Clio II 1.2, l.´01, konec zgodbe

Predstavite Vašega Renault-a
Zaklenjeno
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Evo, danes sem se polatil izdelave short shift-a :D

Prvo sm mogu snet 2 kosa zaščite ki prideta nad katalizatorjem in izpušno cevjo, da sm prišel do vijakou ki držijo ohišje komplet mehanizma in ročke. Za tem sem mogu odšraufat še spoj med izpušnim kolektorjem in "downpipe-om" da sem lahko cel auspuh malo zamaknil in dobil komplet ohišje z ročko dol. Za tem je sledilo razdiranje ročke na prafaktorje:

Slika

Še bolj razdrta:

Slika

Na desnem delu med tisto belo plastiko in cevko (kar je rjavega) morem jutri prerezat in umes dovarit 3cm dolgo cevko. Zdajšnje razmerje je 1:1.57, potem pa bo 1:1.29, tko da mislim da bo kar ok.

Ker pa tole ne bi laufalo saj bi bil spodnji del prenizek, sem se odloču da bom ohišje namestil zdaj z vrha in ne od spodaj kot je bilo prej, tako bom imel ročko v avtu tudi skoraj 3cm višje :wink: Malo si jo bom tudi zakrivil v levo, samo morem z brenarjem malo segret, da ne bom kej odlomu :lol: Računam da bo nekje 1.5-2cm bolj v levo ročka, tako da bo v končni poziciji precej bližje spodnjemu dela volana in bo dosti manj za premikat roko do prestavne ročke :P

Evo tako je zgledalo po odstanitvi ohišja, preden sem začel z modifikacijami:

Slika

Ker pa so "vijaki" ki držijo ohišje pod karoserijo "zavarjeni" v karoserijo, sem naredu kar nove 4 luknje zraven, enako v ohišje in bom lepo dal vijak in matice. Sicer sam ne moreš tega zategnit, ampak bo pa vsaj narejeo kolj kvalitetno. Evo tako zgleda tole sestavljeno za probo:

Slika

Slika

Slika

Mogu sm pa odrezat mal izolacije, en del tepiha ki pride spodaj in pa dva "ušesca" ki sta del ploščice na kateri sta tudi "ušesca" na katera je prišraufana plastika ki pride okoli prestavne ročke (tam kjer je pepelnik, 12V vtičninca, stikalo za 4 smernike (čeprav jih ima avto 6 :roll: ) in gumb za centralno zaklepanje), ki itak ne vem kakšno vlogo imata. Mogoče pa držita kakšno stvar ki je v RXE opremi :lol:

No iz spodnje strani se lepo vidi original vijake in pa glave vijakov ki sem jih montiral:

Slika

Tako da to je to za danes, jutri morem dovarit tiste 3cm cevi, skrivit cev na zgornjem delu in pa vse nazaj zmontirat, kar pa bo lažje, saj bo ohišje iz zgornje strani. Tako da spodaj samo dam nazaj tista dva kosa pleha, auspuh sem že, vse skp povežem, sestavim in zmontiram še komplet ročko in to je to. Upam da bom na koncu zadovoljen :D Bo pa tko narejeno, da sploh ne bo vidt da je ročka višje, edino mogoče bo "manšeta" okol prestavne ročke malo bolj napeta, to je pa tud use.

To je to, slike in prvi občutki pa če bo vse po sreči sledijo jutri :wink:

Sem pa opazu še, da bo treba menat gumice na sprednjem stabilizatorju, ki so bolj podobne trdemu žaganju :roll:
BTW, ali mogoče obstaja (oz. se da brez problema dobit) malo trši stabilizator, recmo ene 10-15% trši od original? Da se avto malo manj nagiba v ovinku?
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
matejpurgar19

Odgovor Napisal/-a matejpurgar19 »

En problem zna bit da se ti bo pojavu pri shortshiftu. Problem lahko nastane da ti bo metalo v R (rikverc)k boš hotu menat v prvo . Zelo točno boš mogu nastavt ročko.
SlikaSlikaSlika
Renault 5 Bye bye, 1.4. l.96
Renault Clio Be bop, 1.2 l.96
Renault Laguna Dynamique, 1.8 l.01
Renault Clio 2 Extreme 1.2 16v l.04
Volvo V50 Momentum 2.0D l.,09
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Ja tud na to sm že pomislu samo mislim da bo dovolj fore da ne bo, ker same razlike na vzvodu bo recimo med 1. in R.

Ker recimo da če je iz nevtralnega do 1. 2cm hoda na ročki, je to 1.27cm na vzvodu.
Če je iz nevtralnega do R 3cm hoda na ročki, je to 1.91cm na vzvodu.

Ko bo short shift pa bo do 1. na vzvodu 1.55cm hoda, kar je glih nekje umes in upam da bo še 1. prijela :lol:

Ma ne, sej itak čutiš da je od 1. naprej malenkost drugačen občutek na ročki ko daš v R. Bomo vidl kaj bo v praksi pokazalo. Če bo to res problem, bom pa spodnji del tistega kar bo privarjeno, malo pod kotom cevko odrezal pa še 1x privaril, tako da bo zgornji del ročke v nevtralni poziciji malo bolj desno, al bom pa probal odebelit tisto gumo ki omejuje 1. prestavo. Kakor bo naneslo pač in kar bo lažje :wink:
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

shortshift

Odgovor Napisal/-a zizek »

Nebo nobenih problemov glede 1 in R prestave.Na fino ga na koncu nastaviš na koncu šipke pod menjalnikom.Popustiš vijak malo obrneš in sprobaš dokler nebo štimalo.
Glede stabilizatorja pa jaz razmišljam, da bi še eno montiral s sprednje strani.Komentarji,predlogi?
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Ja točno, saj je tam za nastavljat :lol: :roll:

A ti bi dal kar enakega kot ga ima Clio al od kakšnega druzga avta?
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

povershivt

Odgovor Napisal/-a zizek »

kmetek napisal/-a:Ja točno, saj je tam za nastavljat :lol: :roll:

A ti bi dal kar enakega kot ga ima Clio al od kakšnega druzga avta?
Kar od cliota,če bo šlo.Še moram vse premeriti.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Evo short shift končan :D :P Slik nimam, ker itak ni nič vidt, manšeta je mal bl napeta in to je to. Šalta se pa super, je res prbližno 30% manj hoda kot prej, tko k sm računou :wink: Edino ročke nism nič v levo zakriviu, ker sm rezervno zjebou, pa sm pol rajš pustu tko k je, mal mi je žou no, ampk dobr. Je itak tko višje da je zakon use skp :D
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Evo par zimskih fotk :wink:

Tkole je blo ko sem sem šel iz Logatca domou:

Slika

Tkole pa ko smo se neki cajta vozil. Avto sem pa spucou brez da bi ga slikou, če ne bi me mat ubila če bi tazga v garažo zapelou, že tko je blo par litrov vode pol :lol:

Slika
Slika

Zgleda pa k da bi sam tkole jih zafilou :lol:

Evo pa še neki slik od prejšne pošiljke snega ki je v večini Slo sploh niste občutili.

Slika

Smo se šli mal :a2_icon_auto , na poti domou sem pa ob "navadni" vožnji tkole parkirou:

Slika
Slika

Malenkost preveč blizu roba ceste sem vozu in sred ovinka je šel avto naravnost, pa sem šel okrog 30 km/h. Sem mel veliko srečo da sem falil jašek, če bi šel avto 20cm bolj desno bi ga direkt zapel :roll:

Tole so pa "bojne rane":

Slika
Slika

Pa še za silo poflikan:

Slika

Aja, pa žarnice sem končno zamenjal za Osram Night Breaker in sem zlo zadovoln. Pa še razlika v primerjavi z original:

Slika

Glede gum je pa tako, sem zdej naredu že kar precej kilometrov tko da jih lahko ocenim.

V toplem, recimo od 10° C dalje so preveč mehke (zimske pač) in občutek je kot bi se vozil na balonarcah, pa še cviljo zelo rade. Najbolj so me presenetle v mokrem :shock: Če je do 5° C in je cesta mokra (lahko je tudi naliv) držijo nenormalno, celo bolje kot Turanza pri 20 in več ° C :shock: Res neverjetno. Tako za predstavo, v enem izmed ovinkov na relaciji Logatec-Unec (po tastari čez Laze seveda) poleti ko je asfalt segret, mam 100 km/h brez problema not. Pri 110 km/h je avto že precej nestabilen in hoče rit odnest (ovinek se na koncu malenkost zapre). Mislim da od 120 km/h dalje ni več šanse da ga odpeljem, samo ne bom probaval. V suhem s Klebercami je pri 90km/h že živahno, saj avto precej pleše in ni tistga tapravga občutka :roll: Tko da tistih 110 km/h kot s Turanzami ni ravno dosegljivih brez problema. Zadnjič ko je bil naliv, sem bil pa zlo presenečen, saj je bil avto pri 80 km/h kot na tirnicah. Sem šel kasneje v suhem še enkrat isto in je bil občutek enak :roll:

Tko da za dež so tele super :wink:

V snegu je pa zgodba precej drugačna, 195 širine na 900 kg težkem avtu, verjetno že veste za kaj se gre ane? Morem enkrat za probo dat gor Eskimo 165/65 z cca. 3mm profila, ker se mi nekok zdi da ne bojo kaj slabše v snegu kot te, z 8mm profila :roll:

Ampak ok, v snegu lepo počas pa je, me vsaj v mokrem ne skrbi kaj bo, sej se lahko pri dinamični vožnji peljem tako kot v suhem.

To je to, ko bo kaj novega pa sporočim
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

dobre feltne s snegom :lol:
skoda za nezgodo, ampak mas potem res se dokaj sreco da ni bilo kaj husjega
Uporabniški avatar
Ziiga
Kraj: Ljubljana Bežigrad

Odgovor Napisal/-a Ziiga »

Ti dej rajš ketne gor pa bo 8)
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Eh ketne so za Lublanske strhopetce k pridejo na Bloke pa za na traktor k je treba plužit :P

Sreča je pa bla ja :?
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Ketne pa nove zimske gume ? Pol ne vem zakaj bi človek mel sploh nove zimske gume, bi dal kr na letne ketne gor pa bi bil isti učinek :) Tud sava če je taka cesta pa spodaj malo leda , ne prime kaj dost da te potolažim. Mislim da je ni gume ki bi primla ob ledu :)
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Še ena iz "višav", sem mel glih priložnost ga slikat iz 4. nadstropja :lol:

Slika

Pa še dokaz o francoskem načrtovanju. V mokrem je tukaj ponavadi mokro (ker pač ni nobenega tesnila), ampak tole me je pa zadnjič kar malo presenetilo:

Slika

Slika

Zanimivo da se je tudi na vrhu vrat po robu nabral sneg :roll:

To je to, kmal bo treba spet olje menjat, spomladi mal zavore pregledat, kaj več pa tudi ne vem če pride. Mogoče distančniki, več se pa ne splača vlagat vanj, raje šparam za druzga :D
Uporabniški avatar
NejcZ
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a NejcZ »

Nevem kaj je z tvojim narobe ampak pri naših dveh cliotih na teh mestih snega pač ni :lol:
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

To je blo po ene 40km vožnje v cel sneg, pršič. Tud v takem primeru tega ni? Tud mokro ne pride ko ga pereš al pa se voziš v dežju?
Zaklenjeno