Nivo v ekspanzijski

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Citroenovc

Odgovor Napisal/-a Citroenovc »

Ja saj pol sem tud jaz gruntal - senzor je obicajno blizu izhoda iz hladilnika - torej je to priblizno enako kot pri meni - ko je pac na cevi ...
In je na dokaj logicnem mestu. No vseeno - senzor za cagr temperature bi pa mogoce vseeno moral bit v sami glavi (pri BX je recimo uvijacen v glavo) ne pa na neki cevi.
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Citroenovc napisal/-a:Ja saj pol sem tud jaz gruntal - senzor je obicajno blizu izhoda iz hladilnika - torej je to priblizno enako kot pri meni - ko je pac na cevi ...
In je na dokaj logicnem mestu. No vseeno - senzor za cagr temperature bi pa mogoce vseeno moral bit v sami glavi (pri BX je recimo uvijacen v glavo) ne pa na neki cevi.
To je PSA motor, majo drugac narjen. Pa tisto je senzor temperature vode ki posilja podatke racunalniku, ta pa je izkljucno za ventilator. Na BX-u mas po vsej verjetnosti dva, en na termostatu za racunalnik, drug je pa v glavi, ta pa je za cagr...no vsaj tko je pr men na peðoju.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Citroenovc

Ma mal sem se narobe izrazil - Saf ima termostikalo za ventilatorje na cevi; BX ima termostikalo na dnu hladilnika - blizu izhoda iz hladilnika - no tu se strinjava - v bistvu je vseeno kje tocno je - vsekakor je na poti iz hladilnika nazaj v motor - in sprozi ventilatorje, ce rabijo prisilno hladiti hladilnik ....

Ampak BX ima pa potem 2 senzorja v sami glavi - oba sta za cagr oz opozorilno lucko.
Je se na vplinjac - in nima se posebej senzorja za racunalnik.

No Saf ima pa 3 senzorje en ob drugem - na nekem "stukerju", kjer se zdruzi cev, ki pride iz hladilnika + se ena cev - obe pa sta potem vezane na glavo motrja.
En senzor je za motorni racunalnik; drugi je za cagr na armaturi; treji pa se ne vem zakaj.

PA mislim, da bi bilo bolj logicno, da je za cagr v glavi sami nekje senzor - ker tale ocitno kaze temperaturo "ohlajenega" dela tokogroga in ne temperatur v samem motorju.
Tako da mi pocasi tudi jasno zakaj taka nihanja cagra in tako nizka temperatura vse do LJ ... v motorju je zagotovo visja ...
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo

Vazno je itaq olje :wink:, ker hladilna bi se mogla segret na 90°+ :)
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Citroenovc

Ja sam temp olja pa nimam :( Imam samo cagr pritiska - ki mislim da dela po principu:
- dokler je olje prehladno - kaze konstantno neko vrednost
- ko je olje "segreto" - zacne kazat aktivno pritisk ...- visji so obrati - vec je pritiska in obratno ...

Ja kar se pa temp hladilne tice - sem se pogovarjal z enim strojnim inz. - pa pravi da vecina motorjev ima delovno temperaturo med 50 in 80°C - do 90+ pri obremenitvi; ko pa pridemo proti 100 in cez - je pa pocasi ze nekaj narobe s sistemom hlajenja ...

Zdaj pa stekaj dalje ...
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo

Za safa ne vem...PSA motorji se pa vsi malo bolj grejejo - razn ce se res u izi peles. Pomoje je s tvojim avtom vse uredu...ne se sekirat glede vode ampak samo vozi. :D

p.s.: vecina jih ma za vodo stevec max 130°, tam je rdece. Tud voda se lahk segreje do vec kot 100° stopinj, ker ne smemo pozabt da je cel sistem pod pritiskom (primer ekonom lonec :wink: )
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Citroenovc

Kar se tice PSA - moj BX - ima sledeci "omejitvi" - oranzna lucka, ki je opozorilo, da se je zacelo prekomerno segrevati - je pri 102°C; rdeca (ko je ze pregret motor in te zelo verjetno caka menjava tesnila) - je 112°C.

Xantia od moje - redna delovna temp v vrocih dneh je 75-80°C na odprtih cestah; v mestu ali kak strm vzpon pa poln gas - redko prek 90;
V navodilih pravi, da do 100 je se OK, med 100 in 110 zacnes pazit, kaj se dogaja - nad 110 je napoved krize; pri 120 je motor pregret.

Tak da ocitno res odvisno od avta do avta ...

Ma pri Saf je predvsem problem, ker nima nobene stevilcne oznake - pol pa snofaj, kaj ti kaze stevec ;)
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo

sej moj tud nima :wink: Ne se sekirat. sam voz dokler gre :D
Enigma motorsport
Odgovori