Akomulator, alternator ali?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
smt

Akomulator, alternator ali?

Odgovor Napisal/-a smt »

Zdravo

Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe.

Dva dni nazaj, zjutraj avto vžge iz prve, se peljem cca 1 km in avto ugasnem. Čez cca 20 minut avto ne prižge (števci se premikajo, resetira mi uro, pot. računalnik). Priklopim kable, vžge takoj. Se peljem cca 5 km, ugasnem, čez 5 minut prižge iz prve. Se zopet peljem cca 2 km, ugasnem, čez eno uro spet prižge iz prve. Potem se peljem 45 km, parkiram in čez 20 minut avto ne prižge.

Kaj ga daje? Avto Megan 2.0 16v 2004. Aku nisem menjal še nikoli (tudi alternatorja ne).

lp
Uporabniški avatar
R19-racing
Kraj: koper

Odgovor Napisal/-a R19-racing »

js vem da ko mi je sel alternator na 19tki je uzgal normalno vozim in opazim da ne dela radio,niti hupa ne zmigavci,ce si ga pustil po 2000 rpm je hotu ugasnit.Probaj ce mas moznost nekje si izposodit novo baterijo za 1-2 dni pa bos videl....da ce je recimo alternator ne das brezveze 70 e +za baterijo...
Uporabniški avatar
smt

Odgovor Napisal/-a smt »

Ko sem se vozil tisti dan po krajših relacijah nisem imel prižganega radia. Ko sem se peljal tistih cca 40 km pa sem imel prižgan radio, z njim skupaj pa še tri ojačevalce, dva nizkotonca in zvočnike. Pa je vse delalo kot ponavadi.

Kako se lahko "pomeri" akumulator? Imajo to napravo na večini servisov?

lp
Uporabniški avatar
R19-racing

pomoje ja..izposodi si od ocetovega al maminega avta akumuulator pa probaj...
Uporabniški avatar
smt

Odgovor Napisal/-a smt »

Mah, ne gre. Drugače obrnjeni. saj bi šel kupit nov aku, pa nisem siguren, da ni šel alternator.

So aku-ji kje v kaki akciji sedaj? Potrebujem pa "močnega" vsaj 65 oz več.

lp
Uporabniški avatar
R19-racing

nebi ti vedu pomagat.ce mas 3 ojacevalce lahko uzames se bl mocnega,kolega ma 100ah.pod 70 jih tezko dobis pomoje.obnova alternatoraj za mojga lezaji pa nek rele me je prislo 60 eur...
Uporabniški avatar
Edoedo

Odgovor Napisal/-a Edoedo »

ja preveri kok ma napetosti akomulator .. zapeleš se nekam na en servis in bojo pomerl.... pa naj še pomerjo kok ti alternator fila .. če ti preveč al pa premal je za zamenjat in ti zato prazne akomulator ...

LP
Uporabniški avatar
markob

Odgovor Napisal/-a markob »

Pomeri z volt metrom koliko ima na klemah voltov, ce ma nad 13v+ bi moral biti accu vredu, potem se prizgi avto in pomeri se enkrat na klemah, ce dela alternator kot mora mora biti gor vsaj 14V+, tko ubijes dve muhi na en mah
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Imaš 7 let star akumulator, nanj priklopljene 3 ojačevalce...ti pa sprašuješ če ti je šel alternator??? :) :lol:

Znaki, da ti je šel alternator so pa takile:
1. Če ti lučka za akumulator sveti ko je avto prižgan, potem ne fila, takrat men se zdi da so prolem krtačke al kaj je tisto kar se vrti.
2. Če se ti lučka za AKU sploh ne prižge, ko daš kontakt...

Torej, če se ti lučka za AKU prižge, ko daš kontakt in ugasne ko zalaufa motor, potem je alternator uredu.

Ti kr pejt po nov akumulator.
Uporabniški avatar
smt

Odgovor Napisal/-a smt »

Hvala za odgovore. Ma saj sem si mislil, da je aku. V bistvu raje vidim, da je aku kot alternator.

Ni mi bilo jasno zakaj je vsakič prižgal iz prve, potem pa :roll:

Torej; kje so aku-ji zdaj v kaki akciji.

lp
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

jagoda89

Odgovor Napisal/-a jagoda89 »

če si lahko sposodim temo
meni se na cliotu starem 1.4E prižiga lučka za akumulator, tedaj ko gori altenator normalno fila, zato tudi temu ne posvečam velike pozornosti
kaj je za menjati?
Uporabniški avatar
ZelenClio

Odgovor Napisal/-a ZelenClio »

Kako pa veš da normalno fila, pomeril si kolk V?
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

točno, preveri to, avtoelektričar ali pa doma izmeri napetost na akku-ju
Odgovori