Si hotel reči 3000 ali 4000 namesto 2000?Stupo napisal/-a:Pri pospeševanju prestavljaj raje z manj gasa pri 2500 obratih, kot da ga na hitro pohodiš do 2000 obratov
Kako voziti dizla?
- Blaz - coupe
- Kraj: Dolenjska- Dvor
mah .. jst mam laugno 1.8 bencin 8V... vozm ga z peto prestavo 55kmh... okol 1300 ali mal več obratov ..pa gre čist lepo .. pa je bencinar...seveda na ravnini..
voz po občutku ..če boš pa vozu na npr. 1500 obratih al pa 2000 pa bo razlika v porabi še 2 deci ne .. tko da lepo pod nizkimi obrati pa je stvar rešena..
LP
voz po občutku ..če boš pa vozu na npr. 1500 obratih al pa 2000 pa bo razlika v porabi še 2 deci ne .. tko da lepo pod nizkimi obrati pa je stvar rešena..
LP
Če hočeš imeti nižjo porabo lahko voziš na najmanjših možnih obratih (manj od max navora, po ravnini seveda). Se pravi voziš tudi nizke hitrosti v 5. V klance pa spet po občutku zvišuješ obrate (odvisno od naklona).Renaultek napisal/-a:zdaj ste spet me razdvojili. Torej kaj je bolje: voziti na 2000 (podrocje max navora), ali na najmanjsih moznih obratih (seveda ne da trokira ali cuka)?
We are forced to act as if we are free...
Mrzlega raje ne, ker če ima tam max. navor, pomeni da turbina že na polno piha, tega pa z mrzlim oljem nočeš ane.Renaultek napisal/-a:zdaj ste spet me razdvojili. Torej kaj je bolje: voziti na 2000 (podrocje max navora), ali na najmanjsih moznih obratih (seveda ne da trokira ali cuka)?
Ko je segret je pa druga zgodba.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku 
Da še jaz dodam svoje izkušnje...
- Mrzlega lepo šparat (do 2000 obratov) in prvi kilometer uporabljati mogoče samo 1/4 hoda stopalke za plin...
- Ogretega voziti v območju vrtljajev, kjer je pač optimalna poraba, ne glede na število vrtljajev - saj bodo tako ali tako nizki...
- Pospeševati z ogretim motorjem je najboljše s polovičnim do 3/4 hodom stopalke za plin, da se turbina ne obremenjuje preveč. Načelo naj bi bilo: Optimalno pospešiti (v območju največjega navora) do željene hitrosti in nato voziti v visoki prestavi da ohranjamo hitrost.....
- O zaustavljanju že vse povedano.
Moje osebne izkušnje z Espijem, ki vaga 1,8 tone in ima motor 1,9 dci:
Mrzlega lepo do 2000 obratov, z zmernim pritiskom na plin, ogretega pospešujem s polovico do tričetrt gasa, kolikor je pač na tempo prometa potrebno, nato vožnja v peti ali šesti prestavi, lahko tudi 70 (peta) - 85 (šesta), pa slišim, da se motor nič ne matra... Da pa to težo pospešim, je pač treba prestavit navzdol.....
Ob takem režimu tudi porabo zlahka držim na 6,8 do 7,2....
- Mrzlega lepo šparat (do 2000 obratov) in prvi kilometer uporabljati mogoče samo 1/4 hoda stopalke za plin...
- Ogretega voziti v območju vrtljajev, kjer je pač optimalna poraba, ne glede na število vrtljajev - saj bodo tako ali tako nizki...
- Pospeševati z ogretim motorjem je najboljše s polovičnim do 3/4 hodom stopalke za plin, da se turbina ne obremenjuje preveč. Načelo naj bi bilo: Optimalno pospešiti (v območju največjega navora) do željene hitrosti in nato voziti v visoki prestavi da ohranjamo hitrost.....
- O zaustavljanju že vse povedano.
Moje osebne izkušnje z Espijem, ki vaga 1,8 tone in ima motor 1,9 dci:
Mrzlega lepo do 2000 obratov, z zmernim pritiskom na plin, ogretega pospešujem s polovico do tričetrt gasa, kolikor je pač na tempo prometa potrebno, nato vožnja v peti ali šesti prestavi, lahko tudi 70 (peta) - 85 (šesta), pa slišim, da se motor nič ne matra... Da pa to težo pospešim, je pač treba prestavit navzdol.....
Ob takem režimu tudi porabo zlahka držim na 6,8 do 7,2....
Espi 1,9 dci v penziji...trenutno 5008 1,6 HDI ==> Upam, da spet Espi, kmalu...
Še jaz povem moje mnenje, izkušnje;) Megane 2006 1.9 130kM 6 prestav
Mrzlega nikoli nad 2000obratov
Prestavljam po občutku okoli 1500obratov = ravnina
6 prestava 70+km/h ravnina brez pospeševanja ali zelo rahlo
90km/h 6 prestava okoli 1650 obratov
če je klanec 1500+ se pravi okoli 2000 obratov, ker če je majn rad zatrese
prehitevanje=2000+obratov
50km/h 4-5 prestava gre tudi 6. pod štandgasom 900-1000obratov brez "gasa"
Drugače pa po občutku,... seveda če vidiš da negre nikamor z gasom do podna je potrebno prestaviti v nižjo prestavo,...
Prestavljam po občutku okoli 1500obratov = ravnina
6 prestava 70+km/h ravnina brez pospeševanja ali zelo rahlo
90km/h 6 prestava okoli 1650 obratov
če je klanec 1500+ se pravi okoli 2000 obratov, ker če je majn rad zatrese
prehitevanje=2000+obratov
50km/h 4-5 prestava gre tudi 6. pod štandgasom 900-1000obratov brez "gasa"
Drugače pa po občutku,... seveda če vidiš da negre nikamor z gasom do podna je potrebno prestaviti v nižjo prestavo,...
X2zors napisal/-a:Še jaz povem moje mnenje, izkušnje;) Megane 2006 1.9 130kM 6 prestav
mam pa isti motor sam da je laguna 2 l.2007
po ravnini vedno med 1700 in 2100/min ker ne maram met obcutka da se mi masina duši pa še hitr lahk pospešim ko je treba.
prehitevanje-odvisno od razpoloženja:D
6. prestava okoli 95km/h naprej.
ustavljanje vedno z mašino in nikoli takoj ugašat avto!
avtocesta cca. 150
lp
laguna 2.2 dci, po mestu se vozim 50 v ŠESTI, dodam gas in pospesi normalno, se prav, ko speljem, ce ni na vidiku vec semaforjev ga ruknem v sesto in to je to. Poraba s taksno voznjo? 5,5l, masina se nikoli ne matra, avto na regionalnih cestah NE VIDI vec kot 2500 obratov. Ko grem prehitevat? tudi ne, ker gre 
Glede na to, da sm pred par dnevi vozu taswohnega clia 1.5 DCI in vem kako gre, ni nobene potrebe tud s temi konji (65 al kolk?) po vec kot 2000 obrati. Mogoce pa se tale komentar za vse, ki se striktno drzite 1750 obratov in hop v visjo prestavo - bi mogoce rajs na cesto gledli?
Glede na to, da sm pred par dnevi vozu taswohnega clia 1.5 DCI in vem kako gre, ni nobene potrebe tud s temi konji (65 al kolk?) po vec kot 2000 obrati. Mogoce pa se tale komentar za vse, ki se striktno drzite 1750 obratov in hop v visjo prestavo - bi mogoce rajs na cesto gledli?
Renault Laguna II 2.2dci Privilege - What else is left for the great ones!?
ne morem verjet...pa kakšni so ti avtomobili, da moraš biti tako previden pri načinu vožnje??? Najbolj me čudi nasvet, da moraš po prihodu na cilj še kakšno minuto čakati preden lahko avto ugasneš. Osebno vozim Espace III 1,9 Dti (navaden turbo diesel agregat) katerega vozim izključno po občutku. Da bi po prihodu na cilj še čakal še eno minuto preden bi ga ugasnil mi še na kraj pameti ne pade. Me pa zanima, kako je z novejšimi 2.0 Dci agregati, ki so vgrajeni v Esace IV?? A moraš biti tudi tako pazljiv? Ali že imajo namesto zobatega jermena verigo?
Vsaka svar zdrži dlje, če je obremenjena manj. Sodelavcu sta v meganu zaribali dve mašini, bencinarja. Ko sm se enkrat peljal z njim, mi je blo takoj jasno zakaj.pa kakšni so ti avtomobili, da moraš biti tako previden pri načinu vožnje???
Švoh bereš al pa si prebral nasvet od kazga "stučkota". Nič ni treba čakat.Najbolj me čudi nasvet, da moraš po prihodu na cilj še kakšno minuto čakati preden lahko avto ugasneš.
Izjema je LE, če goniš po AC kakih 180 (ful gas) pol pa hop po žlajfu in v 5ih sekundah ustaviš na počivališču in ugaSneš avto še predno se nehaš premikat. Pri takšni vožnji se turbina zelo segreje, maže se pa z motornim oljem, če stvar nahitro ugasneš se niti ne uspe upočasnit še, ugasnjena mašina jo pa ne maže več in se lahko mal "na suho" vrti, kar bo mal hitreje pobralo ležaje. To je ekstremni primer. Če maš normalno vožnjo, kjer ustavitev in ugasnitev motorja ni takojšnja, ni treba nič čakat, ker se stvar mal shladi že takrat ko ti počasi pripelješ na parkirplac.
To velja enako za vse turbinske motorje, bencin al pa diesel nema veze.
Včasih pride kakšen model motorja, kjer je kakšen del mal bol obremenjen in zdrži manj obremenitev. Vsi poznamo turbine na 1.9dci. No, js sm s to tubrino naredu 215k brez težav, kdo drug je pri 120k menjal že drugo. Danes na AC je za mano peljal en Opel, glih sm pogledal v ogledalo ko se je za njim naredila dimna zavesa.
2.0 dCi so na verigo. 2.0 bencin so na jermen.
Laguna Coupe GT dci 180
Terat kukr da..
Vsi vemo da dizla mrzuga se ne sme. Najhitrej ga segrejš, da pohodš do podna, ampk le parkrat za kratk čas, pol pa kukr da, nč šparat pa do 1500 pa šaltat pa 2000 pa šaltat. Če je narjenu da zdrži mora zdržat, če se pa špara pa pol enkrat slučajnu proba čez 100 pa turbina crkne pa je Reno jajc, pa je žena kriva k ni prou vozila, pa u garažo je zacejalu... 
sam je pa res čist odvisn kteri avto imaš
resno recimo, turbina šrot napram vw
brat ima pasata, letni 99, vozi normalno, zjutraj še pol minute ne čaka, ko se ustavi, parkira, ugasne, nič čakanja
ima pa narejenih 270000 !!!!!!! pa turbina niti ne pomisli da bi kaj zažvižgala !!
na avtu pa sam redni servisi in nič drugega
brat ima pasata, letni 99, vozi normalno, zjutraj še pol minute ne čaka, ko se ustavi, parkira, ugasne, nič čakanja
ima pa narejenih 270000 !!!!!!! pa turbina niti ne pomisli da bi kaj zažvižgala !!
Sej ni treba čakat minuto.Ustaviš na parkir placu, zategneš ročno,ugasneš luči pol pa še ugasneš motor.Medtem mine par sekund, glih tolk da pride sveže olje na ležaje turbine.bangolino napisal/-a:ne morem verjet...pa kakšni so ti avtomobili, da moraš biti tako previden pri načinu vožnje??? Najbolj me čudi nasvet, da moraš po prihodu na cilj še kakšno minuto čakati preden lahko avto ugasneš. Osebno vozim Espace III 1,9 Dti (navaden turbo diesel agregat) katerega vozim izključno po občutku. Da bi po prihodu na cilj še čakal še eno minuto preden bi ga ugasnil mi še na kraj pameti ne pade. Me pa zanima, kako je z novejšimi 2.0 Dci agregati, ki so vgrajeni v Esace IV?? A moraš biti tudi tako pazljiv? Ali že imajo namesto zobatega jermena verigo?
Pusti ti pd motorje...počakaj da se vagov cr dokaže...Doctor DJ napisal/-a:sam je pa res čist odvisn kteri avto imaš
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique