Obcasna izguba moci pri pospesevanju - dCi 80 KM

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
renaultrula

Obcasna izguba moci pri pospesevanju - dCi 80 KM

Odgovor Napisal/-a renaultrula »

Zdravo,

v bistvu je stvar taksna: imam Cliota z dizelskim motorjem, 80 konjev, zdaj ima dobrih 45 tisoc prevozenih, poraba cudovito nizka in sem zelo zadovoljen z njim. Star je skoraj leto in pol in pred nekaj dnevi sem prvic (morda se je pojavilo ze kdaj prej, vendar nisem opazil) opazil, da mi, ko pospesujem od okoli 2000 obratov naprej, vcasih za trenutek izgubi moc, torej kot da bi ga nekaj "pobiralo", potem pa, ko se malo gas dodam, pa naenkrat dobi moc (mogoce po sekundi, dveh) in potegne normalno... Sem mislil, da je bila kaka "umazanija" na dnu tanka, sicer se ni svetila lucka, pa sem sel tankat in danes na poti v MB se je spet pojavilo... Nobena lucka nikjer ne sveti, temperatura motorja je normalna, zvok ima kot ponavadi in olje je okej... Malo me skrbi, ker sem res zelo zadovoljen in me zanima, ce je se kdo imel podobno izkusnjo in je morebiti nasel razlog, bom zelo vesel. Prav tako vsakega mnenja, kaj bi lahko bilo.

Hvala vsem vnaprej!
Uporabniški avatar
slovenc
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a slovenc »

hm...turbo lukna :wink: ?
Slika
trance0
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a trance0 »

Tole se meni niti pod razno ne zdi turbo luknja ali pa si jaz ta pojem napacno razlagam...
Don`t worry, be happy:)
Uporabniški avatar
slovenc

Sj no, ne vem od tega kaj ti tocno dela, samo nas dci podobno nima moci od 2k rpm pa do ene 2.5k rpm....tu je skor torkeranje....potem pa sm sviiiiis:)
Slika
Uporabniški avatar
renaultrula

Ne, turbo luknja ziher ni, ker mam avto ze leto pa pol pa 45 tisoc kilometrov sem z njim naredil in nekak se clovek v tem casu ze navadi na to, kako potegne in gre :wink:

Ne vem, danes sem naredil spet ene 60 kilometrov z njim, stvar se ni vec pojavila, sem pa precej bolj pozoren, bom pocakal, kako se bo vse razvijalo naprej, me pa veseli, da danes ni bilo tega opaziti (je mogoce, da bi bilo dizelsko gorivo cudne kvalitete krivo?) Nekaj sem slisal, da ima Petrol vcasih slab dizel...

Pa se eno podvprasanje... v zvezi z menjavo olja... Renault priporoca menjave olja na 30 tisoc kilometrih... Znanec, ki se spozna na avtomobile precej bolj kot jaz, mi je ob nakupu novega avta predlagal, da po prvih 10-15 tisoc dam zamenjati olje, in sem ga dal. Prav tako sem ga menjal na 30 tisoc, ko je pac redni deklarirani servis. Zadnjic sva govorila in je rekel, da bi bilo mogoce fajn, ce bi ga zdaj spet menjal (avto ima 45 tisoc kilometrov, nekaj preko). Do 60 tisoc, ko je deklarirana menjava olja, je se kar nekaj kilometrov in zanima me vase mnenje o tem... Kako pogosto vi to menjavate, itd.? Predvsem za dCi-je.

LP
Uporabniški avatar
slovenc

Hm...Petrol ma katastrofalne dizle, vsaj po dolenskem koncu. Mama menjala, se mi zdi, da pumpo zarad slabega dizla. Olje sem doma menjal pri novih na 20k km, nato spet pri 30k in potem na normalne servisne case. Pomoje da zdj ni treba ze pri 45, ker je masina ze kr ulaufana. Samo nisem pa jst majstr :wink:
Slika
trance0

No, se mi je zdelo, da to ne more biti turbo luknja. Sicer pa sem glede menjave olja govoril tudi z mehanikom in olje ter nasploh servisi se delajo na 15k km oz. na eno leto. Menjavanje na 30k je malo nateg s strani proizvajalcev po mojem, ker so ti daljsi servisni intervali prisli kar naenkrat, ni pa nobenega pametnega razloga, da bi bili avti zdaj kaj bolj vzdrzljivi kot pred letom ali dvema.
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Povprasaj se malo tega mehanika ce se mu zdi pametno menjat olje na 15000km sedaj, zakaj ga ni pred 15 leti menjal na 3000 (ko so bila olja slabsa). Okrog teh menjav olja je bilo ze toliko vode prelite, pa vsak svoje trdi.
Malo tudi pomislite koliko je v motorju olja. Ce ga je 2 litra ali pa 4 litre, bi tudi lahko rekel da ga imas za dojno kilometrino.
Sicer pa naj vsak menja kadar hoce, jaz ga pri 19ki na cca 20.000 (ko je bila narejena je pisalo na 10000). Odvisno od voznje, ko sem se v MB fural, sem ga pa 30.000 imel preden sem menjal. Pa je se vedno svetle barve ven teklo.

Aja, pa se to. V spominu mi je ostalo (bral v knjizici od twingota) da je za 30.000 km drugo olje kot za 15 ali 20.000 km. To naj bi dali noter na servisu. Tako da ce ti sedaj menjas na 15.000, bos dobro olje zlil stran, mehanik ti bo pa nalil Valvoline turboV iz soda. (karikirano receno, ampak 80% garaznih mehanikov ima sode od Valvoline olja)
LP, Samojed
Uporabniški avatar
slovenc

Na 15k se menja potem po 90k km, ce sm si prou zapomnu. Je pa res, da ce kups kvalitetno olje, mas komot par k km dl notr od kakega smorna.
Slika
trance0

Ja, pri meni je problem, da nimam pojma kaksno olje je foter vlil v masino na velikem servisu. Tako tudi ne vem ali je dovolj kvalitetno za 30k km brez tezav. Najbrz ga bom zamenjal po enem letu s priporocenim oljem tako, da bom ziher. Bo pa avto tudi naslednje leto verjetno dosegel 90k km skupno prevozenih kilometrov.
Uporabniški avatar
renaultrula

Torej, zgodba z "izgubo moci" se nadaljuje. Mogoce bo komu izkusnja za naprej, zato bom napisal tukaj:

Vceraj prizgem avto in po nekaj 100 metrih voznje zasveti lucka: oranzna, motor je gor narisan in po branju v knjizici ugotovim, da je to lucka za napako izpusnega sistema ali nekaj takega. Zivcen se odpeljem do dveh servisov v MB, kjer pa niso imeli casa zame pred zacetkom naslednjega tedna. V Slovenski Bistrici so mi potem prijazno priklopili avto na racunalnik, ki je javil napake v: - tokokrogu polozaja ventila EGR, -tokokrogu elektroventila EGR in - tokokrogu sveck predgretja.

Torej, najverjetneje je bilo to krivo, danes mi avto popravljajo, upam, da bo cimprej fertik in da bo okej porihtano, je pa bil hec v tem, da je lucka na poti na servis vmes ugasnila :x Pravijo, da je za to napako ponavadi kriv slab dizel, avto sem resda 95% tankal na Petrolih, tako da, ne vem... Je pa se avto v garanciji...
Uporabniški avatar
Megajvar
Kraj: Mislinja

Odgovor Napisal/-a Megajvar »

To je skoraj podobno kot pri mojem 1.9dCi na scenicu. Zacelo se je pred 14 dnevi. Ampak men se med voznjo priziga lucka za gretje sveck in avtu pobira moc.
Javilo je tudi na racunalniku neke napake na sobah in neke prenizke napetosti na kondenzatorjih.
Danes sem komaj prilezel do doma. Pri Pusniku v Konjicah pa bom sele v ponedeljek na vrsti.
Upam, da bodo zrihtali.
Tankam pa nikoli na petrolu. Tankam na eni privat pumpi v Stranicah. do sedaj nisem mel teh problemov. Sem pa tudi ze sam pomislil na kvaliteto nafte.
Sporoci kako se bo izteklo pri tebi!
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

offtopic:
Ne se zajbavat s petrolom. Ce ti motor crkne zarad dizla ne pomaga nobena garancija, petrol pa tud ne bo nc kriu. Tko da pazte. Kolegici se je vse zjebal zarad dizla k ga je tankala na petrolu, na koncu pa ni bil nihce kriv. VSe je mogla ona krit. Cena na servisu 400k SIT, neuradni servis pa 150k :wink:
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
alfa156

Izguba moci

Odgovor Napisal/-a alfa156 »

Ja, to da so tezave s nafto na petrolih je znano, vendar zalostno, da potrosniki vec ali manj ostanemo nemocni ce pride do kaksne resne okvare.

400k sit VELIKO!!!
Se bolj problematicni kot petrol so bencinski servisi v CRO. Nekje sem nazaj zasledil crno listo Hrvaskih "tocajev".
Meni se je tudi zgodilo, da sem na hrvaskem tankal slabo nafto.
Posledica: Kadilo se je kot iz tovarne, izguba moci...
K sreci, ko sem naslednjic tankal se je zadeva umirila.
Sedaj imam zopet bencinarja in upam, da omenjenih tezav ne bo.
Uporabniški avatar
renaultrula

Okej, problem je resen... Kot sem omenjal ze gori, menjati je bilo potrebno EGR filter (kar je racunalnik takoj pokazal) in pa vzigalne svecke, ce se ne motim... V enem dnevu sem imel avto porihtan, na sreco je bilo se vse v okviru garancije, tako da me je stalo samo dosti porabljenega casa in telefonske klice (kar v tem casu med izpiti in za studenta niti ni tako malo).

Vec mi jih je zatrdilo, da se to, da se ta filter zamasi, dogaja predvsem zaradi slabe nafte, tankal sem vecino na Petrolu, je najblizji tukaj. Od zdaj naprej pa ne bom vec. OMV bom zdaj prakticiral, upam, da je kaj bolje... Je pa pa hudic, ker ce bi moral to vse placati, bi prislo delo + deli okoli 70 tisoc ziher, kot so mi rekli, kar pa ni tako zelo malo, poleg vseh normalnih stroskih za vzdrzevanje avta.

Lucke ni vec in avto leti kot puscica. :)
Odgovori