Scenic 1.9 dci/2001 kontrolna lučka zagonskega segrevanja

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Marpa

Scenic 1.9 dci/2001 kontrolna lučka zagonskega segrevanja

Odgovor Napisal/-a Marpa »

in kontrolna lučka motenj v delovanju elektronike

Pravzaprav gre za eno lučko, ki ima več funkcij, tako da je težje identificirati okvaro :mad:

Lučka se prižge praviloma nad približno 2250 obrati, če vozim po ravnem, drugače že prej, če vozim v klanec in seveda močnejše pritiskam plin. Potem ko malenkost zmanjšam hitrost/obrate ugasne in je mir. V prostem teku se nikoli ne prižge, tudi če ga na mestu zavrtim do 5000 obratov.

Pooblaščeni servis pravi, da gre za grelne svečke , mi jih zamenja, nakar se po 20ih kilometrih lučka prižge in naprej gre vse po starem. Na servisu nimajo idej.

V priročniku piše:

Electronic fault warning light (on petrol and diesel versions)
If it comes on when you are driving, there is an electrical
or electronic fault. Consult your Renault Dealer as soon as possible.

Vse skupaj si razlagam tako, da problem nikakor ni v svečkah/grelcih, ampak kje drugje.

Imate kaj izkušenj, idej ?
Uporabniški avatar
ridder

Re: Scenic 1.9 dci/2001 kontrolna lučka zagonskega segrevanj

Odgovor Napisal/-a ridder »

Pozdravlejni.

1. stvar ki je potrebna je original tester (CLIP), to lahko opravite pri nas na rudniku.
glede težave bi pa na oko ocenil, da je problem na vbrizgu goriva ali zraka, glede na to, da se to dogaja pri največjem navoru, oz. ko se avto malo bolj "pritisne"
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Marpa

Pri vas na rudniku... žal forum spremljam bolj poredko in ne vem kje ste in kdo :)
Uporabniški avatar
ridder

http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 65&t=41416" onclick="window.open(this.href);return false;
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
Marpa

Na rudniku sem očitno narobe razumel, kot na Rudniku , če ste pravzaprav na Vačah. Bom poklical jutri.

hvala in lp
Uporabniški avatar
ridder

Marpa napisal/-a:
Na rudniku sem očitno narobe razumel, kot na Rudniku , če ste pravzaprav na Vačah. Bom poklical jutri.

hvala in lp
sedaj je na rudniku ;)
Uporabniški avatar
Morphy

Odgovor Napisal/-a Morphy »

Verjetno ti bo problem rešila menjava / čiščenje EGR ventila.
Marpa

Morphy napisal/-a:Verjetno ti bo problem rešila menjava / čiščenje EGR ventila.
Danes sem se, predvsem iz firbca in relativne dostopnosti tega ventila lotil šraufanja in sem ga potegnil ven. Bil je zelo zapacan s trdimi sajami. Spucal sem ga mehansko in opral z bencinom ter vrnil nazaj. Loputa je premična, nimam pa znanja in možnosti, da bi ventil preveril na mizi, kako se obnaša v delu, če odpira in zapira. Testna vožnja je pokazala, da je sedaj slabše, kot prej. Lučka se še naprej prižiga na enak način, kot prej , avto pa dela dosti slabše ...nima moči, kot da bi delal brez turbine . Od Domžal do Ljubljane ga po AC nisem uspel spraviti čez 130 km/h in nad 3000 obratov. Zanimivo, da potovalni računalnik kaže precej manjšo porabo, kot prej. 4.4/lit pri 130/h bi rad obdržal še naprej, le navor in hitrost mi pa nista všeč :)

Ker EGR stane 170 eur bi bilo res smiselno pred nakupom le tega preveriti, če je res fuč. Drugo, kar se mi zdi, da bi bilo treba, a nisem naredil so cevi, od/do ventila, ki bi jih po mojem moral temeljito sčistiti. Ker, če je bil zapacan EGR, tudi cevi ne morejo biti čiste

Zdaj sem se spomnil in sem preizkusil vožnjo brez EGRa, odklopil sem konektor in je vožnja enaka, kot z EGR on, le da lučka na kontrolni plošči ne gori..
Uporabniški avatar
Morphy

Odgovor Napisal/-a Morphy »

meni je prvič pomagalo čiščenje, v drugem primeru pa ne, se tista loputica ni čisto diht več zapirala.... men je po menjavi delal avto super.... cevi seveda ne bi blo slabo očistit, sam tako bistveno pa tut ne more bit... lahko pa tudi kej drugega nagaja, kje sneta kaka cev, luftmeser...
Uporabniški avatar
ridder

Morphy napisal/-a:meni je prvič pomagalo čiščenje, v drugem primeru pa ne, se tista loputica ni čisto diht več zapirala.... men je po menjavi delal avto super.... cevi seveda ne bi blo slabo očistit, sam tako bistveno pa tut ne more bit... lahko pa tudi kej drugega nagaja, kje sneta kaka cev, luftmeser...
Probajte še z finim brusnim papirjem in polirno pasto lepo sčistiti rob egr ventila, ker tam mora tesniti. Pa z wd40 ga našpricajte in dobro premigaje če slučajno šteka.
Mislim pa, da imam jaz ene par teh egr-ov za posodit, za probat.

l.p.
Marpa

Ridder, če se strinjaš bi mogoče današnjo izkušnjo zapisala tukaj ?
Uporabniški avatar
ridder

Marpa napisal/-a:Ridder, če se strinjaš bi mogoče današnjo izkušnjo zapisala tukaj ?
lahko.
tester ne kaže nobene napake. To je pri problemih kot je ne vleče in podobno dokaj standard.
Treba se je poigrati z parametri in pregledati vsako stvar posebej, tako kot sem vam že razložil.

še kaj?

l.p.
Marpa

Da originalni tester ne kaže nobene napake potem, ko se kontrolna lučka prižiga, kot za šalo se mi zdi pomembno. Če je pa to standard se mi zdi katastrofalno. Celo mislim, da se ti je zapisalo in si mogoče mislil na situacije, ko avto slabše vleče ipd., istočasno pa se ne prižiga nobena lučka v vozilu. ker prepreprosta logika in sistem v vozilu, kot si ga predstavljam, da je, tega ne more sprejeti. Če je sistem v vozilu narejen tako, da beleži napake med vožnjo in je prižgal lučko, bi to moralo biti zabeleženo.
Razumel bi, da zaradi relativne nedodelanosti/posplošenosti ne more točno definirati napake, ne razumem, da tester kasneje ne najde javi napake, pa magari to le kot "unknown error" ali podobno..

Lahko, da računalnik, ki beleži napake v mojem vozilu ne dela pravilno in je zato ni. Samo, zanimivo je
da sta 2 različna testerja / programa zaznala napako, kot EGR fault . Popoldan sem preizkusil celo dvakrat, napako sem pobrisal in se ponovno zapelal do prvga signala lučke in ponovno testiral. Napako je tester ponovno registriral.

Očitno se bo treba lotiti konzervativnih metod, odpreti in pregledati vse, kar bi lahko bilo povezano.

Imam pa 2 filozofski vprašanji:

Kaj se delovanje EGR ventila ne da preveriti na mizi, ali kako drugače, da se preveri če magnet/elektronika deluje ?

Predidevam, da loputo ventila v eno stran vleče magnet/motorček, v drugo pa vzmet. Kaj je potem osnovni položaj lopute, kam vleče vzmet vmirovanju , v položaj zaprto, ali odprto ?

lp
Zadnjič spremenil Marpa, dne 22 Avg 2013, 12:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ridder

Spoštovani.
Bili ste prisotni ob testu, na svoje oči ste videli, da ni bilo nobene napake, ravno tako kot ste bili priča, da je bil uporabljen can clip. če se napaka ne izpiše ne morem pomagati nič.

egr se neda preveriti na mizi, važno je, kako se obnaša v vozilu, oz kako ga računalnik kontrolira.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Sumim LMM. Že večkrat so bili problemi, ker ni pokazalo napake, tudi pri drugih znamkah. Dobiti isti avto in probat :wink:
RenaultSport
Odgovori