Zadnji diski Megane II

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
ovonel55

Zadnji diski Megane II

Odgovor Napisal/-a ovonel55 »

Pozdravljeni,

pri menjavi gum sem opazil, da je en zadnji disk čudno obrabljen (glej fotografiji). Avto je star 10 let, zelo malo vožen (cca 60.000km), pred kratkim na tehničnem ni bilo težav, tudi pred letom dni na servisu niso nič rekli glede zadnjih zavor, menjali so samo sprednje zavorne ploščice+zavorno tekočino. Pri zaviranju ni čutiti posebnosti, mogoče ročna malo slabše prime.

Kakšna bi bila rešitev, moram menjati zavorne ploščice in diske (menjava je menda 300€, ker so diski dragi)?

Slika
Slika
Uporabniški avatar
Cefizelj

Re: Zadnji diski Megane II

Odgovor Napisal/-a Cefizelj »

Meni je na Laguni čeljust šla, ko se je neenakomerno obrabljalo.

Ko se boš kam peljal pojdi malo povohat gumo če smrdi iz bremz po zažganem ali pa če je topla feltna. To bi pomenilo da štekajo bremze oz. dotična klešča.
Slika
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

To je normalno pri manj ali pocasi vozenem avtu. Ploscice delujejo kot da ze razpadajo. Najbolje da se jih pocasi zamenja. Lahko se da ob tem tudi diske postruzit, ker roba se ni videti. Ampak bo kmalu spet isto.
use se da sam če se če
ovonel55

Odgovor Napisal/-a ovonel55 »

Nisem zaznal, da bi zavora blokirala.

Očitno je res kriva redka raba avta in mehko zaviranje. Zavorne ploščice moram nujno menjati, ne vem pa ali je nujno zamenjati tudi disk? Struženje pa tudi ne vem če je mogoče, za rjav del je globok cca 1mm, torej bi bilo treba cel disk postružit za dober milimeter.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Zamenjajte diske in ploščice. Preverite delovanje klešč in poglejte kakšne so žice ročne.
RenaultSport
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Potrebna je menjava diskov. Na Ebayu se dobijo pod 100€, če imaš not ležaje kot jaz na Espacetu. Menja se v paru in nove diske ter ploščice. Vrednost zadnjih diskov nima vpliva, ker so manj obremenjeni na pregrevanje in zvijanje. Pri montaži pa je potrebno z enega odpada pridobiti novo čeljust, jo obnoviti z novimi gumicami, najbolje pa obe v paru. Montaža poteka z ustreznim materialom, vodila se smejo ali morajo mazati le s specialno mastjo Castrol Red Rubber Grease - 5900 - For Hydraulic Brake. Ostale masti napihujejo prašne gumice na vodilih.
Uporabniški avatar
matej_m

Odgovor Napisal/-a matej_m »

Na tehničnem in na servisih je vse ok, tudi če so zavore čisto rjaste in primejo minimalno. Preverjeno!
Sam sem se več let ukvarjal s tem, kako bi nekako poceni zrihtal zadnje klešče, pa enostavno ni šlo. Kupil sem nove klešče (TRW), diske (BOSCH) in ploščice (original renault). Diske in klešče sem kupil na autodoc. Cenovno je bil kar šok ampak to je edina varjanta, da prideš do brezhibnih zavor. Sedaj zavore delujejo odlično (moč zaviranja, kontrola, ... vse super)
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Vse je ok. Premal žlajfaš [emoji23]. Ploščice bodo počas za zamenjat, disk ima pa še dost 'mesa' (razen če imajo ful roba in je slika zavajajoča)

Poslano z mojega SM-G960F z uporabo Tapatalk
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
AgitatoR

Odgovor Napisal/-a AgitatoR »

Preveri cene na Autodoc. Sam sem par diskov, z ležajrma in abs obročkoma, dobil ceneje kot enega pri nas. Enaka, Textar.

Poslano z mojega LG-K580 z uporabo Tapatalk
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Če boš kupoval nove diske, absolutno preko autodoc. Zdej majo 22% popust. Ne vzet najcenejših diskov..

Poslano z mojega SM-G960F z uporabo Tapatalk
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
joztom

Tista, da premalo zaviraš, je bosa. A si se že kdaj v zid zaletel? Zadeva mora delovati v vseh pogojih.
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Saj njegove zavore se vedno delujejo. Tisto malo rje ne naredi veliko razlike.

Pac ce se veliko vozis in veliko zaviras se to ne bo nikoli zgodilo. Pri njemu pa se disk na zunanjem delu nikoli ne segreje, se sploh zadaj in se potem to zacne dogajati. Cisto normalno.

Jaz sem pred dvema letoma kupil avto, ki je imel podobno zadaj. Diska sem dal podrejati, nove ploscice gor in od takrat sta lepa svetla.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

joztom napisal/-a:Potrebna je menjava diskov. Na Ebayu se dobijo pod 100€, če imaš not ležaje kot jaz na Espacetu. Menja se v paru in nove diske ter ploščice. Vrednost zadnjih diskov nima vpliva, ker so manj obremenjeni na pregrevanje in zvijanje. Pri montaži pa je potrebno z enega odpada pridobiti novo čeljust, jo obnoviti z novimi gumicami, najbolje pa obe v paru. Montaža poteka z ustreznim materialom, vodila se smejo ali morajo mazati le s specialno mastjo Castrol Red Rubber Grease - 5900 - For Hydraulic Brake. Ostale masti napihujejo prašne gumice na vodilih.
Tudi pri nas se dobijo in to v trgovini, ne preko interneta.

Na sliki po barvi pa zgleda kot, da je zažgano (nekaj šteka) in ne kot da premalo zavira. Zato je tudi odstopila zaščitna plast na zav. ploščici.
RenaultSport
Uporabniški avatar
joztom

Pri nas so z lagerji in ABS rinkami dosti dražji. Včasih se dobi samo diske, jih je pa znanost preprešati, da kaj ne zdrobiš.
Uporabniški avatar
matej_m

Odgovor Napisal/-a matej_m »

joztom napisal/-a:Tista, da premalo zaviraš, je bosa.
Točno tako! Očitno je to nekdo privlekel na internet in je sedaj povsod glavni razlog za slabo delovanje.
Odgovori