Prihodnost dizlov
Verjetno bo kar držalo, da je pri tebi krajša razdalja kriva za skok porabe pri niskih temperaturah, zato ker pri meni se skoraj ne opazi razlika med poletjem in zimo imam pa večinoma relacijo cca 90km. Ravno danes sem resetiral števec in po 90km avtoceste (vožnja tempomat 132, nekajkrat tudi do 170, zadnjih 15km pa nihajoča hitrost od 90 do 130-kolona) + kakšen kilometer mestne. Na koncu povprečna poraba 5,9l/100km in povprečna hitrost 108km/h.
podoben rezultat dobim tudi v poletnih mesecih (sicer je že dolgo odkar sem nazadjne to sploh preizkusil in se ne spomnem koliko je bilo, vendar sigurno ni bilo dosti nižje, mogoče kakšen deci). Je pa res, da danes ni bilo nekega mraza (ob štartu 7stopinj na cilju 1 stopinja).
Sem pa to danes preizkusil zato, ker sem včeraj isto pot prevozil z Golfom Variant1.6TDI (mislm da ima 76KW). Pogoji vožnje zelo podobni razen hitrost ni nikoli presegla 150km/h. Na koncu vožnje razdalja ista, povprečna hitrost 92km/h poraba 5,8l/100KM, kar me je kar malo negativno presenetilo, zato sem pa danes meril porabo z mojo laguno.
Drugače sem imel pa povprečno porabo zadnijh 2000km 6,5l/100km.(podobna relacija ampak (sneg, močna burja, nekaj več mestne vožnje pa tudi nekaj več hitrejše vožnje, verjetno vmes tudi regenracija DPF-ja ) Glede regeneracije filtra pa težko povem kako pogosto se mi regenerira, ker ne spremljam porabe tako natančno in zato ne vem kdaj se odvija regeneracija.
Torej zaenkrat še vedno zelo zadovoljen z mojim 2.0dCi 127kW (DPF)
lp
podoben rezultat dobim tudi v poletnih mesecih (sicer je že dolgo odkar sem nazadjne to sploh preizkusil in se ne spomnem koliko je bilo, vendar sigurno ni bilo dosti nižje, mogoče kakšen deci). Je pa res, da danes ni bilo nekega mraza (ob štartu 7stopinj na cilju 1 stopinja).
Sem pa to danes preizkusil zato, ker sem včeraj isto pot prevozil z Golfom Variant1.6TDI (mislm da ima 76KW). Pogoji vožnje zelo podobni razen hitrost ni nikoli presegla 150km/h. Na koncu vožnje razdalja ista, povprečna hitrost 92km/h poraba 5,8l/100KM, kar me je kar malo negativno presenetilo, zato sem pa danes meril porabo z mojo laguno.
Drugače sem imel pa povprečno porabo zadnijh 2000km 6,5l/100km.(podobna relacija ampak (sneg, močna burja, nekaj več mestne vožnje pa tudi nekaj več hitrejše vožnje, verjetno vmes tudi regenracija DPF-ja ) Glede regeneracije filtra pa težko povem kako pogosto se mi regenerira, ker ne spremljam porabe tako natančno in zato ne vem kdaj se odvija regeneracija.
Torej zaenkrat še vedno zelo zadovoljen z mojim 2.0dCi 127kW (DPF)
lp
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Še bol očitno kot sam porast porabe je to, da ko dvigneš nogo iz pedala za gas tut čez par sekund poraba ne pade na 0.0 ampak počasi upada tja proti par L/100kmh (odvisno od trenutne hitrosti).
Ko ni regeneracije, trenutna poraba v parih sekundah po dvigu noge vedno pade na 0.0l/100kmh.
Ko ni regeneracije, trenutna poraba v parih sekundah po dvigu noge vedno pade na 0.0l/100kmh.
Laguna Coupe GT dci 180
Ena animacija delovanja 2.0dCI motorja z DPF.
http://www.youtube.com/watch?v=mU5q1PPO ... E9&index=2
Drugače se pa med regeneracijo skurijo trdi delci, ki so se nabrali v filtru in sicer tako, da se poveča vbrizg nafte. Del nafte zato ne zgori in skupaj z izpušnimi plini potuje do filtra trdih delcev. Tam se vžge in s tem sežge tudi trde delce. To je opis v grobem, za bolj natančen opis pa ti bo moral kdo drug povedati kaj več.
Lp
http://www.youtube.com/watch?v=mU5q1PPO ... E9&index=2
Drugače se pa med regeneracijo skurijo trdi delci, ki so se nabrali v filtru in sicer tako, da se poveča vbrizg nafte. Del nafte zato ne zgori in skupaj z izpušnimi plini potuje do filtra trdih delcev. Tam se vžge in s tem sežge tudi trde delce. To je opis v grobem, za bolj natančen opis pa ti bo moral kdo drug povedati kaj več.
Lp
http://www.youtube.com/watch?v=X5VmV53L ... E&index=26
Zelo dober posnetek in mislim da je nekje vmes tudi regeneracija FAP filtra.
lp
Zelo dober posnetek in mislim da je nekje vmes tudi regeneracija FAP filtra.
lp
Danes sm mel regeneracijo med potjo v službo. to se mi je zgodilo prvič od kar ga mam-2800 km. Ko sm parkiral je bil minimo pri avtu 1000rpm, pustu sm ga,da laufa.po cca 10min je padlo spet na 850rpm,poraba se mi je dvignila na 8,3 litra in sedaj spet veselo pada. tkoda če mal slediš avto se ti ne zapaca dpf kot drugi pravjo. 
Že res ampak po drugi strani pa Hebeš tehnologijo, ki se ti vpleta v to kako ti avto voziš in kdaj ga lahko izklopiš, kdaj moraš pa še 10 minut čakat na parkirplacu.tkoda če mal slediš avto se ti ne zapaca dpf kot drugi pravjo
Turbo dizli so bli oblučtljivi, z DPF so pa občutljivi na kvadrat. Režim vožnje mora nujno vključevat tudi fazo v kateri lahko vse saje v DPFju zgorijo. Če imaš le 10 minutne skoke sem in tja po mestu je to pogreb, ker se DPF nikoli dovolj ne segreje in se saje le nabirajo dokler ne rata praktično nepropusten za izpuh. Štirikrat, pol pa drug DPF za jurja al pa dva. Si to vedu predno si kupu avto z DPF al šele potem, ko ti je začel delat probleme in si bil prisiljen se seznanit s tem?
Pa še to vse skupaj velja le, če "se računalniku ne meša". Ista tura, prej regeneracija na vsak tank, sedaj pa na vsak tretji (ob vožnji na višjih vrtljajih).
Kaj vse skup pomeni za porabo, ki je bila glavni adut diesla, je pa tut svoja tragikomika. DPF je le še dodatna utež na tehtnici v prid (turbo) bencina.
Laguna Coupe GT dci 180
Se popolnoma strinjam s tabo, da mora biti avto narejen tako, da ga vžgem in ugasnem kadar se meni zdi, brez da čakam, računam in gledam kdaj smem in kdaj ne.
Res je pa tudi da nekaeri že brez dpf-ja in celo z navadnimi benzinarji delajo tako, kot da ga bodo imeli večno. Zjutraj vžgejo, čakajo, potem ga peljejo po avtocesti max 110, ko se vstavijo spet čakajo, da se ne vem kaj ohladi. Tankat obvezno, preden pride do zadnje tretjine, da ne potegne usedlin in smeti. Servise in menjavo olja vsaj pol prej kot predpisuje proizvajalec...
Sam avta nikoli ne segrevam na mestu, nikoli ne ohlajam, pritisnem in gonim občasno tako, da se še meni smili, tankam ko gre rezervar proti koncu (običajno vedno sveti lučka in to kar nekaj časa, tako da je rezervar res skoraj prazen. Ostal tudi že brez benzina; Katra:)) To velja tako za moje osebne avte, kot službene, ki so vse od navadnih benzinarjev, FSI-jev, TDI-jev, TD5... Vse kar pazim je to, da ga mrzlega prvih par kilometrov vozim nekoliko previdneje.
Skupaj sem sigurno prevozil že 1.000.000km in do sedaj še nisem imel nobenih težav kakorkoli povezanih z vsemi temi stvarmi, ki se jih opisuje. Je pa res, da je moj avto z največjo kilometrino bila Katra ki je šla v reciklažo z 227.000km, pa ne zaradi motorja ampak rje.
Mislim, da moraš malo paziti ko kupuješ avto, tako da kupiš sebi primernega, ker mislim, da za 10km vožnjo po Lj res ni primeren dizel z DPF, tako kot ni primeren velik karavan za parkiranje v centru Trsta.
To je samo moje mnenje.
lp
Res je pa tudi da nekaeri že brez dpf-ja in celo z navadnimi benzinarji delajo tako, kot da ga bodo imeli večno. Zjutraj vžgejo, čakajo, potem ga peljejo po avtocesti max 110, ko se vstavijo spet čakajo, da se ne vem kaj ohladi. Tankat obvezno, preden pride do zadnje tretjine, da ne potegne usedlin in smeti. Servise in menjavo olja vsaj pol prej kot predpisuje proizvajalec...
Sam avta nikoli ne segrevam na mestu, nikoli ne ohlajam, pritisnem in gonim občasno tako, da se še meni smili, tankam ko gre rezervar proti koncu (običajno vedno sveti lučka in to kar nekaj časa, tako da je rezervar res skoraj prazen. Ostal tudi že brez benzina; Katra:)) To velja tako za moje osebne avte, kot službene, ki so vse od navadnih benzinarjev, FSI-jev, TDI-jev, TD5... Vse kar pazim je to, da ga mrzlega prvih par kilometrov vozim nekoliko previdneje.
Skupaj sem sigurno prevozil že 1.000.000km in do sedaj še nisem imel nobenih težav kakorkoli povezanih z vsemi temi stvarmi, ki se jih opisuje. Je pa res, da je moj avto z največjo kilometrino bila Katra ki je šla v reciklažo z 227.000km, pa ne zaradi motorja ampak rje.
Mislim, da moraš malo paziti ko kupuješ avto, tako da kupiš sebi primernega, ker mislim, da za 10km vožnjo po Lj res ni primeren dizel z DPF, tako kot ni primeren velik karavan za parkiranje v centru Trsta.
To je samo moje mnenje.
lp
Zadnjič spremenil Andyr26, dne 27 Dec 2010, 09:54, skupaj popravljeno 1 krat.
"Žebljico na glavico..." al kako že gre.Mislmi, da moraš malo paziti ko kupuješ avto in nato kupiš sebi primernega, ker mislim, da za 10km vožnjo po Lj res ni primeren dizel z DPF, tako kot ni primeren velik karavan za parkiranje v centru Trsta.
Po drugi strani bi pa rad videl, da proizvajalec/prodajalec avtomobilov morebitnemu kupcu reče v obraz "tale diezel pa ni za vas, bote mel probleme ker mate takšno pa takšno tipično vožnjo". Ampak tega na tem svetu ne doživiš.
Po tretji strani je pa pametnga turbo bencinarja vse težje dobit. 1.4tce in konec veselja
Laguna Coupe GT dci 180