Laguna in grelne svečke

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
primozb2005

Laguna in grelne svečke

Odgovor Napisal/-a primozb2005 »

Pozdravljeni

V zadnjih dneh sem imel probleme z vžigom svoje lagune dci letnik 2000. Svečke imam nove, akumulator je zmerjen in je OK. Vendar pa opažam da je čas vklopa grelnih svečk kratek. Zato pri nizkih temperaturah večkrat zagrejem potem pa normalno vžge. Zdi se mi da je ta čas vklopa grelnih svečk konstanten in se ne spreminja. Zanima me če prav razmišljam : čas vklopa grelnih svečk bi se moral spreminjati od temperature motorja (hladilne tekočine). Ko je ta hladen se ta vključi za nekaj sekund, ko pa je motor topel pa je ta čas krajši.
Zanima me predvsem ali drži moja teza, ali je problem kje drugje. Merilnik zunanje temperature mi sicer ne dela kaže pravilno, oziroma ne dela, samo mislim da ta merilnik nima nobene povezave s tem.

lp
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Tako kot si napisal-če je motor topel je lahko čas predgretja par desetink, ko je pa mrzel pa par sekund - saj tako je pri meni (laguna 2 1.9 dCi), tako da čas predgretja sigurno ni konstanten.

lp
borisl1

Re: Laguna in grelne svečke

Odgovor Napisal/-a borisl1 »

da ne odpiram nove teme. imam laguno I, 1.9dci, in me zanima kako dolgo bi moralo delovati predgretje(oz. svetiti lučka)? ker mi predgretje ob hladnem vžigu zasveti samo kaki 2 sekundi kot tudi pri vžigu na delovni temperaturi. je to normalno? 2 svečki sta novi, delujejo pa preverjeno vse 4. kako je pri temperaturah pod 0 še ne vem ker sem nedolgo nazaj kripo komaj spravil v pogon. opazil sem še nekaj: hladen motor lepo vžge, ko je popolnoma segret(torej če se vozim npr. kake pol ure ali več) in nato stoji vsaj 5-10min, pa ga je treba malo dlje verglati.
imel sem par dizlov ki brez predgretja tudi na delovni temp. niti zakašljali niso kaj šele da bi vžgali.
ima s tem kaj veze LMM ki sumim da je pri koncu(ena od dveh merilnih žičk v merilcu prekinjena)?
LP
Boris
Uporabniški avatar
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

Na R. Laguni 1.9 dci (120 KM) se mi, kot je normalno, pri zagonu mrzlega motorja za sekundo ali nekaj več prižge lučka za grelne svečke. Nato ugasne in se po nekaj sekundah spet prižge in ostane prižgana.
Ko sem z multimetrom testiral grelne svečke, je pri treh pokazalo cca. 1,5 megaohma, pri eni pa 75 ohmov. Glede na specifikacije novih svečk (0,6 do 0,9 ohmov) so bile tri popolnoma uničene, ena pa tudi ne dosti boljša, zato sem vse zamenjal z novimi NGK, pri katerih sedaj kaže upor 0,9 ohma.
Problem pa je, da mi tista lučka na armaturi (rumena spirala) še vedno enako sveti in ne ugasne.
Vsi kabli do svečk imajo enako voltažo, 10,55 V. Tako da sklepam, da s temi kabli ni težave.

Mogoče kdo ve kaj bi še lahko bilo? Hvala.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Odgovor Napisal/-a TwingoLove »

Lahko da je napaka še vedno ostala zabeležena v sistemu in bi s priklopom na računalnik napake pobrisal. Se mi je pa na bivši Laguni pojavila ista napaka, ko je odpovedal EGR ventil, lučka je za par sek. ugasnila in se potem prižgala nazaj ko je sistem zaznal nedelujoč EGR ventil.
Glede voltaže do grelnih svečk pa tako.. da bi bila napetost pod 12V je meni zelo sumljivo. Bi preveril še rele za predgretje, saj so ga mogoče prejšnje grelne sveče uničile.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Uporabniški avatar
marmel

Ja možno da bi tud brisanje napake na servisu to rešilo. Če ne bo drugače bom pač peljal. Jaz sem tudi najprej posumil, da je prešvoh voltaža, ampak potem, ko sem iskal nove grelne svečke in videl, da so za ta avto svečke, ki imajo predpisano voltažo 11 V, potem sem nekak sprejel misel, da očitno do svečk ne gre polnih 12 V.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Potem pa super, saj pravim, da nisem bil prepričan kakšna mora biti voltaža za grelne svečke. Mislim da bi tudi kakšen popoldanski mehanik, kateri ima tester za avto pobrisal napake ali pa ti povedal, kje se nahaja problem v zameno za pivo ali kavo. ;)
Uporabniški avatar
marmel

Sem pa tudi sam enkrat kupil tisti poceni ELM tester, s katerim sem pobrisal napako in tudi pri ponovnem testu se napaka ne pojavi več (zato upam da je bilo to to), ampak lučka za svečke na armaturi pa še kar sveti.
Res se bom poskusil še zapeljati do kakšnega mehanika, ki bi poskusil izbrisati napako, če se bo sploh izpisala še...
Hvala.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Poskusi še očistit EGR ventil, mogoče se zatika.
Uporabniški avatar
marmel

Ene 2 tedna nazaj, ko je Laguna bila brez moči sem ravno to poskusil pa mi je uspelo le ta elektronski del ventila odstranit, tistega, ki je v notranjosti pa nikakor. Samo malo levo desno sem ga z udarci uspel zavrtet. Je pa res, da po tistem, ko sem zadevo nazaj skup sestavil, ni bilo več težave s pomanjkanjem moči. Sem pa ob tem menjal še ohišje z dušilno loputo, tako da ne vem kaj je pripomoglo k izboljšanju.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Potem pa sem skoraj 100% prepričan da gre za okvaro EGR ventila, saj je notranji del očitno tako "zapečen" da se ne uspe odpirat in zapirat, to pa računalnik zazna.
Uporabniški avatar
marmel

Aja, torej je EGR vezan na to rumeno spiralo (lučko na armaturi)?
Potemtakem bom moral poiskati način, da ga nekako izvlečem ven.
Uporabniški avatar
TwingoLove

To sem zdaj tako rekel na pamet ampak, sem prepričan da je tukaj problem, glede na opisane simptome sem imel sam isto težavo. Sam nebi razmišljal o čiščenju ampak o menjavi le tega. Nov EGR ventil je po menjavi potrebno kalibrirati, kar lahko stori mehanik preko ustreznega testerja.
Najlažje bo če nežno s strani, s ploščatim izvijačem nekako izbezate sredico ventila. Pomaga pa zelo če je motor ogret!
Uporabniški avatar
marmel

Hvala za nasvet. Sicer če je potrebno kalibrirati nov oz. očiščen EGR, potem nima smisla, da sam to počnem, ker če ne bom plačal dela mehaniku, me bo pa pri kalibraciji obral...verjetno :)
Uporabniški avatar
TwingoLove

Če živiš v kraju s prijaznimi mehaniki ti bo verjetno pobral 10€, ker si pa dobra duša mu boš pa dal zraven še za kavo :P
Zagotovo bo zelo vesel če mu boš prihranil delo z EGR ventilom...
Odgovori