Povišan prosti tek

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
leus

Povišan prosti tek

Odgovor Napisal/-a leus »

Imam Megana 1,6 16v in pri mrzlem motorju je prosti tek od 1200 pa do 2000 vrtljajev ponavadi drži določeno vrednost, včasih pa tudi niha med 1500 in 2000 vrtljaji po kake pol ure vožnje se umiri in pade na 800 vrtljajev. Menjal sem motorček prostega teka in zadeva se ni spremenila. Predvidevam da nekje vleče zrak in ko se segreje očitno neha. Vidim da ima več članov težave s tem in verjetno je komu jasno kaj je vzrok težav.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Re: Povišan prosti tek

Odgovor Napisal/-a schik »

To je normalno da so višji obrati ko je motor hladen. Nihanje pa ni normalno. Lahko je senzor na loputi problem. Mogoče bo tudi pomagalo če jo očistiš. Če pa vleče zrak, ga pa vleče skos.
Uporabniški avatar
pantera

Odgovor Napisal/-a pantera »

Senzor na loputi je potenciometer in tega ne premikaj ker bo slabše če boš čistil loputo menjaj še tesnili.
Uporabniški avatar
Godward

Odgovor Napisal/-a Godward »

zamenjaj obe tesnili , strošek 16€, pa ne bo več nihalo. gumica po 10letih ne dela več kot bi morala še posebej ko je mraz
Slika
Kris_00

Odgovor Napisal/-a Kris_00 »

Isti avto, isti problem. Sedaj, ko je tak mraz, mi vrtljaji pri startu narastejo tudi do 2.200. Ko avto stoji, vrtljaji ne nihajo, nihajo pa, ko se peljem in ga dam iz brzine. Ampak ko se po par minutah ogreje, pa ni problema (in problema seveda ni, ko je toplo zunaj).
leus

Sorry ker sitnarim vendar ne vem katera tesnila naj zamenjam. Zaenkrat sem zatesnil okroglo tesnilo ki pride na sesalni kolektor pred loputo približno fi 80 mm to je stik med plastiko ki pride s filtra in pa aluminijem kjer se nahaja loputa.
leus

Najlepša hvala predvsem uporabniku Godwardu za koristno informacijo, po menjavi tesnil avto dela spet kot je treba :)
Odgovori