Vnaprej se opravicujem za zamudno branje tistim, ki jih ta tematika ne zanima dosti (oziroma bi rekel, da odsvetujem branje ljudem, ki jih ne zanima, sam v bistvu bi rad, da bi cim vec ljudi prebral ta post).
Priznam, da nisem sel iskat po forumih, ce je kje ta tematika ze bila oziroma bila v obdelavi, ampak sem kar zazel pisati in napisano dal v novo temo. Ce je debata na to ali priblizno tematiko ze bila, se opravicujem in prosim, da admini to prestavijo tja kjer je ta tema ze bila naceta.
Ta post je bil pisan ob jutranji/vecerni uri, pa ob pisanju sem bil se "vcerajsnji" (zacetek pisanja 5:30AM), tak da se res opravicujem za: slovnicne napake, bluzenje, ponavljanje,...., pa tudi skakanje iz enga podrocja na drugo in spet nazaj. Med drugim je tu post ratal malo daljsi, pa sem ze mal pozabil kje je kaj in kako napisano zarad tega je nastalo kar je. Aja pa kateri izmed uporabljenih (prirejenih) nickov mogoc ne bodo poznani na vseh forumih, ampak vecina tak ve zakaj se gre, tisti ki pa ne pa se mogoce bojo.
No pa zacnimo.
Za zacetek naj omenim, da ko komu (pa ne glih iz "net/forum elite") omenim besedno zvezo avto slalom, me zacne vecina cudno gledat. Ka pa to sploh je? A to grete na smucisce, pa se pol po hribu dol z avtim spustite??? Torej ljudje po vecini avto slalomov sploh ne poznajo. Pa tud tisti, ki jih poznajo ne kazejo interesov za njih
Na danasnjem "sestanku" smo debatirali okoli sedanjih avtoslalomov, ki se hvalijo z bolj ali manj slabo udelezitvijo tekmovalcev.
Kje je problem? Mislim, da sama panoga sploh ni napacna, pravzaprav ravno nasprotno, mislim da je ta panoga (poleg Drag racea) najcenejsi motosport (avtomobilisticni) pri nas. Glede na lansko sezono (2005), ki je bila bolj prebujanje vsega skupaj, so se v vecini na slalomu znasli bolj ali manj znani obrazi tega sporta (je res, da je bilo dosti izjem), pa da kar na zacetku razcistimo, sam spadam med novince, torej se na zadeve ne spoznam (prevec) na veliko.
Kaj sploh hocem. Zanimivo je, da ni interesa v "pomladku" kar se tice te panoge. Zakaj? Osebno nimam nikakrsnega interesa promovirat to panogo, da bi na ta nacin nekdo "sluzil", ampak zaradi osebnega navdusenja nad to doloceno panogo, ker bi rad da se ta zvrst sporta dvigne na raven na kateri je bila nekaj casa nazaj.
Torej konkretno me (nas) zanima, zakaj je recimo navdusenje nad dragraceom na dosti visjem nivoju kot pa ostale panoge motosporta.
Res je, da se trenutno kuje nase "dirkastvo" (pa tud "street race") po smernicah fast & furiousa, torej vecini ljudi je poznana samo dragrace "scena", ker so to pac videli v filmu in to je to. Zdaj mogoce zgleda kot, da bi imel karkoli proti dragom, dalec od tega, mi je tud dragrace zlo zanimiv in po eni strani perspektiven sport, in se tud v nasem "taboru" trudmo, da bi nardil kaj zanimivga za drage (sicer trenutno brez nekih uspehov). Ampak mi je pa glupo, ker se na vseh forumih govori (glede "avto sporta") prakticno skor samo o drag racejih. Sej jst vem, da rihtat avto za drage al pa za slalome je cist drugacen svet (no ja v vecini), ampak nikjer na forumih ni nikakrsnega zanimanja za avtoslalome.
Glede forumov. Osebno sem mnenja, da v vecini se kakrsne koli dirke odvijajo skor izkljucno s tekmovalci iz forumov (oziroma z "net racerji" pa to res ni misljeno kot net racerji iz need 4 speeeda). Torej za moje pojme se mi zdi, da se dirk (ali drag race ali slalome) udelezujejo pretezno ljudi iz forumov (seveda obstajajo izjeme), ki po vecini spremljajo bolj ali manj vse aktualne forume. Trenutna problematika slalomov je (poleg ostalih) kako spravit to zvrst moto sporta med sirso mnozico ljudi. Recimo lepo je uspelo drag raceu, res je bilo dosti tezav in kar nekaj potrebnega casa (tud v prihodnje bo verjetno treba se dosti truda), da se je vseskupaj spravilo na nivoj kjer je drag race v sloveniji danes (pa verjamem, da bo se tud dost zapletov). V glavnem jst vem, da je dost ljudi vlozlo dost truda v drag race (recimo Grega, pa Mateja,.........(& ogromno drugih)), sej da ne bom prevec pametoval ker mi ni poznana celotna scena drag raceja.
No tud "mi" se trudmo, da bi avto slalome spravili na nek podoben nivo kot so recimo drag raceji (presedlat iz "kmeckih" dirk na organizirano dirko na nivoju), pa ni namen izpodbivat drag race, ampak pac dodatna panoga v motosportu, ki bi naj z drag raceji bla v "sozitju" (res nimam druge besede trenutno). Torej pac (samo) dodat (za nekatere) zanimivo panogo, ki prav tako kot drag race omogoca vsakemu (ampak res prakticno vsakemu) poceni (mislim da res najcenejse- ce se motim se oproscam) dirkanje. V planu je med drugim tudi (mislim, da se ze toliko govori o tem, da ne bo nic narobe, ce bo se tukaj napisano), da bi se organiziral avtoslalom skupaj z dragraceom v SG, kar bi za slalome bila tudi neke vrste rahla (dodatna) odrivna deska (da se "dragracerji"&co spoznajo slalome), je pa sicer se vse v oblakih in trenutno samo kot ideja (SAMO IDEJA). Tako da "drag racerjem" (ni misljeno slabsalno, da nebi kdo tako razumel) nocemo kvariti njihove panoge, njihovega dela, njihovih nacrtov, truda,.........., ker prakticno je tudi nam (vsaj nekaterim) zanimiva ta panoga (drag race).
Dejstvo je, da je drag race imel kar veliko podporo s strani omenjenega filma fast & furious, cesa podobnega slalom (vsaj do zdaj) ni imel. Realnost pa je taka, da se na dirki znajde cca. 35 tekmovalcev (govorim na pamet), kar je v primerjavi z drag raceom dost manjsa stevilka.
No, to je problem s katerim si vsaj jaz belim glavo. Torej, se enkrat, kako priblizat slalome sirsi javnosti. Kot sem omenil, sem mnenja, da je na dirkah udelezba pretezno iz interneta, torej se tudi slalomi pretezno oglasujejo samo (no ja tud drugod) na internetu. V praksi zgleda to recimo po naslednjem postopku. Frido, objavi novico za avto slalom, odziva je sorazmerno malo (glede na odziv na objavo drag racea), pol med prvimi se trudim, da objavim slike (po moznosti tud kak filmcek), pol pa cruisah daje replaye na temo slalomi (in se vsaj iz mojega vidika trudi promovirat ta sport v dostih temah), replayi so tudi iz ircarjeve strani, potem iz naliMove, dragonove strani, kadet cabrio ter od Mloncarja (pa se kater),in tu se v vecini ustavi. In tud po predstavitivi dogodka je odziva sorazmerno malo. Ce pa ze je odziv, pa je po vecini tak, da je ljudem mogoce (ali pa se to ne) zanimivo pogledat zadevo preko compa, ne pa tudi pridet na dirko kaj sele, da bi se je udelezili kot tekmovalec.
Ne vem, mogoce zdaj to moje pisanje izpade tako, kot da bi bili slalomisti (organizatorji) obupani glede udelezbe avto slalomov, no vsaj moj namen ni, da bi predstavil salome v tej luci, osebno tud mislim, da s trenutnim stevilom udelezencev slalomov (cca. 35) ni nic narobe, me pa recimo (samo osebno) moti, da pridejo na dirko skor izkljucno samo sopotniki (punce, kolegi, fantje, znanci,...) tekmovalce, ostalih gledalcev pa prakticno ni. No pa ker je glih tako vse skupaj napisano pa bi rekel, da ce ima kdo interes, da napise njegovo mnenje zakaj oziroma kaj bi bilo treba narediti, spremeniti, da bi se stvari izboljsale. Res so problemi tudi drugje, ne samo v tekmovalcih/gledalcih, ampak mislim, da osnovno merilo za "uspesnost" eventa je obiskanost oziroma udelezba na samem dogodku.
Torej kako prepricati ljudi, ki se nikoli niso bili na kaksnem podobnem tekmovanju, da ni to noben grozen bav bav (sej podoben problem imajo tudi novinci vseh panog med drugim tudi drag raceja)? Kako dopovedat cloveku (ki kaze nek interes po "vijuganju"), da je mogoce to za njega? Kako mu tudi dopovedat, da ce se izzivlja po "vaskih dirkaliscih" ne bo opazil neke razlike v obrabi delov avtomobila? A je res ljudi strah (sram) peljat pred "publiko" in pokazat kako spreten je v sami voznji. Tu naj omenim, da kje pise (oziroma kje je omenjeno), da je treba divjat oziroma se dokazvat/vozit na cas, ali posledicno vozit za neko dosezeno mesto. Zakaj ne sprejmejo ljudje to kot sproscanje adrenalina, ki je med drugim tudi dost bolj varna resitev kot "divjanje" po (recimo) mestu. Zakaj vsi mislijo (dobr pustmo to, da smo slovenci eni od narodov, ki se imamo za najboljse oh in sploh voznike, pa da ne obstaja boljsega soferja od posameznika, aja pa spet ne govorim za vse), eh to je pa tekmovanje, pa tukaj pa se res vidi, da v bistvu sploh ne znam vozit. Pa od kje to ljudem. Osebno sem se za mojo prvo dirko (aja sem ze omenu, da sem novinc) odlocu cist preprosto brez nekih skrbi, kar koli. Priznam pa, da pa na poti na samo dirko, sem pa tud jst mel pomisleke glede teh stvari (torej tam se mi bodo pa vsi smejal, pa bom kje progo zasral, pa bom kegle podiral,....). Poleg vsega sem se napotil na moj prvi slalom s svojim avtom, ki ga do tedaj nisem niti enkrat peljal. Da je bila smola se vecja, je avto na treningu odpovedal, po "sreci" sem vseeno lahko nastopil na dirki z "predelanim" Yugom, v katerem (no ja pa tud bolj ali manj v kakrkolim) sem kdaj koli sedel. Priznam, da sem imel ogromno tremo, ampak je bila takoj v startu pozabljena. Ne vem, nekak se "najdem" v tem sportu in mi je zanimiv, tako da po prvem zavoju sem cist odklopil tiste misli in sem zacel uzivati v voznji (za moje pojme zanimivo predelanim) Yugom. Po prvi voznji (pa po ugotovlejenem casu, posledicno kasneje po dosezenem mestu) pa sem (tako kot vecina) zavohal vonj po tekmovalnosti in sem zelel vec. Tud na kasnejsih dirkah se je to dogajalo (sej dejansko smo ljudje tekmovalna bitja na "vseh" podrocjih), ampak to izkljucno po voznji, pred samo dirko pa sem imel skor eno in edino zeljo, to je prosto izzivljanje/voznja po "progi", kjer je to dovoljeno. Niti enkrat pred dirko nisem pomislil, da grem na "tekmovanje", ampak res izkljucno na motanje volana.
Zdaj kje je problem v ostalih ne vem. Tud med nami (v nasem "taboru") je kar nekaj ljudi pa prakticno vozmo izmed njih stirje, oziroma, ce se osredotocimo na nase sredisce samo 2, pa se je vsem povedal (ce ne prej po "prvi" dirki) kak je stvar zanimiva, tud vsi so rekli, ja sej naslednjic pa ziher grem. No vseen naslednjic niso sli oziroma je sel samo 1 (oziroma en in ena). No izkazalo se je, da sta "padla not" in dejstvo je, da prideta tudi naslednjic.
Razumem, da stvar nekomu, ki mu ni niti priblizno vsec ali blizu, ne bo zanimiva in take ljudi nima smisla silit v to (podobno kot bi enga cloveka, ki se celo zivljenje trudi imeti cim nizjo porabo na svojmu dizlu, silil, da gre vozit drag race), ampak vem, da je ogromno ljudi, ki jih voznja (ne samo po ravnem) zanima (lep primer je recimo obiskanost mobi kroga), ampak enostavno noben od njih ne uspe do slalomov.
Torej se enkrat, kje je problem? Ali je to res samo v tem, da vecina misli za sebe, da so nesposobni vozniki (se enkrat ponavljam, da ni pomembno, kako peljes, vazn je, da se mas fajn, ce ti je to vsaj priblizn vsec) in najdejo svojo uteho v drag raceju, kjer kao "samo" strartas, "nasaltas" tiste prestave in bremzas (spet dalec od tega, da mislim, da je dobra voznja drag raceja enostavna, ravno nasprotno), no pac ali se vidi vecina, da je cist simpl odpeljat tist drag, ker ni potrebnega znanja, al kje je problem? Mogoce se vecina vidi, da je zmozna edino drag odpeljati, navsezadnje se draga skor na vseh dvopasovnicah iz semaforjev,.... Pac ze skor neke vrste nacionalen sport. A je mogoce problem v tem, ker so slalomske proge prevec zaprte? A se je ze v osnovi falil, pa gremo raj nardit 400m dolgo ravnino pa na njej postavt kegle pa, da je voznja samo naravnost (btw. drag) pa da ne bo prevec zahtevna (spet, da ne bo kdo slucajn vzel kot pluvanje po dragih)? Dobr bli so predlogi, da "nasi" slalomi niso zanimivi, ker so prevec zaprtega tipa. Kaj naj recem, sej se strinjam s tem.Dejstvo je, da so avti postai dostopni, dejstvo je da so "sportni"/mocni avti postali dostopni, torej da so avti danes (recimo) mocnejsi kot nekoc, recmo, da so avti postali dosti vecji kot nekoc (clio A (l.90-98 vs. clio 3 l.05/06 ali se hujsi ekstremi). Dejstvo je tudi, da nikoli ne bo vsem prav, enkrat bo en rekel da so proge prezaprte, drugic se bo kdo nasel, ki mu grejo od rok zaprti slalomi in bo proti odpritm slalomim (primer iz forumov Dragon in Zoranwagen) osebno dam obema prav, ampak nekak se mi zdi tezko uredit progo tako, da bi bili vsi zadovoljni (mogoce pol pol, pol zaprte pol odprte). kot sem omenil se po nasih cestah vozi dosti "mocnih" avtov, ki so celo "premocni" za slalome, pa mogoce imajo ti ljudje zeljo peljati kak slalom, ampak enostavno ne vidijo moznosti peljati s 300+ KM avtom zaprtega slaloma. Dejstvo je tud, da poleg tega da v bistvu nima smisla, da je avto z xyKM na progi za zaprt slalom, poleg vsega zaprti slalomi tudi niso tak oatraktivni za gledalce (dobr pustmo, da se pri bolj odprtih progah vecja nevarnost nezgod,...). Po drugi strani sem ze dostrkat v postu omenil, kako priblizati ljudem slalome. Zdaj, ce bos nekomu rekel: ej stari pride Impreza z 300KM pa uni ta hudi opli z 250KM,... (si zmisljujem) bo posameznike (zacetnike z mogoce 100KM avtom) sploh minil (tud ce so mel vsaj 0.1% volje, da bi sli peljat slalom), tako pri dokaj zaprti progi, no ja MS je tukaj (kar se tice "nasih" dirk) neka izjema (al pa vsaj kompromis). No sirsa mnozica bo mogoce raje (al pa vsaj mogoce) prisla, ce bos rekel vec, ni vazn kolk KM mas (ce je ze edin cilj pridet na slalom samo zarad uvrstitve, ceprav mislim, da je to faljen pogled, vsaj za tiste, ki se nimajo namena s tem "profesionalno" ukvarjat), sam peljes in to je to. Pa a ves, da lahk z serijskim avtom, ki ima cca. 130KM "nascijes" "ful predelanga" V6 s kompresorjem pa cca. 250KM (primer je vzet zgolj za nazorno predstavitev kaj hocem povedat), al pa drug primer, ej a ves, da mam kr solidn avto z 130KM, pa nas je skor vse po vrsti "nascal" en z enim golfom I (ni misljen Ribic
No recimo rally je sorazmerno poznan (ceprav vseeno za moj okus vseeno prevec zapostavljen) sport. Panoga je sicer (za mene) "popolna", tud mam nekje zeljo, da bi sel vozit, ampak ima eno pomankljivost. To je denar (ja sej vem, da je skor povseod problem). No ta sport je dalec od tega, da bi bil poceni, sploh za kakega studenta, (no ja sej eni bojo mel pripravljene govore, ampak dejansko, ce delas solo, pa recmo, da bos po koncnani soli "prestar"/nezainteresiran za svoj "hobi") torej prakticno skor ni moznosti, da bi lahko vozil rally (za sponzorje tak vecina ve kak jih je dobit oziroma o kakem denarju je govorja (skoraj zanemarljivo) in seveda obstajajo izjeme).
No tu in zaradi tega se mi zdi neka idealna moznost podobne (ampak res sam podobne in ja vem, da je cist razlicna
Recimo, da so zaenkrat, se vseeno na vrhu nasega "amaterskega" moto sporta (ki je v bistvu itak skor samo drag race), "hondasi" (spet ni misljeno kakorkoli zaljivo), torej "hondasi" v katerikoli obliki (bivsi hondasi z drugimi znamkami, aktualni hondasi,...). No, sicer zadnje case ne spremljam vec toliko dogajanja znotraj Honda kluba (mnjenje je sicer, da se je dost razredcil, oziroma se, tudi mogoce z menjavo znamke avtomobila "preselil" kam drugam), do podobnih stvari je (za moje pojme) prislo v vecini "avto" klubov (med drugimi tudi Renaultov, ostalih niti ne spremljam), torej selitev posameznikov na "specializirane" forume. Spet neko nakladanje.
Povedat sem hotel, da ce se organizira slalom na mobikrogu, bo po vsej verjetnosti udelezitev standardna (recmo da je to mala), ce pa bo recimo Honda klub organiziral srecanje (no konkretno voznjo po mobikrogu), pa bo udelezba dobra. Sej po en stran hvala bogu, da Grega (& co) to organizira, pa ce kej zasluz (oziroma kolkor koli pac zasluz) prakticno nima veze, sej dejansko lahk vsak organizira MK event, tak da cist prav ce Gregu "gre" s MKjem, tud nocem odbijat ljudi od MKja (smo tud mi radi dol), ampak dejansko, ce bi se organiiral dol slalom po mojem nebi blo tolk interesentov in na sploh tolk govora (predvsem na netu) o tem. Dobr pustmo zdej to, da ima Grega (al pa bilo kdo recimo BMWjevci,...) svoj krog ljudi (ali clane kluba) kateri bi prisli tudi na slalom, ce bi jih organiziral njihov "vodja" (kira huda beseda
Torej, ko jst povabim kakega "hondasa" na slalom, zacne iskat izgovore (dobr sej vem da "hondasi" znajo sam na ravnost peljat pa sam po gasu tisat:):):) SAM HECAM, prosim ne resn jemat! (sem baje neuradno po dusi hondas z renojem
Kot omenjeno pa so seveda tudi ostali dejavniki, ki vplivajo na to da so slalomi danes tam kjer so (ali mogoce bolje receno tam kjer niso), recimo AS (problem imajo tudi "drag racerji), ljudje (kakor je vsaj priblizn govora o avtih, je ze divjanje, norenje, ubijanje,...), na vse zadnje tud mogoce sama drzava (bolje da se mladina (no ja ne samo mladina sama sebe, ampak tudi ostale) pobija po cestah, kot pa da bi mogoce razmislil o vsaj kaksnem dirkaliscu, ali recimo pomoci pri obuditvi nekaterih poligonov (ne pa da razmisljajo, da ni "biznisa" na poligonu (sej ga ne more bit, ce so pa nekateri res glupi pa ne dovolijo na poligon ne z gokardom, motrojem kaj sele, da bi izvedel mogoce kak slalom/po njihovo norjenje z avtomobili, ker se bi vse unicilo, no raje kot vse to bi to podrli pa zgradili kako tovarno (misljen poligon v Locici (Sempeter v S.dol.,Prebold....karkoli
Predlogi so kot omenjeno dobrodosli in zazeljeni, prav tako ne bom jezen, ce bodo letele kritike in/ali pritozbe na moj post (ceprav sem se res trudil, da nebi nikogar izpostavljal, kaj sele ga kazal v slabi luci, ali da bi kakorkoli karkoli kritiziral).
Upam, da ni nic proti (v bistvu je zdej to, ceprav v prvotnem smislu ni misljeno, napisano kot reklama za avto slalome) glede na to, kako je cel post napisan (kao propaganda).
Nekaj stvari je pobrano iz danasnjega/vcerajsnega sestanka (kar je pac ostalo v lgavi).
Aja pa (ceprav sploh ne vem kako bo stanje letos) VSI ze zdaj vljudno vabljeni na VSE (kolikor jih pac bo, ce sploh) avto slalome
LP, Primoz (slalomist