stromar's here!
V standgasu MORA altenator filati vsaj 14V, cez celotne vrtljaje pa okrog 14,4V. Res vam pravim, ker sem jih ze kar nekaj premeril in par predelal. Res pa je, da v standgasu altenator ne more proizvesti toliko elektricne moci...to pomeni, da ne posilja veliko toka v akumulator, ki deluje na 12V (normativ).
Razlika napetosti pa res pozene tok..to je pa itak jasno.
Z visanjem vrtljajev se se proizvede vec elektricne energije. V bistvu se glede na vrtljaje inducira razlicna napetost, ampak regler ima funkcijo, da to zabremza na 14,4V, tok polnjenja je pa razlicen.
Zakaj pravim, da sem meril drugace? Ker tok polnjenja ne mores tako zmeriti kot meris napetost. Vezava je zaporedna in ne vzporedna.
Ce altenator ustvarja 13V, akumulator se vedno fila. In ce priklopis vse elektricne porabnike na avtu, mora ob pravilno delujocem altenatorju past napetost za najvec en volt.
Ravno dva meseca nazaj sem glavo razbijal pri fotru...akku se mu je praznil, pa ni vedel zakaj...lucka za akku ni zasvetila (cudno)...napetost je bila 11,9 volta...sem vedel za ne fila. Pa sem si mislil, verjetno je regler ok, navitje je pa v kratkem stiku...ker mu je v trenutku praznilo. Pa je imel ravno doma en nov regler, sem ga menjal in glej...takoj dela vse. Napetost v standgasu je bila 14,2V, malo gasa 14,6V...tok filanja v standgasu (meril s tokovnimi klesci in se po klasicni metodi)...v zacetku ene 4A, pri gasu skoraj 6A. Vrednost v standgasu zato tako velika, ker je akku bil dokaj spraznjen.
Jaz sem mojega na 19ki obnavljal sam, regler je stal 3,4kSIT, dva lezaja 1,4k, drsne obrocke mi je pa en podrejal zastonj.
upam, da niste jezni zaradi dolgega odgovora.
aja..odgovor Ruff-u:
mogoce so kaksne diode hin ali pa samo regler. Je velikokrat krivec za ogromno stvari.