Problemi z obrati motorja K4M 1.6 16V

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
vanhoojdonk

Problemi z obrati motorja K4M 1.6 16V

Odgovor Napisal/-a vanhoojdonk »

Pozdravljeni
Imam sledeči problem: Zadnjič sem prau motor avta renault megane coupe 1.6 16V l.1999 in od takrat naprej se mi dogaja da ko premzam z mašino, mi dodaja gas...opazi se čist mal, vidi se pa na potovalnemu računalniku ko namesto trenutne porabe 0.0 pokaže 2.0 do 3.0 l/100km! Zadnje čase je pa še prosti tek visok in to 2100obr/min in malo variira. Problemi kak dan zginejo in pol naslednji dan se spet pojavijo. Tk ko ga bi luna nosla :-) O-ringi od lupue za zrak so zamenjani tk da to ni. Tudi prosti tek je včasih 1500 drugič pa 3000.

Hvala za odgovore....
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Re: Problemi z obrati motorja K4M 1.6 16V

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Tole si poglej:

http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 15&t=13074" onclick="window.open(this.href);return false;

Sam sem pred cca 14 dnevi enako storil na scenicu z enakim motorjem in dela bp.
LP, Samojed
vanhoojdonk

Hvala Samojed ;-)

Ta motorček sem sicer že zadnjič ščistu, sam ga bom še enkrat pa da vidim če bo kaj boljše.
Zadnjič ko sem ga očistu, mi je avto ugašal, sam se je po kake pol ure resetiru in so bli obrati spet 2100 na minuto.
Ga bom zdej v kompletu vzel dou, ker zadnjič sem samo motorček odšravfu....
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Motorček se očisti s sprayem ali tekočino za čiščenje fergazerjev. se ga natopi pod batek in počaka 15min, da stopi vse obloge. Potem to spihaš, namažeš z lahkim oljem in sestaviš. Prosti tek mora biti okoli 750 obratov. Če to ne pomaga je lahko kriv star akumulator z eno celico v stiku, ki daje prenizko napetost, toka pa še kar in ECU dvigne štantgas, da bolje fila. Zanimiva napaka. Novejši Renaulti pokažejo na displayu "low voltage".
vanhoojdonk

Aaaa to bi pa lahk blo :D Bom še preveru napetost akomulatorja. Zdej mi avto kak leter več pokuri kot ponavadi...
A bi lahko bla tut kaka možnost da mi kje vleče falš luft v sesalni kolektor in so zato visoki obrati?
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Foušluft v sesalnem koelktorju zmoti podtlačni regulator (MAP) in avto ne vleče, vseeno dobro preglej tesnost. Avto lahko dviga štantgas in porabo tudi zaradi odpovedi senzorja temperature, vsekakor pa gre to na klasični stalni mrzli tek z 1200 obrati, 3000 je okvara motorja štantgasa ali gre fejst mimo lopute.
Uporabniški avatar
Samojed

vanhoojdonk napisal/-a:Hvala Samojed ;-)

Ta motorček sem sicer že zadnjič ščistu, sam ga bom še enkrat pa da vidim če bo kaj boljše.
Zadnjič ko sem ga očistu, mi je avto ugašal, sam se je po kake pol ure resetiru in so bli obrati spet 2100 na minuto.
Ga bom zdej v kompletu vzel dou, ker zadnjič sem samo motorček odšravfu....
Najprej očisti komplet ohišje. Sam motorček je sicer lahko umazan, ampak je ša najmanj kriv. Tam kjer naj bi lepo nalegel je lahko veliko saj itd.

Skratka, očisti komplez z ohišjem ter v navoj motorčka pred sestavljenjem kani par kapljic olja.

Če ti je po prvem sestavljanju avto ugašal, potem lahko odpišeš puščanje sesalnega dela.
LP, Samojed
vanhoojdonk

Zaenkrat še ni nč boljše!

Včeraj sem odšravfu motorček z ohišjem, ter vse skupaj generalno očistu in motorček narahlo namazu z motornim oljem. Tudi oba o-ringa sem namazu z silikonsko mastjo( od motorčka in tam ko pride ohišje na sesalni kolektor), edino o-ring med ohišjem in sesalnim kolektorjem je biu mal sploščen.
Napetost akomulatorja ko motor stoji je 13V, tk da to ni problem.
Odklopu sem aku. in s tem resetiru cpu.
Zamenju sem zračni filter( ker sem pač meu že kupljenga novga).
Med obratovanjem sem odklopu konektor od podtlačnega senzorja, ki je zraven motorčka štangasa, in je avto ugasnu.

Zdj pa ne vem! Po moje: al vleče falš luft,
al je motorček štangasa čist umru,
al pa je umru senzor temperature( ki sploh ne vem kje je?)

Uglavnem včeraj ko sem se pelu šravfat je blo spet skor vse vradu, štangas 750o/min, edin pri vožnji navzdol in pri premzanju z mašino mi je rahlo dodajal gas. Pol ko se vse zrihtu pa stara zgodga, štangas 2100o/min, isto dans zjutri ko sm šou v službo.

Kaj menite?
Pa hvala za odgovore. LP Simon
Uporabniški avatar
Samojed

Ali počakaj ali pa še enkrat razdri. Ne vem kako mu dela logika, ampak ko sem jaz mojega sestavil je delal na 3000 obratih. sem ga vzel ven, na roke "raztegnil" - potegnil konusno tesnilo na motorčku precej ven (ne toliko, da bi ga snel z navoja) in sestavil nazaj. Potem je od prve delal bp.

Mogoče ecu neha premikat motorček, če ni odziva, ne vem.
LP, Samojed
vanhoojdonk

Včeri sem še enkrat vzel motorček ven, pa sem ga prevčkrat razmigu tk da je pol zašteku in sm ga zato razdru in s tem uniču, ker sm potrgu priklopne žičke!
Pol sem pa vse skupaj sestavlu in razdiru tk dolgo dokler nism meu 750o/min.
Pa je en cajt laufalo na 750, pol se mu je pa neki zmešalo in se je zaganju od 1500-2000.
Zjutri je pa spet blo 750.
Motorčem sem naročil in vam pol sporočim če bo bolš...

Še enkrat hvala vsem za odgovore :)
LP Simon
vanhoojdonk

Pozdravljeni še enkrat :D

Danes sem vgradil nov motorček firme VDO pa mi avto zaenkrat ugaša....
Bomo vidli če se bo sam nastavu tk ko se more pol pa gassaaaaaaa 8)
Kako pa resetiraš računalnik od megančeja...a je dovolj da odklopiš minus klemo za 10 minut, ker en mehanik mi je neki razlagu da je treba minus klemo triklat odklopit če hočeš resetirat računalnik???
Odgovori