Končno dopolnil 18 let, v prvo dobil izpit, ampak avta od staršev nisem želel. Kot bolj tehnični tip se mi je na avtoodpadu zasvetil Renault Twingo 1.2 z D7F motorjem in pazi to, stekleno panoramsko streho! Cena taka da sploh brezveze, seveda je drug dan že šel z mano. Na avtomobilu mi je mehanik takoj naredil veliki servis, torej zobati jermen, vodna pumpa, vsi filtri, itd itd. Spomladi, ko zima naredi svoje gre pa na ličarska popravila, torej menjava pragov, saj so čisto gnili in avta sploh ne morem dvignit z navadno dvigalko, podvozje ni rjavo, vbistvu so pragi samo malo načeti, tako da ni hudo. Sem že 5. lastnik torej je z avtom bilo vse narobe. Elektrika nobena ni delala, airbagi niso delali, ampak so se stvari vse popravile!
Z avtom sem v januarju brez problema prevozil okoli 1500km. Ja malo še je tisti začetniško veselje do vožnje in grem raje po daljši poti
Prva stvar, ki me zanima kako je z zavornim sistemom. Bremze že kar pošteno škrtajo, ko se vozim, včasih sprednje, včasih zadnje. Kaj vbistvu priporočate naj vse menjam, da bo stvar popolna, oče mi je tudi rekel da bi moral menjat tudi cevi?? V petek se mi je zgodilo, da mi je zadnja leva bremza držala, saj je cvilila in avto je vleklo v levo. Kaj priporočate, kaj naj vse kupim? Stvari kupujem pri InterCars na Ptuju.
Optika na avtomobilu. Volan in mam rahlo zamaknjen v desno. Prejšnja lastnica mi je pustila gor nove gume, tako da po profilu še ne morem izmerit. Je še lahko kaj druga narobe, kar mi nebi mogli rešit na optiki?
Motor... jah... če rabi kdo kaj masti, jo lahko dobi pri meni. Prejšni lastniki (jaz sem 5. lastnik avtomobila) občino niso vlagali v avto popolnoma nič. Po enem mesecu je olje takšno, kot da bi bilo staro eno leto. Danes ga mislim spet menjat. Kupim pa vedno sintetično original Elf olje. Mislite, da se bo s časom motor prečistil? Danes bom menjal tudi filter, saj mi olje pošteno teče iz filtra. Nevem ali je to mogoče zaradi filtra, ki je ponaredek ali pa je kaj druga narobe? :S Sem zjutraj kupil original filter na pooblaščenem Renault servisu na Ptuju. Bi lahko bil kje drugje problem, da bi olje tak fejst teklo ven? Filter je pa dovolj zategnjen, sem ga včeraj probal malo pritegnit (seveda z roko). Tesnila na glavi so ok, edino tesnilo bloka je malo slabše, ker se na zadnji strani vidi, da je malo mastno ampak od tam olje ne teče!
Lahko omenim še to, da se mi na čepu za olje nabira bela "sirotka"? Je to res lahko samo pojav zime in hladnega vremena? Olje se ne meša z vodo, tako da je tu vse ok.. sklepam.
Zjutraj ko je motor hladen spušča cvileče zvoke, kot da bi bili kaki ležaji v samem motorju pokvarjeni. Se splača dejansko motor razdirat in obnavljat? Link na youtubu kakšen zvok prihaja iz njega : https://www.youtube.com/watch?v=skZjyhw6-c4" onclick="window.open(this.href);return false;
Menjalnik - šel je težko v 1. in 2. prestavo in sklopka je bila trda. Po menjavi olja v menjalniku stvar dela kot mora ampak se mi sklopka še vedno zdi malo trda. Kaka ideja?
Sedaj mislim pa da je dovolj, čeprav bi se še našlo kaj. Ja še vedno se mi splača vlagat v avto.. za valentinovo boma pač jaz in Twingo, ker si boljše polovice ne morem privoščit, ker gre v se v Twingota.
Vsi me samo gledajo, koliko bom vložil v ta avto, ampak se mi stvari izidejo. Pač rad imam tega Twingota, ker je le moj prvi avto, ki sem si ga kupil seveda sam!
To besedilo sem že objavil na slo-tech ampak tam tako ni bilo nobene pomoči od ljudi, samo pametovanje. Upam da ga tukaj ne bo in mi bo dejansko kdo pomagal ali pa dal vsaj kakšen nasvet, kako poštimat stvari.
Lep pozdrav, Aljaž