Da recimo je pravilno tole naredil, pa bi moral pol med seboj zamenjat ventilčke z senzorji da bi pravilno delalo ali?
Premontaža gum!!!
Premontaža gum!!!
Danes sem imel pri volkanizerju premontažo gum. In sicer mi je prednje gume dal nazaj, in obratno. Je to smiselno delat pri eno sezono rabljenih gumah?? Menimo se o letnih gumah, da ne bo kakšne pomote
Seveda sem tole komaj opazil, ko so mi senzori javli, da niso pravilno "napumpane" gume.
Da recimo je pravilno tole naredil, pa bi moral pol med seboj zamenjat ventilčke z senzorji da bi pravilno delalo ali?
Re: Premontaža gum!!!
hozo86 napisal/-a:Danes sem imel pri volkanizerju premontažo gum. In sicer mi je prednje gume dal nazaj, in obratno. Je to smiselno delat pri eno sezono rabljenih gumah?? Menimo se o letnih gumah, da ne bo kakšne pomoteSeveda sem tole komaj opazil, ko so mi senzori javli, da niso pravilno "napumpane" gume.
Normalno je, da se gume menjajo spredaj nazaj in nazaj naprej...
Senzorji v feltnah pa znajo bit problematični...že v osnovi crkujejo, da glava boli....splača se zadevo izklopit, da ne piska non stop...ponavadi jih tudi poškodujejo kaki vulkanizerji - vaški, ki še niso menjali gume na feltnah z sezorskimi ventili... ( ponavadi menjajo na kaki šajtrgi, traktorju, starem fordu itd....golf2-3)...
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
To so neke fore zdejšnih cajtov.rogi2 napisal/-a:Gum se nikoli ne menja naprej in nazaj.Kamor jo daš tam je do konca življenske dobe.Ko menjaš menjaš v paru ali pa zaradi starosti vse štiri.
Glede varnosti: Na kateri par namestimo slabše pnevmatike in za kaj?
Kdor ne ve naj gre na tečaj varne vožnje na Vransko.Ne bo mu žal.
Gume se vsako leto le premenjajo iz sprenje osi na zadnjo....da pride do enakomerne obrabe na selotnem profilu ( velja za sprednji pogon).
Po novem mora bit tudi celo zadnji par gum boljši kot sprednji???? Mislim halo...komu pa še odnese zadnji konec pri normalni uporabi avta???
gume menjaj na 3-4 leta ( seveda pol leta zimaki in pol leta letne) pri normalni uporabi avta, cca 15-20Kkm letno).
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Vsakemu ki ima lahek in kratek avto in vozi bolj dinamično. Sej ne rabiš bit norc, da ti v ovinku pri 50km/h na slabem asfaltu v mokrem rit cukneTommy30 napisal/-a:...halo...komu pa še odnese zadnji konec pri normalni uporabi avta???...
To da se menjava naprej nazaj je spet odvisno od vožnje, če se voziš normalno, ni neke panike, če voziš mal hitrej, ti bo sprednje gume veliko hitrej pobiralo od zadnjih, tako da ali menjaš sprednje bolj pogosto, ali pa vsake pol leta/leto menjaš spredaj-zadaj.
Zakaj je fajn da so zadnje gume boljše? Ker velika večina ljudi lažje "ujame" avto če zdrsne spredaj kot pa zadaj.
to predvsem velja za vse ki nimajo avta z super-duper ABS, ESP, ASR in ostalimi "pomagali".
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku 
Jah, tole kako ne/menjanje gum je stvar, kaj od avta zahtevaš.
Nekater so čist zadovoljn s ČungaLunga gumami, ker se z nimi čist lepo peljejo, drug pa znajo marskej grdega rečt tut čez BS, GY, MI, P.
Obračanje gum je manever šparanja. Nismo vsi direktorji in marsikomu 100 EUR mesečno pomeni razliko med mesečnim profitom/zgubo zato lahk razumem koga, da to nardi. Ni pa s tem velik dobrega naredu - ko zdrsneš spredaj lahk komot in popravlaš z volanom, ko odnese rit morš bit pa že kr Mojster da to rešiš.
Ne razumem pa ljudi, ki šparajo gume, da lahk na avto obesijo še neki plastike al pa dodajo ledice. No respect.
Nekater so čist zadovoljn s ČungaLunga gumami, ker se z nimi čist lepo peljejo, drug pa znajo marskej grdega rečt tut čez BS, GY, MI, P.
Obračanje gum je manever šparanja. Nismo vsi direktorji in marsikomu 100 EUR mesečno pomeni razliko med mesečnim profitom/zgubo zato lahk razumem koga, da to nardi. Ni pa s tem velik dobrega naredu - ko zdrsneš spredaj lahk komot in popravlaš z volanom, ko odnese rit morš bit pa že kr Mojster da to rešiš.
Ne razumem pa ljudi, ki šparajo gume, da lahk na avto obesijo še neki plastike al pa dodajo ledice. No respect.
Laguna Coupe GT dci 180
Oh, kako lepo da obstajajo ljudje s tako visoko moralo in tako dobro vozniško kulturo, svaka čast. Jst avta ne šparam, nikoli, nobenga; gum pa, še nkol nisem menjal spredaj nazaj in zadaj naprej; ni ravno velik smisla v tem, razen če se hočeš z zadnjim delom avtomobila po kakšnem grabnu vozt; kar pa se tiče enakomerne obrabe gum, je pa treba redno kontrolirat tlak pri hladnih pnevmatikah, če udariš robnik it na optiko pa mal pokontrolirat vsake tolk amortizerje, stabilizatorje, končnike pa še kšn del, ob vsem tem res ne vem zakaj bi se komu gume neenakomerno obrabljale in zakaj naj bi jih med sabo menjaval.
Saj tudi že par tisoč let velja rek: Ne kradi! IN?clio open napisal/-a:Še NIKOLI mi ni nosilo avta kakorkoli, če sem peljal toliko, kot velevajo omejitve. V primeru močnega naliva pa ustrezno manj. Pri mastnem asvaltu in vsakodnevnih voznikih bi pa samo tirnice pomagale. Še enkrat - cesta ni kraj za izživljanje; vsako spodrsavanje avtomobila je znak prehitre vožnje. Mislite si kar hočete, samo s takim razmišljanjem, kot ga imajo premnogi, je umrl član BMW foruma - pri vsega skupaj 21-ih letih.kmetek napisal/-a:Vsakemu ki ima lahek in kratek avto in vozi bolj dinamično. Sej ne rabiš bit norc, da ti v ovinku pri 50km/h na slabem asfaltu v mokrem rit cukneTommy30 napisal/-a:...halo...komu pa še odnese zadnji konec pri normalni uporabi avta???...![]()
To da se menjava naprej nazaj je spet odvisno od vožnje, če se voziš normalno, ni neke panike, če voziš mal hitrej, ti bo sprednje gume veliko hitrej pobiralo od zadnjih, tako da ali menjaš sprednje bolj pogosto, ali pa vsake pol leta/leto menjaš spredaj-zadaj.
Zakaj je fajn da so zadnje gume boljše? Ker velika večina ljudi lažje "ujame" avto če zdrsne spredaj kot pa zadaj.
to predvsem velja za vse ki nimajo avta z super-duper ABS, ESP, ASR in ostalimi "pomagali".
Povedal sem svoje mnenje in izkušnje in glede na to da je pri nas omejitev 90km/h, ni ravno vsak ovinek ki ga lahko spelješ tako hitro ane? Drugače bi mel vsak avto tempomat na 90km/h
Brezveze se neki prcat koliko kdo vozi, poveš svoje mnenje in to je to. A tud vsako mamo ki vozi 40 ustaviš pa vprašaš če se ima za sposobno vozit? Čeprav vozi "varnih" 40, so refleksi toliko daljši da je celotna zavorna pot (z reakcijskim časom vred) enaka kot če gre nek normalen voznik enkrat hitreje.
Sicer pa, večkrat pa sem se ustrašil nekoga ki je vijugal, sekal ovinek, bil na tel., zavil brez blinkerja,....kot pa če je nekdo mal hitrej prišel izza ovinka, pa ne zagovarjam nobenga.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku 
Jaz imam izkušnje z raznimi serviserji, da pnevmatike vedno menjavajo. Sepravi bolj obrabljene zadaj in boljše spredaj, da se v resnici enakomerno obrabijo in ko je čas, se zamanjajo vse naenkrat. To delajo predusem zaradi ekonomičnosti.
Če pa gre človek gledat varnost, za večino ljudi, je pa boljše imeti spredaj bolj obrabljene pnevmatike.
Kot je že nekdo pred mano napisal, če se boš vozil po pravilih se lahko voziš z zlizanimi gumami in se ti ne bo nič zgodilo, le pri kakih izrednih dogodkih bodo težave.
Tudi opažam, da določeni folk nima občutka za "varno" vožnjo in prav tem lahko pomaga boljša pnevmatika spredaj. Večina takih voznic je žensk ja...pač ženske niso tako tehnične kot moški...tako kot moški recimo niso sposobni misliti na 2 stvari naenkrat, ženske pa so
Jaz bi pa tako rekel. Še vedno je bolj varno rally vozit z avtom kot z motorjem...pa si naj vsak misli kar hoče
Če pa gre človek gledat varnost, za večino ljudi, je pa boljše imeti spredaj bolj obrabljene pnevmatike.
Kot je že nekdo pred mano napisal, če se boš vozil po pravilih se lahko voziš z zlizanimi gumami in se ti ne bo nič zgodilo, le pri kakih izrednih dogodkih bodo težave.
Tudi opažam, da določeni folk nima občutka za "varno" vožnjo in prav tem lahko pomaga boljša pnevmatika spredaj. Večina takih voznic je žensk ja...pač ženske niso tako tehnične kot moški...tako kot moški recimo niso sposobni misliti na 2 stvari naenkrat, ženske pa so
Jaz bi pa tako rekel. Še vedno je bolj varno rally vozit z avtom kot z motorjem...pa si naj vsak misli kar hoče
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
- Borut Povše
- Kraj: Kamnik
Jaz bi pa tud reku da po mojem morajo biti spredaj (pogon spredaj) gume z več profila. Lažje speljuješ, bolje zaviraš, sploh naravnost in na slabšem asvaltu, v ovinkih pa vsekakor lažje obvladaš avto če gre sprednji konc po tirnicah, se pravi kamor hočeš, zadnjega pa po potrebi lahko loviš. Tako je naredila tudi moje sedaj žena ko še ni imela izpita in sva se še učila. Bili so samo čisti refleksi in tud mal šreče če mene vprašaš. Se pravi, če si vsaj mal voznika boš avto brez večjih težav ujel če ti rit mal odnese, če ti le nos gre tam kamor mora it. Če je pa hitrost prevelika, ti pa tud nobena guma, ne čip in ne ta boljša nič ne pomagata, ker kar je preveč je preveč. Pa LP Borut 
Saj po suhem ni neke hude razlike... Ki pa nastopi tisti trenutek, ko nastopi moča... Voda na cesti... Aquaplaning... Nenadoma... Slabša pnevmatika zadaj... Varljiv občutek 'saj gre'... In v trenutku prebereš registrsko tablico na svojem zadku... Če so spredaj slabše pnevmatike pač odnehaš...Borut Povše napisal/-a:Jaz bi pa tud reku da po mojem morajo biti spredaj (pogon spredaj) gume z več profila. Lažje speljuješ, bolje zaviraš, sploh naravnost in na slabšem asvaltu, v ovinkih pa vsekakor lažje obvladaš avto če gre sprednji konc po tirnicah, se pravi kamor hočeš, zadnjega pa po potrebi lahko loviš. Tako je naredila tudi moje sedaj žena ko še ni imela izpita in sva se še učila. Bili so samo čisti refleksi in tud mal šreče če mene vprašaš. Se pravi, če si vsaj mal voznika boš avto brez večjih težav ujel če ti rit mal odnese, če ti le nos gre tam kamor mora it. Če je pa hitrost prevelika, ti pa tud nobena guma, ne čip in ne ta boljša nič ne pomagata, ker kar je preveč je preveč. Pa LP Borut
In to je čisto običajna situacija pri nas...
Ja, rotiranje gum, ampak nekje na 5000 km. Danes sem namontiral letne gume. Za sabo imajo 10000 km nekje in je razlika med sprednjimi in zadnjimi (preveč)
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
- Borut Povše
- Kraj: Kamnik
Pri vodi pa jaz mislim tako. Prednje gume z več profila bodo prvo prišle v stik z morebitno stoječo vodo in jo morajo takoj izpodrinit, Če nimajo dovolj profila zaplavaš in ti tud prfil na zadnjih gumah nič ne nuca. Za vožnjo v ovinke po dežju pa vsak sam preceni koliko hitro gre lahko. Če mu nos drži in mu rit odnese pri zmernem dežju innormalni vožnji so gume definitivno zanič in nebi pomagal pa če so spredi al zadi. Če maš že skor "slajke" se pač drsaš. Zes pa je, da se s takimi gumami po suhem lahko delaš norca in malo pretiravaš, ko pa je mokro moraš pa malo z glavo vozit in vedet kaj imaš "obuto". LP Borut 
Kakor komu. Imam izkušnje, kilometrino na Vranskem (različni avtomobili, pnevmatike zimske in letne, boljše spredaj kot tudi zadaj) zato na gostilniško in forumaško teorijo ne dam nič. Fizika je fizika, neizprosna in za vse enaka. Izkušnje, kjer so napake zastonj pa neprecenljive.Borut Povše napisal/-a:Pri vodi pa jaz mislim tako. Prednje gume z več profila bodo prvo prišle v stik z morebitno stoječo vodo in jo morajo takoj izpodrinit, Če nimajo dovolj profila zaplavaš in ti tud prfil na zadnjih gumah nič ne nuca. Za vožnjo v ovinke po dežju pa vsak sam preceni koliko hitro gre lahko. Če mu nos drži in mu rit odnese pri zmernem dežju innormalni vožnji so gume definitivno zanič in nebi pomagal pa če so spredi al zadi. Če maš že skor "slajke" se pač drsaš. Zes pa je, da se s takimi gumami po suhem lahko delaš norca in malo pretiravaš, ko pa je mokro moraš pa malo z glavo vozit in vedet kaj imaš "obuto". LP Borut
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.