Laguna - problem s sklopko

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
*LagunaCoupe*

Laguna - problem s sklopko

Odgovor Napisal/-a *LagunaCoupe* »

Zdravo.

Imam Laguno Coupe 2.0 DTi 150 KM, letnik 2011, kupil pa sem jo pred 1 letom.

Že vseskozi imam problem, da je pri avtu težko prestavljati med prestavami.

Namreč, sklopko moram pritisniti POPOLNOMA do dna, da prestavljanje poteka tako kot bi želel.
Če sklopko pritisnem recimo za pol centimetra manj, se že čuti, da prestavna ročica ne teče več gladko in je kar
težko prestaviti iz ene prestave v drugo. Naj povem, da škrtanja med prestavljanjem ni slišati.

Na Renault servisu so mi rekli, da s sklopko ni nič narobe in da deluje povsem v redu. Ko sem jih vprašal, če je morda zrak v hidravlični cevi, ki potiska sklopko, pa so rekli, da je to nemogoče, saj se sklopka sama prezračuje.

Kakšen nasvet ?

Hvala !!
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Re: Laguna - problem s sklopko

Odgovor Napisal/-a joztom »

Sklopka se sama nastavlja le, če ima palička s pedalnega mehanizma primeren luft (2mm cca) in gre lahko bat v dajalnem cilindru nazaj do konca, da zajame sveže olje. Večinoma so ti sistemi FTE. Prezrači se vezna cev pri montaži sklopke.
*LagunaCoupe*

joztom napisal/-a:Sklopka se sama nastavlja le, če ima palička s pedalnega mehanizma primeren luft (2mm cca) in gre lahko bat v dajalnem cilindru nazaj do konca, da zajame sveže olje. Večinoma so ti sistemi FTE. Prezrači se vezna cev pri montaži sklopke.
Joztom, hvala za odgovor.

Torej, potem verjetno ni zraka v ceveh...

Zanimivo je to, da sklopka oddvoji menjalnik od motorja že ob polovičnem pritisku na pedal, vendar pa moram pedal pritisniti povsem do dna da se lepo in tekoče prestavlja....

Paličice pedalnega mehanizma se verjetno ne da nič nastavljati ?
Uporabniški avatar
joztom

Če cilindrček ne more do končne lege nazaj, je lahko stalno ujet mehurček zraka. Z roko potegni pedal bremze v najvišjo lego in potipaj, kako je s paličko, ki gre v glavni cilinder in sploh ali ima neko zračnost, preden začne odvajati sklopko. To je vse pod nogami. Lahko pa je slab glavni cilinder, ni pa ne vem kako drag. Včasih je težko dostopen, ponavadi gre ven z obračanjem v levo, kot objektiv fotoaparata. Je pa treba stisniti cevko iz zavorne posode s plastično cvingo, da vsa tekočina ne izteče. Prav je to preveriti in popraviti, preden gredo sinhroni v menjalniku.

https://www.ebay.de/itm/LuK-Geberzylind ... SwHjNV79aL
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

*LagunaCoupe* napisal/-a:Zdravo.

Imam Laguno Coupe 2.0 DTi 150 KM, letnik 2011, kupil pa sem jo pred 1 letom.

Že vseskozi imam problem, da je pri avtu težko prestavljati med prestavami.

Namreč, sklopko moram pritisniti POPOLNOMA do dna, da prestavljanje poteka tako kot bi želel.
Če sklopko pritisnem recimo za pol centimetra manj, se že čuti, da prestavna ročica ne teče več gladko in je kar
težko prestaviti iz ene prestave v drugo. Naj povem, da škrtanja med prestavljanjem ni slišati.

Na Renault servisu so mi rekli, da s sklopko ni nič narobe in da deluje povsem v redu. Ko sem jih vprašal, če je morda zrak v hidravlični cevi, ki potiska sklopko, pa so rekli, da je to nemogoče, saj se sklopka sama prezračuje.

Kakšen nasvet ?

Hvala !!
Glede na letnik verjetno 2.0 dci :) Glede na simptome je slaba košara ali spodnji cilinder. V večini primerih jo odzračiš ob večkratnih pritiskih na pedal in če ni odzračena se ponavadi čuti ob pritisku pa tudi ne vrne se lepo v prvotni položaj.
RenaultSport
*LagunaCoupe*

Ja, seveda, motor je 2.0 dci :) Sem bil pred dnevi pri enemu mehankarju, ki je pritiskal na pedal in je rekel, da ni čutiti nobenega zraka (kar se tudi meni zdi, saj je pedal lepo trd in se lepo vrne v prvotni položaj).

Med prestavljanjem je čutiti, kot da bi prestavna ročica drgnila ob nekaj, če pa sklopko pritisnem povsem do konca, pa je ta občutek malo bolj lahkoten. Včasih lahko prestavim z potiskom enega samega prsta, včasih pa je potrebno prestavno ročico kar dobro poriniti.

Če sklopke ne pritisnem povsem do dna in če počasi premaknem ročico v 1. prestavo, se zna zgoditi, da se nekje na sredi poti med lerom in prvo prestavo ročica ustavi. Potem dam v 2. prestavo in takoj spet v 1. prestavo in gre brez problema.
Občutim tudi, da ko prestavim iz 2. prestave v 3. prestavo, da mi ročico včasih kar odbije nazaj proti leru, potem pa jo še enkrat potisnem proti 3. prestavi in se normalno prestavi.

Na mestu se pa avto lepo prestavlja iz prestave v prestavo, brez vsakih težav.

Hvala vam za nasvete in pomoč !
Uporabniški avatar
joztom

Preglej stanje obeh pasjih kosti, in pa, če ni zgornja našponana na dol. To je znak, da je hidravlični (desni) nosilec hin. To znatno izboljša prestavljanje.
*LagunaCoupe*

A to so stabilizatorji menjalnika ?

Čudno, mogoče je res kaj na tem, ker je bil zgornji desni stabilizator motorja uničen. Sem ga menjal pred kratkim.
Bom pregledal, v kakšnem stanju so kosti.

Hvala.
*LagunaCoupe*

Zgleda da so nosilci motorja dobri...sem pregledal še spodnjega, ni videti da bi bil kaj načet....

Slika
Slika

Vsaj meni se zdi, da je v redu.

Je pa res občutek pri prestavljanju, kot da bi ročica ob nekaj drgnila. Ni tistega lahkotnega občutka kot pri drugih avtih. Kot da bi bil res menjalnik malo zamaknjen.
Uporabniški avatar
kremenko123

Odgovor Napisal/-a kremenko123 »

Zategni ročno,daj v prestavo nekdo pa ti naj gleda kako se obnaša vpetje motorja. Ne vem pa kako to izvesti,če je el.ročna.
Imaš mogoče gumijaste "tepihe"? Dostikrat je lahko tudi to problem .
*LagunaCoupe*

JA tudi z električno ročno bo po moje šlo, saj jo spusti šele ob dodajanju plina.

Tepihi so gumasti. Misliš, da sklopka ne gre do konca zaradi tepiha ?
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Desni nosilec (pri ketni) se posede in ne vidiš če je načet samo vsede se. Osebno mislim, da ni problem v nosilcih prej v sklopki lahko pa tudi probate nastavil prestavno ročico-njen hod na žici na menjalniku.
El. ročna ostane zategnjena, če se tipko stalno drži in speljuje, tudi z gasom.
RenaultSport
*LagunaCoupe*

Zivjo.

Hvala za odgovore.
V menjalniku sem zamenjal olje, natocil sem Elf tranself 75w80, pa ni kaj dosti pomagalo.
Sklopka je po moje OK, ker precej pri vrhu oddvoji.

Me pa zanima, ce je problem kaj povezan s tem, da ima prestavna rocica malo lufta, in sicer v smeri naprej-nazaj.
Lufta je recimo za za 5mm. Opazil pa sem, da je luft tam, kjer pride zajla od prestavne rocice na menjalnik. Tam je
ena bela plastika (pusa), in mislim da se od tam prenese ta luft na rocico.

Je mozno, da je to problem?
Se da to puso sploh kje dobiti?

Hvala.
Odgovori