Prihodnost dizlov

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

JaaN napisal/-a:Počakajte do septembra 2014 na euro 6 ko bo dokončno odklenkalo vsem dizlom :lol:
Zakaj bo odklenkalo dizlom.Poglej podatke dizel proti bencinarjem, pozoren bodi na CO.Ali pa jaz ne znam brati.

Glej bolj spodaj na razpredelnici.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_e ... _standards.
Uporabniški avatar
djordjevic
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a djordjevic »

V splošnem ne razumem 'vojne' med privrženci dizlov in bencinarjev. Mene, po domače rečeno, boli K, kakšen agregat imam pod pokrovom, dokler solidno vleče, ne pije prekomerno in je dokaj zanesljiv. Kar ob težavi sodobnih dizlov stari 1.9 je, žal. In dokler mi bencin ne ponudi primerljivega agregata četudi z nekoliko višjo porabo, bom ostal na tem. Ali naj človek kupi 1.6 16v, ko je enkrat navajen, da avto celo potegne? Ma, ne me *ebat. In si potihem misliš, u, legenda, 1.4 tce bo prava stvar - nisem divjak, pa bi ga že moral držati tam nekje na 8-9 l porabe, če je treba pa imaš zalogo pod pokrovom. Ampak ne, spet so zgleda zajebali pri razvoju - beri Nejkove težave. Kaj sploh realno ponuja renault, če zaradi DPF-ja novejših dizlov nočeš, 2.0 tceja pa tudi nekako ne bi imel? Bolj ali manj samo prastari 1.6 16v. Jej. :twisted:
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

bfranc napisal/-a:
JaaN napisal/-a:Počakajte do septembra 2014 na euro 6 ko bo dokončno odklenkalo vsem dizlom :lol:
Zakaj bo odklenkalo dizlom.Poglej podatke dizel proti bencinarjem, pozoren bodi na CO.Ali pa jaz ne znam brati.

Glej bolj spodaj na razpredelnici.

http://en.wikipedia.org/wiki/European_e ... _standards.
Počakajmo na euro6.

Kaj pa sajasti delci? Že zdaj se v avte dodaja t.i. AdBlue :!:
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
Uporabniški avatar
morph

Odgovor Napisal/-a morph »

Po moje nam vsi skupaj proizvajalci in trgovci lepo perejo možgane.
1. podaljšujejo garancije, seveda pa za garancijo je potreben pooblaščen servis, npr. elf excelium NF stane na pooblaščenem servisu mislim, da nekaj manj kot 20 € v bauhausu 8 €.
2 na račun okolja in manjše porabe nam vgrajujejo vsemogoče komponente, ki so pa presneto drage in te se ponavadi pokavrijo izven garancije.
3 avti so se vsi podražlili v zadnjih 10 letih da glava boli (poglejte vstopni model megana 1 in sedaj Megan 3. seveda novo vozilo). Res sedaj ima operem da glava boli, vendar pa zaradi tega glejte kaj sem napisal pod točko 2.
4. po mojem mnenju se vse preveč oz samo gleda na porabo in na CO, pa nekakšni po moje kvazi hirbidi. Koliko stane in koliko onesnažije razvoj baterij za hibride, koliko energije porabijo za posamazne komponete, ki potem za 0,01 l zmanjša porabo. Tu mi je pade na misel ne doljo nazaj viden BMW X5 ali je pa bil X6, ne spomin se, avto ima 500 konjev in še elektro motor. promovirajo ga kot hibrid in kot avto, kateri je prijazen do okolja. haha.

po moje je najbolj prijazno vozilo za okolje peš honda in bicikl.

To kar dela avtomobilska industrija samo da bi prodala, pa naj bo diesel ali pa bencin. Saj malo se poglejmo, za to da nam avto porabi kakšen liter manj smo pripravljeni odšteti nekaj k€ evrov, saj si ponavadi rečemo, če pa že kupujemo avto, pa pri kreditu na osem let se teh 2k€ tako ali tako ne bo poznalo.

no saj bi še imel kaj za povedati, vendar bodi dovolj.

lep večer.
Roka, ki s prstom kaže na druge, ima vedno tri prste obrnjene nazaj.

---Laguna II Grandtour 2.0 16V, Privilge Lux, l.06, LPG---
Uporabniški avatar
Andyr26

Odgovor Napisal/-a Andyr26 »

Da malo oživim temo s poročilom o servisu!

Pri prvem vžigu po prevoženih več kot 13.500 (servisni interval 15.000) od zadnjega servisa mi je izpisalo "change oil soon". Nato tako ob vsakem vžigu dokler nisem prevozil 15.000km od zadnjega servisa. Takrat mi je, kar med vožnjo zasvetilla kontrolna lučka za servis (ključ) in izpisalo se je opozorilo "service change oil". Po menjavi olja sem resetiral interval do naslednjega servisa in vsa opozorila so s tem izginila.
Od prejšnjega servisa je minilo 5 mesecev(podatek za WarpedOne), tako da zaenkrat še vedno brez kakršnihkoli težav glede DPF-ja in vsega ostalega.

Prevoženi kilometri: 137.000km

Menjal:
- Olje: 6,5l ELF Solaris DPF
- Oljni filter
- naftni filter
- zarčni filter
- kabinski filter
Skupaj nekaj manj kot 100EUR. Dela pa je bilo zame amaterja 1 uro s tem, da sem filtre (razen oljnega ) menjaval prvič.

Lp
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Uporabniški avatar
laguna1.8.16V

Odgovor Napisal/-a laguna1.8.16V »

Dobra tema :D sicer sem zdaj malo zmeden glede nakupa lagune 2.0 dci 180km :D zdaj vozim laguna II 2001 1.8 16V pa gre brez problema...
Zdaj sem pa imel v mislih novo laguno 2.0 dci gt pa bom še malo premislil in se info.... ker potem ne bo presenečanj :D

Sicer zdaj ko sem se pozanimal za laguno III 2.0 dci gt mi še noben ni nič slabega rekel...zdaj koliko je tu res je pa drugo vprašanje :D
imam težko nogo :D in k temu mora biti tudi lagunca dobro pripravljena :D
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Pri dizeljnih je pomembno, da narediš veliko km. Ko sem jaz kupoval avto spomladi, je razlika na ceni med nafto, bencinom in različno porabo znašala 300€, torej v 5 letih ene 1500€ prihranka, ki ga žal poje vzdrževanje dizeljna. Če računam dize, pumpo in turbino, se dizelj ne izde, kaj šele regeneracija DPF. Če bi že imel toliko dnarja za dizelj, pač več vložiš in pošteno povedano bolje in lažje prodaš, bi redno dodajal 3 dcl dvotaktola na tank in zamenjal dvomasni vztrajnik za klasičnega. Zelo veliko 1,9 in 2,2 motorjev je pocrkalo zaradi preslabotnega mazanja ležaja v HP naftni črpalki (nafta v EU ima prenizek mazalni nivo) in pa kontraudarcev oslabelega vztrajnika, katerega polovica (8kg) opleta in povzroča uničenje ojničnih ležajev. Tu v resnici ne gre za slab material ležajev, ampak mehansko sranje od LUKa. Če to pravočasno saniraš imaš mir do 500k km. Ampak vsak po svoje.
VelikiGoban

Odgovor Napisal/-a VelikiGoban »

joztom napisal/-a:Èe bi že imel toliko dnarja za dizelj, paè veè vložiš in pošteno povedano bolje in lažje prodaš, bi redno dodajal 3 dcl dvotaktola na tank in zamenjal dvomasni vztrajnik za klasiènega.
Dvotaktol pa DPF pa se najbrž ne marata preveč, bi si mislil... Sploh pa je ta "back to trabant" malo skregan s težnjami k čim manjšem onesnaževanju.

Kateri modeli/letniki pa imajo problematični dvomasni vztrajnik? So bili kakšni vpoklici zaradi tega?
Uporabniški avatar
joztom

Dvotaktol se meša z nafto v vseh razmerjih in ne povzroča nobenega sledu na DPF ali veliko manj kot biodizelj. Novi tipi ležajev pumpe so samo površinsko hardkromani in se ob pomanjkanju mazanja luščijo. To so priporočila iz zahodnih forumov, izrazite težave so tudi pri BMW nad 160k km. Vpoklicev Renaulta ni bilo, je pa cena 2,2dci padla na pol realne zaradi velikega procenta lomov. Sicer mi pa ni treba verjeti, tako si jaz predstavljam razloge lomov. Imam ta prekleti dvomasni vztrajnik, so bili vsi za1k v Renaultih, za 1,9dci in 2,2dci Valeo dela nadomestni 4P komplet, ki te reši jajc za zmeraj. Za moj F4Rt motor espaca IV še ni rešitve, jo pa iščem sam med dirkalnimi vztrajniki Megana 225, ki so klasični. Edina jeba je še število zob na lameli, ki je pri meni PK6 menjalnik, Megan ima drugačnega. Sem pa že bil v kontaktu s tehnično službo Valeo in so mi vse pojasnili. V glavnem, ko ne moreš speljati z drugo je zadeva na koncu.
VelikiGoban

Torej moja Laguna 2.0 dci nima dvomasnega vztrajnika?
Glede dvotaktola pa (za enkrat še) ne kupim te razlage. Če je za DPF vseeno, če skuriš 3 dcl olja na 60 l goriva, zakaj pa je potem sploh pomembno kakšno motorno olje uporabljaš, ki ga porabiš cca 0 dcl na 100 l goriva?
Uporabniški avatar
joztom

Na forumu si poskušamo pomagati po svojih močeh in znanju. Če te moti kakšno mnenje, ga zlahka spreglej. Imaš pač presežek denarja in evforično bereš tovarniške prospekte, teste novih avtov in razne ovacije eko pridobitvam, ki nam trgajo denar iz žepa. Tudi tvoja Laguna ima dvomasni vztrajnik, ki se v povprečju menja na 120k km, če ne prej, boš takrat doumel, o čem sem pisal, ker je menjava čez 1500€ za komplet s sklopko in obema ležajema. Zanimivo je, da sta v Dialogysu naslikana oba vztrajnika, tudi tehnična služba Renaulta pa ne želi povedati katere so številke rezervih delov. Pravijo je pač tako.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Če bi se reč res v povprečju menjala na 120k bi o tem vsi jokal še 2x bolj kot jokajo o turbinah. Malo pretiravaš, ne bom pa trdil da veliko.

Z dvotaktolom se pa js nebi igral sploh. Vsaj dokler imam še vsaj pogojno delujoč DPF.
Laguna Coupe GT dci 180
VelikiGoban

joztom napisal/-a:Na forumu si poskušamo pomagati po svojih moèeh in znanju. Èe te moti kakšno mnenje, ga zlahka spreglej.
Kaj pa je s tabo??? Ravno po znaju sem te vprašal.

Čisto kulturno sem te vprašal, kaj je z 2.0 motorji, glede na to da si navedel le 1.9 in 2.2!

Z opazko o mojem bogastvu in evforičnosti pa tudi nisi ravno argumentiral zakaj kurjenje dvotaktola ne vpliva na trajanje DPF, uporaba "neprimernega" motornega olja pa naj bi (glede na priporočila proizvajalca in pooblaščenih servisov ter izjave nekaterih članov foruma). Jaz o tem ne vem nič in to tudi na glas priznam, sem pa skeptičen do tako neargumentiranih predlogov, ki na prvi pogled niso najbolj logični.

Torej, še enkrat, če smem. Resno me zanima, zakaj dvotaktol ne vpliva na trajnost DPF (kar je bojda velik problem in strošek), "kakovost" motornega olja pa naj bi?
Uporabniški avatar
joztom

Na primer:

"Dass man dem Dieselkraftstoff etwas 2T-Öl zumischen sollte, hatte ich hier im Forum schon vor längerem mal empfohlen.
Als kurze Zusammenfassung kann man folgendes sagen:
1. Der eigentliche und wichtigste Grund für die 2Taktöl-Zumischung ist, die Schmierfähigkeit des Sprits zu verbessern, damit eben sowohl die Diesel-Pumpe wie auch die Düsennadeln besser geschmiert werden.
2. Wenn das verwendete 2T-Öl ein gutes ist, wird auch noch die Ablagerungsbildung an den Düsenspitzen reduziert, bzw. werden bereits vorhandene Ablagerungen wieder reduziert.
3. Läuft der Motor damit etwas ruhiger, weil der Verbrennungsablauf etwas "weicher" ist.
4. Werden beim empfohlenen Mischungsverhältniss die Emissionen etwas reduziert.
Wie schon geschrieben ist jedes 2T-Öl besser als gar keins. Ein Hinweis zum verwendeten Öl liegt mir aber noch am Herzen. Und zwar betrifft der Modelle mit Partikelfilter. 2T-Öle haben zwar generell einen recht niedrigen Aschegehalt. Bei Modellen mit Filter wäre es aber ganz gut, wenn man eins nimmt, welches einen besonders niedrigen Aschegehalt hat. Liegt der nur um die 0,05 Massen-%, dann wäre das optimal.

Nur mal zum Vergleich: Bei 4T-Motorölen für PKWs liegt der zwischen 1,0 u. 1,5. Und bei diesen neuen mit reduziertem Aschegehalt immer noch bei knapp 0,8. Dagegen sind selbst die 0,15, welche manche 2T-Öle haben, noch extrem wenig. Wie schon geschrieben wäre es aber gut, wenn man für die mit Filter eins nimmt, wo der noch niedriger liegt. Gibt auch welche mit nur 0,05%. Das kann man dann eigentlich schon als aschefrei bezeichnen."

tukaj ti razlaga, da je vsebnost pepela v navadnem motornem olju do 0,8%, pri dvotaktolu pa 0,05%. Preberi si tudi, zakaj je to priporočljivo, mazanje ležaja HP črpalke in samih diz. So BMWjevci vprašali Bosch, ali standardna nafta v redu maže sistem, pa je Bosch odgovoril, da "zadovoljivo". Potem so se spičili, da to ni pravi odgovor in cel forum BMWja dodaja 2-T olje in ne beležijo več odpovedi črpalk na 160k km, kar je bilo prej standardno. Malo si preberi po netu, pa si izdelaj svojo sliko. Jaz nimam dizeljna, bi pa to vsekakor dodajal, seveda ne v pretiranem procentu.
VelikiGoban

OK, to mi je razumljivo, hvala. Manjka mi samo še podatek, koliko je pepela v dizlu, pa bo jasno, ali dvotaktol bolj zapaca filter kot enaka količina dizla.

Kaj pa je "uradna" razlaga, da se prodaja dizel s "premajhnim" mazanjem? Ali je problem obraten in se vgrajuje preveč občutljive pumpe za obstoječ dizel?

Kaj pa se zgodi, ko zaradi premajhnega mazanja crkne črpalka? Gre še kak bistven del z njo?
Odgovori