Sklopka

Kotiček renojevih starodobnikov
Uporabniški avatar
SebastjanM
Kraj: Celje

Sklopka

Odgovor Napisal/-a SebastjanM »

Se mi fajn zdi, ko sem tale forum nasel, zato tolk sprasujem.

Zamenjal bom sklopko, ker je ze presneto trda, na koncu, pa ze malo trese, pa me zanima ali daste za ta poseg motor ven, ali menjalnik dol. Ponavad se da menjalnik dol, sam kolk sem jst to gledal, bi blo skor laze dat motor ven...

any sugestions...?
Audi A6 2.4 Quattro Limo LPG
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Kje si pa slisal za forum :)

Kar se sklopke tice, mislim da ni potrebe po dajanju motorja ven. Le malo se ga privzdigne. mislm, da je tko :roll:
Uporabniški avatar
tešo
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a tešo »

ne dviguj panike pri meni je ze dve leti trda, res da treslja se ne, ampak sklopka se menja ko zaæne drset.

tudi jaz sem jo hotel menjat ko sem kupil avto cca. 2 leti nazaj in se vedno je taka kot pred dvemi leti.

avto pa ima 220.000 km in stavim da je se originalna, namrec poznam prejsnega lastnika.
Slika
Uporabniški avatar
Liquid
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Liquid »

teso napisal/-a:ne dviguj panike pri meni je ze dve leti trda, res da treslja se ne, ampak sklopka se menja ko zaæne drset.

tudi jaz sem jo hotel menjat ko sem kupil avto cca. 2 leti nazaj in se vedno je taka kot pred dvemi leti.

avto pa ima 220.000 km in stavim da je se originalna, namrec poznam prejsnega lastnika.
evo..nekaj takega je tudi z mojo..podobni km,pa laufa..sam trda je...jebiga
1991 R19 GTS 1.4
1999 Megane RT 1.6 16V
2011 Megane Grandtour GT-line 1.5 dCi
2010 Trafic Passenger 2.0 dCi
2013 Laguna Grandtour Black Edition 4Control 2.0 dCi
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

Poskusi najprej z menjavo zajle, ker se ta s cajtom zdrgne in lahko rata trda in je pol zaradi tega trd obcutek v pedalu. Ker sklopka nebi smela postat trda ker kos se vedno upogne kakor se pac upogne. Kolega je mel na petki trdo sklopko ko kamen, menju zajlo in zdej je spet normaln obcutek v pedalu. Drugac pa sklopka je hin ko zacne drset, edino ce kako fedro utrga.
Uporabniški avatar
SebastjanM

Ja, res bi znala zajla kaj pomagat, sam da bi ratala normalna pa ne verjamem.. Tanjsa lamela pomeni bolj pritisnjen- sproscen kos, ponavadi je pol tudi pedal trsi- sem siguren za druge avtomobile, verjamem pa da reno ni izjema.. Ponavad mora res drset za menjavo, ampak tudi tresljaji niso prijetni, se posebej ko je vse zagreto ornk trese.. Sej komplet stane 15 k sit (lamela, kos, lezaj..), pa ce jo sam zamejas se ni taka katastrofa, eno popoldne, pa me zato zanima ce je ze kdo to delal?

Forum sem pa nasel kar tako, google :) Lepo !
Uporabniški avatar
tešo

ce se bos sam lotil menjave sklopke potem pa kr.

sam ce nis tega se nikol delal pricakuj en dan jebarije. pa sevede orodje mors kr met, pa fajn je dvigalo.
Slika
Uporabniški avatar
SebastjanM

Sam bom, ne bo prva, pa tut druga ne, ampak prva na renoju, zato sprasujem kaksna je praksa na 19-ki, ker se zavedam jebarije..
Uporabniški avatar
tešo

princip menjave sklopke ti je skoraj pri vsakem avtu enak. samo pri nekaterih mas malo vec placa pri nekaterih ga je malo manj :D

pri 1.4 energy motorju v 19-kah je kr dosti prostora okrog menjalnika zato mislim da neb smelo bit prevec problemov.
Slika
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

hm..je kar zajebancije menjavanje sklopke...5 ur dela. Treba obe polosovini vzet dol menjalnik vzet dol...torej dol od nosilca. Vzame se pa od spodaj pod avtom dol.

In seveda ce menjavas, menjaj kompletno sklopko s kosem vred ne samo lamelo!
Slika
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Isti problemi ocitno, le da jaz ne bom menjal. Itak samo hladen potrese, ko je vec obratov, pa se navadil sem se. Je pa res enkrat tast speljal, je pa tako cukalo da mu je glavo premetavalo od prednje do zadnje sipe :lol:
Menjalnik gre dol brez da bi motor kaj ven jemal. Take so moje informacije. Zdaj ali ga das cisto dol ali pa ga samo odmaknes, je pa stvar izbire.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
SebastjanM

Forumi imajo res dobro lastnost.
Clovek slisi se druga mnenja in tako pretuhta vec opcij. Sem res poskusil z menjavo zajle (2800 sit stane), jo fino namazal, prav tako pedalo, dela je pa priblizno za pol ure. Sklopka je sedaj bistveno mehkejsa- kompaktnejsa, tresljaje bomo odmislili ter tako prihranili delo, cas in denar :)

Hvala za vse info.

LP
Uporabniški avatar
Guano_Apes

Odgovor Napisal/-a Guano_Apes »

Mam js tut en problem s sklopko :x usake tujk cajta mi pedal ostane notr ko ga stisnem. pol pa mal ga zbrcam p nazaj skoci p spet laufa normalno :? vrjetno je zajla kriva ne?

lp
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

Se men tudi vcasih podobno zgodi, sicer je sklopka globlje samo za kak cm ampak se pozna, glede na to da sem sklopko menjal, skoraj druga kot zajla nebi smelo biti. Edino ce je pedal slucajno kaj zj.... (tista lunica ki sama zateguje sklopko).
Uporabniški avatar
SebastjanM

Ja, tista lunica z zobaco, ko je nastavitev na meji med enim in drugim zobom, se pedalo vcasih ne more odlocit, zato je vcasih za en zob globlje kot drugic, ampak potem tudi to kmalu mine..
Odgovori