Evo še jaz predstavim kako sem z malo volje in minimalnimi financami poštimal svojega Megana. Kot samouk, s prebiranjem vodičev in seveda vašo pomočjo sem počasi tekom preteklega leta, korak za korakom dajal Renaultu svoj pečat.
Cilj je bil ohraniti videz serijskega avtomobila in ohraniti funkcionalnost.
Avto ob nakupu.
Prejšnji lastnik je kar nekaj stvari slabo popravil ali celo pokvaril. Npr. aluminjaste kljuke/držala je po prtljažniku prikovičil tako, da je na eni pognal zakovico kar skozi kable v boku. :S Šprica zadnje šipe ni delala ker je bila cevka pri pumpi pretrgana, zadek avta je bil vdrt...itd. Ampak za mali denar odličen dizel!

Ko sem poštimal tiste drobnarije, ki sem jih prej omenjal in seveda veliki servis, sem se poleti 2012 lotil odpravljanja rje (sicer ni bilo groze) in udrtine. To je od vsega morda najslabš izpadlo, ker se pač nisem lotil barvat celotnih karoserijskih sklopov ampak samo "flike".

Brušenje rje in nanašanje sredstva proti rjavenju:

Potem kitanje, nanašanje osnovne barve, na koncu lakiranje:
Nikar ne delajte tega na odprtem ker bo šlo 3/4 barve v nič, tudi če imate občutek, da ne piha niti sapica.

Kit na udrtino potem pa brušenje.

Morda ni prfektno, je pa za "home made" zelo blizu.

Tuki sem ga najbl polomu, ker sem preblizu naredu linjo, pač že malo hitel. Vem ja bolje bi bilo če bi oblepil samo letvico, ostalo pa čim dlje pustil odprto po prtljažnih vratih.

Operation room:

Pozimi sem nabavil še druge feltne:

No in spomladi sem se lotil še notranje osvetlitve. Odločil sem se za belo-rdečo kombinacijo, no razen modrega radia, tega bi še moral zamenjat.

Morda se ne vidi najbolje, ampak zdj je res fejst osvetljena kabina, kar mi paše glede na to, da skos kako športno opremo vlačim in rad kampiram...

Pa stikala. Stare žarnice in tisto oranžno plastiko sem odstranil in prilotal led diodo z uporom. Nekateri pravijo 470ohmski upor, jaz sem pred kratkim zamenjal in dal, po nasvetu štromarja, 560ohmske, ker so mi prej hitro crkovale ledice. Bomo videli.

Tako je svetilo v tovarniški montaži:

In tako z belimi ledicami:

Kmalu sem se lotil še sredinske konzole. Tu sem se precej zajebaval z osvetlitvijo ventilacije, ker je plastika rumenkasta in se ni dalo dobiti čiste bele osvetlitve, zato sem navsezadnje dal rdečo. In z led trakom je to super izpadlo! Močno in veliko bolj enakomerno osvetljeno, pa še prilepiti se ga da, enostavno po ohišju ker je samolepilni. Uporabil sem rdečega tam kjer je pri regulaciji temperature modra plastika, pa modri trak.
Ventilacija v originalu, oziroma z belimi led diodami, ki imajo podnožje kot original žarnice.

In osvetlitev po mojem okusu.

Tu sem še kolebal med modro in rdečo uro...na koncu je prevladala rdeča.

Končno sem se opogumil še za predelavo osvetlitve števca.

Tako sem si enostavno označil, kje morjo kazalci bit ko jih bom nazaj nameščal.

Lotat, lotat! Mirne roke.

Viola!

Tako je bilo v štartu:

In po mojem pečatu:

Problem bele osvetlitve je morda le čez dan, kadar je nekoliko šibkejša dnevna svetloba in se zaradi bele številčnice in bele osvetlitve, slabše vidi na števec.

Tako nekak zgleda armatura sedaj:

Še osvetlitev prtljažnika, da več nič ne bom iskal.
Zopet SMD led trak, vezan zaporedno in direkt na podnožje kjer je v štartu bila žarnica prtljažnika.

"Zaščiten", no, bolj fiksiran kabel za zaporedno vezavo. Drugod se je dalo kabel lepo in enostavno skrit pod plastiko ali pleh.

In nataknimo si sončna očala.

No in nazadnje je bil še čas za ozvočenje. Nisem nekaj ekstra želel le malo več nižine v tonih in pa seveda zaradi moje narave dela, čim več prostora v prtljažniku. Ojačevalec pod sovoznikov sedež, vezava wooferja v bridgeu in sprednjega sistema, vodenje kablov pa je bilo sila enostavno.

Masa na koncu praga pod desnim sprednjim zvočnikom. Za maso bo verjetno kdo rekel, da bi lahko bila boljša, ampak mislim, da za ta ojačevalec bo povsem dovolj, dobro obrušena matica, ki je privarjena na šasijo. Je pa že obstoječa masa sicer ne vem čemu.

Meritve in lepljenje krep traku, kjer bo moj prvi "sam svoj majster" boks.

Poliesterska mišunga.

Uporabil sem rowing in mato.

Precej je packarije.

Najtežje pa je bilo dobro premazati, od spodaj navzgor, vrh škatle, ker se zna hitro dol cediti.

Packanje.

Školjka končana in rob odrezan.

Sprobam če še paše not.

Z vbodno žago izrezana MDF plošča.

Enako izrezana luknja za zvočnik in vstavljene matice

Preverim če paše.

Pacanje smole preko lesene plošče od znotraj in zunaj.

Tapicirunga, pač kar sem našu, da je čimbolj podobno originalni.

Pritrditev z enim šraufom in gumjasto podloško. Čeprav tudi tega nebi bilo treba, ker je školjka tako dobro fiksirana, ampak ziher je ziher.

Uf končno, finalno stanje.

Pa še zaščitno mrežico gor.

Tako, končno, zdaj pa imam mir. Naj le služi, da bo za nekaj časa.
Špila super in sveti fajn, meni je všeč.
Za konec pa še nekaj pozerskih fotk.