Prihodnost dizlov

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Iz nafte poberejo čimveč maščob za preprodajo, vsaj po moje. Ko načne ležaj se okruški hardkroma pojavijo v napeljavi, dize ena po ena mašijo, odpovedujejo, medtem pa itak ležaj zaruži in je pumpa za zamenjat. Zdaj pa takole, pumpa 400€ pa tud če je ukradena, dize po 100€ za čiščenje, po 250 nove. Potem pa tank dol sneti in parkrat na 1000km menjati naftni filter, nekateri še lajtungo iz tanka, še najbolj pa svetujejo prodajo. največ težav je Siemensu, ki ima nizkotlačni del v pumpi in tudi Delphiju.
bluerunner

Odgovor Napisal/-a bluerunner »

Joztom kaj meniš-imam 1.9 dCI 96kw in DPF pa me zanima naj dodajam dvotaktol ali ne? Kje na BMW forumu pa si to prebral, ker bi se rad na lastne oči prebral kdo in zakaj ga daje noter..?

Hvala za odgovor :wink:
Renault Sport fan-Laguna dCI, 96kw dynamic lux
Uporabniški avatar
gasperg

Odgovor Napisal/-a gasperg »

kot ena zanimivost
danes sem malce brskal po francoskem renaultu med lagunami v konfiguratorjih v ponudbi imajo le še dizelske motorje, od bencinca je ostal le 2.0 16V 140KM (pri verziji berline in grandtour), pri coupejo pa le 2.0T 170 automatic in 3.5 V6, 2.0T sploh ni več ... komu kaj jasno?
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Ravnokar sem doživel še en Aha!

Zakaj ne takoj ugašat vročih turbin?
Delovna temperatura navadne turbine (katere hlajenje je izvedeno izključno z mazalnim oljem, hint za naprej) je v rangu 500°C. Olje se ne zapeče, ker se ne segereje dovolj, preden turbino spet zapusti. Če razgret avto oz. turbino ugasneš, pretok prekineš, Tturbine skoči na ~700°C in imaš lepo zapečeno olje.
Rešitev je, da avto vsaj par sekund teče na standtgasu oz. pod delovnimi vrtljaji turbine, da jo pretok olja dovolj shladi.

Pa še en Aha:
2.0dci ima vodno hlajeno turbino in dvomasni vztrajnik. To mal omili težave z takojšnjim ugašanjem avtomobila.
Zadnjič spremenil WarpedOne, dne 11 Nov 2010, 00:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

Zdaj ko je pa to bmw forum izumil kar se je govorilo/pisalo že lep čas nazaj boste pa kar naenkrat vsi začeli vlivalti dvotaktol...hecno :lol:
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
bluerunner

Jaan nič ni hecno če človeka vprašaš od kje ima te informacije in greš to preverit še na drugih forumih. :roll:

Hecno pa je sklepati, da bom to naredil na svojem avtomobilu...
Zanima me tudi če se da mojo Laguno naviti na 200 žrebcev, pa to ne pomeni, da bom to tudi naredil.. :?
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

Zaradi mene lahko nitro vliješ...ali pa nič. Se ne bom čisto nič sekiral. :wink:
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
bluerunner

brihtol :lol:
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

no mal me je zaskrbelo po drugi strani pa si mislim da je vse skup voda na mlin tistim, ki zagovarjajo bencinarje, do sedaj sem vozil in smo/še vedno pr hiši vozimo bencinarje.
Jaz sem se pa sedaj odločil za 1.5 dci 55/75 euro5, sklepam da tale novi Clio III bo imel - DPF ?????

nikjer ne najdem te informacije "uradno"
razen tu, nekaj o porabi.....
http://www.renault.co.uk/cars/environment/emission.aspx

Vem, da mi nihče ne more povedat kako je s temi novimi motorji za CLIO III, ki so euro5. Saj bom jaz med prvimi, ki ga bom dobil. :?

uglavnem, iščem, po netu, če kje kaj piše "uradno od Renault-a" driving tips for euro5 engine . :idea:
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

Jzt ne razumem, zakaj bi neki proizvajali, če ni zanesljivo... oz. naj mi kot uporabniku napišejo, kaj je optimalno, kaj ni priporočljivo, kaj je nevarno za motor itd..., smatram, da to vse piše v navodilih za uporabo, tako kot dobiš za vsako igračo, ko jo kupiš..a ne!?

Moja ušesa so slišala od serviserja, da je potrebno vsake tolk ocajta avto prtisnt, ne glede na mestno vožnjo. Torej, ko speljuješ v klanec, brez skrbi pohodi, naj konji rezgetajo! pač okoljevarstvo in nega motorja oz tega smotanega filtra...

evo link, how it works by renault..

http://www.renault.co.uk/about/innovations/fap.aspx
http://www.renault.com/en/Innovation/ec ... filter.pdf

Advantages

Unlike other solutions available on the market, the regeneration process no longer depends on vehicle speed, engine speed or journey length.

The system works:

* Even when the vehicle is stationary or the engine is idling
* On a fully transparent basis in terms of consumption
* With unchanged acoustics: regeneration is a silent process
* With no change to oil change intervals
* With no particular maintenance: the service life of the filter is equal to that of the car
link CLIO III dci 75 FAP - glej kolk so mu napisal da porabi....
http://www.autoklicker.de/autokatalog/r ... n8381.html

zadnja zvezdica mi je fajn! torej naredili so zadevo OK, ampak naj povejo, kako vozit, smatram, da je greška v kakovosti goriva, in ne v načinu vožnje. Je pa res, da mrzel neogret motor diha drugače kot ogret. tu se pa strinjam, vendar, smatram, da smo preveč odvisni od kvalitete goriva v Sloveniji.

je pa res, da tudi sam ne vidim point okoljevarstva, če se že gremo to, pojdimo peš na skupna srečanja in nosimo Renault transparente. (meni je to pač ta moment lažje, k sm brez avta.. :lol: )

LP :D
Zadnjič spremenil dci, dne 11 Nov 2010, 00:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
joztom

Ker sem celo lansko leto tedensko potoval iz Lj v MS in je moj 10 let stari bencinar Citroen s 3.0/24V motorjem (v Laguni se temu motorju reče L7X) kar 9 na 100 žrl sem si zaželel Espace. Temeljito sem predelal trg in tujino in sestavil tabelo. Vse tukaj naprej so moja osebna dognanja in jih nikomur ne vsiljujem. Kot voznik 3l motorja s tekmovalnim (aktivnim) podvozjem in brzinami čez 250 na uro, sem najprej vohljal med 3.0dci-ji. V Nemčiji jih je polovica z zamenjanimi motorji, ker en cilinder zariba, vrednost popravila cca 14.000€, tako nemci, pri nas je tega kar nekaj, pa tudi nekateri, ki so jim že v garanciji menjali motorje. Čudno, predrago, prerizično, kljub cenam rabljenih z avtomatikom okoli 8000€. 2,2dci poznate zgodbo iz televizije, prepirov in tožb. Ta tip je kriv, da je cena novega Espaca zelo visoka, npr mojega je bila čez 30k€, starega pa okoli 5-7k€. Pri 2,2 dci beležijo dve napaki, prva je zaribavanje ojničnih ležajev, to sem opisal po moje možne vzroke v enem prejšnjih postov. Druga napaka je, da se uniči ležaj turbine, olje pri strani brizga v turbino, in mašina gre brez gasa sama v iberture, po minuti takega teka blajerca prebije blok in konec. Razlog je neustrezen interval menjave olja (zamislite si, fabrika je rekla 30k km!! vosli), po 10-20k km se dodatki izrabijo in olje izgubi večino mazalne sposobnosti. Naknadno so jo priporočili na 20k km in omejili vrste olja izključno na 5W40 sintetiko. Tako tudi v specifikacijah ELFa piše, kateri izrecno ni za 2,2dci. Za 1,9dci pa je znano, da nekaj čez 100k km nekateri priporočajo menjavo ojničnih ležajev. Tukaj pa mi je bilo to čudno in sem poskušal to razvozlati. Ravno mojemu sodelavcu je v Zadru razsulo glavno gred zaradi omenjene napake. Oplašen sem zato kljub veliki želji po dizeljnu vzel enega redkih bencinarjev 2.0T, motor F4R794. Sicer vrhunski motor ima enak dvomasni vztrajnik od LUKa, le drugačen razpored vijakov, in ga bom prisiljen menjati v kratkem. Zdaj, ko meni samemu voda v grlo teče, sem tudi precizno naštudiral, kaj je možen vzrok za težave. Zdaj, ko mi je vse jasno, bi ponovno verjetno vzel 1,9dci, takoj zamenjal vztrajnik in sklopko za klasični tip, Valeo ga izdeluje z oznako 4P, mogoče bi dal še tistih 30€ za ojnične ležaje in bi siguro teral do pol milijona km. Isto bi dolival 3 dcl dvotaktola na tank, pa to je stara fora, ki sem jo na nekem drugem forumu kot nasvet odprl in naprej prežvekoval, da bi se HP bolj podmazovala in dize ne ribale. To pa iz lastnih izkušenj poznam, na sinovem P307 je šla Siemensova pumpa, ena diza in zabitje CommonRaila s špenami in jo lahko vsakemu pokažem, če ga zanima, kaj nastane. Delphi gre pa še veliko prej, je pa srečna okoliščina, ker imaš še slabo nafto v tanku in jih lahko naskočiš, ponavadi oravnajo škodo. Vesel bom argumentiranih nasprotnih mnenj, jaz sem povedal svoje podlage in izkušnje.
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

torej, glede zaribavanja pumpe in skupnega voda je krivo slabo gorivo? kje potem takem priporočaš, da tankam?
0.3l dvotaktola? mi lahko kej na ZS sporočiš? je to preizkušeno?
Kaj pomeni dvotaktol za izpušni sistem? kej posebnega? :?:
Uporabniški avatar
joztom

Menim, da je koncentracija s 3dcl tako nizka, da se komaj, komaj pozna, to ni, da bi se kar kadilo. Imam kolega ki je kupil mojo nekdanjo Xantio V6 Activa in vozi dizeljna na olje iz fritez, zdaj bi te pa ubogih 3 dcl olja na poln tank ugonobilo. Zdaj sem že malo pozabil, ampak dejstva so bila taka. Sodobna nafta se dela po evropskem standardu "Dieselkraftstoffnorm EN590" ali tako nekako. Mazalna vrednost je mejna za sodobne takorekoč supersonične sisteme, ki imajo piezo proženje na dizah ali celo sistem PumpeDüse kot VAG. Bosch je uradno odgovoril, da je nafta zadovoljiva. Nakar so popizdili, da je zadovoljivo premajhna garancija za dolgotrajnost. V nadaljevanju se bojujejo z Boschem, ker drugačnega odgovora tudi niso pričakovali, torej kaj je za vas, bosch, zadovoljivo. Tako se je BMW forum množično odločil, da dolivajo dvotaktol, navajajo tudi redne težave nepodmazanih sistemov in kilometražo, ki so jo naredili ob dodatnem mazanju. Včasih so pumpe delali s polnim kaljenim ležajem, zdaj ga samo površinsko hardkromajo. Če vse štima, menda zdrži, če pa je sled vode v nafti, se mazanje poslabša in jebiga. Torej, vgradiš čungalunga filter namesto MANNa iz AC in je dovod preslaboten, ne samo da cuka, maže slabše, odkruški slabo mazanega ležaja odletavajo in pridejo v sistem (CR) in bašejo dize. Le-te se sicer dajo pucat po ceni okoli 100€ komad, recimo Rabotti Litija, kakšen Jelen v Gomilskem ipd. Bom poiskal linke od nemcev ki so se bojevali z Boschem, ki ni hotel izrecno potrditi, da je nafta zares zadovoljivo mazalna. Trenutno vozim sedmi Renault, prvi tribrzinski 6-voltni še AlfaRomeo R4L, nato Gordini, na koncu pa 21GTX (motor J7R750) vmes še razne katrce do 4GTL ta zadnje, 18TL, vse pa sam večinoma sam šraufal. Tudi sedanji Espace 2.0T Initiale bom spravil v vrhunsko formo, samo da najdem podatke. Ko najdem želene linke jih pošljem osebno. Nekdo je spraševal za 2.0dci motor. To je menda spet Renaultov motor, prej 3,0dci, 2,2dci i 1,9dci so bili Isuzu konstrukcije, katerim so nesrečno LUK dvomasni vztrajnik naturili in je tako.
Pa še link iz Citroen Deutschland, ki kaže na BMW forum, berite nadaljevanja člankov:
http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showth ... did=156131
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

Polej si ti mala enciklopedija za Renault šraufarijo.
Hvala, lepo te bi prosil,če mi posreduješ kakšen link, in jaz to prečekiram. Na kolk obratov pa se pumpe vrtijo?
Uporabniški avatar
joztom

Si spregledal?
http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showth ... did=156131

Pumpo goni zobati jermen, enako se vrti kot motor, odvisno kje in od zobnika.
Odgovori