Dnevne luči Megane III

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
shark90

Odgovor Napisal/-a shark90 »

ja saj v temi se mora lepo videt in svetit ampak kaj ko so to dnevne luči in po temi ne svetijo (razen če jih sam vklopiš). zadaj pa res ne svetijo.

samo nekaj bi vprašal kar v tej temi ker sem novi... je kje na forumu glede ozvočenja za megana 3 (coupe)?
Sagittarius

Odgovor Napisal/-a Sagittarius »

pro2c napisal/-a:Torej vas je več probalo te led dnevne luči in vsem premalo sveti?

Meni ne sveti premalo. Bom danes popoldan, če bo ustrezna svetloba naredil fotke in jih objavil.

Imam žarnice: http://www.superstrela.com/content/1156-ba15s-18l-12v s tem, da je na fotografiji ledica s 24-timi diodami, moja jih ima 18.
Sagittarius

MasTTer napisal/-a:Kaj ko bi to v temi probali, ker ledice bolj naravno belo svetijo kot navadne žarnice...pač predlog.

Glede teh dnevnih luči. Nisem šel preverjat, ampak zakonsko bo to šele okoli februarja urejeno pri nas v Sloveniji. Mogoče nič ne zajebavajo, ker je kar nekaj teh dražjih avtov, ki to že imajo (te ledice v odbijač).

Pač reno ne sme zaradi naše zaostale zakonodajo te žarnice v nove avtomobile vgradit/aktivirat.

Je pa zanimiva ta izjava iz conrada:
Od februarja 2011 vsa nova vozila s posebnimi lučmi za dnevno vožnjo.
http://www.conrad-trgovina.com/ms/857115.html

Sicer meni tudi in jasno, kako so lahko te luči bolj varne kot dnevne, če pravite, da odzadaj ne svetijo???
Drugače koliko gledam po slikah in v živo, se te ledice v odbijačih dosti bolj vidijo kot kratke v žarometih.

V zakonu http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3690 je v 61. členu, 6 odstavek jasno napisano: citiram:
"Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči"

Piše, da se LAHKO uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, kar pomeni, kratke luči. Nikjer pa ni napisano, kaj je z zadnjimi lučmi.

Megan ima senzor dobro občutljiv, kar pomeni, da se zasenčene luči avtomatsko prižgejo ob slabem oblačnem vremenu, kar pa za opla nebi mogel trditi, saj sem jih videl že več, katerim se ob slabem vremenu dnevne luči ne prižgejo. Sicer pa zaradi osebne varnosti v primeru slabše vidljivosti bolje da sam prižgem zasenčne luči, katere potem omogočajo tudi prižiganje meglenk.
Uporabniški avatar
MasTTer
Kraj: Lendava (MS)

Odgovor Napisal/-a MasTTer »

Ja, prav imaš, če tako piše v zakonu.

Čisto malo sem jaz pomešal Naš zakon NE dovoljuje imeti te dnevne/zasenčene luči nikjer razen v žarometih. In to bodo spremenili.

Torej, vsak ki ima dnevne luči do februara 2011 že v blatnikih in mu samo to svetu v bistvu krši zakon in bi lahko bil kaznovan. No upam, da to ne izvajajo. In zaradi tega ti RS-ji nimajo že serijsko to v odbijačih in ti jih morejo v SLO vgradit če želiš... da o ceni ne govorimo.
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

Natanšneje določa položal svetlobnih teles TSV-120 (Tehnična specifikacija vozil) (Uradni list RS, št. 59/99, 31/00 in 54/00).

Definicaja dnevne luči:
2.7.24 Izraz »svetilka za dnevno vožnjo« pomeni naprej usmerjeno svetilko, katere namen je
narediti vozilo bolj opazno pri vožnji podnevi.

Več pa v poglavju 6.19 na linku:
http://www.dc.gov.si/fileadmin/dc.gov.s ... 120-00.pdf

lp
J
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
shark90

MasTTer napisal/-a:Ja, prav imaš, èe tako piše v zakonu.

Èisto malo sem jaz pomešal Naš zakon NE dovoljuje imeti te dnevne/zasenèene luèi nikjer razen v žarometih. In to bodo spremenili.

Torej, vsak ki ima dnevne luèi do februara 2011 že v blatnikih in mu samo to svetu v bistvu krši zakon in bi lahko bil kaznovan. No upam, da to ne izvajajo. In zaradi tega ti RS-ji nimajo že serijsko to v odbijaèih in ti jih morejo v SLO vgradit èe želiš... da o ceni ne govorimo.
torej sami policaji kršijo pravila ko imajo v novih škodah dnevne luči zraven meglenk in jih uporabljajo :D
Sagittarius

Kako mi svetijo diode...

Slika

Slika
Uporabniški avatar
sinko

Odgovor Napisal/-a sinko »

Sagittarius kaj to ko ti svetijo te LED to maš pozicijo ali dnevno in kateri tip nastavka je to kaka je zarnica po domače
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
Sagittarius

sinko napisal/-a:Sagittarius kaj to ko ti svetijo te LED to maš pozicijo ali dnevno in kateri tip nastavka je to kaka je zarnica po domače

To je dnevna luč. V osnovi je 21 W žarnica s klasičnim navadnim grlom premera 15 mm. Zamenjal sem jo z visokosvetlečo diodo. Link je že objavljen.
Uporabniški avatar
pro2c
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a pro2c »

v redu svetijo 8)
sklepam da imajo upore ze dodane in ti nic ne utripa na armaturki?
Sagittarius

pro2c napisal/-a:v redu svetijo 8)
sklepam da imajo upore ze dodane in ti nic ne utripa na armaturki?

Glede na to, da ne utripa, predvidevam, da res... Nisem pa povsem prepričan.

A je možno, da nima pregolerih žarnic vezanih preko računalnika?
shark90

Sagittarius napisal/-a:Kako mi svetijo diode...
uff tebi pa res zelo dobro svetijo.. pri meni se ni skoraj nič videlo, super je :wink:
Sagittarius

shark90 napisal/-a:
uff tebi pa res zelo dobro svetijo.. pri meni se ni skoraj nič videlo, super je :wink:
Dej mi povej, a je tebi pri priključitvi teh žarnic, ki si jih naročil pri superstreli zaznalo napako ali ne? Razmišljam namreč, da bi si te z 18-timi diodami naročil za zadnje pozicijske luči in smernike... kolegu na Touranu niso delale. Žarnica je zasvetila, po parih sekundah pa ugasnila in mu je javilo napako.

Meni tega pri uporabi žarnic z visokosvetlečimi diodami ne naredi ampak normalno svetijo, ravno tako ne javi nobene napake... Zanima me, če je zaslika med žarnicami z navadnimi in visokosvetlečimi diodami...
shark90

Sagittarius napisal/-a:
shark90 napisal/-a:
uff tebi pa res zelo dobro svetijo.. pri meni se ni skoraj niè videlo, super je :wink:
Dej mi povej, a je tebi pri prikljuèitvi teh žarnic, ki si jih naroèil pri superstreli zaznalo napako ali ne? Razmišljam namreè, da bi si te z 18-timi diodami naroèil za zadnje pozicijske luèi in smernike... kolegu na Touranu niso delale. Žarnica je zasvetila, po parih sekundah pa ugasnila in mu je javilo napako.

Meni tega pri uporabi žarnic z visokosvetleèimi diodami ne naredi ampak normalno svetijo, ravno tako ne javi nobene napake... Zanima me, èe je zaslika med žarnicami z navadnimi in visokosvetleèimi diodami...
ni javilo nobene napake in sploh nevem če ima megane to :? ker mi je 2 dni nazaj crknila h7 žarnica in nič ne javi... tako da bi to moralo delat vsaj moje mnenje..
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

Evo. Tudi jaz imam dnevne luči sprogramirane...na Avtotehniki me je stalo pa slabih 40€ ali ena servisna ura. Se pa da čudo reči še sprogramirati...
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Odgovori