjam ga na 10000 tisoc :D :D :D !!!!

zdaj pa glede kolegove lagune in menjave turbine tam je imel use masno ,ker mu je olje nabijal v interkuler pol pa po tej cevi nazaj v sesalni koletkor zdaj bo pa dol uzel kolektor pa lepo ocistil vse pa bomo vidli ce bo pol masno kaj tko da nevem ce so vzrok batni obrocki ....

l.p
No to pa komaj čakam...v bistvu bo odgovor na to premaknil tehtnico ali bom sam kupil novo (obnovljeno) turbino ali ne...
R_laguna

evo danes smo bili ze spet zagreti za deloin smo na kolegovi laguni uzeli dol sesalni kolektor in ga ocistili (je kot nov) :D :D :D uglavnem not je bilo zelo veliko svinarije smo!pol smo se zasilikonirali tm ko majo vse lagune masno :? :? pa bomo vidli kaj se bo dogajo zdaj ce bo se kar naprej masno tm bom sporocal upam da smo zrihtal !!!! :) :) :)
l.p
R_laguna
R_laguna

evo kod oblubleno sma z kolegom v teh dveh dneh naredila krepko cez 1200 kilometrov sma danes dol uzela cev ki gre iz intercolerja na sesalni kolktor in je vse lepo cisto in nic masno tko da je bila pri njegovi laguni kriva turbina za zvizganje med 1000-1600 obratov bolji izrazitega pri (hladnem motorju)!!in da je bil seslani kolektor masten in vse umazano!!!tko da je vesel kot avijon pa use lepo dela in avto cist bolj mirno dela in leps se vozi!!! tko to je to glede zvizganja in masnega sesalnega kolektorja !!!!!
l.p
R_laguna
gostia

OK, med tem časom sem še enkrat snel dovodno cev iz sesalnega kolektorja ter preveril stanje pred vstopom v interkuler. Zadeva je na obeh mestih zelo mastna. Iz tega nekako sklepam, da pušča turbina, ker menim, da v dovodni cevi olja ne bi smelo biti. Sicer na turbini res ni občutiti nobenega lufta, ampak očitno olje že teče mimo...

Ostane mi torej menjava turbine - kar sem gledal zadevo ni problematično zamenjat, edino kar me malo skrbi pa je priključek za odvod olja iz turbine nazaj v motor. Tega priključka od zgoraj nikakor ne vidim. Ali se da to odtisnit s spodnje strani - moraš odstranit spodnjo plastiko?
R_laguna

zivjo glede menjava turbine ni glih tolk lahko kot mislis!!!ja mors uzet dol plastiko spodno pa fajn bi blo da mas avto dvignjen ker je potrebno tud katalizator stran uzet a tista dovodna in odvodna cev za olje je pa potrebno od spodaj odsraufat pa merkat pa nezgubis o rink ko bos dol devu sporocaj kako poteka menjava ce se bos odlocil ce te bo pa se kaj zanimo pa samo uprasi!!!!
l.p
R_laguna
gostia

OK, se bomo lotil to na eni "luknji", ker pač nimam dvigala. Glede tesnil sem nabavil nove - torej : navadno tesnilo za dovodni priključek olja + pločevinasto tesnilo med turbino in predkatalizatorjem + 2x medeninast o-ring (skupaj z 2x gumijasto okroglo tesnilo) za odvod olja. Res pa je, da nisem nabavil tesnila med predkatalizatorjem in cevjo naprej...

Kakorkoli že...eden bo šrawfal od zgoraj eden od spodaj in ni hudiča da to ne dobimo narazen. :D

Ali je morda še kakšna stvar, ki bi jo moral posebej pazit med demontažo in montažo? Kaj pa cevi za dovod zraka iz turbine - ste jih očistili vse? Tu mislim, da je kar jeba to vse odstranit - predvsem intercooler...skrit nekje v #$&"#$&...
Uporabniški avatar
Veron

Odgovor Napisal/-a Veron »

mogoče tisti, ki ste že "rešili" ta problem žvižganja pri nizki obratih, me zanima ali vam je tud žvižgalo ko ste spustili gas in je avto zmanševal obrate ali samo pri pospeševanju?

recimo tudi: držite plin glih na približno tistih obratih, ko se sliši žvižganje, ali takrat poneha ali konstantno žvižga dalje?
Uporabniški avatar
rok46
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a rok46 »

jst mam iste težave,samo da je tokrat avto megane 1.6 16v...žvižga mi v prostem teku,med vožnjo tega ne slišim,obenem pa se je malce kasneje pojavlo tud to,da ko je avto mrzu,ko ga zalaufam,ne morm takoj speljat,moram počakat kakšne 3s,saj mi padejo obrati ob stisku na gas. Kaj bi blo to?gre mi konkretno na živce tole...
.::TEAM SPIRIT::.
Uporabniški avatar
Borut Povše
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Borut Povše »

Živ vsem. Mam eno "butasto". Če turbinca mal spušča in mal piska, a lohk brez drugih posledic pustiš da čist crkne pa pol menaš. Kokr mi je znano bi pol sam brez velikega dela moči ustal pa "mal" bi kadil, a si bi pripeljal na cilj????????
ESPACE 4 2.0 dci INITIALE Proactive
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Borut Povše napisal/-a:Živ vsem. Mam eno "butasto". Če turbinca mal spušča in mal piska, a lohk brez drugih posledic pustiš da čist crkne pa pol menaš. Kokr mi je znano bi pol sam brez velikega dela moči ustal pa "mal" bi kadil, a si bi pripeljal na cilj????????
Ostal bi tudi brez velikega dela olja in, če nebi pravočasno ustavil in ugasnil, tudi brez velikega dela motorja :lol:
Uporabniški avatar
Borut Povše

Thanks. A pa pred tem avto začne velik kadit, to že videl na cesti, razen če je kaj drugega, al sam "poč" in je to to?
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Dimna zavesa, obrati v rdeče polje, avta ne moreš ugasnit.... V najvišjo prestavo in bremzaj na polno, da ugasne.
Uporabniški avatar
Borut Povše

Kako pa drugač veš pri rabljenem avtu če je turbina še dobra. Eno je da ne piska, slišal sem, da če speleš iz drugo brez problema, da je še dobra. A so se kere cake, da lahko takoj veš?
Odgovori