Tresenje in ropotanje Scenic I Faza 4 1.9 dCi - ROPOTULJICA

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
BrokenSpoke

Tresenje in ropotanje Scenic I Faza 4 1.9 dCi - ROPOTULJICA

Odgovor Napisal/-a BrokenSpoke »

7 pravljičnih let že imam od vsega začetka zadnji Kozolec I letnik 7/2003 1.9 dci F9Q mlinček, Faza 4, JA05 serija, uradnih 75kW (in še malo pomoči). Imam dva problema, ki ju ne znajo rešit marsikje:

I. Ropot in tresenje
Zadnje čase čutim pri vžigu in med vožnjo tresenje in ropotanje DESNO SPREDAJ (tudi Beru svečke za zagon bojda ne delujejo vse), če stisnem sklopko in padejo obrati na minimum, se tresljaji in ropot močno zmanjšajo. Potem se sliši v glavnem še glasno podvozje, saj je Scenic I 2003 ena zadnjih večjih Renaultovih nagibajočih se ropotuljic. Frekvenca ropota in tresljaji so sorazmerni z obrati, tudi ko je motor topel.

Hec je v tem, da je danes ropotal in se tresel eno uro vožnje po AC, ko sem se po postanku se odpeljal domov, ni bilo ne duha ne sluha o tem. Zadnje čase uporabljam tudi aditiv za čiščenje šob, avto je danes dopolnil 179k km.

Domnevam, da je slaba ena šoba, vendar zakaj se tu in tam zbudi.
Ko mehanika zboli, se jo da pozdraviti, vendar tega ne zna sama. Dela-nedela je običajno domena elektrike in elektronike.

II. Pokanje volana na točno določenem obratu
Pri vrtenju volana na parkirišču (pod obremenitvijo, če je avto dvignjen tega ni), vedno na dveh točno določenih "mestih zavtrljaja" poči s kovinskim zvokom, kot da bi vzmet preskočila. Sprva sem mislil, da je to ležaj amoritzerja, ko pregnije kletko in kroglice preskočijo, a sem ju menjal in je še vedno isto.

Kakšne ideje, upam da ni volanska letev? :)

Pa ravno sedaj sem v "prijatelja", ki ni nikdar zatajil in ima nizke vzdrževalne stroške, investiral nove diske spredaj in zadaj (+ integrirana ležaja), pakne spredaj-zadaj, odlične Monroe Reflex blažilnike, ležaje amoritzerjev, zavorno tekočino, premnika, nosilce motorja itd... Tako da se ga ne morem znebiti, pa tudi ropotljica mi je res prirasla k srcu in je zelo zanesljiv avto z majhno porabo (5.0 na relacijo 90-100 km/h, 6.0 na AC pri 130 km/h). V bistvu bi rad, da lepo deluje še vsaj naslednjih 7 let. 8)

Hvala za morebitne nasvete in ideje...
Doli teče - gori neče! :P
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

točka 2, preveri vijake na volanskem drogu, tam ko je pritrjeno vodilo na pod, ki so nad stopalkami, pri meni na meganu je bil ta problem da so bili vijaki zrahljani
če bi bila volanska letev bi se slišalo ko bi v kakšno luknjo zapeljal

točka 1, desno spredaj, zgornji nosilec motorja, mogoče ima ta kaj veze s tem
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

Pomoje bo kar katera od šob + nosilec motorja!!!

Sam sem imel na enakem avtomobilu, le 2002 letnik je bil...sranje se je začel pri 190.000km...
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
BrokenSpoke

Nov podatek

Odgovor Napisal/-a BrokenSpoke »

TRESENJE:
Glede tresenja motorja in nosilca ne vem, če je kriva šoba, ker ko pri višji hitrosti pri npr. 2500 obratih spustim gas, še vedno trese in ropota, čeprav šobe takrat naj ne bi vbrizgovale goriva, saj tako kaže tudi računalnik. Trese se motor kot verjetno tudi zgornji nosilec motorja.

Na testerju moj traktorček (1.9 dci 75 kW, 2003, J05 serija) ni znal pokazati, kaj je s povratnim vodom šob, javil je eno ali dve slabi grelni svečki. Te menjam te dni, ko se izkopljem iz snega in uspem najti termin pri dohtarju za Renoje.

Ko pri isti hitrosti stisnem sklopko in padejo obrati na minimum, je teh tresljajev bistveno manj oz. so komaj zaznavni zaradi glasov iz podvozja. Sicer pa je pri mrzlem motorju takoj po zagonu zelo dobro začutiti in slišati poskakovanje in tresenje motorja, sicer je ogret najbolj miren pri okoli 1500 obratih, ko mislim da še niti turbina ne vklopi in EGR izklopi.

POKANJE VOLANA:
V tem mrazu nisem uspel odstraniti manšete na volanskem drogu na tleh nad stopalkami, a ko sem vrtel volan na mestu in vtaknil uha h stopalkam, se mi je zdelo, da prihaja oster kovinski zvok iz notranjosti motornega prostora, kjer je letev in ne s poda, tako da verjetno niso razrahljani ti vijaki.

Torej, še vedno iščem okvaro...je pa postalo zanimivo. Kdor najde vzrok, dobi pijačo, in to ne gorenjski šnopc! (deci vode in z lajšto po hrbtu, da zapeče). :D

P.S.
Išče se vrtni palček, da ga zarinem nad osovino ali dohtarco s stetoskom,
da prilsuhne mojemu mlinčku. 8)
Doli teče - gori neče! :P
Odgovori