Pozdravljeni!
Po dolgem času sem spet na Renaultu. Imam Laguno letnik 2005 1.8 16V 170.000 km prevoženih.Danes sem imel eno daljšo pot in nekje po 1,5 ure vožnje na avtocesti mi je nenadno začela nihati temperatura motorja od malo pod polovice skale (normalno) do malo nad polovice skale. Celo pot pa sem vozil 3000 obratov (pač najbolj udobna in šparava vožnja). Ko pa sem prišel iz avtoceste in ga vozil počasneje pa je temperatura bila normalno celo pot. Potem pa sem ga iz firbca zelo nažgal v klanec in temperatura je zelo hito narastla do polovice skale in z spustom obratov padla. Parkiram pred bajto in v prostem teku malo nateram. No tu pa se ni dvignila temperatura Sedaj razmišljam o sledečih posegih. Termostat ali temperaturno tipalo ali pa celo vodna črpalka ustvarja zračne žepke. Da bi bil motor pregret (kar sem v paniki pomislil) pa se mi ne zdi. Ker avto lepo vleče in povprečno porabo delam od 6.5 do 7 l/km.
No imam pa še drug problem, ki je na zimo kar moteč. Kljub toplemu motoju imam povišane obrate nekje os 1000 do 1200 obratov in niha, včasih malo zaniha tudi do 1500 obratov. Če pa ima avto dober dan in ni toliko mraza pa so brati kar vredu, včasih pa celo malo nižji, da motor celo malo trese. Tukaj pa sumim tesnila ali pa celo zapacano loputo. Mogoče pa je celo kriv.
V naprej hvala za odgovore.
Nenadno in hitro nihanje temperature motorja
Re: Nenadno in hitro nihanje temperature motorja
Priklopi mrzlega na tester(kitajc) pa poglej temperaturo motorja.zna bit pa malo po svoje kaže
Po mojih izkušnjah (isti motor, letnik 2001) je tako - temperatura mi ne niha, sem pa že menjal termostat. Mali strošek in glede na starost možno da ni več prav "ziher". Priporočam menjavo.
Glede obratov in podobnih neumnosti - meni dela podobno. Je malo moteče, sploh če si v kaki koloni, drugače pa ne. Sem pa malo po dialogysu izbrskal in ugotovil, da ima vsaj del te težave "sprogramiran". Obrate samodejno dvigne če je napetost akumulatorja prenizka in še ob nekaterih pogojih. Moja to počne v hudem mrazu ali hudi vlagi (pri hudi vlagi samodejno vklopi gretje zadnjega stekla in ogledal, včasih pa tudi klimo), tako da se ne obremenjujem. Ko je avto ogret oziroma po nekaj kilometrih tega ne počne več.
Glede obratov in podobnih neumnosti - meni dela podobno. Je malo moteče, sploh če si v kaki koloni, drugače pa ne. Sem pa malo po dialogysu izbrskal in ugotovil, da ima vsaj del te težave "sprogramiran". Obrate samodejno dvigne če je napetost akumulatorja prenizka in še ob nekaterih pogojih. Moja to počne v hudem mrazu ali hudi vlagi (pri hudi vlagi samodejno vklopi gretje zadnjega stekla in ogledal, včasih pa tudi klimo), tako da se ne obremenjujem. Ko je avto ogret oziroma po nekaj kilometrih tega ne počne več.
LP, Samojed
Malo sem se posvetil motorju. Pač je bila potrebna menjava olja.
Tazlog za tako nihanje temperature je bilo pomanjkanje vode. Pač zadnje mesece nisem bil najboljši skrbnik motorja in nisem kontroliral tekočine. Doliti sem moral 3 litre hladilne tekočine.
Ko sem opazil pomanjkanje hladilne tekočine in kar zmrazilo me je, a sem bil nekako potolažen, ker olje je bilo sicer izrabljeno, a ni bilo znakov vode. Sedaj opazujem dogajanje glede nihanja nivoja hlailne tekočine. Malo na avto cesto in nekajkrat avto "sterat", da vdim, kaj se bo dogajalo.
Glede nihanja prostega teka: nad zračno loputo je ena cev, po dokumentaciji sem razbral, da ta cev gren na nekaj podobnega EGR (upam, da se ne motim). Ta cev je bila razrahljana. Pač nek šušmar ni bil preveč nezeč in je zlomil plastiko. To sem "zasilikoniral" in obrati so občutno mirnejši.
Tazlog za tako nihanje temperature je bilo pomanjkanje vode. Pač zadnje mesece nisem bil najboljši skrbnik motorja in nisem kontroliral tekočine. Doliti sem moral 3 litre hladilne tekočine.
Ko sem opazil pomanjkanje hladilne tekočine in kar zmrazilo me je, a sem bil nekako potolažen, ker olje je bilo sicer izrabljeno, a ni bilo znakov vode. Sedaj opazujem dogajanje glede nihanja nivoja hlailne tekočine. Malo na avto cesto in nekajkrat avto "sterat", da vdim, kaj se bo dogajalo.
Glede nihanja prostega teka: nad zračno loputo je ena cev, po dokumentaciji sem razbral, da ta cev gren na nekaj podobnega EGR (upam, da se ne motim). Ta cev je bila razrahljana. Pač nek šušmar ni bil preveč nezeč in je zlomil plastiko. To sem "zasilikoniral" in obrati so občutno mirnejši.