Megane 1.6 16v težko vžiga hladen

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Camber

Megane 1.6 16v težko vžiga hladen

Odgovor Napisal/-a Camber »

Megane 2 1.6 16v težko vžiga hladen (v hladnejših jutrih - prvi zagon). Včasih vergla npr. 5x, v 6. poizkusu pa vžge. Ko prvič vžge, potem vžiga normalno, ob toplejših dneh pa teh težav ni. Akomulator je praktično nov, servis je bil opravljen nedolgo nazaj.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Re: Megane 1.6 16v težko vžiga hladen

Odgovor Napisal/-a TwingoLove »

Lahko je problem variabilna jermenica.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Uporabniški avatar
matt79

Odgovor Napisal/-a matt79 »

Pri scenicu se je tudi danes to zgodilo je vžgal komaj v tretje in mi je začela nazaj ropotat ta jermenica po 2 letih kar je bila zamenjana in cca 15000km.

Poslano z mojega SNE-LX1 z uporabo Tapatalk
Camber

V primeru da je jermenica fuč se zadevo sliši (na kakšen način ropota)?
Uporabniški avatar
TwingoLove

Mislim da se sliši klenkanje oz. kovinski zvok.
Kolikor tudi vem, se ponaredka ne da dobiti, ampak samo original (okoli 140€), posledično je treba opraviti tudi veliki servis.
Uporabniški avatar
matt79

Odgovor Napisal/-a matt79 »

Jaz sem naročil iz ebaya nemcija original za 100€. smo zamenjali pri dveh scenicih, ampak meni je začelo nazaj ropotat. Pri drugemu je normalno.

Poslano z mojega SNE-LX1 z uporabo Tapatalk
Camber

Tega zvoka ni za slišati (vsaj jaz ga ne), je pa včasih ob zagonu slišati nek klik (podoben zvok kot bi prižgal kakšno stikalo). Občasno tudi vrtljaji v prostem teku ob zagonu par sekund nihajo (500-1000) in se potem ustalijo tam na okoli 800. Veliki servis je bil opravljen pred dobrim mesecem dni...
Čudno se mi zdi samo to, da je problem samo zjutraj ko je hladneje. Če avto čez dan stoji in ga prižgem popoldne (višja temperatura), zadeva vžge brez kakršne koli težave.
Če bo jutri zjutraj podobna zgodba (do sedaj ni v prvo vžgal danes in včeraj zjutraj), ga peljem k mehaniku da zadevo pogleda.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Ja običajno se dogaja to ko je hladneje, zato se tej stvari reče variabilna jermenica.
Mehaniki jermenice ne menjajo, saj želijo stroške servisa držati na min. In ja posledično se iz izkušenj zgodi ravno to, da gre jermenica kaka dva ali tri mesece po velikem servisu, zato če bereš kakšne tuje forume VSI priporočajo da se menja tudi jermenica ob velikem servisu.
Vsekakor, pa naj tvoj mehanik preveri zadevo, saj tako na pamet, brez da se zadeva vidi je odkrivanje tople vode.
Camber

Bom javil ko bova ugotovila kje je težava. Lp
Uporabniški avatar
ivan01

Odgovor Napisal/-a ivan01 »

Pozdravljeni,

tudi sam si lastim Megana II z istim motorjem (1.6 16V, l.03). Ravno lansko leto se je začel pojavljati podoben problem in prav tako je bil čas tudi že za veliki servis (185000 km).
Hladen je vedno zropotal in vžigal v tretjem ali četrtem poizkusu. Ko je enkrat prižgal, pa ni bilo več nobenih težav, vsaj, do naslednjega dne.

Že iz predhodnega raziskovanja, sem vedel, da gre za napako na variabilni jermenici, tako da sem jo tudi ob velikem servisu zamenjal.

Na glavi motorja je (zelo blizu), kjer se nahaja variabilna jermenica, montiran tudi ventil (selenoid) za mazanje variabilne jermenice. Ob preverbi ventila, je bil ta močno odzunaj masten od motornega olja. Praktično, kjer so kontaktni na ventilu (na vrhu) ter električna povezava, je bilo vse v olju.
Ob testiranju se dejansko ventil tudi sploh ni odpiral, kar predvidevam, da mazadnje variabilne jermenice ni bilo ustrezno. Tako da sem zamenjal tudi tega.

Z moje strani priporočam še preverbo /menjavo selenoida, ki skrbi za mazanje te jermenice.
Kataloško št. ima: 8200823650

Zgleda pa takole:
Slika
Sliko sem snel z ebay-a: Vir
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

ivan01 napisal/-a:Pozdravljeni,

tudi sam si lastim Megana II z istim motorjem (1.6 16V, l.03). Ravno lansko leto se je začel pojavljati podoben problem in prav tako je bil čas tudi že za veliki servis (185000 km).
Hladen je vedno zropotal in vžigal v tretjem ali četrtem poizkusu. Ko je enkrat prižgal, pa ni bilo več nobenih težav, vsaj, do naslednjega dne.

Že iz predhodnega raziskovanja, sem vedel, da gre za napako na variabilni jermenici, tako da sem jo tudi ob velikem servisu zamenjal.

Na glavi motorja je (zelo blizu), kjer se nahaja variabilna jermenica, montiran tudi ventil (selenoid) za mazanje variabilne jermenice. Ob preverbi ventila, je bil ta močno odzunaj masten od motornega olja. Praktično, kjer so kontaktni na ventilu (na vrhu) ter električna povezava, je bilo vse v olju.
Ob testiranju se dejansko ventil tudi sploh ni odpiral, kar predvidevam, da mazadnje variabilne jermenice ni bilo ustrezno. Tako da sem zamenjal tudi tega.

Z moje strani priporočam še preverbo /menjavo selenoida, ki skrbi za mazanje te jermenice.
Kataloško št. ima: 8200823650

Zgleda pa takole:
Slika
Sliko sem snel z ebay-a: Vir
Ta ventil ni za mazanje variabilne jermenice ampak ta ventil krmili (komando mu pošilja rač.) variabilno jermenico, da se zamika sesalna odmična gred. Če je zanič se ne "zaklene" pa ropota, ker jo zabija sem ter tja dokler olje ne zapolni prostorov v njej.
RenaultSport
Uporabniški avatar
ivan01

Odgovor Napisal/-a ivan01 »

Spula, hvala na pojasnilu.

Ne vem iz kakšnega razloga sem mislil, da služi izključno mazanju. Verjetno, ker deluje, kot ventil; vse je bilo v olju in sem predvideval, da je tako... :)
Odlično, sedaj vem še nekaj več.
V glavnem, z moje strani, ob menjavi variabilne jermenice, še vedno priporočam menjavo tudi tega selenoida.

Hvala, lp
Odgovori