Prišel sem na idejo, da podam (svoje in zgolj subjektivno) mnenje o obeh mojih vozilih, ki sta podobnih generacij, obe gnani na benz (naknadno predelani na LPG plin).
Laguna je imela (verjetno ima še, hehe) 1.8 16 V in 120 KM, Mazdilak pa 2.3 16V in 166 KM. Laguna je bila neki srednji rang opreme (Expression), Mazda pa s top opremo (razen usnja) - GT izvedba.
Ker velikokrat med vožnjo z mojim aktualnim vozilom, razmišljam (obujam spomine) in vlečem vzporednice s predhodnico (Galuno), bi tokrat napisal par stvari, ki sem jih zaznal. Ponavljam moje osebno videnje obeh vozil!
Jasno obe vozili imata v medsebojni primerjavi kar nekaj plusov in pa tudi minusov, pa jih bom nekaj naštel;
- kar se tiče same vožnje (Reno je sicer imel navadno vzmetenje, 6-ka ima Eibach fedre), no sicer pa sem se kar nekaj 100km-jev že prevozil s 6-ko s klasičnim vzmetenjem, tako da lahko podam neko realno mnenje. Laguna je bistveno udobnejša (neravnine in luknjasto cesto požira kot za šalo) - posledično sicer zelo pogosto menjavaš razne zglobe, delaš optiko itd. Ampak načeloma človek bolj želi dobro sebi kot pa avtomobilu, a ne? smile.gif Mazda se (govorim za mojo sedanjo z Eibachi), bistveno bolje prilepi na asfalt, se niti malo ne nagiba, kar se tega tiče je super, a za dolge vožnje nikakor ni na nivoju Renojke. Za penzioniste (tudi takšne mlajše, z njihovim načinom vožnje) je Laguna prava izbira, za tiste bolj "športne" voznike, pa Mazda6, ki je znatno trša že v svoji osnovni izvedbi fedrov in amortizerjev.
- delovanje in nastavitve klima naprave (Laguna ima 2-področno, 6-ka ima sicer tudi digitalno klimo, ampak enopodročno). Zadeva morda ni bistvena, ali je 2-področna ali ne, vendar sem imel bistveno boljši občutek pri nastavitvah in nekako se mi je zdela zadeva bolj učinkovita. Da ne bo pomote - pri mazdi imam popolnoma nov kompresor in polnjena je bila pred dobrim tednom. Pri Laguni sem jo pa samo napolnil in vozil dalje.
- zavore vozila (nikakor mi ne gre v glavo, kaj so mislili pri mazdi, ko so na avto s 166 konji dali takoj majhne diske, da še vedno lahko montiraš 15" kolesa, medtem ko že pri 120KM Laguni manj kot 16" ne uspeš spravit na vijake). Zadeva ni samo v velikost, ampak se pošteno odraža tudi pri zaviranju. Pri mazdi imam praktično nove diske in ploščice, pa se zaustavlja precej slabše kot Laguna, katera je imela ploščic spredaj še samo za kakšnih 5000km, diski pa v nekem srednje solidno debelem stanju (nič ukrivljeni sicer).
- notranji izgled vozila (armaturna plošča, naslon za roko) mi je nekako bistveno bolj pisan na kožo pri Laguni. Pri mazdi6 se mi zdi precej zastarele oblike, zelo me spominja na Ford Mondea generacije od 2001 dalje. No to pa je avto, ki ga naravnost sovražim - izgleda mi obupno tako od znotraj kot od zunaj.
- potrošnja goriva. S 120-konjsko Laguno sem se vozil nekako s 7,5 do 8 litri (pretežno plina) na prevoženih 100km, medtem ko Mazda6 mi potroši (vsaj) 2 litra več. Sicer razumem, da ima skoraj 50 dodatnih konjičev pod motornim pokrovom, pa vseeno me je dokaj visoka poraba kar malo presenetila. Moram poudariti, da ne vozim več neke divjaške varjante, sem ter tja malo pohodim, ostalo pa - po naseljih tempomat na cca. 55kmh, izven naselja tempomat na kakšnih dobrih 100kmh, itd. Dopuščam sicer tudi možnost, da ima Mazda bolj zastareli plinski sistem sedaj vgrajen, kot pa sem ga imel v Laguni in so tudi iz tega razloga večje izgube, glede na to, če bi se vozil na benz.
- opremljenost vozila. Mazda6 je že v samem štartu bistveno bolje opremljena kot sem pa imel Laguno (ima serijski Xenon, navigacijo, gretje sedežev, tempomat, DSC, TCS in še kaj bi se našlo, ki jih Laguna ni imela), pa vendar.... No Laguna je bila sicer karavan (Grandtour) izvedbe, ampak tudi pri tejle moji 5-vratni pogrešam nekaj dodatnih 12V priključkov (imam namreč samo enega), prejšnja makina je imela najmanj 4 komade, morda celo 5 (ne spomnim se točno), pogrešam tudi hladilnik za pijačo v sovzniškem predalu, kadar deluje klima naprava. Mislim da mazda tega nima, v Laguni sem to redno prakticiral in uporabljal. smile.gif Pri Renoju so mi bili tudi zelo všeč senčniki zadaj, kateri se iz tapete potegnejo in zagrnejo bočna okna. Ti senčniki so mi prišli zelo prav ko sem vozil hčerko, ki je bila takrat stara le nekaj mesecev. No mazda tega nima in je potrebno lepiti kakšne samolepilne zadeve gor po steklih oz. na moji sem že dobil takšno, da ima kar konkretno zatemnjena stekla, tako da ni prehudega sonca znotraj vozila. Kar se zagona vozila tiče, pa imam tudi rajši kartico in start gumb, kakor pa "staromodni" ključ, ampak to so že precej nepomembni detajli, a ne? smile.gif
Za konec lahko rečem še, da če me ne bi Renojska tehnika (predvsem totalno nepredvidljivi prehod vozila v varnostni program) in raznorazne lučke, ki so se prižigale kot na Novoletni jelki, totalno razočarali, bi jo zagotovo še danes vozil in morda kasneje še kakšno leto. Tako pa sem vsak mesec vanjo vložil, v povprečju 100 do 200 €, pa niti v fazi prodaje elektronika ni bila stabilizirana do te mere, da bi si upal na kakšno daljšo pot - skratka katastrofa. Na dan ko sem prodal ta avto (šel je v R Srbijo) se mi je odvalil velik kamen od srca in mi je bilo vseeno, ali hodim potem 1 mesec peš, ali si kupil Fiat Punto letnik 93 ali pa magari VW Hrošča letnik 1975, samo da tiste Lagune nikoli več ne vidim v svoji garaži, kako mi štarta v rezervnem (varnostnem) programu in posledično spet debata z mehanikom in pa kaj naj se še menja in koliko me bo to spet udarilo po žepu. sad.gif
Glede trenutne moje 6-ke pa lahko rečem, da je po vseh mojih japonskih avtomobilih (323F GT, MX5 NA, 323F navadna, T Celica), tole spet pravi Japonski STROJ, pri katerem obrneš ključ, ko zasveti rezerva greš tankat in samo letiš dalje in beležiš kilometre. To pa je tudi zadeva, ki sem jo potreboval, saj sem si z Laguno pridobil lepo število frustracij in izgubil neskončno količino živcev. Še spomnim se, ko sem šel Laguno kupovat v Rače na Štajersko, sem vzel seboj kolega, ki je včasih delal na Reno servisu in mi je dejal da ravno motor 1.8 16v v Laguni II je "majka" in da je takorekoč neuničljiv. No s samim motorjem sicer nisem imel težav, kot že napisano - se je pa dogajalo marsikaj. Potem se človek vpraša, kaj bi šele bilo če bi vozil DCI, majko mila, boljše da ne pomislim (turbina, šobe, ojnični ležaji, EGR itd.).
Kar se tiče izgleda ene in druge zadeve, si lahko pogledate na telih dveh linkih;
http://www.mazda-si.net/index.php?showtopic=7734&st=0
http://www.mazda-si.net/index.php?showtopic=8417&st=20
Kdor je tole moje primerjalno poročilo prebral do konca, si že sam po sebi zasluži čestitke, zaželjen pa je tudi kakšen komentar! Jaz pa se zdajle usedem v mojega črnega zmaja in grem na krajši izlet (vsaj vem da bom prišel na cilj in ne bom v strahu celo vožnjo, če bo treba klicat asistenco, hehe).
Lep preostanek dneva, pa jasno naj vsak vozi tisto kar mu paše in denarnica še dopušča!
B.