Olje laguna 1.9 dci

Vse debate v zvezi z Renault Talismani, Lagunami, Megani in Clioti vseh letnikov
borisl1

Olje laguna 1.9 dci

Odgovor Napisal/-a borisl1 »

Pozdravljeni!
Doma mi že kako leto brez turbota ki je šel kmalu po nakupu, stoji Renault laguna 1.9dci karavan letnik 2000 prevoženih okrog 190.000km.
Računam da bo to leto dovolj financ za obnovo turbo polnilnika(še iščem čim cenejšega ponudnika) in potrebujem malo pomoči. je na forumu mogoče kdo ki ve za kakšno cenejšo možnost za turbo?
-Nekaj mesecev nazaj sem z malo brskanja ugotovil da bi naj za ta motor bilo najbolj primerno olje ELF Excellium nf 5w-40, sedaj ko sem ponovno malo pobrskal pa sem nekje našel da ravno to olje ni za ta motor ampak ELF Evolution! zanima me torej katero ELF olje dat v ta motor.
-Zanič sta tudi 2 grelni svečki kar pa se pri temperaturah nad 0 stopinj začuda sploh ne pozna. še par dni nazaj sem ga vžgal kar brez turbota po tem ko je stal zunaj na prostem skoraj eno leto, temperatura rahlo pod 0, in se pri vžigu sploh ni kaj preveč mučil. torej, jih je velik problem dobiti ven? ne bi rad tvegal še tega da mi pol svečke v motorju ostane če so preveč zapečene...
-ali lahko sam kaj naredim glede stekel sprednjih luči ki so črna kot da bi jih z gorilnikom zažgal? :)
- če izpustim vso vodo iz hladilnega sistema, ga je potem težko odzračit? do zdaj sem popravljal predvsem ople pri katerem si nalil vode(ali "antifriza") koliko je šlo v posodo, parkrat stisnil cevi do hladilnika da gre čim več zraka ven ter vžgal motor in pustil malo teči da termostat odpre ter s tem ko je gladina padala počasi dolival in to je vsa umetnost...

Vnaprej hvala za odgovore!!!
Deniss
Kraj: Kranj

Re: Olje laguna 1.9 dci

Odgovor Napisal/-a Deniss »

za obnovo turbine se obrni na turbine.si
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Glede turbine kontaktiraj uporabnika "ridder", ti bo znal pomagat naprej.
Olje daj Evolution.
Glede svečk se lahko tudi obrneš na "ridder"-ja.
Luči probi spolirat - načeloma se da kar rešit. Poskusi za začetek od TurtleWax Headlight Restore Kit. Cca 20€ v Bauhausu ali na OMV. Dobra stvar, sem bil presenečen!
Za menjavo tekočine sem se jst držal tega postopka in je šlo vse brez problemom, po nekaj km sem dolil še minimalno zraven: http://www.youtube.com/watch?v=mPtNOIowwX8.

Upam, da ti bo pomagalo ;)
borisl1

deniss, drhouse@
hvala za pomoč, bom kontaktiral pa da vidimo.

sem se spomnil da potrebujem še hladilnik olja(filter je privit nanj), tako da če ima kdo, kupim...
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Svečke počasi šraufaj ven, če boš videl, da gre zelo trdo lahko pol obrata nazaj zašraufaš pa spet ven. Glede luči če so črna od znotraj bi jih moral podreti in očistit, če so pa zunaj se pa samo spolirajo. Antifriz naliješ in odviješ čepe na ceveh in mora pritečt ven antifriz, sicer pa ti je že nekdo link prilimal. Pa interkuler je dobro spucati ali ga zamenjati z novim, ker če je poln olja se boš lahko poslovil še od motorja ne samo turbine.
RenaultSport
borisl1

Spula napisal/-a:Svečke počasi šraufaj ven, če boš videl, da gre zelo trdo lahko pol obrata nazaj zašraufaš pa spet ven. Glede luči če so črna od znotraj bi jih moral podreti in očistit, če so pa zunaj se pa samo spolirajo. Antifriz naliješ in odviješ čepe na ceveh in mora pritečt ven antifriz, sicer pa ti je že nekdo link prilimal. Pa interkuler je dobro spucati ali ga zamenjati z novim, ker če je poln olja se boš lahko poslovil še od motorja ne samo turbine.
celoten sesalni del od turbine naprej(intercooler, cevi, kolektor) sem prečistil malo zatem ko je crknil, ampak je potem čudežno zmanjkalo denarja za popravilo. :|
Luči bom poskusil s tisto pasto iz obeh strani, če ne bo želenega učinka pa luči zavarovat, kamen v roko, dalje pa si lahko sami mislite... :twisted:
Glede grelnih svečk sem še malo po tujih forumih pogledal in očitno ni težav pri menjavi.
samo še počakam na finance pa začnem...

Hvala
LP
borisl1

spet nazaj! še eno vprašanje. ker imam še kar nekaj časa preden bom prihranil dovolj za popravilo oz. dele, sem se spravil na manjše stvari...
torej:
Mi lahko kdo razloži kako za vraga lahko dobim ven osrednjo konzolo z komandami za klimo ter displejem???
Že 3 dni se zaj*bavam s tem in nič. razdrl sem že vse okoli in nikjer nobenega vijaka ali spone,...
Ven bi rad dobil zato ker menjujem klasično osvetlitev teh komponent z LEDicami ker jih je več kot pol že zanič, pa to tudi naredim na vsakem avtu, ker čisto spremenijo videz ter občutek. na števcu ter na zgornjem displeju sem že vse porihtal in je šlo čisto lahko ven. tukaj pa...
Prosim za pomoč!!!
LP
Uporabniški avatar
vojko1962

Odgovor Napisal/-a vojko1962 »

Tukaj je rešitev!
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... =50&t=6455" onclick="window.open(this.href);return false;
Včasih vozim hit,včasih pa počas
borisl1

vojko1962, hvala za odgovor, ampak prvi postopek v temi je opisan za laguno 2, moja je 1. ampak je en post ki mi bo mogoče pomagal: "Danes sem se lotil zamenjave žarnice, na Laguni faza 1. Postopek je pravzaprav čisto enostaven, naprej vzameš ven pepelnik, odviješ 4 vijake ki držijo konzolo od radia, odklopiš radio, in pod klimo odviješ dva vijaka (ta del mi je vzel največ, časa saj sta vijaka zelo mahna in bol v v zadnjem rspodnjem delu klime, tako da jih je teško opaziti, ko pa jih vidiš gredo z sedmico gidore enostavno dol). Klime ne rabiš odlopit ampak je dovolj, da jo le nekoliko odmakneš, nakar na zgornji strani opaziš majhno lučko, ki jo z tanjšimi kleščami zasučeš za 60 stopinj in izvlečeš..."

na spletu sem že iskal ampak ni niti enega postopka za ta model. za laguno 2 pa koliko hočeš.
bom še poskusil danes...
Hvala
LP
borisl1

končno!
spodaj sta še dva vijaka tako skrita da jih brez zrcala ne opaziš. in spet nov problem(kot zgleda je ta avto res zaklet...).
ko sem enoto vzel iz ohišja, da jo še malo odznotraj sčistim je lcd enostavno razpadel ko sem odprl ohišje. ne vem zaradi česa, nisem naredil nič takega zaradi česar bi se lahko zlomil ekran, ampak je vseeno zlomljen.
kje še naj zdaj to dobim?

update:
sem dobil na http://www.rabljeni-avtodeli.net" onclick="window.open(this.href);return false;, za 20€+poštnina.
borisl1

Danes je končno prispel turbo, in še eno vprašanje. Vsaj po prometni je noter motor z 88kw, ampak že na starem turbu je kar z flomastrom bilo napisano gor "100KM", na kar se takrat nisem kaj preveč oziral, potem dobim nazaj turbo ki je povsem enake oblike kot stari, ter zraven garancijski list na katerem tudi piše 100KM.
sem za vsak slučaj še klical nazaj na servis kjer so rekli da sem jim tudi jaz poslal tak turbo, in da imam verjetno v avtu že drug motor ker turbo polnilnika za 100 in 120KM nista popolnoma enaka in sploh ne bi šel gor če bi bil napačen. Je to res? avto je bil uvožen mislim da iz avstrije tako da ne morem nič potrditi. prilega se skoraj 100%(nisem še poskusil ker je grozno vreme pri nas).
Je lahko kaj narobe?
LP
Boris
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Če ti pašejo priklopi, nima bit kaj narobe. Delovanje turbine itak nadzira računalnik in malo morje senzorjev - ti pa so ti ostali isti, kot prej.

Dobro samo preveri, če res lepo paše gor in tudi vsi priklopi lepo sedejo. Obnovljen turbo bi moral biti isti, kot prej in, če je prej vse dobro delalo, bo tudi zdej.
borisl1

se opravičujem za pomoto. motor nima 88kw ampak 79kw. ne vem zakaj sem celo leto imel v glavi teh 88kw. ravnokar so mi na zavarovalnici preverili polico na kateri je podatek 79kw.
avto je bil mamin, in dokler je šel, je šel odlično in nato se je pokadilo... ko je izvedela kaj je narobe je raje kupila drug avto. :)
diagnoza serviserja kjer sem naročil turbino pa je bila tujek ki je poškodoval vetrnico.
bom spravil skupaj pa upam da bo še šlo nekaj časa...

Hvala za pomoč!!!
LP
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

borisl1 napisal/-a:se opravičujem za pomoto. motor nima 88kw ampak 79kw. ne vem zakaj sem celo leto imel v glavi teh 88kw. ravnokar so mi na zavarovalnici preverili polico na kateri je podatek 79kw.
avto je bil mamin, in dokler je šel, je šel odlično in nato se je pokadilo... ko je izvedela kaj je narobe je raje kupila drug avto. :)
diagnoza serviserja kjer sem naročil turbino pa je bila tujek ki je poškodoval vetrnico.
bom spravil skupaj pa upam da bo še šlo nekaj časa...

Hvala za pomoč!!!
LP
Ko boš dal skupaj, očisti hladilnik zraka(interkuler) in cevi, da neboš menjal komplet motorja, ko bo v "iberture" potegnilo. Če delaš sam seveda :D Mehanik bo pa že vedel :)
RenaultSport
borisl1

tako,stvarca že leti brez težav... razen tam do 2500 obratov nima moči za kar mislim da je kriv LMM(merilec pretoka zraka) ker se vidi da je ena tista žička v njem prekinjena drugače pa, operacija uspela. sicer me še muči nekaj povsem drugega kar bom dal v novo temo.
LP
Odgovori