R 2.0t ECU napake - računalnik vbrizga goriva - rešeno

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
samof

R 2.0t ECU napake - računalnik vbrizga goriva - rešeno

Odgovor Napisal/-a samof »

Zdravo,

Imam VS 2.0t z instalacijo plina.
Pred časom se mi je med potjo javila napaka vbrizga (Fuel injection fault), avto je šel v safe mode.
Po par zagonih je nehal regulirati zračno loputo in javil Fuel injection error. Po pregledu na servisu so zamenjali motorizirano loputo, ker je diagnostika javljala da potencimetra obeh merilnih prog ne delujeta več.
Po menjavi lopute, se je zadeva ponovila...napaka je sicer bila občasno od pedala plina, včasih zopet loputa,.... skratka na začetku problema...isto kot pred menjavo lopute
Na servisu so zamenjali še kabel med motorizirano loputo - ECU za vbrizg goriva, vse releje za ECU, preverili vso napeljavo, ki je v povezavi z ECU vbrizga goriva... brez uspeha

Zamenjal sem ECU, sicer z rabljenim iz razbitega avta, ki je še bil sicer normalno vožen... težave so bile zopet iste...
Na drugem servisu so mi naložili novejši FW za ECU, napaka lopute se jim po upgradu še ni zgodila... vendar sedaj javlja napako pedala plina...
Skratka povsem nelogične napake ECUja, kljub temu da za pedalo pravijo da je ok...
Pri merjenju napetosti na posameznih komponentah (pedalo) je sicer ok.

Kje še lahko iščemo vzrok obnašanja... glede na to da je sedaj predlog servisa nov ECU ki pride 1400e, pa glede na težave, dvomim da je težava ECU

lp,s
Zadnjič spremenil samof, dne 13 Feb 2013, 20:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Re: R 2.0t ECU napake - računalnik vbrizga goriva - pomoč

Odgovor Napisal/-a schik »

Glede na to da si že probal drug ECU iz drugega avta in da ste upgrade naredili skoraj dvomim da bi bila težava v ECU. Če so prepričani da je to, naj ti vrnejo denar če se napaka pojavi.
Pomoje je težava drugje... mogoče sam pedal plina...
samof

ja, sem enakega mnenja, vendar pri renoju je tak, da ko enkrat naložijo program je računalnik za ponovno prodajo neuporaben...ker se ne da izbrisati
na UK forumu je sicer več variant kaj bi lahko bile napake...vendar te smo povečini že probali
maniacx65

Odgovor Napisal/-a maniacx65 »

Če bi bil ECU v okvari, potem bi ti že tisti rabljen moral delati. To da ECU po spoznavanju z enim avtom ni več uporaben je klatenje slame, vsak dober avtoelektrikar z opremo ti ga zrihta da je odklenjen in dela z vsakim avtom.
Izkušnja ki sem jo imel s svojim avtom je, da je sicer javljalo napako, da je motorni računalnik oz. ECU okvarjen čeprav se je na na koncu izkazalo, da je bila v okvari ena od vžigalnih tuljav, katere ni pač nobeden povohal. Gledalo in zamenjalo se je vse od ecu, do svečk do kablov, do senzorjev odmične gredi pedala,..itd., samo tuljav ne.
samof

zdravo,
ja pravkar sem dobil podoben odgovor na UK forumu, da bi znala biti vžigalna tuljava.
Ta naj bi lahko celo povzročila napetostne špice proti ECU... je to možno?
Meni se je zdelo da se dogaja, da v določenih pogojih zgodi, da moduli, ki so priklopljeni na ECU zgubijo napetost...

glede računalnika je rabljen tako ali tako bil dekodiran na moj ključ... pač na servisu sem rekel da ga lahko naročijo, če se izkaže da je res računalnik... da ga bom vrnil če ni ... seveda se tega ne gredo...
samof

ni bla vžigalna tuljava... ne akumulator... ne pedalo gasa :)

so far... menjano: ECU, loputa, pedalo, aku, svečke, nova napeljava (vendar ne konektorji na računalnik)

včeri sem rešil težavo s tempomatom; nato je avto delal .... zvečer pa pol crknil kot novoletna jelka :)
fuel injection, ESP, handbrake, ...

ponovno sem razdrl do računalnika in v konektorjih računalnika našel polno kot silikonskemu gelu podobne mase in to v konektorjih ko potem pridejo na pine. zdaj pa ne vem ali ta silikon dela sranje al kaj... v bistvu ko sem to sčistil, kolko se je dalo, sem dal nazaj in avto spet dela...kak dolgo bom pa videl

a bi lahko bila to težava; silikon očitno vbrizgajo kot zaščito priti vlagi, ko se pa enkrat začne to snemat dol in gor se pa nabere v pinih konektorja in posledično je lahko slab kontakt.

na UK forumu sem še zasledil, da je pri Cliotu bila težava, da se je ena od žic ECU obrabila zaradi premikanja po kovinskem ohišju, ki ščiti računalnik in v določenih primerih povzroči kratek stik na maso... in itak vse lepo zasveti...

ma kdo podobne izkušnje al pa da vsaj ve za probleme s silikonu podobno maso v konektorjih

lp,s
maniacx65

Odgovor Napisal/-a maniacx65 »

Zanimivo...tudi pri meni je bilo nekaj malega silikona, čisto majhni delčki, na pinih računalnika ampak to ni delalo nobenega problema. Zdaj če praviš da ti isto dela probleme tudi z menjanim ECU-jem je problem nekje drugje in ne v samem ECU-ju. Lahko da ti katera od žic ki grejo do ECU prebija (praviš da ni bilo zamenjano), posledično ti računalnik ponori in vrže vrsto napak ven. Lahko je pa čisto nekaj banalnega...varovalka od ECU, 12V linija od ECU, masa od ECU. Te zadeve bi jst preveril.
samof

ja... menjano je bilo vse... tudi el napeljava je bila narejena na novo-vzporedno... razen konektorji so ostali isti...napake so pa ostale... tak da ne vidim razloga več drugje kot v konektorjih...
Uporabniški avatar
knof111

Odgovor Napisal/-a knof111 »

Pozdravljen,
samof mislim, da je tvoj problem v napajanju ene izmed komponent.
Na UK forumu sem opisal popravilo napake, na kratko pa tako:
Skoraj leto dni me je živcirala rdeča lučka za akumulator (vel satis 2.2 dci). Pri velikem servisu sem kupil regulator in ga pri mehaniku dal zamenjat. Dotlej se je lučka prižigala samo občasno, ko je bilo vroče. Po menjavi, z novim je lučka gorela ob vsakem zagonu. Čez čas sem ugotovil, da če potolčem po levi strani armature, se ugasne. Na tak način sem se vozil cca. pol leta. Redno sem meril stanje akumulatorja. BISTVENA stvar pri vsem tem pa je, da je računalnik zaznal padec napetosti zaradi hladnega lota na armaturi in izklopil vse sisteme (na sredinskem displayu so se začele prižigati lučke za ABS ESP ročno zavoro in vse ostale), nakar je avto ugasnil! Če si probal vžgat se je slišal zvok zaganjačevega elektromagneta, kot da ne bi imel zadosti amperaže. Ta isti akumulator pa je brez problema zagnal drug avtomobil (probal preko kablov)!!! Če sem pa preko kablov priklopil še drug avto, je spet vžgal (čeprav ne tako zlahka) je šlo naprej.
Pozneje ko sem bil že besen sem rešil zadevo tako, da sem razmetal armaturno ploščo, vzel ven armaturo, jo razmetal v nulo (folija, kazalci, display...) in prišel do kontaktov (lotov) na zadnji strani tiskanega vezja velikega konektorja in (pomembno) posesal stari cin (lot) z kontaktov, očistil spajkalnik na novo segrel kontakt in zalil kontakte z novim cinom tako, da je na drugi strani pritekel ven (ne pretiravat).
Od tistega časa nimam več nobenih problemov :) Je pa res, da gre ogromno enega časa in dela za to, da odpraviš napako, za katero bi v delavnici plačal ohoho, imel pol avta novega, napaka pa bi ostala (v to sem 99.9% prepričan).
lp
samof

zdravo,

hvala za opis tvoje napake..kako si pa prišel do tega da je težava na armaturki/oziroma kako je prišlo do hladnega lota/ste kej rihtali po armaturki, da je bil hladen lot
Enako sem servis prosil naj preverijo komplet lotane spoje, ker sem dal vgraditi plin.. tu bi lahko nastala težava...
No kot sem že prej omenil... sem se spravil na konektorje ECUja. Bili so polni silikona...kontaktov se sploh ni videlo. Pred čiščenjem konektorjev, se mi je napaka že zgodila vsak dan.
Konektorje sem očistil s topilom za olje/mast in spihoval s kompresorjem...ven so prihajale grude silikona tudi 5mm premera...kontakte sem nato še na hitro očistil s carburator sprayem in spihal (sedaj so vidni celo kontakti). Na koncu sem dobro prešprical s kontakt sprayem in sestavil.
Sedaj je že 4 dan da deluje brez javljanja napak :)... bom pa poročal če je bila to res težava... skratka ne verjamem dokler ne mine 14 dni brez napake :)

lp, in še 1x hvala
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Silikon je verjetno s tem namenom tam, da ne pride do oksidacije kontaktov.
RenaultSport
samof

Ja to je sicer prvotni namen,...vendar sčasoma ta silikon tudi otrdi, in ko se konektor večkrat odklopi, se silikon poškoduje in očitno preprečuje ustrezen stik s pini računalnika.
Že 2 električarja sta mi zatrdila da to ne more biti težava....jima pač vseeno nisem verjel na besedo in sem konektorje očistil. Za zdaj avto dela...če pa se pojavijo napake nazaj...pol res ni bila to težava....
trenutno pa kaže, da bi to lahko bila težava
Uporabniški avatar
knof111

Odgovor Napisal/-a knof111 »

Silikon očisti po občutku, jaz bi ga pustil toliko, da prepreči oksidacijo (ta je ponavadi nanešen površno), glede tega, da da so bili kontakti sedaj spihani in pošpricani (mehansko obdelani), pa je možno, da se bo napaka ponovila (upam da ne), ker je tipično za hladne lote, da potem, ko jih premikaš (čistiš kontakte-pine) nekaj časa imajo kontakt, potem pa spet stara pesem naprej.
Če se bo napaka ponovila bo pa treba lotat.

Moja napaka se je iz majne napakice v veliko vlekla cca. pol leta. Vsake toliko sem poizkusil kaj novega: najprej malo udarcev po alternatorju (za primer obrabljenih ščetk). Potem pregled konektorja in žice od alternatorja, preko R262 konektorja do armature in kontakti na armaturi (tukaj bi mogoče lahko že našel napako, ampak je nisem). Menjava regulatorja. Potem sem mislil opraviti meritev, kateri vod kontrolne lučke je na nižjem nivoju (v pravilnem delovanju morata oba kontakta imeti 12v, oz. isti nivo), ampak na žalost pa to meri nekakšen komparator na armaturi ali pa kje drugje in tako samo javlja računalniku displaya, kdaj prikazati napako. Medtem, ko sem razdiral armaturo toliko krat, sem pomislil na fizične napake (hladen lot, razširjeni ali polomljeni kabelski čevlji (kontakti ki pridejo na pine), saj je po sestavi vse delovalo kot mora včasih tudi dva dneva. Po tem, ko se je napaka ponovila, pa sem začel preverjati, če slučajno ni kakšen slab stik, zato sem udarjal po različnih mestih armature. Pomagalo je, če sem udaril po levi strani števca zgoraj (kjer je bil seveda konektor s hladnim lotom). Tako sem najprej razdrl armaturo do konektorjev, razdrl konektorje, jih stisnil in pregledal ter očistil. Ko sem bil 100% prepričan, da je s kontakti vse v redu sem pa posumil na te hladne lote, zato sem jih pustil na miru, dokler nisem imel res časa, da jih porihtam...
Pri razdiranju bodi previden, saj z vsako demontažo in montažo odlomiš, stisneš ali kako drugače deformiraš sestavne dele (še posebej če si malce nagle jeze ;) )
Če rabiš kakšne napotke, samo javi...
samof

huh...skratka dosti živcev :)
Ja enako mam s tem... no če se izkaže da so bili problem konektorji ECUja jih bom še enkrat sčistil, namazal, povezal in nato še pošprical s silikonskim sprayem... pač če se bo pa čez kako leto ponovilo...vsaj vem kje zadevo uredit :)... za razliko servisov, ko so vsi prepričani, da se take napake ne morejo zgoditi.
zankrat držim pesti da bo delalo vsaj 14 dni brez napake, da lahko rečem da dela :)

lp,s
samof

evo teden dni je mimo in mislim da lahko rečem da sem rešil zadevo.

Problem so bili torej kontakti računalnika in sicer silikonu podobna masa v kontaktih, ki naj bi preprečevala dostop vlage do pinov.
Konektorje sem sčistil s topilom za silikonski gel, jih spihal z zrakom (s kompresorjem) in nato nasprejal s konkakt sprajem.
Iz konektorja so letele ven tudi do 5mm grudice silikona...kar nisem mogel verjet. Pred tem se mi je napaka zgodila že tudi po 2x na dan.
Sedaj je že cel teden OK, in avto dela kot mora...

Namen imam sicer sedaj zaščititi pine, samo ne vem katero mast naj uporabim...
WD40 ni OK za kontakte, kontakt spray premalo ščiti pred vlago, silikonski spray ni ok, ker ne prideš zraven, ko so konektorji na računalniku...
baje je ok litijeva mast (ker ne uničuje gume oz plastike)... mogoče pozna kdo kaj bi moral dat?

lp,s
Odgovori