Delovanje avtomatske klime pri Clio-tu

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
mpotocn

Delovanje avtomatske klime pri Clio-tu

Odgovor Napisal/-a mpotocn »

Zanima me koliko casa naj bi bilo potrebno, da se v 'kabini' vzpostavi nastavljena temperatura oz. ce se le-ta dejansko sploh doseze.

Po mojih merjenjih s temp. sondo (v vrocini pod 29 st. sploh ni prislo) so na servisu zamenjali 'tipalo za temperaturo v kabini' (ob vzvratnem ogledalu na na sprednji sipi) in zatrdili, da je to to in da se drugega ne da storiti. Po tej menjavi je delovanje klime naslednje: nastavljenih 15 st., po 30 min voznje pa je ohladil iz zacetnih 23 na 20, ob tem, da je bila zunanja temperatura 22 st.

Ali od avta za slabe 3 milijone zahtevam prevec (doma smo se namrec 'igrali' z merjenjem temp. tudi pri avtu za 10 mil. in seveda je situacija cist druga) ali pa naj spet reklamiram?

Problem je seveda le z avtomatiko, pri rocni nastavitvi dela ko sus, tko da je gotov problem v regulaciji.

Se to, avto je star 4 mesece.

Upam, da mi bo kdo znal pomagat, sem nova tu gor in glede avtomobilizma sem kot tipicna zenska malo 'out', ampak denarja pa ne pobiram po cesti in upam, da nisem denarja za avtomatsko klimo res stran vrgla.

Hvala in LP
Mojca
Mojca
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

:smt016

Novi avti so zgodba zase. Vedno nekaj novega.. :D

Pri avtomatski klimi gre za regulacijsko zanko s povratno informacijo. Dajalnik povratne informacije je brez dvoma senzor temperature v kabini, ki le z regulacijskim clenom opravlja svojo funkcijo.

Kolikor se meni zdi, je tale zadeva skupaj z elektroniko ostalega dela. Nisem ziher, zato me naj nekdo popravi.
Ce je skupaj z elektroniko, bi mogoce bila resitev novo programiranje elektronike. Ker ce je nov senzor le malenkost resil problem, mora biti napaka v regulatorju.
Slika
mpotocn

Hvala Bojci... :)
Baje je novo pri teh avtih to, da je vcasih to tipalo imelo zraven tudi ''ventilatorcek' in je bila s tem regulacija hitrejsa, pri novih pa tega ni. Baje pa sem jaz prva, ki je s tem problemom prisla na ta servis (Remont Kranj).
Finta je tud v tem, da nikjer ne najdem (navodila o uporabi, spletne strani Renaulta) konkretnih navodil, npr. kao za kupce (prednosti avtomatske klime pred rocno ipd.), kjer bi pisalo, da nastavis temp. in tud tako imas, da bi jim to pomolila pred nos. Mislim, ze to, da sem jaz razlozila, da klima sicer dela, ampak avtomatsko ne, je trajalo in trajalo.

LP
Mojca
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

ima kdo kaksno idejo, kako ta ventilatorcek za klimo utisat? Meni stalno ropota tako da prav najeda, saj ce je radio priklopljen se ga na sreco ne slisi, samo vseeno.
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

mpotocn:

Huuh. Kako pa nastavljas ti temp. pri avtomatski klimi.. Ce prestavljas samo temperaturo.. (na 22 oz. 23 ali pa tudi 15 stopinj), se klima ne deluje.. dokler ne pritisnes tipke AUTO. Takrat vklopis avtomatsko zadevo.. aja pa se AC mora na displayu bit prikazato. V kolikor ni, pol komprosor ne laufa. Ker sedaj ko temp. niso vec tako visoke.. tipalo samodejno zazna da klima ni vec potrebna in jo izklopi sploh ce imam nastavljeno na 22 stopinj in je zunanja temp. enaka.. mi AC napis izgine na displayu..

Najhitreje pa ga bos ohladila.. ce pritisnes AUTO+AC+krozenje zraka.. in nastavis na 15°C zadeva laufa z polno mocjo...

Imam Megana letnik 2006 z auto-klimo. Sicer sem pa nekje ze slisal, da pri ta novem Cliotu klima ne opravlja svojega dela tako kot bi morala...
mpotocn

solero, verjemi, da avtomatsko klimo znam uporabljat ze vec let (imamo doma se en avto z avt. klimo) :D V to so dvomili tud na servisu, ampak so potem sami videli, da temu ni tako, tko da jest nisem tle faktor...Ja, je pa res zdele smesno, ko je zunaj 22, men pa avtomatka ne more tolk zagotovit, ce imam na AUTO in 19!! :(
Uporabniški avatar
Solero
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Solero »

Ne saj ne dvomim v to da ne znas uporabljat...

Ampak meni zdaj isto nardi ko je zunaj 22 stopinj.. in ce dam 19 pa AUTO
mi ne vklopi klime zravn.. Kompresor ne laufa... Kakor stisnem se na AC pa vklopi in piha hlade zrak...
mpotocn

ja, je tud AC in piha hladno, ampak rahlo (v bistvu tko, da temperatura ne pade).
Ma, saj v bistvu bi se rada mal prepricala, a nej se se bockam na servisu al ne, ce bi vedla, da majo novi clioti slabse klime, bi gotov, ze nehala, pa je rekel mehanik, da ni se noben reklamiral...Oni so laufal klimo 2 uri in merili temperaturo in pol bli baje preseneceni, zakaj ti avti nimajo na tistem senzorju ventilatorcka, ki je vcasih bil.,, kateri bi regulacijo temperature pospesil. Ne vem pa se, ce lohk zahtevam od njih, da mi dajo tak senzor z ventilatorckom.
Uporabniški avatar
Bojci

Ce je res finta v tem manjkajocem ventilatorcku, potem gre za serijsko napako ali pa samo tvoj nima tega, potem pa je tovarniska napaka.

Servis se o tem mora prepricati, zato jim zagnjavi, kako je s tem. Ce ne, idi k drugi Renault hisi. Problem je treba resit.
Za ta ventilatorcek nisem vedel, je pa dobra izmisljotina. Ce ga serijsko ni noter, potem so za malo kiksnili. Predvidevam pa, da se da stvar urediti...mogoce kaj "ozeniti" skupaj s klimo prejsnjih modelov.
Slika
merdzo

Odgovor Napisal/-a merdzo »

Zivjo!

Jaz imam podoben simptom na Laguni ('00, prva serija).
Ob zunanji temp. cca. 29°C sem nastavil klimo na 23°C. Drzalo 26°C. Drugo jutro sem zopet imel avtomatiko na 23°C, zunaj je bilo 15°C ali nekaj takega. V tem primeru pa je avtomatika drzala nastavljeno temp.
Hladilne moci je bilo v prvem primeru pomojem dovolj, le ne vem zakaj je avtomatika zmanjsala hitrost ventilatorja ceprav zelena temp. se ni bila dosezena??

lp
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

@ all:
Tudi sam sem imel podovne tezave na Scenic II za avt. klimo, ki nikakor na programu AUTO ni zmogla zadovoljivo ohladiti potniske kabine...
Ker sem bolj PIA, so mi redno nadgrajevali sistemski SW z novimi verzijami; ob eni izmed nadgradenj (parametri servo volana) se je ocitno preprogramiral tudi sistem za regulacijo klime...
Sedaj dela b.p.
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
Bojci

torej novo programiranje...sem si mislil, da je s tem nekaj narobe. :roll:
Slika
mpotocn

hvala in upam, da bo slo :?
Odgovori