poraba olja

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Se pravi,če sem vse skupaj dobro razumel,glede porabe olja je boljše met not 5w50 kot 5w40?
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

zizek napisal/-a:Se pravi,če sem vse skupaj dobro razumel,glede porabe olja je boljše met not 5w50 kot 5w40?
Ne vem zakaj je priporočen Evolution SXR 5W40 ampak načeloma, če bi ga ves čas pregreval bi bilo logično, da uporabljaš 5W50.
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Ja ,potem pa pri naslednji menjavi bom dal 5w50 ali pa mogoče od castrola 10w60.Je za premislit.L.P.
Uporabniški avatar
robi1000
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a robi1000 »

Fantje čisto vsi ste imeli prav. :lol: Predpisana olja za F7P/R motorje so: 15W40, 15W50, 10W30, 10W40, 10W50, 5W40, 5W50. V različnih podnebjih se uporablja različna olja. Za naš pas (-15C do +30C) je predpisano olje 10W40 ali 10W50. Za lažji hladni zagon in zanesljivo delovanje motorja pri nižjih temperturah (do -30C) se uporablja gradacija 5W. Če radi tišite po avtocesti ali obiskujete razne alpske cestice in dirkališča je fajn uzet čim višjo gradacijo v višjem temperaturnem območju, ker s tem olje ohranja viskoznost tudi pri višjih temperaturah. Torej za tiste ki tu pa tam malo pritisnejo bo 5W40 čist uredu, za tišače pa 5W50. Tudi z 10W60 ne bo noben falil, sploh poleti. Pozimi je 10ka mal gosta in kake pol minutke dročniki mal rožljajo, ampak ni panike.

Glede same vrste olja je tko da je Elf ene 2x umes že zamenjal formulacijo, tako da se za priporočene oznake olja ne preveč sekirat. Kupte dobro olje, ker sej veste kako pravjo: Kdor maže, ta vozi!

Tisti, ki si to lahko privošči naj si kupi kako olje na estrski osnovi, ker imajo ta olja odlične lastnosti (stablna viskoznost v odvisnosti od temperature, dober shear stability...).

Glede žrtja olja pri teh motorjih je pa tko, da so že v štartu mal bolj žejni. Renault je sredi leta 94 na F7R naredu redesign oljnih kanalov, da je potem motor malo manj popil. Ne žre olja zato, ker je zjahan (no ko kadi plavo se ne tolažte da je to tak design :P ) ampak ker je tak design. F4R je pa tako ali tako samo evolucija F7R.
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."
Slika
Uporabniški avatar
Tadej
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a Tadej »

Haha moj Hyundai je pil 1l na 4000km :)
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

Moj prejšn ventilar 1l na 500km,če si ga mal prtisnu.
Edin serijski zgleda. :lol:
Uporabniški avatar
Spidojc

Re: poraba olja

Odgovor Napisal/-a Spidojc »

zizek napisal/-a:Od zadnjič,ko sem menjal olje v avtu sem opazil,kot da bi ga nekaj malo popilo.Recimo kak deci na 2000km.Prej pa mi sploh ni popilo,vsaj ne da bi se opazilo.Stem da sem zdaj na zadnje kupil olje na bolhi za več kot pol cene manj.A ma gdo kake izkušnje z tem.Gre pa za isto olje 5-40 exelijum.(upam da sem dobro napisal.L.P.
No back to topic.

Jaz sem že slišal za ponarejena olja.Sam sem bil zelo skeptičen pri nakupu olja preko interneta potem pa mi je nekaj ljudi reklo da se prek mimovrste nimam kej bat,ker oni si naj ne bi upali prodajat ponaredka,ker so le trgovina,zdej prek bolhe je pa malo drugače,ker lahko tja oglas objavi kdorkoli mu paše in se zna zgodit da je kakšen fake vmes.
Tko da če ti ni škoda denarja še enkrat olje zamenjaj pa daj kakšnega od drugega prodajalca (tko da boš 100% da je to original ELF ali kakšna druga znamka ki se boš odločil zanjo) gradiacijo bi pa jest kr predpisano pustil,pol boš pa vidu a ga bo še žrlo a ne, in če ga ne bo več žrlo je res možno da je fake olje.
Lahko pa tudi, če ti je ostalo kakšen deci tega "bolha" olja,kupiš en liter enakega v navadni trgovini pa jih mal primerjaš med seboj po gostoti in viskoznosti,barvi,a kako se to preverja,pa če je kakšna velika razlika pol tut možno da to ni to....
Slika
Uporabniški avatar
Markolino

Odgovor Napisal/-a Markolino »

E bravo Robi. To sem čakal, pohvalno.
Hvala.

Torej dal bom 5W40 :wink:
Megane C.C. / 2.0 16V T. - Privilege luxe / Karman
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Jaz sem dal pa enkrat not 5W40, prej je blo skozi 10W40, pa je pilo olje FUL. In od takrat naprej, slišim tud včasih dročnike :) Ampak samo takrat ko je avto topel in v prostem teku.

Zdaj davam noter naprej 10W40 ( olja skoraj ne pije ), dročniki se pa še kr včasih slišijo. se da kak težavo rešit z ne menjavo teh ? Olje sicer kopujem pri neki mali trgovinici kjer je dosti bolj poceni olje kot pa v drugih štacunah :D

Da nimajo kje fake :D :oops:
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
Markolino

Odgovor Napisal/-a Markolino »

MaTe0 napisal/-a:Jaz sem dal pa enkrat not 5W40, prej je blo skozi 10W40, pa je pilo olje FUL. In od takrat naprej, slišim tud včasih dročnike :) Ampak samo takrat ko je avto topel in v prostem teku.

Zdaj davam noter naprej 10W40 ( olja skoraj ne pije ), dročniki se pa še kr včasih slišijo. se da kak težavo rešit z ne menjavo teh ? Olje sicer kopujem pri neki mali trgovinici kjer je dosti bolj poceni olje kot pa v drugih štacunah :D

Da nimajo kje fake :D :oops:
Meni je bolj logično da se dročnik oglasi ko je avto hladen oz zjutraj ko ga prižgeš.

No meni danes so bli tiho čim je zunaj temp pod 10C zacinglja tu pa tam kaki. Pol pa itak neha po eni minuti.
To samo če avto miruje čez noč.
Megane C.C. / 2.0 16V T. - Privilege luxe / Karman
Uporabniški avatar
robi1000

Pri gostejšem olju le to težje odteče ven iz dročnika skozi tisto majhno luknjico. Samo to ni toliko problem v olju. Lahko jih probaš spucat, mogoče bo boljš.
Slika
Uporabniški avatar
XiWang

Odgovor Napisal/-a XiWang »

No pa še jest: točim 5-40 exceliuma in tako je bilo tudi pred mano..avto spije zelo malo olja - kak dl na 10 000 (olja mi med servisnimi intervali praktično ni potrebno dolivat ker se minimalno pozna). In ja, ne nažigam ga na polno vsak dan po 1 uro a vseeno ga ne šparam.. Dročniki imajo pa svojo voljo, včasih se oglašajo, včasih ne.. Včasih odnehajo takoj, spet drugič šele ko je zagreto olje..
se je treba sprijaznit z dejstvom, da mamo 20 let staro mašino pod haubo :D
ne hiti počasi....
Uporabniški avatar
clio988
Kraj: ilirska bistrica

Odgovor Napisal/-a clio988 »

nightmare napisal/-a:Moj prejšn ventilar 1l na 500km,če si ga mal prtisnu.
Edin serijski zgleda. :lol:
zgleda da sm meu jest tvoj motor u ta rdecmu :D :D
...dirka se na dirkah ne v prometu...
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

robi1000 napisal/-a:Pri gostejšem olju le to težje odteče ven iz dročnika skozi tisto majhno luknjico. Samo to ni toliko problem v olju. Lahko jih probaš spucat, mogoče bo boljš.
Kaj pa kakšno čistilo za motor ? Pred menjavo olja ga vliješ not :D

Eni pravijo da je bolše eni da je slabše :S
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
robi1000

MaTe0 napisal/-a:
robi1000 napisal/-a:Pri gostejšem olju le to težje odteče ven iz dročnika skozi tisto majhno luknjico. Samo to ni toliko problem v olju. Lahko jih probaš spucat, mogoče bo boljš.
Kaj pa kakšno čistilo za motor ? Pred menjavo olja ga vliješ not :D

Eni pravijo da je bolše eni da je slabše :S
Hja, eni pravjo da kaka stvar pomaga, eni pravjo da nič. Lastnih izkušenj z temi detergenti pa nimam. Ponavad se splača dročnike ven pobrat, pa vse razdret, spucat, pa zmontirat nazaj. Sam če bo kdo to delal naj po možnosti da vsak dročnik tja kjer je bil.
Slika
Odgovori