Kako voziti dizla?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Renaultek

Kako voziti dizla?

Odgovor Napisal/-a Renaultek »

Torej zanima me, konkretno za megana 2, 1.5dci motor. Kaj je poleg tega, da dokler je hladen ne gre čez 2000 obratov, ter da ko se ustaviš pustiš laufat par sekund še treba pazit?
Kateri obrati mu najbolj pašejo? Je bolje 50-60 km/h voziti v tretji ali četrti? Velja isto kot pri bencinarjih da višja prestava kot je bolje je? Ker načeloma 50 gre lahko tudi v peti pa še ne "trokira"...

Dejte povedat malo več o vožnji dizla nasploh, ker povsod slišim "seveda crkne če pa ne zna dizla vozit...."

Hvala
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

Jah vozis po obcutku, na zacetku se moras pa itak mal navadit. :)

Mrzlega kot si rekel nekje do 2000 rpm, pa bolj pocasi z gasom, ne v podn pohodit pa pol pri 2000 prestavit v visjo.
Med voznjo pa odvisno, jaz recimo s cliotom in istim motorjem med dobrih 50-60 km/h vozim v cetrti, takrat je okoli 1500 rpm. Ce imam v tretji jih je nekje 2000, kar se mi zdi prevec ze.
Ce je treba potem hitro pospesit, prestavim v 3., ce ne pa v 4. tudi normalno pospesis.
50 v 5. se mi zdi malo prekruta, jaz vozim od nekje 70 dalje lahko v peti, nekje 1500rpm, pa se nekako pospesis lahko.

Drugace je bolje, da je v visji prestavi, s tem da pazis da se ne matra. Ni pa treba dizla tisat v obrate do konca, kot je treba kaksnega bencinarja, da se kam premakne. Ga je pa vcasih dobro mal spucat, da ga malo pohodis, ali pa na avtocesti malo stisis pri visjih obratih (da se scisti EGR ipd). :)

Pa vrocega ne takoj ugasnit, sploh ce ga prej na obratih vozis, pusti da laufa par sekund oz. kaksno minutko.
Uporabniški avatar
Blaz - coupe
Kraj: Dolenjska- Dvor

Odgovor Napisal/-a Blaz - coupe »

Sam nimam veliko izkušenj z dizli, sem jih pa že kar nekaj peljal. Za 50-60km/h je 3. prestava absulutno prenizka razen če pelješ v klanec pa še prikolico zadaj.

Če je ravnina in peljete s konstantno hitrostjo se brez težav pelješ lahko v 5. prestavi.

1.5 dci 105KM sem peljal Qashqaja in megana. Motor se rad zelo rad vrti v visoke obrate, tako da ob prehitevanju mislim da ga lahko spustiš brez skrbi tudi preko 4000 RPM.

Drugače pa preprosto povedano. Opazujte na potovalnem računalniku trenutno porabo. V tisti prestavi, kjer je poraba najmanjša tista je optimalna. Pred kratkim sem peljal Hyundaia IX35 z 2.0 dizel 135KM. Imel je tudi indikator optimalne prestave in na ravnini pri 60km/h mi je kazal da je optimalna 6. prestava celo.
Renaultek

moj megan je 80 konjski, a to pomeni da pac rabi visje vrtlaje kot 100 konjski pri isti hitrosti? Kje ima moja masina najvec navora? Malo sem zmeden :)
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

Blaz - coupe napisal/-a:Opazujte na potovalnem računalniku trenutno porabo. V tisti prestavi, kjer je poraba najmanjša tista je optimalna. Pred kratkim sem peljal Hyundaia IX35 z 2.0 dizel 135KM. Imel je tudi indikator optimalne prestave in na ravnini pri 60km/h mi je kazal da je optimalna 6. prestava celo.
bla bla bla; ni večje traparije kot gledati tiste "optimum" prestave. Najbolj optimum je vožnja po občutku. To pride v poštev za gluhoneme ljudi...sorry, ampak tako je.

Načeloma pa velja kot so že nekateri predhodniki povedali...mrzlega nikakor tiščati, preden ga ugasneš, počakaš par 10 sekund (jaz to delam ne glede na predhoden stil vožnje).
Da se tudi 50 peljati v 5., ampak mora biti res "tekoč" asfalt ter ravnina; sicer pa skozi mesto brez problema v 4. prestavi.
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Treba je biti pozoren tudi na tlak turbine - pri mrzemu ni pametno močno pohoditi gasa, pa tudi če je to od 1500 do 2000 obratov.
Slika
Uporabniški avatar
Blaz - coupe

JaaN napisal/-a: Da se tudi 50 peljati v 5., ampak mora biti res "tekoč" asfalt ter ravnina; sicer pa skozi mesto brez problema v 4. prestavi.
Kaj sem pa jaz napisal? Enako kot ti, za tisto sem pa pač samo primer povedal, da človek ne bo mislu, da je narobe če se pelješ v tako visoki prestavi z nizko hitrostjo. Drugač pa seveda da po občutku.
Renaultek

Torej tudi pri 1.5dci, kar je čez 2000 je "odveč"? Sepravi nekje med "trokiranjem" (nekje recimo 1000) in 2000 pa je ok?
Uporabniški avatar
Blaz - coupe

Renaultek napisal/-a:moj megan je 80 konjski, a to pomeni da pac rabi visje vrtlaje kot 100 konjski pri isti hitrosti? Kje ima moja masina najvec navora? Malo sem zmeden :)
Če se ne motim ima največ navora pri 1900 RPM in največjo moč pri 3750.

105 konjski pa 1750 in 4000 RPM. Če rabi višje obrate pri isti hitrosti pa je odvisno od menjalnika in prestavnega razmerja v njem. Kar pa mislim da je enako. Skratka, vozi po občutku!:)
Uporabniški avatar
Blaz - coupe

Renaultek napisal/-a:Torej tudi pri 1.5dci, kar je čez 2000 je "odveč"? Sepravi nekje med "trokiranjem" (nekje recimo 1000) in 2000 pa je ok?
Vedno okrog 2000 in to je to.
Renaultek

OK bom probal biti nekje na 2000. Pa počakat par deset sekund preden ga ugasnem. Vsake tolk cajta ga "naterat" do blokade da se "prepihajo" šobe in EGR. Še kaj pazit?
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Opazujte na potovalnem računalniku trenutno porabo. V tisti prestavi, kjer je poraba najmanjša tista je optimalna.
Tole je cela umetnost. Tako simpl da 99,9% folka ni sposobna temu sledit in potem poslušaš o konstantni vožnji v tretji na 2000 obratih...

Ko boste prodajal mi prosim to povejte, da od vas avta NE kupim :|

Zlato pravilo je, da vozi na tako nizkih obratih kot se le da - da le še normalno in udobno gre = mašina se ne trese in ne crkuje/cuka. Med enakomerno vožnjo ko že imaš željeno hitrost pa se splača narahlo dvigovat stopalko in iskat točko ko ma mašina še ravno dovolj gasa da drži hitrost. Če tiščiš enako kot si tiščal pri pospeševanju hoče motor hoče še ospeševat in pije več kot pa je dejansko treba, da drži tisto hitrost.

Kateri so tisti obrati z najnižjo porabo ti ne pove noben občutek ampak samo prikaz trenutne porabe. Na laguni 1,9 je blo očitno da nižji obrati je nižja poraba. Zdej na 2.0dci to ne velja tako strogo - pod 1250 zadeva nima nobene moči več - niti za po ravnem 40, kompjuter pa fehta naj menjam nižje, da grejo obrati vsaj na kakih 1300. Pol se pa enakomerno peljem z 1,7l/100 porabe. Seveda, mal dodatnega pipka pedala za plin in gremo proti 10 :)
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
IcEm4n
Kraj: LJ kotel

Odgovor Napisal/-a IcEm4n »

če boš vozu med 1500 in 2000 obrati (pri prvi in drugi je nižja meja lahko še mal nižje), bo čist uredu.
Renaultek

zdaj ste spet me razdvojili. Torej kaj je bolje: voziti na 2000 (podrocje max navora), ali na najmanjsih moznih obratih (seveda ne da trokira ali cuka)?
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Pri pospeševanju prestavljaj raje z manj gasa pri 2500 obratih, kot da ga na hitro pohodiš do 2000 obratov :)
Slika
Odgovori