katero olje

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
narks

katero olje

Odgovor Napisal/-a narks »

zanima me katero olje naj kupim za menjavo clio 1.5dci 82km 2004l. lp hvala
Deniss
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Deniss »

Jaz mam not ELF Excellium 5W-40 in sem zelo zadovoljen
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

Člani Renault kluba imamo tule 10% popust http://www.herkules.si/index.php?categoryID=258 tako, da se tu dobi res poceni. 8) Sicer pa kolikor vem je tudi Evolution SXR za Renaultove dizle in RSa, razlika v ceni je pa minimalna. Kateri je točno za tvoj tip motorja naj napiše še kdo drug.
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

Jst sm tud v dilemi kiro olje letos kupt. :?
Uporabniški avatar
Markolino

Odgovor Napisal/-a Markolino »

Night: ostani na istem. Se najboljse bo za motor.
Megane C.C. / 2.0 16V T. - Privilege luxe / Karman
Uporabniški avatar
nightmare

Markolino napisal/-a:Night: ostani na istem. Se najboljse bo za motor.
Zakaj bi blo najbolše? Tole mi tud ni šlo nikol v glavo ko je folk govoru, da menjava olja škoduje.
Uglavnem enakega olja sigurno ne dam več notr.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Iz enega drugega foruma:
Pri oljih gradacijo vedno izbiraj glede na predpisano. Če je predpisano SAE40 (5W-40, 10W-40,...), potem moraš za SAE60 (5W-60, 10W-60,...)imet zelo dober razlog, kateri je redno pregrevanje olja nad 130°C => pista.
Če upoštevaš zimske razmere in običajno vožnjo, vidiš da olje ne more dosegat optimalne temperature, ima bistveno višjo viskoznost kot je za učinkovito mazanje predvideno in je ribato samo še vprašanje časa.

To da se olje menja na 5-7kkm, ne pomaga. Kvalitetno olje ti omogoča menjave na 10-15kkm, še vedno pa je osnova poravilna gradacija.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
nightmare

Kaj mi to korist, če pa vsak lapa o drugem predpisanem olju za cliota. :lol:
Razpon je tak k da bi se šlo za ne vem kak motor.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Ja sej in ker se ne gre za ne vem kakšen motor daš not recimo Excelum-a in to je to, kaj je tle za komplicirat, če se pa avto voz do 3000rpm :P
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
dr__de

Odgovor Napisal/-a dr__de »

kmetek napisal/-a:Ja sej in ker se ne gre za ne vem kakšen motor daš not recimo Excelum-a in to je to, kaj je tle za komplicirat, če se pa avto voz do 3000rpm :P
če se sploh voz...njegov itak stoji v garaži :lol:
Uporabniški avatar
nightmare

O kom se to menta?
Drgač pa bi rad kej nouga "preverjenga" probu.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Da odgovorim najprej lastniku teme. Za ta motor in naše podnebje v Slo je dobro olje 5w40. Večinoma vsi lastniki Renaultov dajejo notri Elf, v tvojem primeru Elf Excelium NF 5w40.

Mislim pa da preveč komplicirate glede tega olja. Po mojih izkušnjah se olja iste viskoznosti obnašajo enako oz. zelo podobno, imajo enake mazalne sposobnosti, ne glede na znamko. Probali smo že veliko različnih znamk in lahko povem da ni neke bistvene razlike, če sploh (od Fuchs, Motul, Elf, Total, Esso,...do Power oil).
Dokler ne daš za olje malo več ni neke razlike. Lahko dam primerjavo Motul 300V 5w40 in Total Quartz 9000 5w40. Ob enakih pogojih (Raceland) je bila temperatura olja nižja za 10°C in več, kar dejansko pokaže da je toliko manj trenja v motorju, to pa pripomore k življenski dobi motorja (obrabljanje), kot tudi življenski dobi olja, ker ravno temperatura uničuje olje in s tem skrajšuje dobo menjave.

Pa še enkrat v vednost vsem ki berejo to temo. Toplo priporočam menjavo olja na 10-15k km oz. enkrat letno (kar pride prej). Tisti kateri delate kratke relacije (mestna vožnja) je dobro delat na 10k km, za tiste ki delate veliko relacij pa na 15k km. Sploh renault ima tako majhen filter olja, da se hitro zamaši in tisti ventil/vzmet hitro zmeče vso svinjarijo nazaj v motor. Pri turbo motorjih je to lahko velik strošek, ker vsa ta svinjarija zelo slabo vpliva na življensko dobo turbine, ležajev, itd.
Enigma motorsport
narks

Odgovor Napisal/-a narks »

hvala
Uporabniški avatar
Little_tortilia_boy

Odgovor Napisal/-a Little_tortilia_boy »

vi kr komplicerite še naprej, k je lepo brat kako odkrivate toplo vodo :D
Slika
Uporabniški avatar
wily
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a wily »

jst pa po novem ne devam več elfa noter. moj ma zdej castrola 10-60w in sem zelo zadovoljen, tud tisto nad 130 stopinj se mi dopada, ker pa pozimi več nebom vozu avta in tud zdej pozimi stoji, se ne sekiram za zimo. poleti pa itaq je zuni vroče in pol avto mal pohodiš in se tkoj dvigne čez 100 ali več stopinj mi je najboljš castrol :wink:
Odgovori