Ventilator kabine za Clio A1 s klimo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Ventilator kabine za Clio A1 s klimo

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo

A mi lahko kdo prosim pogleda v Dialogys od kterih drugih modelov se pase ventilator kabine. Od Cliotov l.91-98 (s klimo) so pomoje vsi isti, se pravi od 1.4 do 1.8, kaj pa kaksna 19ka ipd?

Aja a obstaja za zamenjavo omenjenega se kaksna simpl moznost, poleg razdiranja vsega moznega?
btw. ve kdo kako se dobi vn ohisje filtra za klimo, preden ga odtrgam iz zadnjega sraufa? :)

Najlepsa hvala.

LP, Primoz
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

Clio in 19 brez klime imata identicen ventilator (vsi modeli brez klime).
Pri klimi pa se malo zakomplicira, ker ima Clio se vedno ventilator na istem mestu, le da je iz leve strani zaprt in vlece luft samo iz desne, kjer je tudi notranja enota klime. Pri 19 pa je vse skupaj na levi strani (v umivalniku) s tem da je ventilator na skrajnem levem koncu (ze cisto pri blatniku). Pri Cliu gre zrak najprej cez notranjo enoto in potem cez ventilator, pri 19 pa gre zrak najprej cez ventilator in potem cez notranjo enoto.

Najbolje bi blo dobit iz Clia s klimo ventilator (sklepam da vgrajujes klimo) ker ti bo pasal srauf na srauf in bo tudi zaprt iz ene strani, cene bos pa mogu mal improvizirat (verjetno so motorcki isti tak da bi lahko menjal samo tega).

Za odstranitev notranje enote: kaj ti gre pozarna stena dol ? Pri 19tki vem da je vse skupaj v enem ogromnem kosu in mores se par cevk z masine posraufat da vse skupaj dobis ven (seveda mores predhodno odsraufat del pozarne stene, ki je prisraufan). Za Clia pa tocno nevem kje so sraufi, ampak ko vse odsraufas bi moglo it lepo ven, brez uporabe nekih hudih sil :lol: .
Uporabniški avatar
schkorc

Zdravo

Ne klime ne vgrajujem naknadno, ampak jo imam ze serijsko (Clio Baccara). Problem je v tem, da se ventilator noce it vec zraven in bi ga moral zamenjat. Nekako je pa dokaj tezko dobit ventilator od Cliota A s klimo :) (skoda, da mi ni kak mesec nazaj crknil, ko sem v IT na odpadu videl enga Cliota s klimo). Motorcek tega (za klimo) in navadnega se morm pogledat, ce se fejst razlikujeta, prikljuckov pa definitivno nimata enakih.

Drugac pa kar se razdiranja tice, ja pozarna stena je iz dveh delov, tako da lahko tist manjsi del (po tem ko odstranis cevnke) vzames stran (kar sem naredil), brisalce, kompletna vodila brisalcev in motorcek sem tud vzel stran. Tisto plasticno koleno na vplinjacu sem tud odstranil, ker je bilo napoti. Sam se vseeno mi ni uspelo odstrant ohisja filtra (za klimo). En vijak je bil na sprednji (motorni) strani, (vsaj) en je pa (ne)dostopen na zadnji strani, poleg tega se verjetno sraufa iz kabine (glede na to, da je okoli sraufa plastika, tako da ga sploh ne mors prijet s kljucem), tak da sem tud to precekiral, no cele armature sicer nisem sel vn vzet (ker sem to delal pred kratkim in nimam veselja to spet ponovit) ampak samo zgornji del armature, ampak ne prides do tistga mesta kjer bi lahko bila matica. Poleg tega, da ga nisem mogu odstrant, ga nisem mogu niti odpret, ce bi bil se bolj grob bi zaceli tisti plasticni haklcki pokat, zato sem raje pustil zaenkrat.
No v glavnem motorcek sem dobu ven, sam sem mogu prvo razdret ohisje motorcka in ga potem v dveh delih dobit ven (sam tud dalec od tega, da je slo lahko ven). Tako da za vgradnjo nazaj bi vseeno rad dobil se ohisje filtra ven, da bi blo malo lazje.

Zdej mam avto ze cel teden razdrt, ker ne vem kje bi dobil motorcek (ceno novega zvem danes, izdeluje ga baje samo Bosch), tak da se priporocam za informacije od cesa bi se lahko porabil motorcek.
No jutri bom, ali predelal navaden motorcek v ohisje od motorcka za klimo, ali odstranil ohisje klima filtra (ce mi bo uspelo :)) in za zimo zmontiral navaden motorcek v navadnem ohisju.

btw. Skoda, da nimam 5ke za vsak dan, tam sem vceraj zamenjal ventilator v dobrih 5ih min.

LP, Primoz
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

Ja v petki si pa res 1,2,3 fetik z ventilatorjem :lol: . A je slucajno tisto ohisje notranje enote prisraufano skozi pozarno steno od znotraj (tako je pri 19tki). Tam kjer jemlje notranji zrak (ce sploh ma tako nareto). Pri meni je luknja skozi pozarno steno v notranjost in tja gor pride loputa ki potem odpira/zapira dotok notranjega/zunanjega zraka. Je pa prisraufano skozi z dvema sraufoma, ki sem jih lahko s pomocjo malo joge in lezanja pod volanom odtegnil. No res pa je, da je pri vozniku malo manj zabasano pod armaturo kot pri sovozniku kje je vsa elektrika.
Uporabniški avatar
schkorc

Ufh, sem vceraj sestavil avto provizoris nazaj. Si res ne zelim vec delat kaj podobnega :mad: (vsaj nekaj casa ne). Motorcka nisem dobil, za igranje pa trenutno nimam casa, avto pa vseeno rabim. Tako da sem odstranil tisto vmesno plastiko med ohisjem ventilatorja in ohisjem "filtra" (btw je ta rec, ki sem mislil, da je filter klime, uparjalnik, pac jst pa klima se nisma najbolj domaca :D). No vseeno mi uparjalnika ni uspelo odstrant, je pa prisraufan iz kabine ven (iz notranjosti) na pozarno steno, en srauf se vidi za armaturo, nad racunalnikom, varovalkami,... pa naceloma neb bil prevec zahteven za odsraufat, druzga pa nisem zasledil, tak da sem obupal, pa sem raje sel noter tisat ventilator in ohisje po tetris varjanti.

Namesto tistega originalnega ventilatorja sem zaenkrat vgradil navaden ventilator (z navadnim ohisjem) od cliota brez klime. S tem, da nisem porabil tistih navitij za regulacijo hitrosti na navadnem ventilatorju, ampak tisto elektroniko od klime, tak da je vseen 6 hitrosti. Upam, da se tista elektronika ne bo prevec grela, ker zdaj ni vec pretoka zraka mimo nje (ventilator in uparjalnik zdaj nista povezana), no en mini ventilatorcek sem vseen zmontiral na tisto elektroniko za ziher :D.

Upam, da (glede na to, da se men izredno radi vzigajo instalacije in avti) ne bom kdaj presenecen, in bi videl celo garazo goreti :).

Aja ena boljsih stvari pri tem delu je, spravit vodila brisalcev nazaj na svoj prostor :mad: :evil: .

Svetujem, da se taksnih stvari ne lotite doma :D, oz. najbolje ce sploh ne kupite avta s klimo (razen novega, ampak samo dokler je v garanciji :)).
Resno me zanima kolko casa je predvidenga za zamenjavo tega usranega ventilatorja in koliko bi na servisu stala menjava, pomojem avto ni tolk vredn :D.

Nekaj casa nazaj sem imel zeljo, da bi si v 16Vja vgradil klimo. Te zelje sedaj ni vec :D.

LP, Primoz (trenutno brez klime :))
Uporabniški avatar
schkorc

Zdravo

Poletja bo pocasi konec jst pa se vedno brez klime :). Tako da bi se vedno bil hvalezen informacij, ce oz. kateri modeli imajo isti ventilator kabine kot Clio 91-97.

Oznake na ventilatorju:
Bosch (264)
DPD 12V 3.32.2
0 130 111 156 (058)

Ima kdo se kaksno idejo? Popravljanje motorcka se verjetno ne splaca, pa tudi ne vem komu bi ga dal popravljat (lokalni elektricar ni bil zainteresiran :)), tak da bi rabljen bil najboljsa resitev. Ce ima kdo se priporocam, al pa ce bo kdo po kaksnih odpadih skakal mi naj javi.

LP, Primoz
Odgovori