Camber

Modifikacije vozil
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Camber

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Torej, se je kdo že konkretno ukvarjal z nastavljanjem camberja?

V mislih imam t.i. camber bolts za spredaj in konusne podložke za zadaj, predelave košev in vpetji odpadejo.

Kakšne kote se v splošnem priporoča za 15-16", cca. 3cm spuščen avto, vožnja pa večinoma dinamična, z občasnimi "izživljanji". Predvsem se mi gre za bolj enakomerno obrabo gum in mogoče malo boljši oprijem, ter občutek na volanu.

Torej debata v splošnem in bolj specifično za Cliote dobrodošla :D

P.S.: predelava vpetja končnika na roki, da se ob nagibu v ovinku camber povečuje namesto zmanjšuje je pa verjetno že malo večji zalogaj?
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

Enakomerna obraba gum in camber? :shock:
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Re: Camber

Odgovor Napisal/-a zizek »

kmetek napisal/-a:Torej, se je kdo že konkretno ukvarjal z nastavljanjem camberja?

V mislih imam t.i. camber bolts za spredaj in konusne podložke za zadaj, predelave košev in vpetji odpadejo.

Kakšne kote se v splošnem priporoča za 15-16", cca. 3cm spuščen avto, vožnja pa večinoma dinamična, z občasnimi "izživljanji". Predvsem se mi gre za bolj enakomerno obrabo gum in mogoče malo boljši oprijem, ter občutek na volanu.

Torej debata v splošnem in bolj specifično za Cliote dobrodošla :D

P.S.: predelava vpetja končnika na roki, da se ob nagibu v ovinku camber povečuje namesto zmanjšuje je pa verjetno že malo večji zalogaj?
Povrtaš luknje na amortizerjih in po mili volji lahko nastavljaš,zadaj pa podlagaš lističe pa je.Seveda vse to delaš na mizi za optiko,da je vse lepo enakomerno.No tak sem jaz delal.
Uporabniški avatar
Sokol

Odgovor Napisal/-a Sokol »

Kot prvo se trinjam z symon-om.Jaz ne bi povrtaval luknje, saj ti je 3 stopinje negativa, ki jih lahko dobiš z vijaki dovolj.

Glede na to, da ze serisko RS-i vozijo 1.2 stopinje negativa, bi jaz šed tam do -2 stopinje in probal s stekanjem priti zelo blizu nule.(spredaj)

Zadaj probaj urediti enakomerno stekanje (simetrično na obeh straneh).Tudi tukaj probaj nastavit +0.1 stopinje stekanja.Ceprav so dirkalni clio-ti zadaj odprti, ti tega ne priporočam za na cesto, saj se lahko kaj hitro zgodi , da te rit prehiti.
Slika
RenaultSport all the way!!!
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Raje delaj na castor-ju kot na camber-ju.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Enakomerna obraba je bilo mišljeno v smislu da ne pobira zunanjega roba bolj kot notranjega, ampak bolj enakomerno, mogoče sem se narobe izrazil :oops:

Nastavljalo se bo z vijaki, brez vrtanja. Zadaj se bo sigurno probalo čimbolj izenačit obe strani, kakšen kot pa naj bi bil pol pa (še) ne vem.

Najprej camber, potem dalje. Vem da je castor zelo pomemben pri stabilnosti, samo to je potem mal večji in dražji projekt, lepo korak za korakom pa bo :wink: Samo pravi vrstni red bo treba zbrat :roll:

Torej spredaj naj bi bil tam med 1.5° do 2°, kaj pa zadaj?
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

Sokol napisal/-a:Kot prvo se trinjam z symon-om.Jaz ne bi povrtaval luknje, saj ti je 3 stopinje negativa, ki jih lahko dobiš z vijaki dovolj.

Glede na to, da ze serisko RS-i vozijo 1.2 stopinje negativa, bi jaz šed tam do -2 stopinje in probal s stekanjem priti zelo blizu nule.(spredaj)

Zadaj probaj urediti enakomerno stekanje (simetrično na obeh straneh).Tudi tukaj probaj nastavit +0.1 stopinje stekanja.Ceprav so dirkalni clio-ti zadaj odprti, ti tega ne priporočam za na cesto, saj se lahko kaj hitro zgodi , da te rit prehiti.
Z zadnjim odstavkom se sploh ne strinjam. Zadnji del mam dobesedno zabetoniran.Edino ga z ročno ali na mokrem lahko spravim v gibanje.Zato moraš špurao zadaj zapreti. :wink:
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Ja vsi ti lahki "hot hatch-i" imajo hitre ritke, zato pa me zanima kakšen kot je nekako najbolj primeren oz. še "zdrav". Ker fajn je da čutiš kdaj bo ušla, ne pa da zelo dobro drži, ko pa spusti je ne ujameš več. Itak avto ne bo trd, ker mi to ni všeč in tud ni praktično za ne-speglane ceste.

Vem da je vsaka stvar pri tuningu zelo obsežna in odvisna še od marsikatere druge, tako da če ima kdo kakšne izkušnje iz tega, naj me kar razsvetli :wink:
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

Zadaj je tako.. ..če je špura odprta, potem bo zadnji konec lepše "sledil" (torej bo bolj živahen), če je zaprta potem efekt ravno obraten. Manjši kot je naklon (camber) prej bo zdrsel in bolj kontrolirano, večji kot je camber manj kontroliran je zdrs zadnjega konca.

Jaz se strijam s Sokolom.. ..spredaj do max -2° (pomoje optimum -1.5°) in špura blizu nule. Tudi zadaj ni za pretiravan, camber med -0.5 in max -1° stopinja, ter špura blizu nule ali rahlo odprta.
Uporabniški avatar
Drmo.JR
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drmo.JR »

zizek napisal/-a:
Sokol napisal/-a:Kot prvo se trinjam z symon-om.Jaz ne bi povrtaval luknje, saj ti je 3 stopinje negativa, ki jih lahko dobiš z vijaki dovolj.

Z zadnjim odstavkom se sploh ne strinjam. Zadnji del mam dobesedno zabetoniran.Edino ga z ročno ali na mokrem lahko spravim v gibanje.Zato moraš špurao zadaj zapreti. :wink:
Zizek tvoje izjave so skregane z logiko, probaj kdaj različne nastavitve in boš videl razliko. Drugače se pa strinjam s sokolom, samo kar se sprednjega camberja tiče pa ne vem komu je ratalo dobiti spredaj z vijaki 3 stopinje ker čez 1.2 pri nas nišlo pa smo probali dva različna vijaka (od dveh proizvajalcev).
Slika http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
platopira
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a platopira »

kaj lahko kdo laiku razloži kaj je castor in camber in zakaj je to potrebno? :oops:
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

A niso sprednji vijaki do 3°? Torej 1.5° v + ali -. Torej samo z vijaki prideš na max. 1.5°? Je pametno probat (če pač rabiš večji kot) z dvema vijakoma? torej da daš spodnjega in zgornjega, na ta način pa bimogu prit do 2° sigurno :roll:
Uporabniški avatar
Sokol

Zizek se enkrat preberi moj post.
Za info. + -zaprto
- -odprto

@Drmo JR
Ja vcasih malo hecajo ti vijaki.Ampak me cudi, da niste prisli cez 1.2.)to misliš skupni naklon ali od seriskih 1.2 + 1.2 z vijaki?

Splaca se ti tudi investirat v fiksne zgornje nosilce.Precej pripomorejo ,da camber vsaj priblizno ostane tako kot si je zamislil RS.

@platopira

http://www.ozebiz.com.au/racetech/theory/align.html
Slika
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Ne, 1,2° je blo max z vijaki na eno stran. Je pa dosti bolj podrto kolo napram serijskemu.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Sokol

To me zelo cudi, ker taksen bi moral biti naklon iz tovarne.Si siguren, da ni nič zvito,zamaknjeno ali pa kaksen selen dotrajan?
Slika
Odgovori