nekaj vprašanj glede malega servisa

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
drejc88
Kraj: trbovlje

nekaj vprašanj glede malega servisa

Odgovor Napisal/-a drejc88 »

no ker se servisni števec počasi a nezadržno bliža 15k km morm pa jst tut nrdit tmal servis in me zanima par stvari...vem da je že 300 takih tem ampak ko rabiš ne najdeš nč pametnga :)

uglaunem gre za megana 1.9dci l.05. okol 140k km prevoženih

-poleg useh 4 filtrov in olja je še kej priporočljivo menjati?
-a se grelne svečke menjajo na vsak servis?
-je filter kabine isto kot filter klime, oz. pač avto brez klime ima filter kabine, s klimo pa filter klime?
-katero olje bol priporočate za ta motor...Elf Excellium NF 5W40 ali
Elf Competition STI 10W40...razlika v ceni nima veze.
-se splača kupt K&N vgradni zračni filter? ne iz vidika moči ali zvoka, rad bi samo da avto malce lažje zadiha:)
-se pri oljnem filtru menja ceu filter ali samo vložek?

to bi blo zaenkrat to, hvala za odgovore in seveda predlogi zaželjeni.
lp drejc
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Olje EVOLUTION 5W40!

Filter klime je pa za moje pojme filter kabine (v sovoznikovem predalu pri Laguni). Ne morš verjet, kaj vse se najde tam noter po 15k km :lol:
Zadnjič spremenil drhouse, dne 17 Dec 2010, 11:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
adamlje

Odgovor Napisal/-a adamlje »

Se strinjam z drhouseom glede olja, 5W40 :)
Grelne svečke zamenjaš ko so hin,
Ista zadeva kokr jst vem,
filtra od K&N na tvojem mestu nebi kupoval, ker boš dal zanj samo več denarja kakšne velike razlike pa ne bo,
Verjetno misliš NAFTNI filter, zamenja se samo vložek, zraven so priložena še nova tesnila :)

Če boš menjaval sam ti priporočam še malo potrpežljivosti pri menjavi oljnega filtra ker ga zelo težko spraviš ven in potem novega nazaj ker je malo prostora ;)
Uporabniški avatar
Andyr26

Odgovor Napisal/-a Andyr26 »

Verjetno misliš NAFTNI filter, zamenja se samo vložek, zraven so priložena še nova tesnila
Verjetno je mislil kar OLJNi filter, ampak si mu že odgovoril da se menja cel.
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Tine91

Odgovor Napisal/-a Tine91 »

Pa, če boš menjal sam pazi, da ne prišipneš dihtang na filtrih, ker bo drugače fouš zrak vlekel (sploh pri nafti je treba pazit). Dihtange filtrov pa se ponavadi prej malo namaže z oljem (potegneš po obeh straneh dihtange z oljem na prstih).
Uporabniški avatar
drejc88

torej hvala usem za nasvete :wink:
kupljeno je olje 5W40, ki je bil presenetljivo poceni, in navadni zračni filter tako da sem upošteval vaše nasvete :)
naftni filter bo tako ali tako prepustil strokonjakom, ostalo pa bom zamenjal sam.
pa kupil sem še eno bakreno dihtngo ki baje pride na čep za izpust olja na karterju(prvič slišim)
mam pa še eno uprašanje: kje se nahaja filter kabine oz. klime? pod plastiko pri brisalcih? no tam se je nahajal pri prejšnem avtomobilu.
in še novost, naročeni so tudi EBC diski z greenstuff ploščicami 8)
Deniss
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Deniss »

http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 33&start=0

tuki maš navodila kako zamenjat kabinski filter :)
Uporabniški avatar
drejc88

takole mali servis opravljen(razen naftni filter bom prepustil mojstrom), tako da lahko napišem moje izkušnje, morda bo komu v pomoč.

uglaunem filter kabine se da zelo enostavno zamenat tudi brez šraufanja in z nič iznajdlivosti ker je zelo enostavno (to sem seveda ugotovil šele po tem ko sem meu že use dol pošraufano) če je pa že potrebno šraufat pa odšraufaš samo predal in tisto plastiko snameš na kateri je stikalo za airbag. ni potrebno odstranjevat plastičnih oblog vrat, tesnila toko kot piše v linku, vseeno zelo koristno navodilo.

oljni filter pa sem tudi enostavno ven dobil, in sicer od zgoraj. malo popaziš na vse konektorje in pazljivo vzameš ven.

imel pa bi še zadnje uprašanje, in sicer kako zelo je narobe če imeš v motorju preveč olja? niti se nisem zanesel in sem zlil vseh 5l olja, sedaj pa imam občutek da ga imam preveč. na šipki se precej slabo vidi, ker olje še ni črno. spuščal ven ga pa najraje nebi ker mi bo težko uspelo spustiti samo 2-3dcl olja, pa še tesnilo bom moral ponovno zamenjat.

hvala vsem za pomoč in odgovore...
lp drejc
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Preveč olja rado porine semeringe ven, ali na jermenici ali za vztrajnikom.
Uporabniški avatar
drejc88

aha potem najbolje da nekako probam odlit tiste 2-3dcl oz. nekaj takega??
ampak a ni tko da gre v 1.9 mašino 5l olja? pred menjavo sem pa tut do dobra spraznu mašino...
malce bom še počakal potem pa bom preveril olje in odlil če bo potrebno...
hvala za odgovor
lp
Uporabniški avatar
ponicon

Re: nekaj vprašanj glede malega servisa

Odgovor Napisal/-a ponicon »

Laguna 2 PH2 1.9dci - 4,8l olja
Odgovori