Grand Skedn 1.4 Tce - vzdrževanje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
AgitatoR

Grand Skedn 1.4 Tce - vzdrževanje

Odgovor Napisal/-a AgitatoR »

Pozdravljeni,

Od novembra lani si lastim omenjen avto in z njim nimam nikakršnih težav.
V servisni knjižici je zavedeno, da je bil avto pri 120.000 km na servisu. Ko sem klical na servis, sem izvedel, da ni bil delan veliki servis na motorju. Danes sem povprašal v eni avtomehanični delavnici o strošku takega servisa in izvedel, da se aftermarket dobi samo mikro jermen, vse ostalo obstaja samo original. Delo bi mi računali 100€.
Na angleškem Ebayju sem našel nekaj materiala za druge modele, ki naj bi ustrezali tudi za 1.4 Tce.
Kako je v resnici s tem ?
Ker vodna črpalka je 40 funtov, originalna naj bi bila 120€.

Zanima me, kje dobiti ves material za normalen denar, ker sedaj pri 155.000 km igram rusko ruleto.

Na avto imam eno leto (mislim, da srebrne) Renault garancije avtohiše, kjer sem ga kupil. Je manjko velikega servisa hiba ali je avto še vedno brezhiben ? Ob nakupu je imel 149.000 km.
Zadnjič spremenil AgitatoR, dne 08 Avg 2017, 15:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
B1 16v

Re: G Scenic '09 1.4 Tce - veliki servis

Odgovor Napisal/-a B1 16v »

Velik servis je pri tce malo manjši. Ker se ne menja veriga in njeni napenjalci. Meni so pri klubskem sponzorju rekli, da se pri nissanovih motorjih (kar 1.4 tce v osnovi je) ne menja vodna črpalka, naj bi bila lifetime. Bil sem začuden nad tem podatkom, ampak nisem dalje raziskoval. Pri meni rolca klinastega jermena ni bila menjana, servis me je prišel z oljem, filtri, svečkami, omenjenim jermenom, menjavo hladilne iz zavorne tekočine cca. 220 EUR.
Uporabniški avatar
B1 16v

Aja, kaj je vse ostalo, kar se dobi samo original? Meni to zveni precej nenavadno.
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

Original se dobi komplet mikrojermena z dvema napenjalcema...aftermarket pa se dobi samo jermen. No, jaz sem pri 120.000 menjal vse kar je bilo predpisano, razen prej omenjenega kompleta...kupil sem samo jermen in tega so mi menjali... Je pa bil prvi jermen že kar bogi.
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Uporabniški avatar
B1 16v

Si menjal tudi vodno črpalko? Aftermarket? Moj ima sicer le 60.000 km, "veliki" servis je bil narejen pri cca. 45.000 km.
Uporabniški avatar
Nejko

Odgovor Napisal/-a Nejko »

B1 16v napisal/-a:Si menjal tudi vodno črpalko? Aftermarket? Moj ima sicer le 60.000 km, "veliki" servis je bil narejen pri cca. 45.000 km.
Ne, ker je po programu vzdrževanja naj ne bi bilo treba...
BMW 323i (1983)
Grand Scenic 1,4TCE LPG (2010)
Uporabniški avatar
B1 16v

Ok, torej info očitno drži in jo bomo menjali, ko enkrat ostanemo na cesti. :)
Uporabniški avatar
AgitatoR

Kabinski filter sem menjal in po prometni pač dobil pravega za ta model. Samo ni bil pravi. Zgleda so začetne modele malo iz vseh koncev skupaj metali in v moj avto paše kabinski filter za Megana '08 ->, ki je pravokoten in malo manjši.

Po vseh poizvedovanjih se vodne črpalke res ne menja, Drugače paše od Micre in Qashqaija.

Avgusta bom naredil malo večji servis na Skednu.

Menjat imam namen:

- zračni filter
- olje in filter (na zalogi imam 5L tega Elfa - http://catalog.elf.com/automotive/cars/ ... -did-5w-30)
- zavorno tekočino
- svečke
- mikrojermen in napenjalca

Ko se je avto kupil je imel frišno olje in filter ter zadnje zavorne ploščice.

Kaj bi bilo še pametno zamenjat ?

Katero motorno olje je optimalno in koliko ga gre not ?
Zavorna tekočina bo Motul DOT 5.1, ki ima višja vrelišča kot DOT 4. (1 liter bo dovolj ?)
Kakšne naj bodo svečke, ranga platinum ali iridium ?
Od materiala za veliki servis so torej samo mikrojermen in napenjalca ? En jermen za vso periferijo ?

Hvala za dozdajšen odziv.
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Zavorno tekočino uporabite DOT4!!
5.1 ni bila mišljena v vašem zavornem sistemu - zgradba tesnil ni primeren za omenjeno zavorno tekočino. Posledično lahko nastanejo nehumana draga popravila.
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Fan, ti verjetno misliš na DOT5, ki je za delovne stroje.
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
kremenko123

Odgovor Napisal/-a kremenko123 »

Prava bo DOT 4 SL6
Uporabniški avatar
AgitatoR

Fan, verjetno je res lapsus, saj je DOT 5 tisto, ki je na silikonski bazi in ni primerno za sisteme, ki imajo olja na alkoholni bazi.

Na seznam materiala dodajam menjalniško olje.

Dobil sem že prvi izračun cen za material.
Navedeno, brez napenjalcev: 129€, najdražje so seveda svečke.

Fan, ali imate nadomestni avto, saj mi je nepraktično na servis hoditi z dvemi avti in potem še priti po avto, tut računice nimam. Sem pa zadovoljen z vašim delom. Tudi oče. Za njegov avto ste celo v soboto, po zaprtju trgovine šli po zajle za ročno, ker avto ni šel čez tehničnega.
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Zavorna tesnila so napita z zavorno tekočino in v koliko nalijete v sistem novejšo, bolj zmogljivo ( kemično drugače sestavljeno ) lahko prekuha tesnila ki so že v sistemu. Prav zaradi tega se odsvetuje mešati DOT4 z DOT5.1. Slednje uporabljajo motorna kolesa, ki pa imajo tesnila z drugačno sestavo gume.

Žal nimam nadomestnega vozila, sem pa že razmišljal v tej smeri, vendar dalj od razmišljanja še nisem prišel.
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
AgitatoR

Da je mešanje, na papirju kompatibilnih, olj lahko tak problem, res nisem vedel.

Prvi problem pri avtu. Ko pri pospeševanju spustim gas, da bi prestavil v višjo prestavo, tako zamolklo zabobni za delček sekunde. To se dogaja v vseh prestavah, sliši se, če ni okoliškega hrupa ali pri odprtih oknih.
Sam se nagibam v smeri enega od nosilcev motorja, ker ob zvoku ravno padejo obrati in motor neha vleč ter ni 'zategnjen', ob nadaljnjem pospeševanju tega zvoka ni. Samo ob pojemku.

Na tujih straneh s servisnim materialom za moj avto ponujajo tako olje viskoznosti 10w40 kot 5W40 in 5W30.
Motor je z oljem 5W30 v 5500 kilometrih popapcal cca 8 dcl olja. (ocena po ostanku olja v kanti, ne po šipki)
Olje je že popolnoma črno in med prsti deluje prav vodeno.
Res, da imam olje na zalogi, samo bi verjetno zmanjšal porabo olja, če bi vlil 5W40 ?
Na servisnem listku je navedena samo viskoznost olja, ne pa katera brozga je notri.
Kaj vi točite v 1.4 Tce ?
Uporabniški avatar
B1 16v

Elf 5W-40 NF ali kaj je že... Med servisnim intervalom (max 10k km) mi ga ne spije nič oz. Ne toliko, da bi opazil na šipki. Dokaj pogosto se vrti na 5.000 in več obratih (kratek menjalnik, pa tudi ventile je potrebno prepihat na kakšni zaviti gorski cesti).
Odgovori