Napačno olje na servisu
Napačno olje na servisu
Pozdravljeni,
pred kratkim sem imel na servisu (1. na 15kkm, saj sem se odločil delat male servise z vmesnim intervalom) svoj Megane 1,5DCI 110; l.2012. Serviser mi je nalil olje ELF Evolution 10W-40, ko sem preverjal naj bi avto uporabljal le olje ELF Solaris EF (tako na uradni strani ELF, saj ima avto DPF filter), dejansko pa v servisnem načrtu tega nikjer eksplicitno ne piše. Piše le kdaj se uporablja 5W-30 oz 40 (v odvisnosti od temperature), in da mora biti olje predpisanega proizvajalca.
Vprašanje:
1. ali ima kdo s tem konkretne izkušnje in lahko potrdi, katero olje je dejansko primerno za omenjeno vozilo (zaželen dostop do uradnih podatkov proizvajalca RENAULT)?
2. ali lahko kdo potrdi, da je evolution primerno oz. ni primerno za omenjeno vozilo?
3. posledice v primeru da olje ni pravo
Par povezav/podatkov:
1. servisni plan:
TEKOČINE: Strogo upoštevajte navodila proizvajalca
MOTORNO OLJE ZAVORNA TEKOČINA
Standard RN 0720 Proizvajalec priporoča: Tip DOT 4, ISO CLASS 6, NORME RENAULT: 03-50-006
Povprečna kapaciteta motorja: 4.50litra
Tip
Stopnje viskoznosti olja, primerne za uporabo, glede na zunanjo temperaturo:
Nad:
-20 °C 5W30, 5W40 HLADILNA TEKOČINA
-25 °C 5W30, 5W40 Tip GLACEOL RX type D
-30 °C 0W30, 0W40
Proizvajalec v času trajanja garancije prepoveduje dodajanje aditivov motornemu olju; tudi po preteku tega obdobja to ni priporočljivo.
2. Povezava na ELF-ovo spletno stran:
http://www4.total.fr/pdf/elf-lubricants ... ULT-EN.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvala za odgovore.
pred kratkim sem imel na servisu (1. na 15kkm, saj sem se odločil delat male servise z vmesnim intervalom) svoj Megane 1,5DCI 110; l.2012. Serviser mi je nalil olje ELF Evolution 10W-40, ko sem preverjal naj bi avto uporabljal le olje ELF Solaris EF (tako na uradni strani ELF, saj ima avto DPF filter), dejansko pa v servisnem načrtu tega nikjer eksplicitno ne piše. Piše le kdaj se uporablja 5W-30 oz 40 (v odvisnosti od temperature), in da mora biti olje predpisanega proizvajalca.
Vprašanje:
1. ali ima kdo s tem konkretne izkušnje in lahko potrdi, katero olje je dejansko primerno za omenjeno vozilo (zaželen dostop do uradnih podatkov proizvajalca RENAULT)?
2. ali lahko kdo potrdi, da je evolution primerno oz. ni primerno za omenjeno vozilo?
3. posledice v primeru da olje ni pravo
Par povezav/podatkov:
1. servisni plan:
TEKOČINE: Strogo upoštevajte navodila proizvajalca
MOTORNO OLJE ZAVORNA TEKOČINA
Standard RN 0720 Proizvajalec priporoča: Tip DOT 4, ISO CLASS 6, NORME RENAULT: 03-50-006
Povprečna kapaciteta motorja: 4.50litra
Tip
Stopnje viskoznosti olja, primerne za uporabo, glede na zunanjo temperaturo:
Nad:
-20 °C 5W30, 5W40 HLADILNA TEKOČINA
-25 °C 5W30, 5W40 Tip GLACEOL RX type D
-30 °C 0W30, 0W40
Proizvajalec v času trajanja garancije prepoveduje dodajanje aditivov motornemu olju; tudi po preteku tega obdobja to ni priporočljivo.
2. Povezava na ELF-ovo spletno stran:
http://www4.total.fr/pdf/elf-lubricants ... ULT-EN.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Hvala za odgovore.
Re: Napačno olje na servisu
Elf Evolution 10W40 NE obstaja, verjetno misliš Elf Competition 10W40...
To olje vsekakor ni primerno za tvoj motor, kot si že sam ugotovil se mora uporabljati olje po specifikaciji RN720- zaradi DPF-a (kot piše v servisni knjigi), to pa je Elf Solaris 5W30. Pojdi nazaj pa reklamiraj storitev. Kje pa si servisiral avto?
To olje vsekakor ni primerno za tvoj motor, kot si že sam ugotovil se mora uporabljati olje po specifikaciji RN720- zaradi DPF-a (kot piše v servisni knjigi), to pa je Elf Solaris 5W30. Pojdi nazaj pa reklamiraj storitev. Kje pa si servisiral avto?
HTWC Dual VVT-i inside
武士道
武士道
jao jao jao :/ kot je rekel oorosh, drugega kot Solaris ne pride v poštev. To pa so majstri. Kter servis?
Imena ne bom javil (upam, da razumeta), gre pa za eno izmed 2 največjih RENAULT hiš v Lj.
Hvala za feed-back.
Hvala za feed-back.
Ne, ne razumemo, zakaj nebi javu imena, ker taki debilni serviserji si zaslužjo, da se jih imenuje. Potem ko pa neki crkne, pa oni itak nič ne vejo. Tako, da kr povej al je bil Real al pa Malgaj?
Clio Renault Sport 200 Cup Racing Blue
+1Duli napisal/-a:Ne, ne razumemo, zakaj nebi javu imena, ker taki debilni serviserji si zaslužjo, da se jih imenuje. Potem ko pa neki crkne, pa oni itak nič ne vejo. Tako, da kr povej al je bil Real al pa Malgaj?
pa tut, če tko gledaš, lahko je napaka, lahko je pa namerno služenje denarja na kasnejših okvarah filtra, itd. Ti si vsaj opazu, kolk ljudi jim zaupa avto, v dobri veri da vejo kaj delajo. Pol je pa renault k.urac.
Tudi meni se je isto zgodilo. Namesto ELF Solaris so nalili ELF Evolution.
Renault Laguna II Ph2 Grandtour Initiale
Počakal bom, da vidim, koliko bodo komplicirali. Ni še potrjeno ali je napaka ali nateg, čeprav...
Pričakujem, da se ne bodo šli junaka, ker se jim bo stvar sicer zelo zakomplicirala. Sam sem sicer pristaš, da se eventualne spore reši najugodneje kar se da, ne bom pa dovolil, da se me nateguje. Avto imam namen servisirat na 15kkm namesto predpisanih 30kkm, potem pa se najde junak, ki ti v bistvu dela škodo. Kot si napisal, cefizelj, pol je pa Renault k...., čeprav dvomim, da je drugje kaj dosti drugače. Podoben primer se mi je zgodil tudi na VW...pač sem označil oljni filter preden sem peljal na servis in glej ga zlomka...
Na začetku so bili fantje korajžni, na koncu pa zelo prijazni in mi razlagali, da je serviser pozabil (kar je sam priznal in gledal v tla, saj mu je bilo tako verjetno naročeno), in da se opravičujejo...toliko opravičil nisem bil nikoli deležen 
Pričakujem, da se ne bodo šli junaka, ker se jim bo stvar sicer zelo zakomplicirala. Sam sem sicer pristaš, da se eventualne spore reši najugodneje kar se da, ne bom pa dovolil, da se me nateguje. Avto imam namen servisirat na 15kkm namesto predpisanih 30kkm, potem pa se najde junak, ki ti v bistvu dela škodo. Kot si napisal, cefizelj, pol je pa Renault k...., čeprav dvomim, da je drugje kaj dosti drugače. Podoben primer se mi je zgodil tudi na VW...pač sem označil oljni filter preden sem peljal na servis in glej ga zlomka...
In si rešil? Domnevam, da sva bila pri istemmravla74 napisal/-a:Tudi meni se je isto zgodilo. Namesto ELF Solaris so nalili ELF Evolution.
- bostjan.ambrozic
- Kraj: Gorenjska
Zaradi napačnega olja ti ne bodo priznali garancije, če pride do poškodbe motorja, obvezno naj ti ga zamenjajo za Elf Solaris 5W30, pa še enkrat preveri ali ima avto DPF filter, pod havbo, tam kjer je zapiralo, na tisti črni plastiki, moraš imeti nalepko za ta filter, preveri!!!!
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
DPF definitivno ima. Ob prvem servisu na 3.000km (le menjava olja) mi je še dejal, "vaš avto ima pa DPF in zato potrebuje posebno olje". In ja tudi pod pokrovom piše in v navodilih...ž
Tudi standard RN 0720 velja le za sisteme z DPF-om.
Tudi standard RN 0720 velja le za sisteme z DPF-om.
In katero olje si dejansko dobil. Evolution 5w40 ali competition 10w40. Jaz stavim na Real.
Ps. Pa ne v fuzbalu, da ne bo pomote.
Ps. Pa ne v fuzbalu, da ne bo pomote.
Dobil sem 10W-40, competition. 
O, kristus, dej pejt jim j*bat mater in naj ti zrihtajo olje tako, kot je treba. Pooblaščenec pa ne točijo pravega olja? Zaračunajo pa kot, da ga prej še načrpajo, predelajo, spakirajo in na hrbtu iz Arabije prinesejo 
Človek, tvegaš prihodnost avta. Poglej po forumu, so že bili konkretni problemi zaradi napačnega olja!
Človek, tvegaš prihodnost avta. Poglej po forumu, so že bili konkretni problemi zaradi napačnega olja!
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!