Poraba Clio 1.2 16V

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
gostia
Kraj: Idrija

Poraba Clio 1.2 16V

Odgovor Napisal/-a gostia »

Mene pa zanima, če ima tudi kdo drug tako visoko porabo goriva za Clio 1.2 16V l.2008.

Vožnje so res samo v mesto in nazaj kar je ~4km v eno smer in v 2,5 letih smo tako naredili ~10.000km. Avto se torej res malo rabi in zgolj za "po kruh". Iz tega vidika razumem, da je poraba višja saj se niti ne ogreje, ko ga že ugasneš, ni relacijske vožnje, polno ustavljanj in speljevanj,...pa vendar se mi poraba 9,7l/100km zdi malo pretirana. Z avtom ni nič narobe - praktično kot nov.

Ali tudi kdo od vas dosega tako porabo?
Aless8

Odgovor Napisal/-a Aless8 »

Poraba je popolnoma normalna! V teh šterih kilometrih se avto tudi približno ne segreje (sploh če ga še nimaš v garaži). V teh letih si verjetno kdaj že šel na kako relacijo - tam ti je poaba sigurno občutno padla.
Ko vprašam koga v smilu ''kolk ti pa žre po mestu?'' In potem sledi odgovor:''pa ti tm nek ene 6.5-7 po mestu''. :smt017 :icecream: :smt046
Pričakovanja da avto po mestu žre manj kot 9.5-10 je bv. Meni kuri po mestu upam stavit okoli 11. Sicer nikoli nisem še imel prav mestne vožnje tako da najvišja poraba je 9.77. 1.4 105 konjev..
Megane jih porabi 11.2 sedaj v zadnjih dveh mesecih ko je bolj mraz - preden se kdo oglasi to je tista prava mestna vožnja... Za bežigradom mrzel avto vžgan sicer v garaži, potem pa katka vožnja v konici do Viča. Ob 4h ko je največja gužva pa kontra..
Če želiš šparat gorivo po mestu potem kak auris al pa prius hybrid.. Ga pa dejnasko spraviš pod 5 litrov baje v mestu na račun baterij.
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

kolega je tud razočaran, k mu avto z manj konji kot jih imam jst pije več :?
zato skoz govorim, da se bolj splača vzet 1.4 16V :!:
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Na splošno se mi zdi, da je vedno več odgovorov v kotičku "Okvare in pomoč" zelo ali pa čisto zgrešenih. Res je bolje, da se ne odgovori nič kot pa neumnosti, ker je to samo zavajanje že tako "zmedenih" ljudi! (ne leti samo na to temo, ampak tudi na precej ostalih)

@Aless8: Na podlagi česa lahko odgovoriš, da je "mestna" poraba (omenjena je vožnja 4km V in IZ mesta, če prav razumem) 9,7l/100km za 1.2 Clia povsem normalna?!?!?! Iz konkretnih izkušenj ali na "pamet"?

Iz izkušenj s Cliom 2 1.2 16V, ki se doma uporablja predvsem za "v trgovino" (pogosto samo 1km v eno smer) je poraba 9.7l/100km daleč od popolnoma normalne!

Prav tako mi tako visoke porabe ne uspe dosežti z 1.4 8V Kangoojem, ki ga večinoma uporabljam za "skakanja" naokoli (recimo cca 4km v eno stran).

A to je govora o Clio 2 ali 3?

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
Cr00k
Kraj: Celovec

Odgovor Napisal/-a Cr00k »

Meni se tudi zdi previsoka poraba za 1,2 "mlinček"... Malenkost višjo porabo (mestna vožnja, skakanje sem/tja) sem jaz ta vikend izmeru s svojim 2,0.

Upam, da ti uspe ugotoviti, kaj je razlog za tako porabo...

off: se pa strinjam s schkorcem in dodajam, da je mnogo odgovorov zavajajočih ravno zato, ker so že vprašanja nejasno zastavljena.
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Jaz se tudi strinjam da je poraba prevelika za ta motor.Jaz mam z clio ll rs porabo sedaj ko je hladneje 9,2 po potovalnem računalniku in tudi že parkrat merjeno.Moja pot pa je 1,2km vsak dan v službo ali v mesto in to ne ležerna vožnja.Za daljšo pot pa se vedno vozim z laguno.
Aless8

A ti si pa še eden izmed tistih, ki ti avto celo proizvaja bencin pri vožnji po mestu.

Kolega ima 1.2 8v takega kot ga imaš ti na sliki, pa ima večino mestno vožnjo daljšo od teh 4h km pa tudi parkrat na tank gre na obvoznico pa ima porabo 9.2 recimo. Mraz, zimske gume, krakte vožnje z neogretim motorjem. Pa ne mi rečt da avto ni vzdrževan ali pa da je kaj narobe z motorjem, ker dejansko ni. Ker potem avto ne bi na odprti vožnji odsegal porabe okoli 6L oz še manj, če bi bilo kaj narobe z motorjem. Kaj boš pa tu rekel - da ga ne zna peljat? Da ga mrzlega tišči? :roll:
Meni kuri 1.4 s 105konji, po mestu gladko čez 10L če računam da sem prejšen tank imel porabo 9.77 pa sem šel parkrat na obvoznico, megane 1.6 107KM kuri 11, nov megane 1.6 (110KM) 10L. Pa z nobenim avtom ni nič narobe ker vsi kurijo na odprti vožnji s klimo in 130km/h po ac. pod 7! To so striktno mestne vožnje katerih večina naših ljudi, ki dosega porabo po mestu 7L in podobne magične številke sploh ne pozna!!!!!!
Tudi ne moreš primerjat tvojega kangooja 8v, z 16ventilarjem. 16ventilarji so znani da pijejo po mestu.
Ta tvoja poraba pogosto po 1km z vašim cliom - dej ne seri. Računaj! 1km v eno smer torej 2km na vožnjo (tja pa nazaj). Tank je koliko velik? 45litrov če ugibam. Torej pri porabi 10L!!! narediš približno 450km. se pravi nekje recimo 42L za 420KM. To se pravi imaš tank za 210X it v štacuno. Kaj ga tankate samo enkrat na leto?? Vozite se tudi kam drugam dlje očitno. Probaj se cel tank vozit tako po 1km v trgovino in nazaj. Mogoče se peljete kdaj, kjer se sicer voziš 50km/h ampak se pelješ KONSTANTNO v 4 prestavi tako 5, 6km. Takrat poraba občutno pade. Pri nas v mestu besede konstantno ne poznamo! Tudi ponoči ne, zaradi tega ker ni zelenega vala! Speljevanje 1, druga bremzanje, ponovi vajo. Stanje v koloni in počasno premikanje, samo da dr*aš sklopko.

Meni se zdi poraba popolnoma normalna za pravo mestno vožnjo, če dejansko ima samo mestno vožnjo. Oz. še celo dokaj solidna poraba za po mestu. Zato sem pa tudi odgovoril, da je poraba normalna za mestno vožnjo. Tudi vprašal sem ga za primerjavo če je kdaj šel na odprto vožnjo in kakšna je bila poraba tam!

Pa še to: koliko pa imate porabo na tem vašem ''trgovinskem'' cliu?
Uporabniški avatar
Cr00k

čak, čak... za vožnjo V in IZ mesta ne drkaš skos sklopke, pa tudi ne voziš skos s 1.prestavo... razen če hodiš po kruh ravno v času konice po šmartinski - to je itak porabe miljon na 100km.

meni moj "netrgovinski" clio pije od 9 - 18l/100km. Pa 18 ni bilo nikoli po mestu - tko da ne drži, da je po mestu največja poraba 8)
Aless8

Cr00k napisal/-a:meni moj "netrgovinski" clio pije od 9 - 18l/100km. Pa 18 ni bilo nikoli po mestu - tko da ne drži, da je po mestu največja poraba 8)
Ja ok, to imaš prav. Vem, samo pač poskušam razložit zakaj se MENI zdi poraba povsem normalna za MESTNO vožnjo.

Poleg tega eno vprašanje: omenjaš da ti je ta vikend skočila poraba gor. Si se drajsal po Lj? Sprašujem čisto tako ker vidim da si iz Litije se pravi si moral najprej prit relacijsko sem, se tu drajsal in nato relacijsko nazaj recimo.
Sedaj si pa predstavljaj, da ti je poraba malenkost šla gor pa nisi naredil vse skupaj veliko km po mestu glede na vse prevožene km. Zdaj si pa zamisli tako vožnjo vsak dan v konici po Ljubljani in to zjutraj ter popoldne nazaj in to prve dva km s popolnoma neogretim motorjem...
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Meni se poraba ne zdi normalna. So se ti kdaj prižgale kake lučke? Mogoče tudi lamda sonda ne deluje normalno, takrat se lahko poraba zviša.
Uporabniški avatar
Cr00k

Aless8 napisal/-a:Poleg tega eno vprašanje: omenjaš da ti je ta vikend skočila poraba gor. Si se drajsal po Lj? Sprašujem čisto tako ker vidim da si iz Litije se pravi si moral najprej prit relacijsko sem, se tu drajsal in nato relacijsko nazaj recimo.
Sedaj si pa predstavljaj, da ti je poraba malenkost šla gor pa nisi naredil vse skupaj veliko km po mestu glede na vse prevožene km. Zdaj si pa zamisli tako vožnjo vsak dan v konici po Ljubljani in to zjutraj ter popoldne nazaj in to prve dva km s popolnoma neogretim motorjem...
Nope, ta vikend sem se drajsal izključno po Litiji iz samega dolgčasa, naredil tm 20km... Tolko da sem mal zelenca sprehodil, k me je revček cel teden v garaži čakal :D lol (EDIT: Lažem, ni me cel teden čakal, ker sem bil v petek na meetu v LJ :D)

Ja, v LJ sem vsak dan 2x v gužvi (zjutraj in popoldne) in vem kako je s porabo... ampak dvomim, da Gostia ravno takrat po kruh hod ;)
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

@Aless8: 1. enačba "mesto = Ljubljana" ne drži vedno ;) in obstajajo tudi ostala mesta, ki niso Ljubljana. In sploh ni vsaka pot v mesto enaka omenjeni poti od Bežigrada do Viča (v konici) :idea:.

2. zima je trenutno stanje in ne traja 2,5 let kolikor gostia spremlja porabo. So v to "zimsko" mestno vožnjo tvojega kolega vključena tudi razna "odmrzovanja" oz. ogrevanje avta na mestu, ko strga led,čisti sneg iz avta, odmetava sneg iz parkirišča ipd.?

3. kaj pa je narobe z našim Cliom in pogostimi vožnjami po 1km? Seveda se avto ne tanka 1x na leto in seveda se ne uporablja SAMO za v trgovino, ampak tudi za vožnjo k frizerju, na pokopališče, v cvetličarno, na pošto, na kak obisk, na bencinsko (po bencin za kosilnico recimo) in še kakšno drugo nepotrebno vožnjo, ki se je trenutno ne spomnim. Da ne omenjam recimo službe in deljenega delovnega časa. Vse omenjeno je v dosegu cca 1-2km v eno smer (in NE to NI v Ljubljani). Res pa se (redko) kdaj avto zapelje tudi kam dlje.
Kako pogosto se ta avto tanka ne vem, ampak vem da ni pogosto (jst pa svojega dizelčka recimo nekje na 4-5 dni :evil: :lol:).

Porabe na tem Cliu ne spremljam pogosto, ampak se ne spomnim, da bi jo kdaj videl nad recimo 8l/100km (pravzaprav se ne spomnim da bi jo videl nad 7l/100km, ampak OK liter "rezerve" :)).

4. komu avto proizvaja bencin pri vožnji (po mestu)? Jst bi tudi imel tak avto :lol:.

@Cr00k: Dober si ti s porabo :). Jst se trenutno (izven mesta) borim na C3RS spraviti porabo pod 11.8l/100km, pa ne gre :D.

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

Kaj bi še rad za mrzel motor? Pri taki vožnji bi ti še dizel več žrl!
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
Uporabniški avatar
Kyrius
Kraj: Wolfsberg

Odgovor Napisal/-a Kyrius »

Moj clio II 1.2 16V 2002 pije med 6.5-7 povečini vožnje Laško-LJ in nazaj načeloma vedno polno naložen :) Poleti, ko sem manj v lj poraba precej bolj stremi k 7l/100km. Pa lambda sonde itak ne delajo.
Uporabniški avatar
Edoedo

Odgovor Napisal/-a Edoedo »

ajoj .. pa noben neve kako se vozi ta klijo .. lahko da se voz use 4 kilometre z 2 al pa 3 ,,..40 50kmh... in 3000rpm.. pol je to še dobr da pije 10L
Odgovori