Pozdrav! Prosim za mnenje! Kupujem Dacia Duster 4x4, pa me zanima, kaj predlagate, kateri motor naj izberem? Sem gozdar, imam razgibano kilometrino do delovišča. Pozimi z Vrhnike do Sežane ali Nove gorice, med letom pa do Postojne Logatec, do Kočevja. Se pravi od 200 km pa do 30 km na dan. Ker se voziva dva, se avta izmenjujeta, enkrat pelje en, drugič drugi, tako da mi avto za službene namene pol časa stoji. Naredim max 15000 km z družinsko uporabo.
Za 1.6 16v govorijo, da ima kar veliko porabo, eni predlagajo da se ta motor predela na plin, vendar ima avto s tem motorjem precej kratek menjalnik. Peljal sem 1.2 tce 125 in se mi je motor dopadel, ker je tih (kot 1.2 tce 115, katerega vozi žena v scenicu 3). Možakar, pri katerem sem peljal tce 125, je imel prej dci 110, porabo je imel pri dci 6-6,5l, pri tce 125 pa 8-8,5l.
Avto kupujem za naslednjih 15 let, ker potrebujem 4x4 pogon, trenutno imam (dva avta, zato sta dve registraciji, pa 2 servisa, pa 2 para gum...) suzuki jimny in scenic 1 dci 1.9, oba stara 18 let in potrebujem kompromis med njima, kar mislim, da bi duster bil.
Vsem hvala za odgovor.
lp, Marko
Pomoč :1.6 16V ali 1.2tce ali 1.5dci Dacia Duster
Re: Pomoč :1.6 16V ali 1.2tce ali 1.5dci Dacia Duster
1.6 16v ti ne priporočam, ker je premalo močen in preglasen po avtocesti. Je tce definitivno bolj primerna bencinska izbira. Glede na kilometre in glede na to da boš avto uporabljal po terenu pa ti priporočam dci.
use se da sam če se če
Tudi jaz bi ti predlagal dCija. Je en tak allrounder.
Osebno bi vzel dci-ja. Imajo pa zelo kratek menjalnik dustri 1 je kot skoraj reduktor
Speljuje se komot z 2 prestavo in tudi v navodilih je priporočljivo z speljevanje z 2 prestavo. So pa te avti zelo vzdržljivi in z njimi ni nekih problemov.
RenaultSport
Hvala za odgovore! Očitno je dci boljša izbira, prišel po prav tudi za vleko prikolice, ker nimam traktorja (sem samo sekač - gozdar), drva za kurjavo vozim z avtom, pa jih na leto kar veliko zvozim, za štiri hiše, zdaj vozim z jimiyem. Malo me sicer odbija tale dci, imam dci v scenicu 1 102 konja in je zelo glasen, pa ne ogreje se pol ure ali več, a so mi v renault hiši rekli, naj ne primerjam teh dveh motorjev; da imajo novi 1.5 dci el. grelec za karter in se res hitro ogrejejo, pa še glasni niso več. Bom šel na preizkusno vožnjo z novim modelom.
Hvala vsem za namig in pomoč pri izbiri.
Lp, Marko
Hvala vsem za namig in pomoč pri izbiri.
Lp, Marko
So ti kar prav povedali. Novi dCi je svetlobna leta pred starim (vsa ta leta razvoja se morajo poznat) in tudi tih. Meni se je Megane z prejšnjo različnico tega motorja ogrel v cca 3-4 km pozimi. Laguna z 2.0 dizlom pa se ogreje v 5-6 km. Ogreje mislim da začne pihati mlačen do topel zrak iz zračnikov.
Sem se precej prevozil z 1,6 16V Dusterjem, službenim. Poraba: nad 9l (po mestu nad 10l). Zmogljivosti: nikakve. Motor sam je zanesljiv in nepokvarljiv, ampak za nezahtevne. Večkrat sem z njim naredil tako relacije po 60km v eno stran kot kratke skokce. Pač, normalen avto za normalne voznike. Glede na porabo pa mislim, da vzami dCi, čeprav dvomim v 15 let nemotene uporabe...
Menjalnik pa kot so ti napisali, prva je v bistvu neke vrste reduktor in je uporabna za speljevanje v hude klance, spuste po terenih ali uporabo, kadar je avto naložen ali s prikolico. Drugače začneš z drugo
Mi je prirasel k srcu, kljub vsem svojim pomanjkljivostim
Menjalnik pa kot so ti napisali, prva je v bistvu neke vrste reduktor in je uporabna za speljevanje v hude klance, spuste po terenih ali uporabo, kadar je avto naložen ali s prikolico. Drugače začneš z drugo
Mi je prirasel k srcu, kljub vsem svojim pomanjkljivostim