lp
PRIKAZOVALNIK TLAKA V GUMAH
PRIKAZOVALNIK TLAKA V GUMAH
lp
Za tvoje tezave niso krive nobene gume (se posebej original - le katere so original) ampak senzorji tlaka v platiscu (v samem ventilcku). Ce bi si precital navodila za uporabo tvojega avtomobila bi zasledil, da je potrebno prevoziti doloceno razdaljo, da sprejemna enota sprejme signal z oddajnika na pnevmatiki, ki najprej javi "prisotnost" pnevmatike in nato tlak v njen.
Oddajnik, ki je namescen v ventilcku namrec proizvaja potrebno elektricno energijo preko piezzo elementa, vendar je potrebno piezzo element, da proizvede elektricno energijo "stresti", kar se doseze z vrtenjem kolesa. Ker pa piezzo elementi niso vecni, bos morda moral razmisljati o novih oddajnikih.
Ena izmed moznosti je tudi slab stik na sprejemniku, ki se nahaja na zunanjem delu karoserije, pod voznikovim sedezem (se posebej v zimskem casu).
Priporocam ti, da se peljes vsaj kaksnih 30 km dalec in sigurno ti bo naprava za merjenje tlaka v pnevmatikah delovala normalno. V nasprotnem primeru bo potreba po menjavi senzorjev v kolesih (cca 10.000 SIT po komadu - so razlicni za lita in zelezna platisca, premer kolesa ni vazen).
Oddajnik, ki je namescen v ventilcku namrec proizvaja potrebno elektricno energijo preko piezzo elementa, vendar je potrebno piezzo element, da proizvede elektricno energijo "stresti", kar se doseze z vrtenjem kolesa. Ker pa piezzo elementi niso vecni, bos morda moral razmisljati o novih oddajnikih.
Ena izmed moznosti je tudi slab stik na sprejemniku, ki se nahaja na zunanjem delu karoserije, pod voznikovim sedezem (se posebej v zimskem casu).
Priporocam ti, da se peljes vsaj kaksnih 30 km dalec in sigurno ti bo naprava za merjenje tlaka v pnevmatikah delovala normalno. V nasprotnem primeru bo potreba po menjavi senzorjev v kolesih (cca 10.000 SIT po komadu - so razlicni za lita in zelezna platisca, premer kolesa ni vazen).
Biv?°i lastnik Renault Espace Privilège 2,2 dCi (10/2005)
prikazovalnik tlaka v gumah
Sam sem imel podobno tezavo na laguni.S tem da je meni napisalo da je prislo do napake(tyre pressure foult)in so s prikazovalnika izginile vse stiri gume.Po odklopu akumulatorja cez noc je zadeva zacela ponovno delovati.Poskusi najprej z odklopom,saj te ne stane nic
Včasih vozim hit,včasih pa počas
Pomembno je tudi, kje je katero kolo, zato so tudi oznacene. Na voznikovih vratih najdes shemo, na ventilckih pa barvne gumijaste obrocke, ki ti povedo kam gre katero kolo. Ce se po odklopu akuja in prevozenih 30km zadeva ne bo odpravila, jih bos moral menjat. So precej dragi napram navadnim ventilckom, lani je bila cena 6500+DDV. Vsekakor, ce jih bos menjal seveda, to delaj tam, kjer ti bodo sinhronizirali zadevo z racunalnikom, drugace ti bo se vedno javljalo, da kolesa ne najde. Aja, pa se to, Lagune imajo zimski in letni set, tako da ni problema pri menjavi letnih in zimskih koles....
Imel sem problem z defektnim ventilckom, mi je paral zivce vsakic ko sem se peljal proti tunelom na stajerski avtocesti. Odkar so mi ga spomladi menjali, je vse v najlepsem redu. Hvala bogu za garancijo!
Imel sem problem z defektnim ventilckom, mi je paral zivce vsakic ko sem se peljal proti tunelom na stajerski avtocesti. Odkar so mi ga spomladi menjali, je vse v najlepsem redu. Hvala bogu za garancijo!
Re: PRIKAZOVALNIK TLAKA V GUMAH
Zapelji se na uradni servis da ti prilagodijo ventile, pol se pa zapelji... ce ti bo zacelo utripati pri kaksnjem kolesu, zamenjaj ventil in problem je resenLAGUNA11 napisal/-a:problem ; ze po danem kontaktu se mi prikaze da imam prazne sprednje gume,utripajo pa vse 4 gume, cez cas samo ena ali obe prednji.stvar je v temu da je tlak v njih v mejah normale-kot nastavljene mejne vrednosti(preverjeno).Stvar traja ze par dni.Ali resetiram racunalnik da odklopim od akumulatorja (za koliko casa je potrebno) ali kako drugace,ker mislim da bi znal bit tu problem.Vase izkusnje(vem da je to ena od pomanjkljivosti na renaultih,vendar nebi izkljucil)Avto je laguna 1,9 DCI Privileg 2001
lp
RS-sport
S testerjem je potrebno nastaviti mejno vrednost tlaka v pnevmatikah....verjetno mas v spominu nastavljeno vrednost 2.4bar za prednje gume in 2.2bar za zadje gume , kar pomeni da ko ti tlak pade se ti prizge opozorilo! Pac potrebno je nastaviti toleranco, s pomocjo testerja se da v spomin in tako zadeva deluje brezhibno.LAGUNA11 napisal/-a:ma nima smisla replicirat.Na konkretno vprasanje nobeden odgovor.Sicer je stvar izpadla tako,imam nastavljeno mejno vrednost prve gume 2,5 zadnje 2,2.Toleranca pa +/ - 0,3 bare.Zjutraj kaze spredaj 2,2 zadaj 2,00,razumem da se mi prizge opozorilo da tlak nepravilen,vendar ze po parih KM se tlak normalno dvigne na 2,4 spredaj in 2,2 zadaj in opozorilo bi moralo ugasnit,vendar NE.Tudi ko ponovno dam kontakt in vem da je tlak normalen (2,4 / 2,2)se mi prizge opozorilo in kaze nepravilen tlak in to si ne znam razlozit.Sedaj sem dvignil tlak na 2,4 sprredaj in vse je OK.Sam sem sklepal da je pac ostal v memoriji racunalnika nepravilen tlak in da bi moral resetirat.Lp
RS-sport
Ce mal 'ugrabim' tolo temo:
A s padcem temperature tlak v gumi pade al zrase? Jasno, mi je da pri enakem volumnu pade, vendar pa predvidevam da tut guma zgubi mal elasticnosti in se mal skrci, kar povzroci zmanjsanje volumna. Ce sm pr 20ih stopinjah gumo napumpal na 2,5bara, kolk je pritisk ob 5stopinjah?
Sprasujem, ker je tut men ob zadnjih temperaturnnih nihanjih zacel tezit ta senzor. Js mam sam lucko, nimam direkt stevilcnega podatka o pritisku. Najprej mi je zagorela lucka za sprednje desno kolo. Grem na petrol in napumpam, un cagr mi je kazal nekje okol 2,1 do 2,2, zuni je blo okol 8stopnij. Napumpam na 2,6 spredaj in 2,4 zadaj. Peljem naprej in mi po 100m spet posveti. Isto kolo. Par dni kasneje mi je zacela svetit se sprednja leva guma. Obe hkrati, po par deset minut voznje ena guma neha svetit, druga se vedno. Se par deset minut druga ugasne in zacne svetit spet prva. Sedaj ko so temperature spet mal zrasle, ne gori nobena vec. So to enostavno zblojeni senzorji al je dejansko krivo nihanje tlaka?
Poleg tega mi vcasih gori rdeca lucka za senzor v srednjem displayu poleg ure in slikic gum, vcasih pa ne. Ve kdo kdaj se tisto prizge?
A s padcem temperature tlak v gumi pade al zrase? Jasno, mi je da pri enakem volumnu pade, vendar pa predvidevam da tut guma zgubi mal elasticnosti in se mal skrci, kar povzroci zmanjsanje volumna. Ce sm pr 20ih stopinjah gumo napumpal na 2,5bara, kolk je pritisk ob 5stopinjah?
Sprasujem, ker je tut men ob zadnjih temperaturnnih nihanjih zacel tezit ta senzor. Js mam sam lucko, nimam direkt stevilcnega podatka o pritisku. Najprej mi je zagorela lucka za sprednje desno kolo. Grem na petrol in napumpam, un cagr mi je kazal nekje okol 2,1 do 2,2, zuni je blo okol 8stopnij. Napumpam na 2,6 spredaj in 2,4 zadaj. Peljem naprej in mi po 100m spet posveti. Isto kolo. Par dni kasneje mi je zacela svetit se sprednja leva guma. Obe hkrati, po par deset minut voznje ena guma neha svetit, druga se vedno. Se par deset minut druga ugasne in zacne svetit spet prva. Sedaj ko so temperature spet mal zrasle, ne gori nobena vec. So to enostavno zblojeni senzorji al je dejansko krivo nihanje tlaka?
Poleg tega mi vcasih gori rdeca lucka za senzor v srednjem displayu poleg ure in slikic gum, vcasih pa ne. Ve kdo kdaj se tisto prizge?
Laguna Coupe GT dci 180
Vsi do sedaj ste pozabili povedati kdaj se vam prizge opozorilo o prenizkem tlaku. Racunalnik namrec preverja tudi vaso trenutno hitrost vozila in primerja tlak v pnevmatikah z predvidenim tlakom, ki ga ima v spominu.
Zanima pa me tudi od kod si LAGUNA11 prisel do te tolerance saj koliko je meni znano so tolerance +/- 0,5 in jih sam ne mores videti kaj sele nastaviti.
Je pa Renautl-jev sistem nadzora tlaka v pnevmatikah zelo obcutljiv na temperaturne spremembe, se posebej v jesenskem vremenu in sicer zaradi povecane vlage, takrat se navadno pojavlja najvec napak na omenjenem sistemu.
Zanima pa me tudi od kod si LAGUNA11 prisel do te tolerance saj koliko je meni znano so tolerance +/- 0,5 in jih sam ne mores videti kaj sele nastaviti.
Je pa Renautl-jev sistem nadzora tlaka v pnevmatikah zelo obcutljiv na temperaturne spremembe, se posebej v jesenskem vremenu in sicer zaradi povecane vlage, takrat se navadno pojavlja najvec napak na omenjenem sistemu.
Biv?°i lastnik Renault Espace Privilège 2,2 dCi (10/2005)
Espace napisal/-a:Vsi do sedaj ste pozabili povedati kdaj se vam prizge opozorilo o prenizkem tlaku. Racunalnik namrec preverja tudi vaso trenutno hitrost vozila in primerja tlak v pnevmatikah z predvidenim tlakom, ki ga ima v spominu.
Torej na servisu so mi lani poleg servisa nastavili tudi novo vrednost tlaka tako naj bi imel spredaj 2,5 zadaj 2,2,ker naj bi imeli taka uradna navodila s strani Renaulta.Istocasno mi je serviser tudi izpisal na koliko imam nastavljen tlak (2,5/2,2)in koliko je nastavljena toleranca torej +/- 0,3.Tlak kljub temu da imam plin v pnevmatikah niha za 0,2/0,3 bare pri tem. razliki 10-20 stopinj.