Pred dobrim mesecem sem na cesti pod naklonom, kjer brez zategnitve avtomatske ročne zavore ni mogoče zapustiti avtomobila, zategnil avtomatsko ročno zavoro in pustil svoj 1.5 let star Scenic 1.5dCi na cesti, ne da bi ugasnil motor. To sem storil, da odkidam naplužen sneg pri dovozu na dvorišče. Po več kot petih minutah se je avtomatska ročna zavora sprostila sama od sebe, na kar me je opozoril sosed, ki je kadil na oknu sosednje hiše. Najprej sem hotel avto ustaviti z rokami, ko pa sem hotel skočiti na stran in potem v kabino, sem padel pred avto, ki me bi lahko povozil, a sem se po nekaj metrih nekako uspel prevaliti na stran. Avto je nadaljeval pot še kakšnih 25m v sosedovo betonsko ograjo. Ko sem tekel za avtomobilom sem videl, da se mu vrtijo vsa štiri kolesa, kar je bilo razvidno tudi iz sledi, ki jih je avto pustil v snegu. Že prej sem imel težave z ugašanjem radia, navigacije in resetiranjem števca povprečne porabe goriva in kilometrov tudi kar med vožnjo. Avto sem peljal na servis Avtocenter Kralj v Pameče (Slovenj Gradec) in jim dejal, da se mi zdi, da je nekaj narobe z električno napeljavo. Testa električne napeljave niso naredili, so mi pa zamenjali radio, pred tem pa naredili programsko nadgradnjo. Nič od naštetaga pa ni odpravilo težav. Po nesreči diagnostika ni pokazala nobene napake v delovanju ročne zavore, je pa zaznala (to so ugotovili naknadno, ko sem želel uveljavljati stvarno napako) napako in to več kot 30x »TOKOKROG MODULA ZA UPRAV. ZAUSTAVITVE IN ZAGONA« in ugotovili, da je fuč akumulator, ki so mi ga kasneje zamenjali, in kot sem izvedel danes, so mi "morali" ob menjavi izbrisati tudi napake, vezane na to. Vmes so mi mojo stvarno napako zavrnili, kot da se to ne more zgoditi, na kar sem se pritožil in jim poslal slike diagnostike po pregledu, ki so ga opravili po moji prvi reklamaciji, a so mi tudi drugič podali enak odgovor. Kljub temu, da sem navedel dve priči, ki sta dogodek videli in jim poslal slike sledi pnevmatik v snegu, me niso niti kontaktirali po telefonu, kar sem zahteval oz. označil pri izpolnjevanju ankete prek moj Renault. Zanima me, ali se je še komu pripetila takšna napaka in če kdo ve, kako ukrepati naprej, saj obstaja možnost, da se napaka ponovi in lahko povzroči tudi kaj več od materialne škode. Naj še povem, da imam avto kasko zavarovan, brez odbitne franšize in z odkupom prve škode, tako da niti ne bi imelo smisla, da bi si dogodek izmislil zaradi materialnih koristi. Mogoče kdo ve, ali je kljub temu, da so napake ob menjavi akumulatorja izbrisali, (ne da bi me, kljub temu, da so vedeli, kaj sem zahteval uveljavljanje stvarne napake) iz računalnika mogoče dobiti podatke o tem, kdaj so bile napake zabeležene...
Hvala vnaprej za morebitno pomoč in nasvete.
Lp,
Niko