Problematika motosporta pri nas

Vse ostale teme
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Problematika motosporta pri nas

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo

Vnaprej se opravicujem za zamudno branje tistim, ki jih ta tematika ne zanima dosti (oziroma bi rekel, da odsvetujem branje ljudem, ki jih ne zanima, sam v bistvu bi rad, da bi cim vec ljudi prebral ta post).
Priznam, da nisem sel iskat po forumih, ce je kje ta tematika ze bila oziroma bila v obdelavi, ampak sem kar zazel pisati in napisano dal v novo temo. Ce je debata na to ali priblizno tematiko ze bila, se opravicujem in prosim, da admini to prestavijo tja kjer je ta tema ze bila naceta.

Ta post je bil pisan ob jutranji/vecerni uri, pa ob pisanju sem bil se "vcerajsnji" (zacetek pisanja 5:30AM), tak da se res opravicujem za: slovnicne napake, bluzenje, ponavljanje,...., pa tudi skakanje iz enga podrocja na drugo in spet nazaj. Med drugim je tu post ratal malo daljsi, pa sem ze mal pozabil kje je kaj in kako napisano zarad tega je nastalo kar je. Aja pa kateri izmed uporabljenih (prirejenih) nickov mogoc ne bodo poznani na vseh forumih, ampak vecina tak ve zakaj se gre, tisti ki pa ne pa se mogoce bojo.

No pa zacnimo.

Za zacetek naj omenim, da ko komu (pa ne glih iz "net/forum elite") omenim besedno zvezo avto slalom, me zacne vecina cudno gledat. Ka pa to sploh je? A to grete na smucisce, pa se pol po hribu dol z avtim spustite??? Torej ljudje po vecini avto slalomov sploh ne poznajo. Pa tud tisti, ki jih poznajo ne kazejo interesov za njih :).

Na danasnjem "sestanku" smo debatirali okoli sedanjih avtoslalomov, ki se hvalijo z bolj ali manj slabo udelezitvijo tekmovalcev.

Kje je problem? Mislim, da sama panoga sploh ni napacna, pravzaprav ravno nasprotno, mislim da je ta panoga (poleg Drag racea) najcenejsi motosport (avtomobilisticni) pri nas. Glede na lansko sezono (2005), ki je bila bolj prebujanje vsega skupaj, so se v vecini na slalomu znasli bolj ali manj znani obrazi tega sporta (je res, da je bilo dosti izjem), pa da kar na zacetku razcistimo, sam spadam med novince, torej se na zadeve ne spoznam (prevec) na veliko.

Kaj sploh hocem. Zanimivo je, da ni interesa v "pomladku" kar se tice te panoge. Zakaj? Osebno nimam nikakrsnega interesa promovirat to panogo, da bi na ta nacin nekdo "sluzil", ampak zaradi osebnega navdusenja nad to doloceno panogo, ker bi rad da se ta zvrst sporta dvigne na raven na kateri je bila nekaj casa nazaj.

Torej konkretno me (nas) zanima, zakaj je recimo navdusenje nad dragraceom na dosti visjem nivoju kot pa ostale panoge motosporta.
Res je, da se trenutno kuje nase "dirkastvo" (pa tud "street race") po smernicah fast & furiousa, torej vecini ljudi je poznana samo dragrace "scena", ker so to pac videli v filmu in to je to. Zdaj mogoce zgleda kot, da bi imel karkoli proti dragom, dalec od tega, mi je tud dragrace zlo zanimiv in po eni strani perspektiven sport, in se tud v nasem "taboru" trudmo, da bi nardil kaj zanimivga za drage (sicer trenutno brez nekih uspehov). Ampak mi je pa glupo, ker se na vseh forumih govori (glede "avto sporta") prakticno skor samo o drag racejih. Sej jst vem, da rihtat avto za drage al pa za slalome je cist drugacen svet (no ja v vecini), ampak nikjer na forumih ni nikakrsnega zanimanja za avtoslalome.

Glede forumov. Osebno sem mnenja, da v vecini se kakrsne koli dirke odvijajo skor izkljucno s tekmovalci iz forumov (oziroma z "net racerji" pa to res ni misljeno kot net racerji iz need 4 speeeda). Torej za moje pojme se mi zdi, da se dirk (ali drag race ali slalome) udelezujejo pretezno ljudi iz forumov (seveda obstajajo izjeme), ki po vecini spremljajo bolj ali manj vse aktualne forume. Trenutna problematika slalomov je (poleg ostalih) kako spravit to zvrst moto sporta med sirso mnozico ljudi. Recimo lepo je uspelo drag raceu, res je bilo dosti tezav in kar nekaj potrebnega casa (tud v prihodnje bo verjetno treba se dosti truda), da se je vseskupaj spravilo na nivoj kjer je drag race v sloveniji danes (pa verjamem, da bo se tud dost zapletov). V glavnem jst vem, da je dost ljudi vlozlo dost truda v drag race (recimo Grega, pa Mateja,.........(& ogromno drugih)), sej da ne bom prevec pametoval ker mi ni poznana celotna scena drag raceja.
No tud "mi" se trudmo, da bi avto slalome spravili na nek podoben nivo kot so recimo drag raceji (presedlat iz "kmeckih" dirk na organizirano dirko na nivoju), pa ni namen izpodbivat drag race, ampak pac dodatna panoga v motosportu, ki bi naj z drag raceji bla v "sozitju" (res nimam druge besede trenutno). Torej pac (samo) dodat (za nekatere) zanimivo panogo, ki prav tako kot drag race omogoca vsakemu (ampak res prakticno vsakemu) poceni (mislim da res najcenejse- ce se motim se oproscam) dirkanje. V planu je med drugim tudi (mislim, da se ze toliko govori o tem, da ne bo nic narobe, ce bo se tukaj napisano), da bi se organiziral avtoslalom skupaj z dragraceom v SG, kar bi za slalome bila tudi neke vrste rahla (dodatna) odrivna deska (da se "dragracerji"&co spoznajo slalome), je pa sicer se vse v oblakih in trenutno samo kot ideja (SAMO IDEJA). Tako da "drag racerjem" (ni misljeno slabsalno, da nebi kdo tako razumel) nocemo kvariti njihove panoge, njihovega dela, njihovih nacrtov, truda,.........., ker prakticno je tudi nam (vsaj nekaterim) zanimiva ta panoga (drag race).
Dejstvo je, da je drag race imel kar veliko podporo s strani omenjenega filma fast & furious, cesa podobnega slalom (vsaj do zdaj) ni imel. Realnost pa je taka, da se na dirki znajde cca. 35 tekmovalcev (govorim na pamet), kar je v primerjavi z drag raceom dost manjsa stevilka.

No, to je problem s katerim si vsaj jaz belim glavo. Torej, se enkrat, kako priblizat slalome sirsi javnosti. Kot sem omenil, sem mnenja, da je na dirkah udelezba pretezno iz interneta, torej se tudi slalomi pretezno oglasujejo samo (no ja tud drugod) na internetu. V praksi zgleda to recimo po naslednjem postopku. Frido, objavi novico za avto slalom, odziva je sorazmerno malo (glede na odziv na objavo drag racea), pol med prvimi se trudim, da objavim slike (po moznosti tud kak filmcek), pol pa cruisah daje replaye na temo slalomi (in se vsaj iz mojega vidika trudi promovirat ta sport v dostih temah), replayi so tudi iz ircarjeve strani, potem iz naliMove, dragonove strani, kadet cabrio ter od Mloncarja (pa se kater),in tu se v vecini ustavi. In tud po predstavitivi dogodka je odziva sorazmerno malo. Ce pa ze je odziv, pa je po vecini tak, da je ljudem mogoce (ali pa se to ne) zanimivo pogledat zadevo preko compa, ne pa tudi pridet na dirko kaj sele, da bi se je udelezili kot tekmovalec.
Ne vem, mogoce zdaj to moje pisanje izpade tako, kot da bi bili slalomisti (organizatorji) obupani glede udelezbe avto slalomov, no vsaj moj namen ni, da bi predstavil salome v tej luci, osebno tud mislim, da s trenutnim stevilom udelezencev slalomov (cca. 35) ni nic narobe, me pa recimo (samo osebno) moti, da pridejo na dirko skor izkljucno samo sopotniki (punce, kolegi, fantje, znanci,...) tekmovalce, ostalih gledalcev pa prakticno ni. No pa ker je glih tako vse skupaj napisano pa bi rekel, da ce ima kdo interes, da napise njegovo mnenje zakaj oziroma kaj bi bilo treba narediti, spremeniti, da bi se stvari izboljsale. Res so problemi tudi drugje, ne samo v tekmovalcih/gledalcih, ampak mislim, da osnovno merilo za "uspesnost" eventa je obiskanost oziroma udelezba na samem dogodku.

Torej kako prepricati ljudi, ki se nikoli niso bili na kaksnem podobnem tekmovanju, da ni to noben grozen bav bav (sej podoben problem imajo tudi novinci vseh panog med drugim tudi drag raceja)? Kako dopovedat cloveku (ki kaze nek interes po "vijuganju"), da je mogoce to za njega? Kako mu tudi dopovedat, da ce se izzivlja po "vaskih dirkaliscih" ne bo opazil neke razlike v obrabi delov avtomobila? A je res ljudi strah (sram) peljat pred "publiko" in pokazat kako spreten je v sami voznji. Tu naj omenim, da kje pise (oziroma kje je omenjeno), da je treba divjat oziroma se dokazvat/vozit na cas, ali posledicno vozit za neko dosezeno mesto. Zakaj ne sprejmejo ljudje to kot sproscanje adrenalina, ki je med drugim tudi dost bolj varna resitev kot "divjanje" po (recimo) mestu. Zakaj vsi mislijo (dobr pustmo to, da smo slovenci eni od narodov, ki se imamo za najboljse oh in sploh voznike, pa da ne obstaja boljsega soferja od posameznika, aja pa spet ne govorim za vse), eh to je pa tekmovanje, pa tukaj pa se res vidi, da v bistvu sploh ne znam vozit. Pa od kje to ljudem. Osebno sem se za mojo prvo dirko (aja sem ze omenu, da sem novinc) odlocu cist preprosto brez nekih skrbi, kar koli. Priznam pa, da pa na poti na samo dirko, sem pa tud jst mel pomisleke glede teh stvari (torej tam se mi bodo pa vsi smejal, pa bom kje progo zasral, pa bom kegle podiral,....). Poleg vsega sem se napotil na moj prvi slalom s svojim avtom, ki ga do tedaj nisem niti enkrat peljal. Da je bila smola se vecja, je avto na treningu odpovedal, po "sreci" sem vseeno lahko nastopil na dirki z "predelanim" Yugom, v katerem (no ja pa tud bolj ali manj v kakrkolim) sem kdaj koli sedel. Priznam, da sem imel ogromno tremo, ampak je bila takoj v startu pozabljena. Ne vem, nekak se "najdem" v tem sportu in mi je zanimiv, tako da po prvem zavoju sem cist odklopil tiste misli in sem zacel uzivati v voznji (za moje pojme zanimivo predelanim) Yugom. Po prvi voznji (pa po ugotovlejenem casu, posledicno kasneje po dosezenem mestu) pa sem (tako kot vecina) zavohal vonj po tekmovalnosti in sem zelel vec. Tud na kasnejsih dirkah se je to dogajalo (sej dejansko smo ljudje tekmovalna bitja na "vseh" podrocjih), ampak to izkljucno po voznji, pred samo dirko pa sem imel skor eno in edino zeljo, to je prosto izzivljanje/voznja po "progi", kjer je to dovoljeno. Niti enkrat pred dirko nisem pomislil, da grem na "tekmovanje", ampak res izkljucno na motanje volana.

Zdaj kje je problem v ostalih ne vem. Tud med nami (v nasem "taboru") je kar nekaj ljudi pa prakticno vozmo izmed njih stirje, oziroma, ce se osredotocimo na nase sredisce samo 2, pa se je vsem povedal (ce ne prej po "prvi" dirki) kak je stvar zanimiva, tud vsi so rekli, ja sej naslednjic pa ziher grem. No vseen naslednjic niso sli oziroma je sel samo 1 (oziroma en in ena). No izkazalo se je, da sta "padla not" in dejstvo je, da prideta tudi naslednjic.
Razumem, da stvar nekomu, ki mu ni niti priblizno vsec ali blizu, ne bo zanimiva in take ljudi nima smisla silit v to (podobno kot bi enga cloveka, ki se celo zivljenje trudi imeti cim nizjo porabo na svojmu dizlu, silil, da gre vozit drag race), ampak vem, da je ogromno ljudi, ki jih voznja (ne samo po ravnem) zanima (lep primer je recimo obiskanost mobi kroga), ampak enostavno noben od njih ne uspe do slalomov.

Torej se enkrat, kje je problem? Ali je to res samo v tem, da vecina misli za sebe, da so nesposobni vozniki (se enkrat ponavljam, da ni pomembno, kako peljes, vazn je, da se mas fajn, ce ti je to vsaj priblizn vsec) in najdejo svojo uteho v drag raceju, kjer kao "samo" strartas, "nasaltas" tiste prestave in bremzas (spet dalec od tega, da mislim, da je dobra voznja drag raceja enostavna, ravno nasprotno), no pac ali se vidi vecina, da je cist simpl odpeljat tist drag, ker ni potrebnega znanja, al kje je problem? Mogoce se vecina vidi, da je zmozna edino drag odpeljati, navsezadnje se draga skor na vseh dvopasovnicah iz semaforjev,.... Pac ze skor neke vrste nacionalen sport. A je mogoce problem v tem, ker so slalomske proge prevec zaprte? A se je ze v osnovi falil, pa gremo raj nardit 400m dolgo ravnino pa na njej postavt kegle pa, da je voznja samo naravnost (btw. drag) pa da ne bo prevec zahtevna (spet, da ne bo kdo slucajn vzel kot pluvanje po dragih)? Dobr bli so predlogi, da "nasi" slalomi niso zanimivi, ker so prevec zaprtega tipa. Kaj naj recem, sej se strinjam s tem.Dejstvo je, da so avti postai dostopni, dejstvo je da so "sportni"/mocni avti postali dostopni, torej da so avti danes (recimo) mocnejsi kot nekoc, recmo, da so avti postali dosti vecji kot nekoc (clio A (l.90-98 vs. clio 3 l.05/06 ali se hujsi ekstremi). Dejstvo je tudi, da nikoli ne bo vsem prav, enkrat bo en rekel da so proge prezaprte, drugic se bo kdo nasel, ki mu grejo od rok zaprti slalomi in bo proti odpritm slalomim (primer iz forumov Dragon in Zoranwagen) osebno dam obema prav, ampak nekak se mi zdi tezko uredit progo tako, da bi bili vsi zadovoljni (mogoce pol pol, pol zaprte pol odprte). kot sem omenil se po nasih cestah vozi dosti "mocnih" avtov, ki so celo "premocni" za slalome, pa mogoce imajo ti ljudje zeljo peljati kak slalom, ampak enostavno ne vidijo moznosti peljati s 300+ KM avtom zaprtega slaloma. Dejstvo je tud, da poleg tega da v bistvu nima smisla, da je avto z xyKM na progi za zaprt slalom, poleg vsega zaprti slalomi tudi niso tak oatraktivni za gledalce (dobr pustmo, da se pri bolj odprtih progah vecja nevarnost nezgod,...). Po drugi strani sem ze dostrkat v postu omenil, kako priblizati ljudem slalome. Zdaj, ce bos nekomu rekel: ej stari pride Impreza z 300KM pa uni ta hudi opli z 250KM,... (si zmisljujem) bo posameznike (zacetnike z mogoce 100KM avtom) sploh minil (tud ce so mel vsaj 0.1% volje, da bi sli peljat slalom), tako pri dokaj zaprti progi, no ja MS je tukaj (kar se tice "nasih" dirk) neka izjema (al pa vsaj kompromis). No sirsa mnozica bo mogoce raje (al pa vsaj mogoce) prisla, ce bos rekel vec, ni vazn kolk KM mas (ce je ze edin cilj pridet na slalom samo zarad uvrstitve, ceprav mislim, da je to faljen pogled, vsaj za tiste, ki se nimajo namena s tem "profesionalno" ukvarjat), sam peljes in to je to. Pa a ves, da lahk z serijskim avtom, ki ima cca. 130KM "nascijes" "ful predelanga" V6 s kompresorjem pa cca. 250KM (primer je vzet zgolj za nazorno predstavitev kaj hocem povedat), al pa drug primer, ej a ves, da mam kr solidn avto z 130KM, pa nas je skor vse po vrsti "nascal" en z enim golfom I (ni misljen Ribic :)), ki ga je baje z odpada prpelu za 20k SIT, pa ma ene stare gume gor, pa je avto bil cist serijski. No, ne vem mogoc bi blo lazje enga novinca spravt, da bi prisel peljat slalom, ce bi mu to podal na tak nacin. Spet po drug stran je pa tud avto slalom neke vrste sport in, ce bi gledal iz tega stalisca, bi lahko rekel: sej v vsakem sportu je treba neki nardit, torej "mors" met "predelan"/mocen avto, v tem primeru bi se potem lahko nardile odprte proge (na tak nacin kot potekajo recimo v svici), potem bi se mogoce tud dost drag race vozil naslo na slalomih :). Ampak dokler se stvari ne razjasnijo nimam pojma kaj (oziroma komu) bi dal bolj prav. Torej, ce hocmo, da bodo ljudje prisli vozit mora bit dostopno (velik + prav tako kot pri dragih, je da je mozno tekmovati s serijskim avtomm kar ne zahteva skor nobenih stroskov), po drugi strani pa kot omenjeno je tud slalom sport (kot drag race) in mogoce ni napacno misljenje, da ce hoces nekaj pokazat mors nekaj nardit, vlozit,... Spet so dobrodosla mnenja.

No recimo rally je sorazmerno poznan (ceprav vseeno za moj okus vseeno prevec zapostavljen) sport. Panoga je sicer (za mene) "popolna", tud mam nekje zeljo, da bi sel vozit, ampak ima eno pomankljivost. To je denar (ja sej vem, da je skor povseod problem). No ta sport je dalec od tega, da bi bil poceni, sploh za kakega studenta, (no ja sej eni bojo mel pripravljene govore, ampak dejansko, ce delas solo, pa recmo, da bos po koncnani soli "prestar"/nezainteresiran za svoj "hobi") torej prakticno skor ni moznosti, da bi lahko vozil rally (za sponzorje tak vecina ve kak jih je dobit oziroma o kakem denarju je govorja (skoraj zanemarljivo) in seveda obstajajo izjeme).
No tu in zaradi tega se mi zdi neka idealna moznost podobne (ampak res sam podobne in ja vem, da je cist razlicna :)) panoge kot rally za neko sprejemljivo (mogoce celo zanemarljivo) vsoto denarja, casa,....

Recimo, da so zaenkrat, se vseeno na vrhu nasega "amaterskega" moto sporta (ki je v bistvu itak skor samo drag race), "hondasi" (spet ni misljeno kakorkoli zaljivo), torej "hondasi" v katerikoli obliki (bivsi hondasi z drugimi znamkami, aktualni hondasi,...). No, sicer zadnje case ne spremljam vec toliko dogajanja znotraj Honda kluba (mnjenje je sicer, da se je dost razredcil, oziroma se, tudi mogoce z menjavo znamke avtomobila "preselil" kam drugam), do podobnih stvari je (za moje pojme) prislo v vecini "avto" klubov (med drugimi tudi Renaultov, ostalih niti ne spremljam), torej selitev posameznikov na "specializirane" forume. Spet neko nakladanje.
Povedat sem hotel, da ce se organizira slalom na mobikrogu, bo po vsej verjetnosti udelezitev standardna (recmo da je to mala), ce pa bo recimo Honda klub organiziral srecanje (no konkretno voznjo po mobikrogu), pa bo udelezba dobra. Sej po en stran hvala bogu, da Grega (& co) to organizira, pa ce kej zasluz (oziroma kolkor koli pac zasluz) prakticno nima veze, sej dejansko lahk vsak organizira MK event, tak da cist prav ce Gregu "gre" s MKjem, tud nocem odbijat ljudi od MKja (smo tud mi radi dol), ampak dejansko, ce bi se organiiral dol slalom po mojem nebi blo tolk interesentov in na sploh tolk govora (predvsem na netu) o tem. Dobr pustmo zdej to, da ima Grega (al pa bilo kdo recimo BMWjevci,...) svoj krog ljudi (ali clane kluba) kateri bi prisli tudi na slalom, ce bi jih organiziral njihov "vodja" (kira huda beseda :)).
Torej, ko jst povabim kakega "hondasa" na slalom, zacne iskat izgovore (dobr sej vem da "hondasi" znajo sam na ravnost peljat pa sam po gasu tisat:):):) SAM HECAM, prosim ne resn jemat! (sem baje neuradno po dusi hondas z renojem :)), vse od izgovora kot, da slalomi niso zanimivi (?), pa da majo avte narjene za drage (to jim je oprosceno, ceprav se bi z dostimi dal peljat), pa da kolegi tud ne vozjo slalomov (no ja cruisah je izjema pa se se najde :)), in tako naprej in naprej. Ce bi Grega rekel ej folk pridte bomo tam na parkplatzu neki malga med kegli vozl bi bil pa parkplaz poln :) (Spet ponavljam), no sej je prav tak, ampak slalomi vseeno niso bav bav. Torej ze spet (tokrat n-tic), kaj narediti za uspesnost avto slalomov? Jst vem (pa ne me cist za besedo drzat, ker se zmerom lahk kaj zalomi :)), da bo letosnjo sezono (ce sploh bojo slalomi) kar nekaj novih voznikov in, da bo stvar postala zanimiva vecim ljudem kot pa do zdaj.

Kot omenjeno pa so seveda tudi ostali dejavniki, ki vplivajo na to da so slalomi danes tam kjer so (ali mogoce bolje receno tam kjer niso), recimo AS (problem imajo tudi "drag racerji), ljudje (kakor je vsaj priblizn govora o avtih, je ze divjanje, norenje, ubijanje,...), na vse zadnje tud mogoce sama drzava (bolje da se mladina (no ja ne samo mladina sama sebe, ampak tudi ostale) pobija po cestah, kot pa da bi mogoce razmislil o vsaj kaksnem dirkaliscu, ali recimo pomoci pri obuditvi nekaterih poligonov (ne pa da razmisljajo, da ni "biznisa" na poligonu (sej ga ne more bit, ce so pa nekateri res glupi pa ne dovolijo na poligon ne z gokardom, motrojem kaj sele, da bi izvedel mogoce kak slalom/po njihovo norjenje z avtomobili, ker se bi vse unicilo, no raje kot vse to bi to podrli pa zgradili kako tovarno (misljen poligon v Locici (Sempeter v S.dol.,Prebold....karkoli :))), no pa tudi nezainteresiranost samih tekmovalcev.

Predlogi so kot omenjeno dobrodosli in zazeljeni, prav tako ne bom jezen, ce bodo letele kritike in/ali pritozbe na moj post (ceprav sem se res trudil, da nebi nikogar izpostavljal, kaj sele ga kazal v slabi luci, ali da bi kakorkoli karkoli kritiziral).
Upam, da ni nic proti (v bistvu je zdej to, ceprav v prvotnem smislu ni misljeno, napisano kot reklama za avto slalome) glede na to, kako je cel post napisan (kao propaganda).
Nekaj stvari je pobrano iz danasnjega/vcerajsnega sestanka (kar je pac ostalo v lgavi).

Aja pa (ceprav sploh ne vem kako bo stanje letos) VSI ze zdaj vljudno vabljeni na VSE (kolikor jih pac bo, ce sploh) avto slalome :).

LP, Primoz (slalomist :D)
Zadnjič spremenil schkorc, dne 22 Feb 2006, 04:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

dvakrat ne mislim brat,bom pa tukaj odgovoril oz. podal moje mnenje :D

Za zacetek, jaz mislim da si po dusi Renojevc in vozis renoja :D Tolk ,da se vidi, da je bil post v celoti prebran :)

1.
Za zacetek naj omenim, da ko komu (pa ne glih iz "net/forum elite") omenim besedno zvezo avto slalom, me zacne vecina cudno gledat. Ka pa to sploh je? A to grete na smucisce, pa se pol po hribu dol z avtim spustite??? Torej ljudje po vecini avto slalomov sploh ne poznajo. Pa tud tisti, ki jih poznajo ne kazejo interesov za njih
Manjka predvsem dobra predstavitev panoge po razlicnih forumih oz razlaga kaj to sploh je in pravila dirkanja. Skratka dobra predstavitev projekta.

2.
Kje je problem? Mislim, da sama panoga sploh ni napacna, pravzaprav ravno nasprotno, mislim da je ta panoga (poleg Drag racea) najcenejsi motosport (avtomobilisticni) pri nas. Glede na lansko sezono (2005), ki je bila bolj prebujanje vsega skupaj, so se v vecini na slalomu znasli bolj ali manj znani obrazi tega sporta (je res, da je bilo dosti izjem), pa da kar na zacetku razcistimo, sam spadam med novince, torej se na zadeve ne spoznam (prevec) na veliko.
Res ni napacna in res je da je ena cenejsih. Vendar je potreben cas, da se zadeva prime. Mogoce kak dober spremljevalni program poleg ali obratno, vas dogodek poleg nekega dogodka povezanega z avtomobilizmom.

3.
Torej konkretno me (nas) zanima, zakaj je recimo navdusenje nad dragraceom na dosti visjem nivoju kot pa ostale panoge motosporta.
Res je, da se trenutno kuje nase "dirkastvo" (pa tud "street race") po smernicah fast & furiousa, torej vecini ljudi je poznana samo dragrace "scena", ker so to pac videli v filmu in to je to. Zdaj mogoce zgleda kot, da bi imel karkoli proti dragom, dalec od tega, mi je tud dragrace zlo zanimiv in po eni strani perspektiven sport, in se tud v nasem "taboru" trudmo, da bi nardil kaj zanimivga za drage (sicer trenutno brez nekih uspehov). Ampak mi je pa glupo, ker se na vseh forumih govori (glede "avto sporta") prakticno skor samo o drag racejih. Sej jst vem, da rihtat avto za drage al pa za slalome je cist drugacen svet (no ja v vecini), ampak nikjer na forumih ni nikakrsnega zanimanja za avtoslalome.
Drag race je pac prehitel avtoslalom ze v zacetku,torej se je tudi bolj prijel. Je pa res, da je hitrost privlacna,kar je na dragu ne manjka, na slalomu ni pomembna moc kot si tudi sam napisal ampak spretnost voznika. Da se govori vecinoma od dragih in ne slalomih je tu spet promocija slaloma. Ce ne drugega se malo vec pise po forumih in mogoce se zbudi zanimanje za to panogo.

4.
No, to je problem s katerim si vsaj jaz belim glavo. Torej, se enkrat, kako priblizat slalome sirsi javnosti. Kot sem omenil, sem mnenja, da je na dirkah udelezba pretezno iz interneta, torej se tudi slalomi pretezno oglasujejo samo (no ja tud drugod) na internetu.
Da udelezba je vecinoma preko interneta in se teh je zelo malo,ker na skoraj vseh forumih opazam en in isti folk,ki res redno sodelujejo na njih.Torej je ze od tu cifra mala. Naslednje: objava na kakem lokalnem radiu, preko plakatov, ce bo spremljevalni program tudi zraven,bo to pritegnilo tudi mnozico ljudi. Probajte se zmenit z kakim klubom, ki prireja kaki show,da se doda se slalom, tud spremljevalna ob dragracu nebi bila slaba,sploh v SG kjer je dosti prostora za dve stvari.Verjetno bi bilo fajn tudi organizatorjem draga. Vredno je poskusit.

5.
Torej, ko jst povabim kakega "hondasa" na slalom, zacne iskat izgovore (dobr sej vem da "hondasi" znajo sam na ravnost peljat pa sam po gasu tisat:)SmileSmile SAM HECAM, prosim ne resn jemat! (sem baje neuradno po dusi hondas z renojem Smile), vse od izgovora kot, da slalomi niso zanimivi (?), pa da majo avte narjene za drage (to jim je oprosceno, ceprav se bi z dostimi dal peljat), pa da kolegi tud ne vozjo slalomov (no ja cruisah je izjema pa se se najde Smile), in tako naprej in naprej.
Buce, zakaj ne more peljati slaloma, ce lahko drag pelje :shock: Saj nima dragsterja,pol se tud po cesti nebi mogel peljati,ker je ovinkasta, al pa je res nekaj na temu,da znajo sam naravnost tisat :D JOKE Mislm pa da je to en bednih izgovorov :roll:

To je moje mnenje na vse skupaj.

BTW: Saj ste imeli Potrca iz E+ na enem slalomu ce se ne motim, mogoce kak dopis na Kanal A pred dogodkom, in ga predstavite na oddaji E+.To je tudi en od predlogov.

Mogoce se pa sam kakega udelezim, sprva kot gledalec za podporo,pol bomo pa videli kak naprej :P
Uporabniški avatar
birkoff
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a birkoff »

:smt017
Uporabniški avatar
schkorc

Za zacetek. Nikogar ne mislim posiljevat s slalomi (sem opazil, da bi bilo bolje ce bi temo rahlo spremenil in ji dal naslov problematika motosporta pri nas, zato je v tem postu pisano tud bolj splosno motosport in ne samo slalom), ker vsaka stvar ni vsakomur vsec. In tako kot mene razen 1x, nikoli nihce ne sili na smucanje, tako jaz nimam namena silit ljudi naj grejo na slalom, ce jim to ni vsec, predlagam samo ljudem, ki majo vsaj malo bencina v krvi, da pridejo kdaj pogledat. Tud v nadaljevanju je omenjeno, da nimam nobene koristi s slalomi, pa tud reklame (zaenkrat) ne bom delal, ker so za to odgovorni drugi. Poleg tega spet omenim, da nikogar ne silim brati to kolobocijo, ampak tisti, ki ga zanima naj prebere, ce ima zeljo (in kaj pametnega za povedat) naj pokomentira, drugace se pa opravicujem, da je bilo pod pritiskom na to temo potratenega nekaj casa.
Ok..sem prebral cel tvoj post...toliko nakladanja..na koncu pa se vedno ne vem kaj je avtoslalom? (vsaj to bi lahko opisal)
Hm, sem se rahlo naspal in sem sel se enkrat prebrat kaj sem sploh napisal. Res je ogromn nakladanja, se pa opravicujem, da nikjer nisem napisal za kaj se sploh gre. Sej ne vem kak bi sploh najenostavneje rekel. V bistvu na pol "vstavi po zelji". To je v bistvu spretnostna voznja med kolicki ("vraticami"), sirina teh "vratic" pa je 3-4m. Sama voznja poteka, kaj naj recem, da prides od tocke A do tocke B po zamisljeni progi. Glede na napisano je razbrati, da so zdajsni in dosedanji slalomi bili bolj zaprtega tipa, dejstvo pa je, da se bodo (ce bodo slalomi sploh doziveli ponoven uspeh) proge precej odprle. Nekje v ozadju so v nacrtih tudi gorski slalomi, kar pa mislim, da je ze povsem dovolj zanimivo. Trenutno (zame) dober slalom je v MS, kjer slalom poteka na poligonu (za lazjo predstavo), hitrosti ki se dosezejo pa so v MS najvisje nekje 100+km/h, povprecna hitrost pa je nekje v drugi prestavi cca. 50-60km/h. Naceloma vozi posameznik sam (izjema je recimo paralelni slalom), kateremu se tudi meri cas. Proge so razlicno dolge (MS cca. 2km), st. zavojev pa je tudi poljubno.

Zakaj tega nisem ze v prvem postu napisal. Zato, ker je ze kar nekaj tem s slikami, filmcki, skicami proge,... Poleg tega tudi nisem mel namena direktno promovirat slalomov (ker pac nisem imel tega namena), ampak me pac zanimajo mnenja, zakaj je obiskanost taksna kot je oziroma mnjenje ne samo glede slalomov ampak mogoce celega "amaterskega" motosporta pri nas.

Strani kjer se da videt gradivo iz lanskih slalomov (da nebo zamer so linki do razlicnih forumov torej iz vsakega foruma je link na ostale):
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... ost2142624
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... ost2107293
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... ost1828773
http://www.zup-racing.com/forum/viewtop ... ght=slalom
http://www.bravoslo.com/forum/viewforum.php?id=24
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... highlight=
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... ght=slalom
http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... ght=slalom

V bistvu v celem mojem prejsnem postu sam "jokam" in v resnici ne bom dobil rane na zelodcu zarad avtoslalomov. Tud osebno nimam koristi od slalomov (razen voznje za svoje veselje). Res zanimalo me je mnenje glede trenutne situacije, je pa tud vecina organizatorjev na forumih, tako da jim (nam) boste s komentarji, predlogi,... pomagali narediti zanimive dirke.
Po mojem bi tudi brez tega mojga "cmerastega" posta letosnja sezona spet postala malo bolj zanimiva za malo vecje stevilo ljudi. Sam slalom pa naceloma ni sfaljen, kar kaze tudi dosti vecja obiskanost omenjenih slalomov izpred let.

Mogoce zna bit zanimiva vkljucitev "agresivnih" elementov kot burnout itd. Podobne ideje imajo med/po voznjah v MS z driftanjem po poligonu, draganjem,... Res je dejstvo, da (vsaj trenutno) "mocni" avti skoraj nimajo kaj delat na trenutnih slalomih. V prihodnosti ne vem zakaj se nebi moglo nardit (ne vem mogoce dva tipa odprti in zaprti tip slaloma ali pa samo vkljucit) slaloma na MKju, da je stvar "legalna" kot slalom se na rob cestisca postavi keglje in imamo odprt slalom. Ce se bo moznost bodo po mojem mnenju prej ali slej (sploh zaradi potrebe po hitrejsih progah) kak slalom v obliki MKja, ali pa kje v kakem mestu (ala superspecial v rallyu). No sej dolg nazaj so podobne dirke obstajale, sam je potem vse zamrlo. Tu gre tudi zahvala "atom" slaloma, kateri so tudi krivi, da nekje se vseeno obstaja "mladina", ki se trudi obudit to panogo.

Letosnjo sezono je planiranih cca. 7 avtoslalomov (2x MS, 2x MB, 2x CE oz. okolica, ter 1x LJ (LJ grad ce se ne motim). Datumi slalomov so okvirno doloceni (ce ma kdo voljo jih naj objavi, ker jih jst trenutno nimam) s pricetkom nekje konec marca eventuelno aprila. Je pa bolj ali manj vse v oblakih.
Torej, vzrok teh tezav lahko tici v vecih stvareh, ce pogledamo zgodovino slovenskega avtosporta zanimanja za cestnohitrostne dirke ze dolgo ni taksnega kot je bil ucasih, to navajam zaradi tega, ker je se najblizje avto slalomu. Na dirki za drzavno prvenstvo se zbere bore malo ljudi, pa se te so v vecini prijatelji in sorodniki od nekoga pri teamu.Vzrok tega je drago dirkanje, pomankanje sponzorjev, ustvarjanje velike skode pri trkih na stezi( zaradi tega je veliko vec zanimanja dirkacev za voznjo gorsko hitrostnih dirk).
Razmisljanje v pravo smer. V bistvu me zanima kaj spremeniti (ne ne bom o slalomih), da bi kompleten motosport bil bolj uspesen pri nas. Pa sej neko malo zanimanje je sam po vecini se gleda iz varnostne razdalje in to je to. Zakaj sem tecen s tem. Enostavno je moje mnenje, da ce bo zanimanje za motosport (ali drag, ali rally,...) bo mogoce postal motosport bolj dostopen sirsemu krogu. Ce bodo ljudje, bo tudi mogoce malo lazje glede sponzorstev. Se pa strinjam, da je treba motosport (celoten) priblizat ljudem. Sicer nimam nic proti zogi (sporti z zogo), ampak me pa jezi (dobr osebno sem zlo slab sportnik no v bistvu kolikor se da anti sportnik), da kakor je v igri zoga, ni problema. Gradimo stadione, dajemo denar, sponzorjem ni tezko,.... Se enkrat nimam nic proti, ampak me pa moti zatiranje motosporta s strani drzave (in ja vem, da sem samo mali "bulek", za katerega je stvar prevelika in na katero se ne spoznam dosti, zato ne bom vec o tem).
Zdravo!

Se moje skromno mnenje.

Najprej avtor tele teme se je prevec razpisal in za taksno kolicino besedila povedal bore malo. Na celotno zadevo bi bilo treba pogledati bolj kot na nek dogodek in ga tako promovirati.Avtor tega besedila pa je obremenjen z drag race in se prevec istoveti z njim.

O vzrokih za nezanimanje bi lahko napisali dokotrat pa nebi prisli stvari do dna.
Avtoslalom sam kot taksen je zanimiva panoga in je verjetno res najcenejsa oblika dirkanja, saj ni potrebne nobene investicije za udelezbo, ce odstejemo starnino in obrabo gum ter tistih nekaj litrov goriva.

Vzrok za slabo udelezbo je po vsej verjetnosti nepoznavanje same panoge, tisti ki jo poznajo pa vedo da ni vse v stevilu konjev, ampak predvsem v vozniku, tu pa vsi tisti F&F dirkaci ne morejo blesteti.

Sam zelo podpiram vsako obliko motosporta, se posebej tiste, ki so dostopne tudi nam navadnim smrtnikom (beri nimamo neomejenega proracuna).

Ker se mi ne da pametovati na forumih in imam rajsi kaksno konkretno dejanje, me lahko kontaktiras na privat, ker imam se kaksno zamisel za boljso promocijo tega sporta.

LP Tristan01
:D:D Se enkrat me sorry, ker sem komu pokvaril jutro, dan, teden,... Kaj naj recem, nobenmu nisem grozil in ga silil (nikoli), da more brati napisano. Da je napisano prevec, to je relativno (osebno raje kaj PREBEREM kot pa preletavam poste s parimi besedami v stilu: ja to je to, eh bluzis, :D, ali se da,... in miljon ostalih podobnih), da pa sem v napisanem glede na napisano premalo povedal se pa strinjam. Se ni zgodilo prvic verjetno ne zadnjic, se bom pa potrudil, in poskusal to pomankljivost odpravit, prav tako se bom poskusal manj obremenjevat s drag raceji :D.
Da ne bo pomote, replay na citirano ni misljen posmehovalno, zaljivo, karkoli slabega, ali kaj kar bi lahko vodilo v zamero ali kregarijo.
Se pa strinjam z napisanim. Tud jaz sem tvojega mnenja, da je bolje nekaj dejansko nardit, kot pa "jokcat" po forumih, ampak kot sem napisal v prejsnem postu mislim, da je veliko ljudi trenutno, ki se z amaterskim motosportom ukvarjajo iz forumov. Sej mi se trudimo, pa delamo na tem, da izboljsamo stanje, sam dejansko je to samo pescica ljudi in tud nihce od ostalih se ni sel poglabljat in "jokcat" na forume tako kot sem to naredil jaz. Zato, ker sem se hotel poglobit in na siroko razkazat problematiko, je verjetno tudi nastalo tako "skropucalo" od posta, pac nisem "usposobljen" (tematsko in stil pisanja), da bi napisal boljpi post :confused:, spet "jokcam" :)

Osebno mislim, da ce imas predloge, da jih mogoce predstavis kar tu, ker organizatorji spremljajo forume in bos tako verjetno najbolj pomagal k izboljsanju motosporta na splosno, ker tud jst sem samo navadn clovek kot ostali in ne vplivam na razplet dogodkov (nisem "glavni"). Ti predlogi niso kot si omenil pametovanje ampak samo predlogi, slabi ali dobri. Mogoce, ce imas voljo, se tudi povezes s kakim klubom kateri organizirajo slalome in pomagas pri sami organizaciji. Lahko pa tudi preko PMjev.
Sem si ze dostikrat rekel da bi se poizkusil v tem sportu, pa morem rect
da so zlo slabo predstavljeni dogodki.
Se nikjer nisem zasledil da bi oglasevali ali kakor koli obvestili na dogodek v
tem sportu (loh da se motim).
Se strinjam, kar se tice reklam. Prakticno nihce ne ve za dogodke, oglasuje se vecinoma po forumih (razen izjeme). Mislim, da je v planu dosti boljse reklamiranje dogodkov za vnaprej. Sam vseeno tak kot jih dost rece, da tudi ce bi vedli da bo slalom (ali ostal motosport) (se pravi, da je dogodek bil dovolj promoviran) jih ne gane (od zvrsti bolj ali manj), tak da problem je pri (ne)zanimanju za motosport in (ne)pomoc za razvoj (oziroma nazadovanje) motosporta.
Avto slalom je odlicna odskocna tocka za kakrsno koli kasnejse dirkanje. Ta vem sam, saj sem ga vozil 5 let in to v zlatih casih, ko nas je bilo na startu tudi vec kot 70.

Pri tej panogi se veliko naucis glede same voznje in spoznas, da ni vse samo v tiscanju plina. Poleg tega se naucis vrteti volan, zraven vleci rocno zavoro, itd.

Najvisje hitroszi po navadi niso visje od 60 km/h, toda to gre velikokrat 10 cm od robnika, tako da je v avtomobilu kar zanimivo.

Se nekaj dirkacev, ki so svojo kariero zaceli v avtoslalomu in nadaljevali na "visjem nivoju": Brane Zunko, Bostjan Turk, Franjo Merkac, Primoz Kostajnsek, Marko Jager
O tem sem govoril :), pa posplosim to iz slalomov na celoten motosport. Kako iz ljudi izvabit to navdusenje? In drug problem, zakaj je treba (mogoce) perspektivne voznike zatirat. Zakaj Marko (Jager, ker je pac omenjen) ne vozi vec rallya (dobr pustmo denar). Ker enostavno ni zanimanja za motosport, ni posluha sponzorjev, zatiranje s strani ASa,... (ne vem zgolj ugibanja). Mislim pa, da ce se bo stvar odvijala v tej smeri kot se, da je bolj ali manj celoten motosport obsojen na propad. Sploh zanimanja (dobr zanimanje se, ampak dejanj ni) pri "mladini" ni (govorim dramatizirano).
BTW: Saj ste imeli Potrca iz E+ na enem slalomu ce se ne motim, mogoce kak dopis na Kanal A pred dogodkom, in ga predstavite na oddaji E+.To je tudi en od predlogov.

Mogoce se pa sam kakega udelezim, sprva kot gledalec za podporo,pol bomo pa videli kak naprej
Ja v MSK unlimited so se potrudili in poleg dobre organizacije same prireditve naredili tudi zanimiv korak z Potrcem iz E+. Ja kot omenjeno je res treba predstavit (ne samo oglasevat) to (in ostale) svrsti motosporta, ker drugace bo situacija taka kot omenjeno visje: vem za dogodek, ampak me ne gane. Bi pa blo zanimivo videt RSa v akciji :).
Ja sej v bistvu lani je bil slalom tko prvo sezono pa zase lahko povem da sem prek neta spremljal kaj se dogaja pa tud z Ircarjem sva se dost pogovarjala o tem. Reku sem tud da ko bo na fiesti postimano tudi podvozje (vanj imam namen vloziti kar nekaj denarja ko zakljucim kompresor projekt), da se bom udelezil tud kaksne slalom tekme cist tko za mojo duso. Aja prisel bi vozit ze lani kako tekmo ampak so bile vse pretezno v okolici Maribora ali Murske Sobote meni pa ze veliko denarja za taka potovanja poberejo Drag race tekme pa ne mi zamerit...
P.S.: Za letosnjo sezono smo v klubu mislili tudi enega uradnega klubskega slalomista imeti pa je zdej avto prodal, pol se pa pejd.....
Bi/bo zanimivo videt fiesto se v drugacni luci :). Ja res je, da so lani bile dirke samo v MB in MS, kar je res velik problem (pohvale Draskovicema, ki sta prisla v MS iz (mislim da) primorskega konca z "dirkalnim" Yugom, pa tud ostalim "ekstremom", ki jih ne poznam). Osebno bi bil vesel, ce bi se motosport (karkoli) postavil v "vsako vas", kot je bilo to vcasih. Ne pa da dragi so v SGju, mogoc MS, izjemoma CE in primorska, slalomi MS, MB in CE, pa dobr "nedostopen" rally, ki je bolje zastopan. Na dolenjskem nimamo nic (no ja MK), gorenjska nic (vsaj meni pozano), primorska (razen eventuelnega draga) nic (dobr pa rallya), pa po ostalih neomenjenih podrocjih. "Trbovljcani"&co so (bili) bolj dirkaski prebivalci, pa je tud tam vse (meni poznanno) zamrlo, recimo slalomi,... (lokalna dirkanja ne stejejo :)), no ja vseeno mamo pa "podmejo" (cesta na Vrhe cez Marijo reko) :D, pa tud namesto, da bi se nekaj organiziralo (predlog organizirat recimo vsako 1. nedeljo "dirko", aja po vecini jo "uporabljajo" za "dirkanje" motoristi), raje vsak dan xy patrulj, predlog za postavitev lezecih policajev (?), torej.... Dobr spet imam neke cudne misli, ampak dejansko, ce nebi bil motosport pri nas obravnavan skoraj kot kriminal, pa ce bi to potekalo organizirano (recimo kot rally) ne vidim razloga, da se nebi moglo nekaj nardit na tem podrocju. Dokler pa se bodo lokalni kmetje (mislim kmete s kmetijami, in ne zaljivo) za nami podili z vilami, pa nam nalasc na cesto metali kamenje (nihce ne razmislja da ogroza varnost ljudi) (aja pa ob tej priliki se tud oproscam motoristom, ki "smo" jim (res samo 2x smo bili mi) na (samo na enem, vem da je vseeno prevec) enem ovinku (ne zanalasc) nametali kamenje na cesto, ko "smo" meli neuradne treninge z Imprezo (sem mogu napisat z Imprezo, ker je tud od motoristov komentar bil.... tisti cepec z Imprezo se je spet vozil:)), pa smo se tud pol trudli pa spravli kamenje (kolkr smo ga lahko zbrcal, bomo naslednjic meli metlo zravn :)) iz ceste) in dokler se sama kultura (dostih) "dirkacev" ne bo spremenila (bodimo obzirni do ljudi, ki tam stanujejo in pazimo kljub "dirkanju" na varnost sploh ostalih udelezencev ali kakorkoli vkljucenih ljudi). Huh spet sem zasel.

No v glavnem, res je problem oddaljenost teh "avtomoto" prireditev, in lepo je videt, da so ljudje (bodisi rally, drag ali slalom in ostalo), ki so vseeno pripravljeni narediti xy kilometrov, zato da bodo tam odpeljali tistih cca. 5min (misljeno slalom drag). Ja kot omenjeno bi blo zanimivo videt Fiesto (pa tud marsikter drug avto :)) in upam, da bo uspel. Mogoc se bomo pa potrudli (ce bo sploh uspel kar se tice SGja), pa nardil na letaliscu bolj odprto progo, ki bo primerna tudi za mocnejse avtomobile (ce bo izvedljivo). Drugac pa ni nobene zamere zarad (se) neudelezitve :). Kar se pa Ircarja ticem, pa mislim da se zna nardit, da bo tudi s Scoobyem vozil.
O pak kok si napisov. Jaz se strinjam s tabo. Fora pr slalomih je res da se folk ne upa. Kle je dost vec odvisn od voznika kot od avta v primerjavi z dragom. Od kegla do kegla je mini drag. Kako bi nardil to bl popularn pa nimam ideje. Men se zdi dobra stvar da ni tok razlicnih pokalov. Da je zmagovalc ubistvu edn in se pol rece... zmagu je ta pa ta. Ne pa da je tko k na dragu k je nbroj razredov, pol pa ubistvu zmaga v posameznem nima nobene prave teze. Recs kolegom da si zmagu na dragu.. pa recejo kako a ni un audi? In pol pride na vrsto razlaganje pravil pa pol folka vse mine. Treba je met cim manj nepotrebnih pravil, dosti slalomov - zazeljen bi bil kak v Lj. Pa medijsko pozornost, tko kot so naredil v MB. In potem mislim da bi se ljudje zacel pocasi opogumljat in bi prsli tud kaki vaski dirkaci sukat volan.
Se strinjam z napisanim, zal je zdajsen post verjetno se malo daljsi :). Glede pokalov. Recimo dost smo se pogovarjal, da bi recimo nardil nagrade za dosezena mesta. Sej se fajn slis ne vem zmisljujem si, nagrada za prvo mesto 100k SIT, za drugo 50k SIT, za tretje 25k SIT, mogoc bi zarad tega marsikdo tudi prisel vozit, sam problem je v tem ko bo tak "novinec" prisel na dve dirki (ali vsaj na eno :)), pa ko bo na stopnickah videl vedno ene in iste ljudi (ki roko na srce, dobr peljejo in jim dosti ne sezemo niti do kolen, za katere se gre se tak ve, ce pa ne se pa naj pogledajo rezultati kakega slaloma), to potem v praksi pomeni, da nagrade dobijo vedno isti ljudje, kar pomeni, da bo posledicno car nagrad izpuhtel in je kot da jih sploh na zacetku nebi ponudil (pa dalec od tega,da nebi privoscil draganu nagrade, nasprotno saj si jo zasluzi, pa tud ce ni tako dober voznik, ampak ima pac dobro narjen avto, sej ma vsak moznost nardit dobr avto (z mal znanja, pa vez), pa je pac to nagrada za dober avto (al pa kakrkol), torej problem bo pri ostalih, ki ne bojo meli (ne vem kak bi drugac rekel) nic od tega, sicer pa kot omenjeno si pa tudi aktualni "stopnickarji" (ceprav ze zvelcano eni in isti, hecam se :D:D) zasluzijo nagrade, pa cist prav je tako, je pac treba delat in imet izkusnje. Ne vem treba premislit :).
Sicer je pa tko, da ce jih pride prevec bo nov problem. Kako izvest AS v enem dnevu. Smile

PS: hemi .. dalec od tega da je letos prvi slalom. Slalomi so bli pomojm prej k dragi v SLO. Sam je bla zadnji dve leti zal kriza.
Sem samo slisal kako je to zgledal (prevec tekmovalcev) se za casa YU, pa bi res rad videl kako je to bilo videt v zivo :D. Ja so pa slalomi prisotni ze kar dosti casa, sam zal sem bil takrat se (pre)"smrkav", da bi se jih udelezil kot tekmovalec.
Kot sem ze na Zup racingu komentiral : upam da mi uspe prit na cimvec avtoslalomskih prireditev,rad bi videl ce je zadnji pogon kaj konkurencen proti majhnim okretnim avtomobilom,sicer v vsakem primeru bom zabaval gledalce z driftalnjem po progi,tako da bo to ubistvu trening zame in avto Very Happy

Honde so primerne za avtoslalom bolj kot si fantje tukaj mislijo,lahke so,dovolj mocne,okretne v ovinkih,tako da spodbujam hondase da se nehajo samo naravnost vozit in po forumih ovinke polagat....stoparica in proga ki je zanimiva (do te mere da so vsi prepoteni ko pridejo ven iz avta) je recept za pravo zabavo in spoznavanje avta v razlicnih okoliscinah voznje.

Upam da bo letos udelezba velika....z moje strani obljubim da bom probal poskrbeti za zabavo gledalcev Exclamation

Mogoce bi bila udelezba vecja ce bi imeli avtoslalom se v ljubljani in v logatcu ( na dirkaliscu),ubistvu sem preprican da bi bila udelezba velika.
Bos delal Ircarju konkurenco :), drugac pa zna bit zanimiv z zadnjim pogonom. Z napisanim se strinjam in bi takoj podpisal.
Vse kar jaz trenutno vem o tej temi je to, da naj bi koncno v SLO ozivel tudi avtoslalom. To pomeni, da naj bi bil v sklopu AS2005, iz cesar sledi, da bo skupni pravilnik, skupna tehnicna pravila ter moznosti za klube, da zacno delati vec in bolj zanimive, stevilcnejse, s sponzorji in vec gledalci podprte avtoslalome v Sloveniji.

V Slo je tudi problem s prostorom za avtoslalome. Dosedanji organizatorji so se sicer res trudili, a potrebne so tudi drugacne, bolj odprte proge, ki so zanimive za gledalce. To je zacarani krog: dobra prireditev = sponzor, dober sponzor = dobra prireditev, vse to skpaj = veliko gledalcev.
Veliko gledalcev = vec $$$, je naslednjic se boljsa prireditev...

Za primer si lahko vzamemo avtoslalome, ki smo jih lepili tudi na ta forum.
http://www.publicrace.com/modules/newbb ... 78&forum=3

Toliko iz moje strani...ce pa kdo od vodilnih za avtoslalom tukaj, pa le naj kaj pripise.
Ja drzi, da so bili pogovori/dogovori v smeri ASja. Je pa stvar komplicirana (tako kot je bilo z dragi). Tu se pojavi dodaten problem "odtujitve" teh sportov. Torej zvisanje stratnin, potrebne licence, torej na kratko visji stroski. Je sicer dobro, da so se uvedle licence, ampak za "amaterje" se to slisi prevec profesionalno (ceprav ni bav bav) in ga se dodatno odvrne od tekmovanja. Torej zaenkrat mislim, da se se ne ve ali bodo slalomi (sicer je blo dosti truda casa, no pa sej je tak poznano, vlozenega v to da bi bili pod ASjem) izvedeni tako kot sedaj torej klubske dirke (ali nekaj v tem smislu, mi je iz glave padlo), ali pa pod ASjem in s prvenstvom (treba preucit ASjeve zahteve, ki jih jaz ne poznam dovolj dobro).

Hvala tudi za naliMovo podporo s podatki o slalomih v tej temi: http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... /0#2371632

Torej upam, da bo (ne samo slalom) motosport pri nas zazivel in se dvignil na nivo ker je bil vcasih, ali je drugod po svetu. Vsi vabljeni na slalome, rallye, drage, avtokrose,...... kot tekmovalci, ekipa ali gledalci. Ce pa ne, pa "samo" na sodelovanje na razlicne "motosport" forume :).

Aja pa zgornji citati so iz tem, ki jih najdete na ("konkurencnih") forumih:
http://www.mobisux.com/tabla/showflat.p ... /0#2371632
http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... php?t=5845
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=40983
http://www.hondaclub-si.com/forum/viewt ... d4e0eac184
http://www.publicrace.com/modules/newbb ... 90&forum=3
http://www.bravoslo.com/forum/viewtopic ... 2351#p2351

Da ne bo zamere kar se "reklame" konkurencnih forumov tice, mislim da ni nic narobe, ce so na vseh teh forumih povezave na konkurenco in obratno.

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Lep pozdrav

Spet je napocil cas, ko se mi zdi, da je primerno, da se oglasim :D.
Za zacetek naj povem, da (glede na to kako sem si jaz zamislil to "mojo" temo) sem sfalil naslov teme. Pravilnejsi naslov te teme (glede na problematiko, ki sem jo hotel obravnavati) bi se moral glasiti: Problematika motosporta pri nas (zato bo naslov spremenjnen).

No v bistvu bi lahko naslovu dodal se marsikaj, glede na to o cem vse tece (bi/bo tekla) debata.

Naj povem, da glede na to, da so me dosedaj (nekateri) forumi (sploh nekatere teme) zelo zabavali in spravljali v smeh, sem se sedaj odlocil, da nekak "forumskim skupnostim" vrnem delcek zabave.
Na kratko povedano, bi rad v tej temi mogoce koga od vas (s premislekom) spravil v smeh.

No pa da ne bom predolg :)

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Lep pozdrav :)

Dosedanji moji posti so bili (vsaj po vecini) dolgi.
matr, tokrat si se pa res razpisu (ceprav sem navajen tvojih dolgih postov) je pa tame rekorden Wink
No sklenil sem, da se popravim, in bom poskusal, da ne bom pisal (pre)dolgih postov.

Pa prosim, da ljudje ki bi radi sodelovali na temo problematika motosporta in so prebrali moja

dva "ta dolga" posta preskocijo nekaj naslednjih postov, razen ce imate voljo.
@ schkorc en nasvet za zacetek...poskusi vse misli strnit v 10% tvojga teksta...ker sem preprican, da 98% folka takih sestavkov ne bere...posledicno spet nisi nic povedal...zal
@zoranwagen: Se popolnoma strinjam s cisto vsem kar si napisal (ne samo s tem kar je zgoraj citirano) in vem, da je v resnici tak kot si napisal (to dokazujejo tudi spodnji replyi na moja dolga posta)
zal nisem bral tovjega sestavka, cist predolg
pak stari, ej tole je pa tumac. Res mas voljo in cajt Wink Jes zal ne morm prebrat, ampak bom pa prsu kak avtoslalom pogledat...
Tut js ni sanse, da preberem tole
Nisem mislu nic slabega s tem ko sem prilepil citate replyev, so pac edini ki so "javno" povedal po resnici, vem pa da jih vecina ni prebrala.

No ravno zato (da bo mogoce vseeno bral moje poste) ne bom predolg :).

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Lep dober vecer :)

Upam da se dovolj trudim, da niso posti predolgi :).

Se spomnite IRCa (al pa zdaj messengerja)? Kak je zgledal potek debate? Mislim, da v vecini primerov zgleda potek debate na "nasih" forumih na zelo podoben nacin (aja pa IRCanje je baje na forumih "prepovedano"). Kaj ima tvornik/prejemnik besedila od debate preko messengerja/IRCa? Naceloma pogovor, ki se (naceloma) shrani na eno zlo zanimivo (pozabljivo) mesto: glavo (no al pa spominske celice). Torej debata poteka, scasoma pa se pozabi (dobr sej nekateri si shranjujejo debate, ampak dostop do teh debat je zaprt)
Internetne strani nudijo naceloma neke stalne (vedno dosegljive) informacije, ki so naceloma "vecne" (se ne zbrisejo), ampak nekak ni mogoce dodajati svojih idej, zamisli,... (pustmo komentarje).
Forumi so pa neki pol, pol. V bistvu se zbirajo informacije, mnenja, dajejo se komentarji,... Kje torej pise kako dolg bi naj bil post? Za moje pojme je post dovolj dolg takrat, ko si nekaj povedal ali z eno besedo ali pa vec. Recimo clanki so (nekateri) zlo zanimivi, veliko jih ne gre brat, ker so predolgi. Nekateri pa v njih razberejo koristne informacije. Zakaj nebi debate na forumih zgledale na tak nacin, da bi tvorci besedil pisali neke vrste clanke iz katerih bi tudi lahko kaj zvedel? Ne vem mislim, da bi bli taki posti dost bolj v pomoc.

Premislite

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

In spet en lep dober vecer :)

Je ze kdo kaj premisljeval? Sej vem, da sem tecen, mogoc bo boljs da, ko bom nehal pisat, da se potegnem iz forumov za nedolocen cas :) (al pa si spremenim nick :)).

V prejsnem postu sem razlagal o dolzini in smislu postov. Hotu sem povedat, da se po vecini z replyi ne pove nic pametnega (obstaja ogromno izjem).Konkreten primer je reply na enega od ("aktualnih") dolgih postov v temi: Problematika
avtoslalomov.
Slika
(ce kdo ne vidi v replyu je smesko, ki se praska po bradi)

Jst sem porabil 3 ure, da sem napisal prvi post, potem pa pade takle reply. Sej ni nic narobe z njim, pa dalec od tega, da bi bil jezen na avtorja (ce lahk uporabim to besedo) tega posta (ce lahk uporabim to besedo). Odkrito povedano (sicer sem sam kriv, ker sem pod prvo falil naslov, pod drugo se narobe lotil pisanja posta) jst sploh nisem mel namena, da bi kdorkoli sploh replyal na moj post, v bistvu sem hotu (se enkrat ponavljam, da sem pisal o narobni stvari) dat kost za glodanje, se pravi v razmislek problem motosporta pri nas.
Ampak tak reply. Zdej mi pa nej en pove, kaj si naj (recimo glede na vse kar sem napisal) jst pomagam s smeskotom, ki se "coha" po bradi? Mislim dobr sej sem se spet (sem navajen iz ostalih tem po vecini forumov) nasmejal do solz, ampak kar se pa ostalega tice pa nimam pojma kaj naj s tem smeskom. Mogoce bi blo bolje da bi se jaz nad seboj zamislil :D.

@birk: Peace man, nisem nic slabga hotu, dam za peer ob priliki :).

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Dobro (zgodnje) jutro

Se kr se trudim pisat krajse poste :).

Torej kot sem ze nekje med prejsnimi posti omenil ne vem kak smisel imajo replyi v smislu smeskotov, in odgovorov v smislu: o hudo stari, QL,... in ostalih "IRCarskih" stavkov.
Kot smo ugotovili, jih vecina ne bere daljsih besedil (po resnici povejte kdo prebere pogoje licence pri namestitvi kakega programa, al pa pri registraciji na kak forum). Ampak dejstvo pa je (poleg tega dejstva, da (pre)dolgi posti niso prakticno nic vredni, ker se ne berejo), da ni problema s (pre)dolgimi temami.
No zdej mi nej pa en pove kak smisel ma tema (tiste vecinske, ne tiste pametne, ki jih prakticno ni) s 5,10,20 ali vecimi stranmi? Pa ne vem, jst raj PREBEREM en dolg sestavek, kot pa da se cel dan (ali vec) prebijam skozi brezvezne poste iz strani do strani. Pol pa na prvi strani neki zves, pa v enem postu na tretji strani, pa na peti cist na koncu strani in tako dalje.
Vem pa, da vecina tistih, ki se jim ne ljubi brat takih kolobocij kot jih jst corglam, spremljajo teme s xy stranmi in preberejo vecino postov (ker so kratki, ceprav porazdeljeni na vec strani nanese mogoce kolicinsko tolk kot zgleda dolgi post).
Matr kaj bluzim. A ma kdo kaksno idejo za moj novi nick? :D

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Dobro jutro

A se je kdo vprasal kak bi zgledal, ce nebi ble knjige napisane v taki obliki kot so? Na vsaki strani bi blo recimo en kratek stavek, na kaki mogoce samo smesko, pa ene 5000 strani. Matr bi blo zanimiv, skor tak kot zgledajo "nasi" forumi :). Kolk enga brezveznga listanja. Aja pa jst se zavedam, da forum ni knjiga :). No po drug stran pa vsakemu pase drugacna stvar, tak kot nekteri raj gledajo nadaljevanke eni pa raje pogledajo film.
No zarad teh razlogov dost ljudi manj spremlja forume in na njih ne sodeluje oziroma jih zapusti, ker se enostavno (po mojem) navelica brat stalno ene in iste replye oziroma razplete tem/debat.
No vsaj jst sem se navelical. In malo forumov, kotickov, tem je takih, da komaj cakam, da kaj novega preberem, dobim kako novo zamisel,... No praviloma je takih tem malo, razlogov zato pa ne vem. Ne vem, jst vecinoma ne pisem (onesnazujem in tratim prostora po streznikih) po nepotrebnem. Ce se mi zdi, da mam kaj pametnega za povedat, to povem, drugace sem pa v stanju: set to opazovalec/bralec.

Sej ze ne vem vec kaj bi pisal.
Kak se vam zdi nick taciturn? :)

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Lahk bi napisal se ene par postov, ampak se mi jih res ne da, upam da ste dojeli, da mi je nesmiselno pisat kratke poste, ker hocem povedat velik, na kratk ne znam skrcit, ker pol se mi zdi da povem premal, tak da sej bom poskusal (tak kot sem do zdaj) ne pisat, ce bom pa cutil potrebo pa bo kar pac bo.
Pa tale tema je obesena na vecih forumih in mi je lazje copy/pasteat en dolgi post, kot pa zmnj krajsih :).

LP, Primoz
Uporabniški avatar
schkorc

Zdravo (upam, da za ta vecer zadnjic)

Mislim, da bo ta post malo daljsi (pa ne predolg ker sem ze rahlo utrujen).

Samo na kratko o slalomih. Se enkrat priznam, da sem se napacno lotil pisanja tistih dveh dolgih postov. Slalomi (po vsej verjetnosti) letos bodo, stvari so se pripravljale ze nekaj casa, proge verjetn bodo, tud reklama bo, tud ni straha, da ne bo tekmovalcev, me je pa strah da ne bo gledalcev. Zato sem ze na zacetku te teme hotel, prikazati problem (ne)zanimanja za motosport.

Da se vrnem na "mojo" temo. Kot sem povedal sem sfalil ze z naslovom, ker se mi zdi nesmiselno odpirat novo temo, bom tej temi popravil naslov. Torej zanima problematika motosporta pri nas. Rad bi predvsem dal problematiko vam v razmislek, seveda pa so komentarji zazeljeni (tud ce so v obliki smeska :D).

Trenutna situacija motosporta pri nas, se mi zdi bolj na podnu. Zakaj? Dobr pustmo zaenkrat rally, CHD, GHD pri miru. Gremo na amaterske dirke torej dragrace in avtoslalomi. Kot sem opazil (in pricakoval) so se pojavili problemi glede na trenutni pravilnik, po katerem bi se naj izvjal drag race v SLO in na podoben pravilnik za slalome. Glede na to, da ma vajeti glede motosporta v roki AS2005 in glede na to, da ostale prebivalce nase kokoske bolj mal zanima motosport je bolj malo manevrirnega prostora, kar se tice dela mimo ASja. Torej osebno vidim problem v tem, da sirsa publika nima interesa "sodelovati". In zbiram predloge, kako postavit nase prebivalce in jim priblizat motosport na podobn nivo kot nogomet (dobr dost nizje ampak za primerjavo)?

Ob prelistavanju ene izmed moto revij sem zasledil med pregledom clankov izpred let clanek z naslovom: Ljublej vabi
V nedeljo, 3.avgusta nikamor drugam. Na Ljubeljlju bodo mocno zanimive mednarodne avtomobilske in motociklisticne gorske dirke. (st.6,junij 1958)
Vprasanje kako spravit ljudi na tak nivo kot so bili pred 50imi leti ali manj nazaj? Dobr sej je res, da je leta 1957 blo pri nas glih 5000 motornih vozil, in je to blo neki novga pa zanimivga, pa da je blo redko pa tezko dostopno,... Ampak zdaj ko je pa dostopno (mislim motorna vozila), pa je to zgolj prevozno sredstvo in to je po vecini to (izvzamimo skakanja po zadnjih sedezih in podobne :)).

A ste gledal kake stare rally posnetke (ce ne, zna bit kak Ragnotti zanimiv)? Ko je ljudi (obiskovalcev) tolk, da je vse crn, pa vse je tako noro kot ene kure, ki bi jih spustu na en vrt. Ne vem dobim obcutek, kot da takrat za njih ni obstajal nic drugega kot sam tiste dirke, tak kot, da fuzbala sploh ni. Folk je norel kot zdaj na tribunah na nogometu, formuli,... Dobr res je, da je v vecjih drzavah vec ljudi in da je lazje najdit vec ljudi z enakim interesim.
No, po mojem bi blo treba mal bolj "promoviorat" nas motosport, pa pokazat babicam, pa tetam, pa mamam,... da to ni nic tako slabga kot kradet po bankah, pa pobivat ljudi. Ko bomo dosegli to (pa se kaj zraven) pol se bomo pa po mojem lahk o kaksni "resnosti" pogovarjal.
Konreten primer trenutno je AS. Zdi se, da trenutno ne delajo nic drugega kot zatirajo razvoj, obstanek motosporta pri nas. Dragracerji grozijo, da bodo pobegnali z drzave, slalomisti se sploh zaceli nismo dodobra, pa so nam ze postavli kar nekaj zahtev/omejitev, tak da ne vem.Kot se je izkazalo, se prireditev (tekmovanj) mimo ASja ne da speljat. V bistvu sej ni tako hudo, ampak lahk bi blo pa boljs. Sam dokler se bo samo jokalo po forumih (tako kot trenutno delam jaz) se bodo stvari bolj slabo kam premikale. Namesto, da se po forumih zacenjajo/nadaljujejo kregarije (v bistvu imamo pa vsi iste interese in cilje) bi blo bolj smiselno stopit skup, zbobnat eno odmevno stvar, predstavit problematiko sirsemu krogu, mogoc bi pa lahk pol nasli kak skupen jezik.

Tud jst mam svoje zamisli kaj bi rad organiziral, ampak trenutno glede na to kako stvar stoji (motoristi so itak najhujsi divjaki baje) sploh raje ne probam hodit okol pa poskusat spravit stvari na noge. Ko pa bodo babice na vasi govorile, ves moj vnucek pa tam tekmuje v eni (se ne vem na kak nacin predstavit/promovirat panoge motosporta) voznji, pa zarad tega pol ne nori vec po cesti, (na kratko, ko bi bil motosport pri nas nekaj dobrega in ne slabega) pol pa pomojem ni problema z nobeno dirko, pa mogoc kakim dirkaliscem, ...Rabmo podporo mnozic, pa tud mnozica lahk nekaj rece, ima besedo, ne pa pescica ljudi, ki zdaj hodi po ASju pa stoka, pol pa dobiva klofute se tu po forumih.

Torej ne smemo tolk jokat tu po forumih, ker nas babice, strici, sosedje, politiki,... ne slisjo ampak je treba verjetn kak drugac zacet. Kot prvo prikazat ljudem da smo QL guys, probat dirke (sploh ulicne) prestavt v legalo (posledicno se znebimo naziva divjakov), probat spremenit kulturo street racerjev,.... Ceprav kratkorocno mislim da tezko do pretezno neizvedljiv cilj. Pol pa vsi dirke organizirat, pa bomo sam dirkal. Po forumih bojo pa zacel pisat kaj je vzrok obupnemu padcu obiskanosti fuzbala :D HAHAHA :D, pol sem se pa zbudu :).

Eh zdej pa skoz pazim na to, da ne bom predolgi post napisal pa kr neki nepovezano klofam po tipkovnic. No trenutno sem preutrujen, pa bom naslednjic nadeljeval.

LP, Primoz
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Schorc, si mogoce kaj vzel ko si tole pisal :D

Saj konstruktivnim debatam na forumih nihce ne oporeka, kar tvoje definitivno so :wink: Zato ne vem zakaj bi si sploh menjal nick :roll:

In tud ta debata je dobrodosla na tem forumu. Je pa tko, da se enim res ne da prebirati dolgih postov, ker se zgubijo not.

Sem preprican , da se bo ta problematika glede a. slaloma tud ddobro koncala, samo malo vec domace promocije :idea:
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

Schorc, ce bi bil jaz na tvojem mestu, bi tudi mene razpizdilo...tak kot me razpizdi, ko novo frisno revijo Abakus (na FERI faxu v MB) vidom v bliznjem kosu za smeti, jaz pa se deset zraven pa se je**** dva mesca za to.

To kar pises so izkusnje, ki jih delis z drugimi.
Se dobro, da imas voljo tipkat.

Knjigo bi mogel napisat! :D
Slika
Uporabniški avatar
PiNkZ

Odgovor Napisal/-a PiNkZ »

clovek se je razpisu... in vse skupaj je res zanimiv prebrat... sej bi bil tako dolg sam jaz pa casa za pista nimam...
Lepo je prebrat sam boljse je to vse podebatirat v zivo ker clovek obvlada stvar in to ne slabo ampak zelo zelo dobro.... In mi je dal napotke, informacije, nasvete....
pa vam povem 4 ure pa nekaj je bilo premalo ker bi se kuj debatiral....
Treba naslednjic nadeljevat ker mam spet nekaj vpr. zate in nekaj idej in sem na iskanju kar ti isces....
Odgovori