Problem pri vžigu avta na gumb

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Matejkec
Kraj: Maribor

Problem pri vžigu avta na gumb

Odgovor Napisal/-a Matejkec »

Pozdravljeni!

Danes sem opazil, da mi avto drugače vžiga kot ponavadi. Do danes mi je avto vžigal brez pritisnjene sklopke in zavore ter na pritisk gumba (ne držanje) start-stop.
Danes se pa vsedem v avto in mi avto ne vžge. Pogledam na števec in piše press clutch + start. To naredim in mi za tem napiše še press brake. Po tem mi je avto vžgal, ampak šele s pritskom in držanjem na gumb start-stop. Avto vedno vžigam v nevtral.
Mi lahko prosim kdo pove zakaj je tako in če je s tem kaj narobe.
Prosim za pomoč, hvala :)
Uporabniški avatar
Cefizelj

Re: Problem pri vžigu avta na gumb

Odgovor Napisal/-a Cefizelj »

Hmm, lahko da ti je crknilo stikalo, ki zaznava "ler" na menjalniku. Ne vem pa kaj ima tu veze držanje, ki ni povezano s to okvaro. Koliko je star akomulator?
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

Akomulator je star 2-3leta. Vžiga brez problema po 5,6 zapored. Danes mi je bilo to čudno, da do danes nisem držal gumba in se je avto prižgal, danes se je pa zgodilo, da sem moral gumb držati, še pred tem pa pritisnit sklopko in zavoro. Mogoče kak varni način? Sklepam..nevem zakaj je do tega prišlo.
Uporabniški avatar
mihec999

Odgovor Napisal/-a mihec999 »

Za držanje tipke je mogoče kriv en jeziček v čitalcu kartice, ki se rad polomi. To je bilo opisano v tej temi http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 48&t=27153" onclick="window.open(this.href);return false;
Za to pa da moraš pritisnit skopko ali bremzo je pa res mogoče kaj narobe z kašnim stikalom.
Renault Laguna ll phase ll 2.0 dCi - ni več
Audi A5 Sportback
Uporabniški avatar
Cefizelj

Ajoj zakaj sm mel jest v glavi da gre za Megana. Ja pri Laguni je problem jeziček, kot je rekel mihec999, zadeva je easy fix. Kar se pa tiče vžiga je pa potem sigurno stikalo na menjalniku, ki javlja položaj računalniku, da ne bi avto slučajno vžgal v prestavi in brez kuplenge.
Tisto stikalo tudi ni drago. Pomoje bo najbolje da se pri Astilbi zmeniš če si iz LJ pa maš mimgrede rešen. :)
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

Najlepša hvala. :smt004
Se bom za vikend lotil popravila. :)
Za držanje tipke je torej kriv plastični jeziček v čitalcu kartice, za držanje sklopke in zavore je pa krivo stikalo na menjalniku.
Ima stikalo za vzratno vožnjo kaj veze s tem stikalom? Ker stikalo za vzratno vožnjo sem menjal pred parimi leti. :)
Če je stikalo lahko dostopno ga bom zamenjal sam, če je pa težko dostopno se bom pa zmenil z mehanikom ali katerim ki to zna zamenjat. Žal nisem iz LJ. Večino časa sem v MB, za vikende grem v zasavje v domače kraje mal pogledat. :D
Uporabniški avatar
Cefizelj

Če mi napišeš tip motorja ti pomoje lahko v Dialogysu najdem kataloško od tega stikala.
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

Ja ni problema. Nevem zakaj nisem že v uvodu napisal vse potrebne podatke.
Laguna 1.9dCi 96kW FAP, 2006, limuzina. Potrebuješ še kaj? Št. šasije nimam pri sebi. :)
Uporabniški avatar
Cefizelj

Tole mi napiš:
Tovarniška oznaka vozila: CM0M06 (primer je za mojga) :)
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

Kje pa naj to najdem? :D
Še to mi povej, mogoče veš kje je to stikalo na menjalniku? Ali je to isto stikalo kot za vzratno vožnjo? Ker sem opazil, da mi najprej tudi senzorji niso delali, ko sem pa ponovno dal v R je blo pa vredu. :)
Uporabniški avatar
Cefizelj

Najlaži bo da klele not vpišeš številko prometne pa registrsko pa ti ven vrže :)
https://e-uprava.gov.si/e-uprava/emrvl.euprava

...mislm pa da ni isto stikalo, ker so mi vzvratne luči normalno delale, ko mi to stikalo ni delalo.
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

To vidim, da piše tudi v prometni :)
BG4VB6
Uporabniški avatar
Cefizelj

Hmm, jest najdem samo stikalo vzvratne vožnje :/ Najbolj da na servisu povprašaš, da te ne bom kakšne krive vere učil. V glavi imam da mi je mehanik takrat razlagal da sta to 2 različni stikali ne bom pa trdil. :)
Slika
Uporabniški avatar
Matejkec

Bom pogledal. Če je samo stikalo hin ni nič narobe. Avto se bo pač vžigal s sklopko in zavoro. To se mi zdi še bolj varno. Nevem zakaj tega ni že kar v štartu. Pri Laguni III, moraš pritisnit sklopko ali zavoro in potem start, da se avto vžge.
Glede čitalca kartic, bom pa za vikend odprl zadevo, da vidim kaj je to za eno čudo tehnike. Bi se dalo tisto tipalo kako prebrikati ali karkoli podobnega? :)
Uporabniški avatar
Matejkec

Ker ponoči skorajda nisem mogel spati, sem že kar danes odprl čitalec kartice. Notri sta 2 jezička in oba sta cela. Noben ni zlomljen. Je možno da se je obrabil in potem ne prime več?
Stikalo se pa da prebrikat, ampak tega nebom počel ker imam jezička še cela. :)
Mi je pa to čudno, ko sem dal čitalec ven iz avta, se avto ne zaklene. Ko je notri, zaklepanje spet dela.
Kako je to vse povezano. :)
Odgovori