Nivo v ekspanzijski
- Citroenovc
Ja saj pol sem tud jaz gruntal - senzor je obicajno blizu izhoda iz hladilnika - torej je to priblizno enako kot pri meni - ko je pac na cevi ...
In je na dokaj logicnem mestu. No vseeno - senzor za cagr temperature bi pa mogoce vseeno moral bit v sami glavi (pri BX je recimo uvijacen v glavo) ne pa na neki cevi.
In je na dokaj logicnem mestu. No vseeno - senzor za cagr temperature bi pa mogoce vseeno moral bit v sami glavi (pri BX je recimo uvijacen v glavo) ne pa na neki cevi.
OK
LP
Primo?ć
LP
Primo?ć
To je PSA motor, majo drugac narjen. Pa tisto je senzor temperature vode ki posilja podatke racunalniku, ta pa je izkljucno za ventilator. Na BX-u mas po vsej verjetnosti dva, en na termostatu za racunalnik, drug je pa v glavi, ta pa je za cagr...no vsaj tko je pr men na peðoju.Citroenovc napisal/-a:Ja saj pol sem tud jaz gruntal - senzor je obicajno blizu izhoda iz hladilnika - torej je to priblizno enako kot pri meni - ko je pac na cevi ...
Enigma motorsport
- Citroenovc
Ma mal sem se narobe izrazil - Saf ima termostikalo za ventilatorje na cevi; BX ima termostikalo na dnu hladilnika - blizu izhoda iz hladilnika - no tu se strinjava - v bistvu je vseeno kje tocno je - vsekakor je na poti iz hladilnika nazaj v motor - in sprozi ventilatorje, ce rabijo prisilno hladiti hladilnik ....
Ampak BX ima pa potem 2 senzorja v sami glavi - oba sta za cagr oz opozorilno lucko.
Je se na vplinjac - in nima se posebej senzorja za racunalnik.
No Saf ima pa 3 senzorje en ob drugem - na nekem "stukerju", kjer se zdruzi cev, ki pride iz hladilnika + se ena cev - obe pa sta potem vezane na glavo motrja.
En senzor je za motorni racunalnik; drugi je za cagr na armaturi; treji pa se ne vem zakaj.
PA mislim, da bi bilo bolj logicno, da je za cagr v glavi sami nekje senzor - ker tale ocitno kaze temperaturo "ohlajenega" dela tokogroga in ne temperatur v samem motorju.
Tako da mi pocasi tudi jasno zakaj taka nihanja cagra in tako nizka temperatura vse do LJ ... v motorju je zagotovo visja ...
Ampak BX ima pa potem 2 senzorja v sami glavi - oba sta za cagr oz opozorilno lucko.
Je se na vplinjac - in nima se posebej senzorja za racunalnik.
No Saf ima pa 3 senzorje en ob drugem - na nekem "stukerju", kjer se zdruzi cev, ki pride iz hladilnika + se ena cev - obe pa sta potem vezane na glavo motrja.
En senzor je za motorni racunalnik; drugi je za cagr na armaturi; treji pa se ne vem zakaj.
PA mislim, da bi bilo bolj logicno, da je za cagr v glavi sami nekje senzor - ker tale ocitno kaze temperaturo "ohlajenega" dela tokogroga in ne temperatur v samem motorju.
Tako da mi pocasi tudi jasno zakaj taka nihanja cagra in tako nizka temperatura vse do LJ ... v motorju je zagotovo visja ...
OK
LP
Primo?ć
LP
Primo?ć
- Citroenovc
Ja sam temp olja pa nimam
Imam samo cagr pritiska - ki mislim da dela po principu:
- dokler je olje prehladno - kaze konstantno neko vrednost
- ko je olje "segreto" - zacne kazat aktivno pritisk ...- visji so obrati - vec je pritiska in obratno ...
Ja kar se pa temp hladilne tice - sem se pogovarjal z enim strojnim inz. - pa pravi da vecina motorjev ima delovno temperaturo med 50 in 80°C - do 90+ pri obremenitvi; ko pa pridemo proti 100 in cez - je pa pocasi ze nekaj narobe s sistemom hlajenja ...
Zdaj pa stekaj dalje ...
- dokler je olje prehladno - kaze konstantno neko vrednost
- ko je olje "segreto" - zacne kazat aktivno pritisk ...- visji so obrati - vec je pritiska in obratno ...
Ja kar se pa temp hladilne tice - sem se pogovarjal z enim strojnim inz. - pa pravi da vecina motorjev ima delovno temperaturo med 50 in 80°C - do 90+ pri obremenitvi; ko pa pridemo proti 100 in cez - je pa pocasi ze nekaj narobe s sistemom hlajenja ...
Zdaj pa stekaj dalje ...
OK
LP
Primo?ć
LP
Primo?ć
Za safa ne vem...PSA motorji se pa vsi malo bolj grejejo - razn ce se res u izi peles. Pomoje je s tvojim avtom vse uredu...ne se sekirat glede vode ampak samo vozi. 
p.s.: vecina jih ma za vodo stevec max 130°, tam je rdece. Tud voda se lahk segreje do vec kot 100° stopinj, ker ne smemo pozabt da je cel sistem pod pritiskom (primer ekonom lonec
)
p.s.: vecina jih ma za vodo stevec max 130°, tam je rdece. Tud voda se lahk segreje do vec kot 100° stopinj, ker ne smemo pozabt da je cel sistem pod pritiskom (primer ekonom lonec
Enigma motorsport
- Citroenovc
Kar se tice PSA - moj BX - ima sledeci "omejitvi" - oranzna lucka, ki je opozorilo, da se je zacelo prekomerno segrevati - je pri 102°C; rdeca (ko je ze pregret motor in te zelo verjetno caka menjava tesnila) - je 112°C.
Xantia od moje - redna delovna temp v vrocih dneh je 75-80°C na odprtih cestah; v mestu ali kak strm vzpon pa poln gas - redko prek 90;
V navodilih pravi, da do 100 je se OK, med 100 in 110 zacnes pazit, kaj se dogaja - nad 110 je napoved krize; pri 120 je motor pregret.
Tak da ocitno res odvisno od avta do avta ...
Ma pri Saf je predvsem problem, ker nima nobene stevilcne oznake - pol pa snofaj, kaj ti kaze stevec
Xantia od moje - redna delovna temp v vrocih dneh je 75-80°C na odprtih cestah; v mestu ali kak strm vzpon pa poln gas - redko prek 90;
V navodilih pravi, da do 100 je se OK, med 100 in 110 zacnes pazit, kaj se dogaja - nad 110 je napoved krize; pri 120 je motor pregret.
Tak da ocitno res odvisno od avta do avta ...
Ma pri Saf je predvsem problem, ker nima nobene stevilcne oznake - pol pa snofaj, kaj ti kaze stevec
OK
LP
Primo?ć
LP
Primo?ć