OMV ali PETROL
Tud meni to ni jasno, vendar to so mi ze ljudje prej govorili, da jim manj pokuri, ce tankajo na Agipu al pa Mol-u... pol sem se pa odlocila sama probat....nightmare napisal/-a:Necesa ne zastopm,res je da je pac tut od goriva odvisn kaku bo auto laufu in use skp,sam zakaj da bi pa mn pokuru?
In res manj pokuri, neglede kako vozim....
Mam pa dizla.... za bencinarje ne vem kako je.
vsi imamo vec-ali-manj elektronski vbrizg goriva, in teh je vec vrst. Kolicino vbrizga goriva v danem trenutku doloca elektronika, ki iz vhodnih podatkov (polozaj zracne lopute, lambda sonde, pretoka zraka...in se in se) vbrizgne gorivo. Ce je gorivo slabse ali visje/nizje oktansko, potem je izgorevanje drugacno...to zaznava lambda na izpuhu in vbrizgne drugacno kolicino goriva.
To je bolj izrazito pri bencinarjih, sam sem opazil, da sem s 100 okt. gorivom prevozil kaksnih 30km na 50l goriva vec, kot s 95 okt....pa se izgorevanje je veliko boljse kot pa prej.
Pri dizlih pa je hiba novejsih dCi-jev ta, da takoj nekaj crkne, se zapaca...ce gorivo ni kvalitetno. Stara petka dizel pa gre tudi na staro olje iz friteze.
To je bolj izrazito pri bencinarjih, sam sem opazil, da sem s 100 okt. gorivom prevozil kaksnih 30km na 50l goriva vec, kot s 95 okt....pa se izgorevanje je veliko boljse kot pa prej.
Pri dizlih pa je hiba novejsih dCi-jev ta, da takoj nekaj crkne, se zapaca...ce gorivo ni kvalitetno. Stara petka dizel pa gre tudi na staro olje iz friteze.

- 16v-TwInGo
- Kraj: Ribnica
Solero napisal/-a:Tocno to je. Bolje tankat na velikih bencinskih servisih, kjer je frekvenca prometa vecja. Saj se zaradi tega nafta bolj pogosto menjava v rezervoarih in tako ne pride do usedlin..
Je pa res, da se je ze parkrat zgodilo kje, da je voznik cisterne napacno gorivo nalil v rezervoar. Namesto nafte bencin in se je zadeva pomesala. A to ni nic tragicnega, ce na bencinskem servisu to ugotovijo pravocasno in gre zadeva na regeneracijo,kjer locijo bencin od nafte.
Kar se tice velih pump imajo te tudi vecje rezervarje. Kolikor jaz vem se gorivo dotocuje priblizno na 3 dni (vse pumpe imajo avtomatsko narocanje). Tako da dvomim da bi prihajalo do usedlin.
Se zgodi na vseh pumpah da se kdaj gorivo zamesa. Samo vam povem da to ne ostane neopazeno, saj so v rezervoarjih sonde in cim pride do mesanja goriva (iisto je ce bi dolivali vodo) zablokira vse pozicije na katerega je rezervoar vezan. Tako da vsi vejo da je prislo do napake.
To govorim iz lastnih izkusenj, velja za Petrol in ostale pumpe imajo isti sistem!
No ce na kratko povzamem ni niti % moznosti da bi pumpar dodajal vodo v rezervoar ali da bi pustili diesel v rezervoarju za bencin!